De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 mei 2015.

Achtergronddinsdag, 5 mei 2015

Bliksembezoek paus Tawadros II: iets om nooit te vergeten

Hilaard - Met de inwijding van de Sint Pauluskerk beleefde de koptische gemeenschap in Hilaard maandag een van de hoogtepunten uit haar jonge historie. Reportage van een bliksembezoek van paus Tawadros II.

Regiodinsdag, 5 mei 2015

Joke Wink-Mulder werd op 5 mei 1945 geboren en toch was moeder niet blij

Vaak wordt ze geconfronteerd met haar bijzondere geboortedatum. Afgelopen vrijdag nog in het ziekenhuis. ,,'Oh, 5 mei 1945, wat zal je moeder blij zijn geweest', zeggen ze. Nou nee, denk ik dan, ze was helemaal niet blij. Ze had veel liever haar man terug gehad."

Regiodinsdag, 5 mei 2015

Applaus klinkt voor hen die ons bevrijdden

Het is niet vaak te horen tijdens een doordeweekse avond op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Maar deze twee minuten hoor je het wel: het gezang van enkele vogels.

Regiodinsdag, 5 mei 2015

Juist meer Friese brandweervrijwilligers

In tegenstelling tot wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren naar buiten heeft gebracht, is het aantal vrijwillige brandweerlieden in Fryslân dit jaar tot nog toe juist toegenomen. Dat zegt Engelien van der Zwaag, woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân waaronder de brandweer valt.

Regiodinsdag, 5 mei 2015

Voor de vrijheid moet je willen vechten

Arthur Boon is dit voorjaar negentig jaar oud geworden. Voor hem heeft het gevoel om vrij te zijn een bijzondere betekenis gekregen toen hij met het Canadese leger in april 1945 Fryslân als bemanningslid (boordschutter, gunner) van een tank binnentrok. Hij had dat besef ook al meegekregen toen zijn onderdeel door Frankrijk en België achter de vluchtende Duitse legers aanjoeg.

Sportdinsdag, 5 mei 2015

De geluksdatum van Martijn van der Laan: 3 mei

Welke speler won op dezelfde datum al twee keer een hoofdprijs? En dat ook nog eens binnen drie jaar, met dezelfde uitslag én steeds in dezelfde stad? Het is een mooie verzameling quiz- of huiskamervragen. Het antwoord: Martijn van der Laan. Want voor de oud-speler van SC Cambuur zat aan het winnen van de bekerfinale met FC Groningen afgelopen zondag een bijzonder tintje. Weer een prijs, weer op 3 mei en wéér in een voetbalstadion in Rotterdam. Kortom, wie volgend seizoen op 3 mei om een prijs moet spelen, kan maar beter Van der Laan in zijn selectie hebben. Dan komt het altijd goed.

Sportdinsdag, 5 mei 2015

Sierd van der Berg blij met beker, maar blik moet vooruit

Leeuwarden - Keeperstrainer Sierd van der Berg van FC Groningen genoot zondagavond intens toen aanvoerder Maikel Kieftenbeld in de Rotterdamse Kuip de KNVB-beker in de lucht mocht houden. ,,Dat was het mooiste moment. En toen de Kuip explodeerde na het laatste fluitsignaal", vond de Fries, die ondanks het succes niet te lang in het verleden wil blijven hangen. De blik moet vooruit. ,,De levenswedstrijd duurt niet oneindig lang en je moet weer vooruit. Beter worden."

Sportdinsdag, 5 mei 2015

Kapitein Simpson verlaat opnieuw 't schip dat Aris heet

Leeuwarden - Aris moet op zoek naar een nieuwe coach. Gisteren maakte de basketbalclub uit Leeuwarden bekend dat de wegen met Tom Simpson scheiden. De 58-jarige trainer gaat zich volledig toeleggen op zijn baan als docent bij de Maritieme Academie in Harlingen.

Sportdinsdag, 5 mei 2015

Recensie: Schoolkrantvragen en een zingende Marianne Vos

Ja', 'nee' en 'dat hoop ik'. Soms krijg je niet meer uit een geïnterviewde dan korte antwoorden en loze clichés. Hoe leuk de afgesproken locatie ook is, hoe prikkelend de vragen ook zijn en hoe goed de koffie ook smaakt. Het zal iedere journalist bekend voorkomen.

Sportdinsdag, 5 mei 2015

Westra moet nationale titelstrijd laten schieten

Leeuwarden - Wielrenner Lieuwe Westra zal, net als vorig jaar, niet deelnemen aan de Nederlandse titelstrijd. Het NK is eind juni in Emmen, maar de 32-jarige coureur is dan met zijn ploeg Astana in het buitenland voor een hoogtestage. ,,Helaas valt het NK voor mij niet in te plannen", liet Westra gisteren weten. ,,De ploegleiding ziet me liever hard werken voor Nibali (kopman van Astana, red.) dan dat ik in de trui van Nederlands kampioen rijd. Dat kan ik accepteren."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties