De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 6 november 2002.

Bijschriftwoensdag, 6 november 2002

Dankdag

Ik ben dankbaar dat ik in deze tijd leef met zijn vele kansen en mogelijkheden.

Cultuurwoensdag, 6 november 2002

Noordelijk Film Festival groeit in kwaliteit en aantal bezoekers

Van 7 tot en met 10 november zijn er, in het kader van het Noordelijk Film Festival, zo’n 60 films te zien in de stadsschouwburg De Harmonie in de Friese hoofdstad. ‘Thema’ dit jaar is grabbelton: er is van alles wat te zien.

Cultuurwoensdag, 6 november 2002

Solo-expositie Mindscapes in De Galerij in Drachten

De Galerij, de expositieruimte bij Schouwburg De Lawei in Drachten, presenteert in de maand november de solotentoonstelling Mindscapes van het werk van Van Zanten. Zo’n twintig schilderijen zijn er te zien.

Cultuurwoensdag, 6 november 2002

Zingende dichter vertaalt belevenissen perfect in zijn liedjes

De recensies van zijn nieuwste plaat Heden zijn niet onverdeeld positief. Sommigen missen in de korte teksten duidelijkheid, anderen vinden zijn oudere werk beter. De meeste critici zijn echter lovend. Opnieuw levert Frank Boeijen een mooie, romantische en oprechte popplaat af. Donderdag staat de zanger in De Oosterpoort in Groningen.

Economiewoensdag, 6 november 2002

Lauwersoog wil groter deel garnalenhandel

Lauwersoog – De visafslag van Lauwersoog wil zich specialiseren in de garnalenhandel. Dat bevestigde directeur Minne Eelkema vanmorgen. Eelkema wil hierover een gesprek aan gaan met de visafslagen van Harlingen en Den Oever.

Economiewoensdag, 6 november 2002

Fusie CMG leidt opnieuw tot ontslagen

Groningen - Met de overname van ict-dienstverlener CMG door de Britse Logica vervallen in beide bedrijven tezamen zo’n 1440 banen, 6 procent van het totale personeelsbestand van 24.000.

Economiewoensdag, 6 november 2002

Melkprijs zakt in, handel in quota valt vrijwel stil

Drachten – Door de lage melkprijzen zijn boeren op dit moment zeer terughoudend met het bijkopen van melkquota. Dat is zeer opmerkelijk, want juist in deze tijd van het jaar trekt de handel in melkproductierechten altijd aan.

Economiewoensdag, 6 november 2002

Leren door in de praktijk te doen

Oentsjerk – Alle facetten van het agrarische bedrijf worden er natuurgetrouw nagebootst. Of een leerling nu zijn koetsiersbewijs wil halen of wil leren melken: alles valt in de praktijkruimtes van opleidings- en trainingscentrum IPC Plant.Dier in Oentsjerk te leren.

Hoofdartikelwoensdag, 6 november 2002

Turkse omwenteling

De bevolking van Turkije heeft tijdens de parlementsverkiezingen van zondag duidelijk gesproken. De gevestigde politieke partijen werden genadeloos afgestraft. Een nieuwe partij, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), heeft gewonnen. En wel zo overtuigend, dat ze de absolute meerderheid haalt in het Turkse parlement. Tijdens de verkiezingsstrijd werd in het westen met argusogen gekeken naar de AKP en zijn populaire leider Recep Tayyip Erdogan. Verschillende keren werd ervoor gewaarschuwd dat Erdogan een islamist was; iemand die de staat Turkije zou willen inrichten volgens de regels en wetten van de islam.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Erkenning voor opvang jonge gedwongen prostituees

Leeuwarden – Asja, de opvang voor jonge prostituees in Leeuwarden, heeft de Tegen haar Wil-trofee gewonnen. Dit is een prijs die jaarlijks in het Noorden wordt uitgereikt aan een instelling die zich inzet voor de bestrijding van seksueel geweld. De jury vond Asja een actueel onderwerp en een vernieuwend initiatief. Asja begon in 1999 als een driejarig experiment met vier bedden. Inmiddels is de opvang permanent geworden. Asja heeft nu tien bedden en krijgt per jaar structureel geld.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Coalitiepartijen willen vos weer vogelvrij verklaren

Leeuwarden - De coalitiefracties willen dat er in heel Nederland weer gejaagd mag worden op vossen. Ook de zwarte kraai en de kauw zijn wat CDA, VVD en LPF betreft weer vogelvrij. Volgens de partijen loopt de schade die de beesten aan landbouwgewassen aanrichten, de spuigaten uit.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Raad geeft ijshal een kans

Leeuwarden – De noodlijdende ijshal in Leeuwarden krijgt nog een kans van de gemeenteraad.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Nepalezen gecheckt in ‘Friese’ tandartsstoelen

Lippenhuizen – Nepalezen verzorgen hun gebit uitstekend, wellicht beter dan menig Fries. Hebben ze geen tandenborstel voorhanden, dan doen ze het met hun vinger, maar iedere dag worden hun tanden schoongemaakt. Echter tandartsen zijn er zeldzaam, vooral in de bergdorpen. Daarom zendt de stichting Nepal Oral Health Society (NOHS) sinds enige tijd tweemaal per jaar Nederlandse tandartsen naar Nepal. Dit maal mét vier in een machinefabriek in Gorredijk geproduceerde opklapbare tandartsstoelen: makkelijk vervoerbaar in de bergen.

Regiowoensdag, 6 november 2002

‘Een ongeluk is einde hertenkamp’

Drachten – Ze zijn al ,,aardig op leeftijd’’ en het onderhouden van een hertenkamp vergt best veel inspanning. Bram Muste (74) en Winus Steenhuizen (83) uit Drachten vrezen voor het voortbestaan van ‘hun’ hertenkamp aan het Moleneind in hun woonplaats. Stel dat een van beiden iets overkomt - ,,niet ondenkbaar op onze leeftijd’’ - dan staat de ander er alleen voor. ,,En dat is een wel heel grote opgave’’, aldus Muste.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Grote baggeroperatie begint

Leeuwarden - Begin volgend jaar wordt begonnen met de grootste baggeroperatie die ooit in de gemeente Leeuwarden is uitgevoerd.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Meer gemalen tegen watersnood

Nuis – Wateroverlast in het Westerkwartier moet niet alleen worden opgevangen met zogenoemde calamiteitenpolders, maar met behulp van gemalen.

Regiowoensdag, 6 november 2002

Appartement in Fryslân flink in prijs gedaald

Leeuwarden – De gemiddelde koopprijs van een appartement in Fryslân is in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van het vorige kwartaal gedaald met 10 procent. De prijs is landelijk echter met 2,3 procent gestegen.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 november 2002

‘Interculturele opleiding verrijkt’

Amsterdam - ,,Als je maar kritisch blijft naar jezelf, mag iedere gelovige best een eigen spoor volgen’’, zegt Mechteld Jansen, predikant en als docent verbonden aan de VU. Het kritisch zijn naar jezelf is dan ook één van de dingen die zij studenten hoopt te leren in de nieuwe masterspecialisatie ‘Voorgaan in de geloofsgemeenschap’.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 november 2002

Bijgebouw van geref. kerk Niezijl opgeknapt

Niezijl – Het bijgebouw van de gereformeerde kerk van Niezijl heeft de afgelopen maanden een flinke opknapbeurt gekregen. Die klus is geklaard door een groep van zo’n twintig vrijwilligers uit de eigen gemeente. Woensdagavond, na afloop van de dankdagdienst, wordt het voltooien van de opknapbeurt gevierd met een bijeenkomst voor gemeenteleden en vrijwilligers.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 november 2002

Met ‘er zal wel iets zijn’ komen we er niet

In zijn overzicht over de godsdienst in de Vroege Verlichting stelt de Oxford-historicus Robin Briggs: de koningen, edelen en priesters van het ancien regime hadden niet in de gaten dat er een tijdbom tikte onder het religieuze bestel en dat zij onbewust een doemscenario tegemoet gingen.

Sportwoensdag, 6 november 2002

Gootjes en Bölstler debuteren in basiselftal Cambuur

Leeuwarden – De van Huizen overgekomen spits Martijn Gootjes en de van VfB Stuttgart gehuurde Duitse middenvelder Manuel Bölstler zullen vanavond in Breda in het bekertreffen tegen NAC hun debuut maken in de basis van Cambuur Leeuwarden.

Sportwoensdag, 6 november 2002

Jiri Simecek (De Sweach) kan weer even rustiger ademhalen

Beetsterzwaag – Jiri Simecek vond al een aantal jaar dat de spitsen van De Sweach niet genoeg scoorden. Dit seizoen mocht de 27-jarige uit Tsjechië afkomstige speler, die ervan overtuigd was dat hij het beter kon, het zelf proberen. Afgelopen zaterdag snoerde hij in elk geval alle sceptici de mond door in de thuiswedstrijd tegen Opende vier keer te scoren.

Sportwoensdag, 6 november 2002

Robert Herder grote man bij futsalteam

Sittard – Met twee treffers was Robert Herder gisteravond de grote man bij Nederlands futsalteam in het openingsduel van het EK kwalificatietoernooi tegen Armenië in de Stadssporthal te Sittard.

Sportwoensdag, 6 november 2002

Meer uitnodingswedstrijden bij kaatsen

Leeuwarden – De Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) heeft besloten het aantal uitnodigingspartijen in de hoofdklasse heren komend seizoen op te schroeven tot tien.

Sportwoensdag, 6 november 2002

Heerenveen test Joegoslavische spits Miladin Becanovic

Heerenveen – Sportclub Heerenveen heeft deze week de 29-jarige Joegoslavische spits Miladin Becanovic van Partizan Belgrado op proef.

Weerwoensdag, 6 november 2002

Regen

Vandaag is er bewolking. Vanmiddag gaat het vanuit het westen regenen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 8 graden. Er waait een koude zuidenwind, in de kustgebieden toenemend tot hard.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties