De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 5 januari 2006.

Bijschriftdonderdag, 5 januari 2006

Geen schaamte

Paulus schaamt zich niet voor zijn verleden.

Cultuurdonderdag, 5 januari 2006

Majestueus concert wereldjeugdorkest

Zo speel je in Peking, en zo speel je in Drachten. Van muziek van Zheng Lu naar het Fries volkslied. Een bijna volle Lawei luisterde woensdagavond naar jonge musici van vijftig nationaliteiten uit 32 landen. Een 55 jaar oud orkest met enthousiaste twintigers (of nog niet eens twintigers).

Cultuurdonderdag, 5 januari 2006

Eerste theaterproductie Meindert Talma

Groningen - De Friese performer, componist, schrijver en filmer Meindert Talma gaat het theater in met een eigen productie. De voorstelling Iemand moet het doen / Ien moat it dwaan gaat volgende week woensdag in premičre in het Grand Theatre in Groningen.

Cultuurdonderdag, 5 januari 2006

Noorderslag is uitverkocht

Groningen - Het festival Noorderslag dat volgende week zaterdag plaatsvindt in De Oosterpoort in Groningen is uitverkocht. Dat heeft de organisatie woensdag gemeld. Het festival voor Nederlandse bands beleeft dit jaar zijn twintigste editie.

Economiedonderdag, 5 januari 2006

Enna bekijkt mogelijkheden voor een doorstart

Dokkum - De directie van Enna Aerosols gaat na de faillissementuitspraak in gesprek met de curator om de mogelijkheden van een doorstart te bekijken. Dat kondigde advocaat W. Cnossen van de spuitbussenfabrikant gisteren aan.

Hoofdartikeldonderdag, 5 januari 2006

Sharon

Ook al komt de Israëlische premier Ariel Sharon goed uit de hersenoperatie die hij vandaag ondergaat, zijn politieke testament kan worden opgemaakt. Het is immers onwaarschijnlijk dat hij – mocht de operatie lukken – ooit weer in staat zal zijn het land te regeren.

Regiodonderdag, 5 januari 2006

Afslag in Stavoren wankelt

Stavoren - Visafslag Ons Belang in Stavoren heeft mogelijk het laatste jaar gedraaid. De eigenaren, de gezamenlijke IJsselmeervissers van Stavoren en omgeving, overwegen de eigen veiling op te doeken nu steeds meer vissers zich laten saneren. ,,Voor de overblijvers wordt het lastig om de boel nog overeind te houden”, zegt woordvoerder F. Zwaan. Ons Belang heeft een mager jaar achter de rug: er werd voor ongeveer 463.000 euro aan vis verhandeld, tegenover een half miljoen euro vorig jaar. ,,Toen we over gingen op de euro, in 2002 dus, hadden we nog een omzet van een miljoen”, zegt Zwaan.

Regiodonderdag, 5 januari 2006

Ameland redde twee eilanders van bijstand

Ameland - ,,Is dit nu weer zo’n goed voornemen waar we nooit meer iets van gaan horen?”, vroeg een kritische radiopresentator begin 2005 aan burgemeester Verhoeven van Ameland. Verhoeven had een pittige uitspraak gedaan in zijn nieuwjaarstoespraak: ‘Op Ameland in 2005 geen enkele werkloze erbij’. Iedere eilander die bij het loket van sociale zaken zou aankloppen voor een uitkering, zou meteen aan het werk worden gezet: desnoods bij de gemeente zelf, maar liever bij een bedrijf.

Regiodonderdag, 5 januari 2006

De relaxte mentaliteit van de Afrikaan

Hijum – Wat ze nu eigenlijk precies gaat doen weet ze nog niet, maar vandaag vertrekt Trieneke Hijma uit Groningen voor vier maanden naar Zimbabwe. ,,Het is allemaal nog wat vaag, maar het is de bedoeling dat ik een aantal Zimbabwanen ga trainen, zodat zij kennis kunnen overdragen op de lokale bevolking’’, vertelt ze in haar ouderlijk huis in Hijum.

Regiodonderdag, 5 januari 2006

Zorgen over kennispeil aankomende verpleegkundige

Heerenveen - De basiskennis van Nederlandse verpleegkundigen is, als ze net van school komen, minder grondig dan gewenst. Op ziekenhuisafdelingen wordt het als ,,een zorg’’ ervaren dat ,,de theoretische achtergrondkennis van de leerlingen tekortschiet’’. ,,Onder de maat is te veel gezegd, maar het raakt wat aan de oppervlakte’’, zegt Ria Nauta, assistent-hoofd Zorg van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.

Regiodonderdag, 5 januari 2006

Alleen student met wiskunde naar de pabo

Den Haag – De lerarenopleiding basisonderwijs moet alleen nog toegankelijk worden voor studenten, die op de middelbare school eindexamen wiskunde hebben gedaan. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 januari 2006

‘Gluren bij de buren’ mag als kerk

Houten – ‘Hoe kan de kerk weer aansprekend en uitnodigend zijn, ook voor mensen buiten de kerk’. Die vraag klinkt bijna wekelijks in vele kerken. Drs. Nynke Dijkstra-Algra schreef er een boekje over: Kerk naar buiten. Gids voor vrijwilligers in missionaire werkgroepen .

Geloof & Kerkdonderdag, 5 januari 2006

Niet stigmatiseren maar oplossen

Oisterwijk – De Budgetteer is een christelijk bureau voor schuldhulpverlening en –bemiddeling. Drijvende kracht Peter Kuijpers uit Oisterwijk start deze maand met cursussen voor pastoraal medewerkers en diakenen in heel Nederland, die in Kuijpers’ visie een belangrijke rol hebben in de schuldhulpverlening onder hun gemeenteleden.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 januari 2006

‘Gele Gids’ lijkt te veel op Gouden Gids

Leeuwarden – De Gele Gids , de almanak voor evangelisch adressen, is op zoek naar een nieuwe naam. Dat meldt Stichting Opwekking, uitgever van het naslagwerk in Opwekkingmagazine van deze maand.

Geloof & Kerkdonderdag, 5 januari 2006

Studiedag over seksualiteit bij ‘Bethel’

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten houdt op vrijdag 21 april een bezinningsdag over het thema seksualiteit. Met de studiedag ‘Open en Bloot’ wil men ,,seks bespreekbaar maken in de kerk’’, zo meldt de website van de Bethel.

Sportdonderdag, 5 januari 2006

Groenendaal opnieuw de sterkste in Centrumcross

Surhuisterveen – Een lekke band, een valpartij, een verkeerde fietswissel of anderszins ‘panne aan het karretje’; er is niet veel nodig om Richard Groenendaal een chagrijnige bui te bezorgen. In Surhuisterveen had de voormalig wereldkampioen in de twaalfde editie van de Centrumcross echter geen enkele reden tot klagen. Alles verliep woensdagmiddag naar wens. En dus won hij.

Sportdonderdag, 5 januari 2006

Flyers moet weer toekijken bij bekerfinale

Heerenveen – De datum van 18 januari stond met dikke letters in de agenda’s van de ijshockeyers van Vadeko Flyers. Dan moest het in Eindhoven gaan gebeuren in de bekerfinale. Maar zover kwam het niet, want woensdagavond werd voor eigen publiek het derde en beslissende duel in de halve finale tegen Amstel Tijgers verloren. Daarmee konden alle intenties van de ploeg van trainercoach Brian de Bruijn de prullenbak in. Net als de afgelopen drie seizoenen mag Flyers toekijken bij de bekerfinale.

Weerdonderdag, 5 januari 2006

Bewolking


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties