De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 5 januari 2004.

Bijschriftmaandag, 5 januari 2004

Verstoppertje spelen

En de Here God riep de mens tot Zich en zeide tot hem: ‘Waar zijt gij?’

Cultuurmaandag, 5 januari 2004

Nijjiersrevu no en dan meager

De Jouwer hat de langste Fryske nijjiersrevu-tradysje, węrfan’t de organisaasje yn hannen is fan de Fryske Krite. Freedtejűn gong foar de achttjinde kear in revu yn premięre.

Cultuurmaandag, 5 januari 2004

Spetterend concert met de Bogerman Big Band

Eén van die vele nieuwjaarsconcerten, dit eerste weekend van het jaar, speelde zich af in Balk. Daar gaf de Bogerman Big Band zondagmiddag in De Treemter acte de presence.

Cultuurmaandag, 5 januari 2004

Taptoe Leeuwarden is taptoe van het jaar

Leeuwarden - De dertigste editie van de Taptoe Leeuwarden is uitgeroepen tot ‘Taptoe van het jaar 2003’. Dat heeft de Stichting Taptoe Leeuwarden gemeld.

Dossiermaandag, 5 januari 2004

Het snelle verval van de klompenindustrie

Een werknemer van de klompenfabriek aan de Nieuwestad in Leeuwarden laadt klompen op een karretje. Er is net een hele vracht binnengekomen, die klaar zijn om verder bewerkt te worden. Het is 1964, en Fryslân kent nog een bloeiende klompenindustrie. Na 1964 komt aan die rijke traditie snel een eind. De klomp is uit, en wordt vervangen door de schoen, de leren klomp of soms de veiligheidsschoen. Nu is klompenmaker Eelke Scherjon uit Noardburgum de bekendste Friese klompenmaker. Hij maakt - als vijfde generatie Scherjons - zowel trip- als kapklompen op een moderne manier. En hij bestiert een eigen museum.

Hoofdartikelmaandag, 5 januari 2004

Het nieuws over Hussein en Syrië

Als het nieuws over de opslag van Iraakse massavernietigingswapens in Syrië klopt, dan is het groot nieuws. Nog niet eens zozeer dát Hussein zijn wapens had verborgen, die theorie wordt al maandenlang besproken, maar het nieuws is dat er nu concrete aanwijzingen zijn voor de plaatsen waar de wapens verborgen liggen, namelijk Syrië.

Regiomaandag, 5 januari 2004

Justitie jaagt op wegpiraat

Den Haag - Het Openbaar Ministerie verscherpt dit jaar de jacht op snelheidsovertreders en wegpiraten. Er komen meer onopvallende politieauto’s met videoapparatuur en ook wordt geďnvesteerd in zogeheten trajectcontrole.

Regiomaandag, 5 januari 2004

Strenge regels aan skűtsjeschipper

Leeuwarden – Een afstammeling van een schippersgeslacht kan pas schipper worden als hij minstens zeven jaar aaneengesloten bemanningslid is geweest. Die zeven jaren moeten vallen binnen de afgelopen twintig jaar. Dat is het voorstel dat de SKS heeft neergelegd bij de VSB, de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden.

Regiomaandag, 5 januari 2004

Gifcontainers nog week op zeebodem

Vlieland – De drie containers met vaten giftig arseenpentoxide, die het schip Andinet op 21 december verloor, blijven zeker nog de rest van de week op de zeebodem liggen. De eerste bergingspoging is mislukt.

Regiomaandag, 5 januari 2004

Tegen liberale Europese Unie

Leeuwarden – Europa dreigt het eigendom van aandeelhouders te worden. Tenminste, als liberale politici als Bolkestein te veel invloed krijgen in het Europees parlement. Daarvoor waarschuwde Max van den Berg, lijsttrekker voor de PvdA bij de komende Europese verkiezingen, afgelopen zaterdag in Leeuwarden.

Regiomaandag, 5 januari 2004

Leek heeft hulp buren nodig

Leek – Leek zal de komende jaren meer met hulp van de buurgemeenten moeten doen. Dat zegt wethouder Bouma van Leek. De komende maanden gaat de gemeente met behulp van een externe deskundige bekijken welke producten wel of juist niet tot het ,,standaardpakket’’ van een gemeentelijke overheid behoren.

Regiomaandag, 5 januari 2004

Krijgen is leuk, maar geven ook

Drachten – Het werk zit er weer op, voor Gea Klaassen uit Drachten. Zaterdag bracht ze de laatste kerstpakketten rond die de afgelopen weken bij haar aan de deur werden afgeleverd. Cliënten van de GGZ, dakloze asielzoekers en ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) kregen er eentje.

Geloof & Kerkmaandag, 5 januari 2004

Diaconale dag wordt onderdeel van Protestantse Kerkdag

Utrecht – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN), die op 1 mei ontstaat uit de fusie van de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk, houdt dit jaar geen aparte ‘Landelijke Diaconale Dag’. Besloten is de diaconale dag te integreren in de ‘Protestantse Kerkdag’, die op 12 juni gehouden wordt.

Geloof & Kerkmaandag, 5 januari 2004

Jongbloed lanceert fonds Protestantse Pers

Heerenveen – Uitgeverij Jongbloed in Heerenveen introduceert een nieuw boekenfonds, Protestantse Pers, voor uitgaven op het gebied van spiritualiteit en gemeenteopbouw. Een van de eerste boeken die via dit fonds wordt uitgegeven, is De zoekende Geest van ds Barend Wallet, een bewerkte bundeling van zijn rubriek Brokstukjes die hij publiceerde in het Friesch Dagblad . Een andere uitgave uit het nieuwe fonds is Belijdenisgeschriften voor de Protestantse Kerk in Nederland , van de lutherse hoogleraar dr Klaas Zwanepol.

Geloof & Kerkmaandag, 5 januari 2004

Aanloophuis: actie tegen verharding in samenleving

Leeuwarden – Het Aanloophuis in Leeuwarden houdt zaterdag een protestactie tegen de verharding in de samenleving. Bezoekers kunnen tijdens de open dag een handtekening plaatsen op een ‘Doek van mededogen’.

Sportmaandag, 5 januari 2004

FK tafeltennis zit weer in de lift

Franeker – De gezichten waren vrolijk in Sporthal De Trije in Franeker waar zaterdag het Fries kampioenschap tafeltennis – net als de komende twee jaar – werd afgewerkt. En niet alleen bij de winnaars. De sport zit weer wat in de lift. Niet alleen qua deelnemers, maar ook wat betreft het niveau, want nooit eerder was het zo spannend bij de verdeling van de prijzen.

Sportmaandag, 5 januari 2004

Darter Hofstra geniet van entourage op WK

Frimley Green – Maandagavond is het dan zover voor Rick Hofstra. De Sneker darter zal voor het eerst in zijn loopbaan het walhalla van het professionele darten betreden: het podium van de Lakeside Country Club, waar hij zijn opwachting maakt tegen de als derde geplaatste Engelsman Mervyn King. De nuchtere Fries heeft van zenuwen nauwelijks last: ,,Noem het maar gezonde spanning.”

Sportmaandag, 5 januari 2004

Toch geen cadeautje voor Henk Angenent

Heerenveen – Voor Henk Angenent leek de schaatsmarathon in Heerenveen zondagmiddag precies zeven jaar na de Elfstedentocht een mooi presentje op te leveren. Alleen Cédric Michaud dacht daar anders over. De Fransman trok driehonderd meter voor de finish de achtervolging op gang en sprintte Angenent bij het uitkomen van de laatste bocht voorbij.

Sportmaandag, 5 januari 2004

54 minuten goed ijshockey levert Flyers tegen Tilburg geen bekerfinaleplaats op

Eindhoven - Het experiment met een halve bekerfinale bij het ijshockey is voor Formido Flyers verkeerd uitgepakt. De nummer twee van de reguliere bekercompetitie liet zich zaterdag verrassen door de nummer drie; Tilburg. Heerenveen was op voorhand favoriet, had 54 van de 60 minuten de wedstrijd in de knip, maar een plaats in de finale tegen Amsterdam zat er niet in.

Sportmaandag, 5 januari 2004

Sjoukje Dijkstra toch nog in de bloemen

Heerenveen – Ze vindt het leuk en Sjoukje (Kossmayer-)Dijkstra wil doen geloven dat zij er geen moeite mee heeft, dat ze pas veertig jaar nadat ze voor Nederland de eerste gouden medaille won tijdens Olympische Winterspelen echt wordt gehuldigd in Fryslân.

Weermaandag, 5 januari 2004

Zacht en regen

Het blijft de komende dagen zacht en wisselvallig. Vanavond en vannacht valt er regen, en ook morgen gaat het flink regenen. Het wordt niet kouder dan 5 graden. Het waait daarbij matig tot krachtig uit het zuidwesten .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties