De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 5 maart 2013.

Cultuurdinsdag, 5 maart 2013

Prijzen voor Iraanse maker videoclip Linde Nijland

Gytsjerk | De videoclip van het nummer Traveler van de uit Gytsjerk afkomstige folkzangeres Linde Nijland is bekroond met een Royal Reel Award van het Canada International Film Festival. De prijs voor beste muziekvideo (een beeldje) wordt op 6 april uitgereikt tijdens de slotavond van het filmfestival in Vancouver. De clip werd met nog negen anderen uitgekozen uit duizenden inzendingen van over de hele wereld.

Economiedinsdag, 5 maart 2013

Extra banen door werk MFA Scharnegoutum

Scharnegoutum | De bouw van de multifunctionele accommodatie (MFA) in Scharnegoutum levert Bouwcollectief Sneek twee tot drie nieuwe arbeidsplaatsen op. Dat zegt mededirecteur Leo Bekema. De bouwer heeft nu acht mensen in vaste dienst en draait een omzet van 4 à 4,5 miljoen euro. Het Bouwcollectief, dat financieel ,,niet te klagen heeft”, won onlangs de aanbesteding en start binnenkort met bouwen. Begin december moet het pand met school en dorpshuis klaar zijn.

Economiedinsdag, 5 maart 2013

Oud-directie Jongsma wil doorstart

Haulerwijk | De oud-directie van Jongsma Dakbedekkingen in Haulerwijk wil een doorstart maken. Afgelopen week ging het bedrijf failliet en kregen twaalf werknemers ontslag. Bij curator Hillie Lunter hebben zich meer overnamepartijen gemeld. Ze richt zich op behoud van zoveel mogelijk personeel. Jongsma vroeg zelf het bankroet aan. Door de bouwmalaise, vorstverlet, en ziekte bij het personeel hield het bedrijf het niet meer vol. Een schuldenlast van 2,5 ton blijft achter.

Economiedinsdag, 5 maart 2013

Doorstart voor Djurrema Buitenpost met acht man

Buitenpost | Het failliete bedrijf Djurrema, Jansma en Van Dijk in Buitenpost maakt een doorstart. Het bedrijf had tot voor kort nog ongeveer dertig mensen in dienst en was actief in grond-, weg- en waterbouw, milieu- en cultuurtechniek, sloopwerk, asbestsanering en de handel in wegenbouwmaterialen. Van de nu nog zeventien werknemers bij het bedrijf kunnen er naar verwachting maximaal acht mensen mee in de nieuwe onderneming, zegt Brian van der Togt, kantoorgenoot van curator Piter van Zandbergen. ,,Maar dat hangt wel af van de hoeveelheid werk die er is.”

Economiedinsdag, 5 maart 2013

Jongeren moeten langer naar school

Den Haag | Het kabinet trekt vijftig miljoen euro uit om de sterk stijgende jeugdwerkloosheid te bestrijden. Dat hebben de ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Jet Bussemaker van Onderwijs vanochtend bekend gemaakt. De helft van het bedrag wordt uitgetrokken om jongeren langer door te laten leren na het behalen van hun mbo-diploma. Ze worden dan niet werkloos en vergroten bovendien hun kansen op de arbeidsmarkt.

Hoofdartikeldinsdag, 5 maart 2013

Planten, vlinders en vogels als zorg

Het gaat niet goed met de vlinder in ons land. Enkele soorten doen het bijzonder goed, maar het aantal soorten neemt af en van de meeste soorten zijn er steeds minder te vinden. De achteruitgang is het grootst in gebieden met intensieve landbouw; in natuurgebieden gaat het minder slecht. De cijfers over de vlinders zijn afkomstig van het CBS en zijn verzameld op basis van tellingen. De uitkomsten van vroeger en nu zijn vergelijkbaar.

Regiodinsdag, 5 maart 2013

Ook de Friese huren gaan waarschijnlijk omhoog

Leeuwarden | Woningcorporaties in Fryslân kunnen er nauwelijks aan ontkomen om de huren inkomensafhankelijk te maken. Deze huurverhoging is nodig om de financiën van de corporaties op orde te houden.

Regiodinsdag, 5 maart 2013

Geen hartelijk welkom voor grofwild in Drents-Friese Wold

Edelherten, damherten en wilde zwijnen in het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. De natuurorganisaties in Drenthe zien ze er graag komen. Maar lang niet iedereen zit daar op te wachten.

Regiodinsdag, 5 maart 2013

Fries relportret Beatrix na 33 jaar te zien

Oldeholtpade | Het staatsieportret van koningin Beatrix dat Anton Verhey uit Oldeholtpade in 1980 in opdracht van de gemeente Weststellingwerf schilderde, is volgende maand voor het eerst in 33 jaar weer in het openbaar te zien. Het portret wordt vanaf 7 april geëxposeerd op een tentoonstelling van kunstenaarsgroep Distel in Museum Gouda.

Geloof & Kerkdinsdag, 5 maart 2013

Waarom geen fusie tussen Protestantse Kerk en katholieken?

Paus Benedictus is teruggetreden als paus. Coen Wessel heeft bewondering voor de Rooms-Katholieke Kerk. Hij vindt dat een fusie tussen de Protestantse Kerk en de katholieken goed is om te verkennen.

Sportdinsdag, 5 maart 2013

Cambuur is een ploeg met twee gezichten

In theorie is SC Cambuur gezien het aantal verliespunten een titelkandidaat. Maar in de praktijk ben je dat pas als je hele slechte duels tóch weet te winnen. Een bedroevend Cambuur ging gisteren echter pijnlijk onderuit tegen Veendam: 1-3.

Sportdinsdag, 5 maart 2013

Barto lacht het eerst, maar Timmermans lacht het best

Leeuwarden | Nog niet zo lang geleden waren ze ploeggenoten bij de zaterdagamateurs van Harkemase Boys. Maar zowel spits Martijn Barto als doelman Theo Timmermans ging voor een loopbaan in het profvoetbal. Beiden kregen hun kans; de een bij SC Cambuur, de ander bij SC Veendam. Gisteren stonden ze oog in oog tijdens de confrontatie van hun clubs in Leeuwarden. De eerste slag was voor Barto: die kopte de 1-0 binnen achter Timmermans. Maar die lachte het laatst, en dus het best.

Sportdinsdag, 5 maart 2013

In het wielrennen is mythe mooier dan de waarheid

Soms is het beter om ergens het zwijgen toe te doen. De waarheid voor je houden en de mythe rond een bepaalde gebeurtenis te laten voortleven. Dat moet ex-wielrenner Léon Lemiers, die al 25 jaar een teruggetrokken leven leidt op het Franse platteland, hebben gedacht toen een journalist onverwacht bij hem op de stoep stond. Hij wil een boek schrijven over Lemiers wielerleven en dan met name over zijn kortstondige loopbaan als professional.

Sportdinsdag, 5 maart 2013

Rentree Kruiswijk bij winst Jong Heerenveen

Arnhem | Arnold Kruiswijk heeft gisteravond een geslaagde rentree gemaakt bij Jong Heerenveen. De verdediger die wegens een liesblessure anderhalve maand aan de kant stond, speelde 79 minuten mee in de gewonnen uitwedstrijd tegen Jong Vitesse (0-1). Yassine El Ghanassy tekende na een klein half uur al voor de winnende treffer. Hakim Ziyech werd in de slotminuten nog van het veld gestuurd. Door de winst staan de Friezen nu acht punten voor op achtervolger FC Utrecht.

Sportdinsdag, 5 maart 2013

Voorwaardelijke straf voor Sander Dijkstra

Heerenveen | Flyers-speler Sander Dijkstra heeft in dubbel opzicht positief nieuws gekregen. Gisteren werd bekend dat de 26-jarige ijshockeyer in oktober betrapt is op het gebruik van het verboden middel methylhexanamine. Daarvoor moest Dijkstra zich gisteravond verantwoorden bij de tuchtcommissie van de ijshockeybond. Die legde hem een voorwaardelijke schorsing van één jaar op, met een proeftijd van nog eens twee jaar. Daardoor kan Dijkstra gewoon in actie komen tijdens de voor Flyers zo belangrijke play-offs. Vrijdag beginnen die voor de Friezen met een uitduel tegen de Tilburg Trappers. ,,Juist daarom is deze uitspraak van de tuchtcommissie goed nieuws voor ons", zei Flyers-voorzitter Henk Hoekstra. ,,We zijn blij dat we Sander voorlopig niet hoeven te missen."

Sportdinsdag, 5 maart 2013

Hoofdtrainer Kreeft blijft bij Mid Fryslân

Grou | Korfbalvereniging Mid Fryslân balanceert in de hoofdklasse B van de zaalcompetitie op het randje van degradatie. Desondanks heeft de club besloten ook volgend seizoen door te gaan met hoofdtrainer Arjan Kreeft. Daarnaast zal Jan Theun Visser aanblijven als coach van het reserveteam van de vereniging uit Grou en Reduzum. De trainerstaf wordt ook nog uitgebreid met de komst van verzorger en begeleider Fred Brandsen. Hij is nu actief bij SCO.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties