De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 5 oktober 2009.

Cultuurmaandag, 5 oktober 2009

Bernd Holtrop (12) is Nederlands marimbakampioen

Leeuwarden - Bernd Holtrop (12) uit Gersloot mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen op marimba in de eerste en hoogste divisie noemen. Tijdens de Nederlandse kampioenswedstrijd voor slagwerk solisten en kleine ensembles, zaterdag in Elburg, kreeg hij van de vakjury negentig van de in totaal honderd te behalen punten.

Cultuurmaandag, 5 oktober 2009

Linda Bits uit Dokkum vierde op EK majorette

Leeuwarden - Linda Bits van showband Domuko uit Dokkum heeft afgelopen weekend een vierde plek behaald in de jeugdklasse op het Europees Kampioenschap majorette in KroatiŽ. De tienjarige majorette gaf in de categorie Accessoires een show op Chinese muziek weg, die door de jury zodanig werd beoordeeld dat deze goed was voor een vierde plaats. Aan de jeugdklasse deden zeventien deelnemers mee, onder wie vier uit Nederland.

Cultuurmaandag, 5 oktober 2009

Tryaters catwalk van het menselijke stadsbestaan

Amsterdam, Centraal Station, 7.00 uur. Of neem een willekeurig ander station van een willekeurige grote stad op hetzelfde tijdstip: Berlijn, Warschau, Buenos Aires. Als de metro bij aankomst de massa uitspuugt, begint iedereen te lopen en te rennen. De een diep in zichzelf gekeerd met mp3-speler op, de andere al telefonerend en wereldvreemd om zich heenkijkend terwijl een derde elk contact aangrijpt om een praatje te maken wat door deze en gene weer blindelings wordt genegeerd of scheldend wordt beantwoord. En zo trekt een kakofonie aan stemmen binnen een bonte stoet van de werkende en de spelende mens voorbij. Allemaal op weg naar niets, lijkt het wel.

Economiemaandag, 5 oktober 2009

DSB sluit hypotheekakkoord

Amsterdam - DSB Bank heeft gisteren een overeenkomst gesloten met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken om gedupeerden op individuele basis te helpen. Met de stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman is geen regeling afgesproken.

Hoofdartikelmaandag, 5 oktober 2009

De onrust in Den Haag...

Het zijn onrustige tijden in politiek Den Haag. En dat is geen goede constatering in een tijd waarin de crisis haar volle werking voor een deel nog moet krijgen. Denk aan de bouw en aan het toenemend aantal mensen met problemen bij het voldoen aan de hypotheekverplichtingen.

Regiomaandag, 5 oktober 2009

Kwetsbare ouderen wapenen zich tegen oplichters

Leeuwarden - De Leeuwarder ouderen-bonden waarschuwen voor oplichters. ,,Ouderen zijn kwetsbaar en daardoor een makkelijk doelwit.Ē

Regiomaandag, 5 oktober 2009

Schaaktoernooi schenkt prijspaarden aan de zorg

Wolvega - De drafpaarden die als hoofdprijs zijn uitgereikt op de afgelopen twee edities van het Remco Heite Schaaktoernooi, worden ondergebracht bij een zorginstelling in de Stellingwerven.

Regiomaandag, 5 oktober 2009

Zelfs zonder schieten kan een jacht geslaagd zijn

Wijnjewoude - Spreek een jager aan en hij gaat direct in het verweer. De jacht is niet zielig! Hij is van groot belang voor flora en fauna! De wildbeheereenheid Tjonger en Ald Djip in Wijnjewoude hield zaterdag voor het eerst in haar bestaan een faunafair, om dit grote belang onder de aandacht te brengen.

Regiomaandag, 5 oktober 2009

Burgemeester: scheepvaart moet veiliger

Ameland - In een bescheiden storm heeft een vrachtschip afgelopen weekeinde boven Ameland negen containers verloren. Jaarlijks gebeurt dat gemiddeld honderdvijftig keer. Steeds is het maar afwachten of er geen gevaarlijke stoffen in de containers zitten. Voor burgemeester Albert de Hoop van Ameland is de maat vol.

Geloof & Kerkmaandag, 5 oktober 2009

Bonuscultuur werkt verblindend

De wereld bevindt zich in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig. Biedt het geloof eigen manieren en inzichten om daarmee om te gaan? Prof. dr. Johan Graafland, hoogleraar in Tilburg, beschouwt in het Friesch Dagblad de crisis. Vandaag deel vijf (slot): het systeem van bonussen.

Geloof & Kerkmaandag, 5 oktober 2009

100 bezoekers voor excursie Friese kerkenstichting

Schurega - De najaarsexcursie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft zaterdag ruim honderd bezoekers naar de kerkjes van Schurega, Nieuwehorne en Noordwolde getrokken. De leden van de excursiecommissie zagen vele bekenden, maar ook allerlei Ďnieuwe gezichtení. In het kerkje van Schurega konden verschillende belangstellenden worden ingeschreven als donateur.

Sportmaandag, 5 oktober 2009

Zidane neemt revanche voor mislukte Derby

Wolvega - De ogen van drafsportminnend Nederland waren zaterdagavond gericht op de Drafbaan van Wolvega. Om sportieve redenen ditmaal, want centraal stond de kraker om de Fokkers Trofee Z. Elf topdriejarigen troffen elkaar in deze met bijna zestig mille gedoteerde koers in een heuse Derby Revanche.

Sportmaandag, 5 oktober 2009

Aris maakt de torenhoge verwachtingen niet waar

Leeuwarden - De Friesland Aris heeft tijdens de seizoensouverture in eigen huis tegen Leiden niet kunnen overtuigen. De Leeuwarder basketballers gingen tegen ZZ Leiden onderuit. Een schot in de allerlaatste seconden en vanaf eigen helft van Monta McChee deed de Friezen de das om. De nederlaag was even pijnlijk als onnodig. En het zet Aris meteen onder druk.

Sportmaandag, 5 oktober 2009

ĎWedstrijd is in mijn hoofd al lang begonnení

Een onmogelijk schot vanaf eigen helft valt binnen. De klok is na het vangen van de bal te laat ingedrukt, zeggen sommigen. De basketballers van Aris verliezen de eerste wedstrijd van het seizoen met een buzzerbeater. Coach Pete Miller gooit zijn hoofd in zijn nek en sluit zijn ogen. Wat een teleurstelling.

Sportmaandag, 5 oktober 2009

VC Sneek valt zich geen bult

Sneek - Na de overtuigende zege van de volleybalsters van VC Sneek tegen EyetoEye/Lycurgus ging trainercoach Derk de Saegher even uit zijn dak. De Sneker volleybalsters vielen zich zaterdag voor eigen publiek geen bult tegen het team van Michelle Bult, die de Sneker ploeg in de zomer in de steek had gelaten.

Sportmaandag, 5 oktober 2009

Koopmans: karaktermens en als bokser vakkundig sloper

Rudi Koopmans is de beste bokser die Frysl‚n ooit heeft gekend. De in 1948 aan de Nieuweburen geboren Leeuwarder verdedigde eind jaren zeventig en begin jaren tachtig zijn Europese titel in het halfzwaargewicht tot tienmaal toe met succes. Na verlies van die titel in 1984 tegen de Fransman Richard Carmanolis beŽindigde de Fries zijn professionele carriŤre. Hij moest in dat duel opgeven, omdat hij te veel last had van zijn rechterhand, een hardnekkige blessure die hem zijn hele bokscarriŤre parten speelde.

Sportmaandag, 5 oktober 2009

Heerenveen is weer terug bij af

Heerenveen - De patiŽnt die aan de betere hand leek te zijn ligt weer ziek, zwak en misselijk in bed. Heerenveen speelde gistermiddag een parodie op een voetbalwedstrijd en dankte Koning Voetbal op de blote knieŽn dat het aan het thuisduel met promovendus VVV-Venlo nog een punt overhield.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties