De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van woensdag, 5 februari 2003.

Bijschriftwoensdag, 5 februari 2003

Slapen

Wie ooit het meer van Galilea heeft bezocht, kan zich voorstellen hoe angstaanjagend dit hele gebeuren geweest moet zijn.

Cultuurwoensdag, 5 februari 2003

Voorstelling Tryater over Hansje Brinker

Leeuwarden – Tryater brengt komende kerst een nieuwe, grote familievoorstelling op de planken. De muzikale voorstelling vertelt over het echte leven van de beroemde Hansje Brinker. Dat heeft het theatergezelschap dinsdag laten weten tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen 2003/2004.

Cultuurwoensdag, 5 februari 2003

Spanner presenteert op Valentijnsdag nieuwe single ‘Run’

Leeuwarden – Spanner, de nieuwe band van de oude De Kast-leden Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse, presenteert op 14 februari de nieuwe single Run .

Cultuurwoensdag, 5 februari 2003

Explosie van acts in Harmonie

Leeuwarden – De Explosie viert vrijdag haar derde editie in De Harmonie in Leeuwarden. Het evenement is een avondvullende programma met diverse optredens. Hoogtepunten deze keer zijn onder meer Spanner, de nieuwe band van oud-De Kast-zanger Syb van der Ploeg, en Guus Meeuwis.

Economiewoensdag, 5 februari 2003

Albert Heijn en ICCO gaan in zaken

Den Haag – Multinational Ahold heeft een overeenkomst gesloten met de interkerkelijke hulporganisatie ICCO om de shea-noot uit Ghana te verwerken in een nieuwe AH-cosmeticalijn. ,,Een unieke samenwerking”, noemt woordvoerder Erik van Velzen van ICCO de verbintenis. ,,Het initiatief kan duizenden boeren ten goede komen.” Eerder werkte ICCO samen met importeurs van onder meer hout en katoen, maar een omvangrijke samenwerking met een multinational vond nooit eerder plaats. Ahold komt naar verwachting nog dit jaar met de ‘shea-cosmetica’ op de markt.

Economiewoensdag, 5 februari 2003

Serieus sponsorbeleid ontbreekt bij mkb

Leeuwarden - ,,Vier jij je verjaardag nog?’’. ,,Ik weet niet, ik heb nog geen sponsor’’. Met deze gekscherende opmerking voorspelde cabaretier Youp van ’t Hek eind jaren tachtig dat sponsoring steeds belangrijker zou worden. En die voorspelling is uitgekomen, want tegenwoordig lijkt geen evenement of vereniging meer te kunnen bestaan zonder financiële injectie uit het bedrijfsleven.

Economiewoensdag, 5 februari 2003

Getronics staat op de rand van de afgrond

Goedgelovige kleine obligatiehouders hebben dezer dagen weer een forse zeperd gekregen. Een reddingsplan voor automatiseerder Getronics verwierf de goedkeuring van slechts 24,5 procent van de obligatiehouders, terwijl 57,5 procent het minimum was.

Hoofdartikelwoensdag, 5 februari 2003

Belangenbehartiging…

Als gewone, maar wel bijzonder betrokken burgers zaten ze maandag op de publieke tribune van de Statencommissie ruimtelijke ordening: de heren Bilker, Cazemier, Eggens en Lyklema. Allen burgemeester in het dagelijks leven. Mede namens zijn Noordoost-Friese collega’s maakte Cazemier (Dongeradeel) gebruik van het inspraakrecht. Hij ageerde tegen een brief die PvdA-gedeputeerde Andriesen aan minister Kamp (Ruimtelijke Ordening) heeft verstuurd. Daarin stonden getallen (‘bundelingpercentages’) die volgens de alerte gemeentebestuurders verraden welke kant Andriesen op wil met het toekomstige Streekplan : nog meer concentratie van huizen en bedrijven in de A7- en Westergozone. Dat moge niet geschieden, waarschuwde Cazemier. En op de PvdA (de partij van Andriesen) na, vielen alle Statenfracties hem bij: de gedeputeerde had iets heel erg verkeerds gedaan en kreeg daarvoor verbale slaag.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

Vos mag in Fryslân weer bejaagd worden

Leeuwarden – Vossen in Fryslân kunnen weer volop bejaagd worden. Gedeputeerde Staten scheppen die mogelijkheid om de weidevogels in de provincie te beschermen.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

‘Het was alsof een straaljager onze kassen binnenvloog’

Sexbierum - ,,Het had veel erger gekund. We mogen blij zijn dat er geen doden zijn gevallen. Het was alsof er een straaljager onze kassen binnen vloog.’’ Jeroen Hartman, afdelingshoofd van Hatoko bv uit Sexbierum, is uren nadat een windhoos enkele kassen met aubergines en paprika’s vernielde, nog niet over de schrik heen.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

‘Raadslid uitgenodigd iets onwettigs te doen’

Sneek – De vergoedingsregeling die gemeenten hanteren voor raadsleden is onwettig, en raadsleden worden uitgenodigd dingen te doen die in strijd zijn met de wet. Dat vindt het Sneker raadslid Auke Wouda (GroenLinks). Wouda sleept het college van burgemeester en wethouders van Sneek in een ‘proefproces’ voor de rechter om een eind te maken aan de nu geldende vergoedingsregeling voor raadsleden. De zaak dient volgende week donderdag voor de bestuursrechter in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

Leeuwarden krijgt |een nieuwe raadzaal

Leeuwarden – Na bijna 250 jaar krijgt Leeuwarden een nieuwe raadzaal. Burgemeester en wethouders van Leeuwarden hebben gisteren besloten in het pand naast het oude stadhuis, waar nu nog de politie zit, een nieuwe raadzaal te bouwen.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

Corporatie negeert oudere

Leeuwarden – Woningbouwverenigingen houden te weinig rekening met woonwensen van ouderen. Bewoners willen vaak zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen, ook als ze minder mobiel worden. Bij nieuwbouw en renovatie van woningen zouden standaard aanpassingen gemaakt moeten worden, zoals het weglaten van drempels.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

Bonifatiusfeest dringend op zoek naar geld

Dokkum – De organisatie van het Bonifatiusfeest in Dokkum heeft nog een gat op de begroting van 200.000 euro. Het bedrijfsleven wordt dringend opgeroepen het feest, dat voor volgend jaar gepland staat, te sponsoren.

Regiowoensdag, 5 februari 2003

België wil eind maken aan zorgtoerisme

Leeuwarden - België dringt aan op snel overleg met de volgende Nederlandse regering over de toestroom van Nederlandse patiënten die de wachtlijsten in eigen land willen omzeilen. Daarbij gaat het vooral om patiënten uit de grensstreken en vermogende Nederlanders. Friezen laten zich zelden in België opereren. Zij gaan naar Duitsland.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 februari 2003

‘Kerk verbergt haar identiteit’

Utrecht - De Nederlandse kerken schromen uit te komen voor een geloofsovertuiging, uit angst hun gesprekspartners tegen het hoofd te stoten. Daarmee hollen ze het evangelie uit tot een oproep om op te komen voor sociaal zwakkeren, signaleert de Bulgaarse christen Viktor Kostov (36).

Geloof & Kerkwoensdag, 5 februari 2003

Preses Van der Plas bij Irak-beraad in Berlijn

Utrecht/Berlijn - De hervormde synodevoorzitter ds A.W. van der Plas neemt woensdag namens de Samen-op-Wegkerken in Berlijn deel aan het spoedberaad van de Europese kerken over Irak. Doel daarvan is een kerkelijk antwoord te formuleren op de dreiging van militaire acties tegen Irak.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 februari 2003

Dorcas: 100ste deelnemer ‘Oma-adoptie’

Andijk - Hulporganisatie Dorcas uit Andijk heeft binnen twee maanden de honderdste sponsor voor het nieuwe adoptieprogramma ‘Adopt a Granny’ (adopteer een oma of opa) ingeschreven.

Geloof & Kerkwoensdag, 5 februari 2003

In gesprek blijven met jeugd

Leeuwarden - Hoe blijf je in gesprek met jongeren? Deze vraag staat centraal in de basiscursus jeugdpastoraat, die op 4 en 11 maart in Burgum wordt gehouden. De cursus is georganiseerd door het Regionaal Dienstencentrum (RDC) van de Samen-op-Wegkerken in Fryslân.

Sportwoensdag, 5 februari 2003

Heerenveen na de rust langs de Witte Leeuwen

Velsen – Heerenveen heeft de eerste hindernis van de kortste weg richting Europees voetbal met horten en stoten genomen. In Velsen won Heerenveen gisteravond met 1-3 van de Witte Leeuwen, de bijnaam van de Stormvogels Telstar Combinatie. De zege op de hardwerkende maar kwaliteitsarme opponent kwam echter allesbehalve gemakkelijk tot stand.

Sportwoensdag, 5 februari 2003

Cambuur – Veendam op 18 februari

Leeuwarden – De wedstrijd tussen Veendam en Cambuur wordt gespeeld op 18 februari.

Sportwoensdag, 5 februari 2003

Leeuwarder Pencak Silat succes

Parijs – Bauke van Houten en Dennis Scholten uit Leeuwarden hebben in Parijs een prestigieus Pencak Silat toernooi gewonnen.

Weerwoensdag, 5 februari 2003

Opklaringen

Vanmiddag komen er opklaringen voor en valt er hier en daar nog een regen of sneeuwbui, bij een maximum temperatuur van circa 4 graden. Vannacht vriest het licht (-2 graden). Morgen zijn er zonnige perioden en wordt het 3 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties