De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 4 oktober 2010.

Achtergrondmaandag, 4 oktober 2010

CDA gaat met de billen bloot

Bijna vijfduizend leden op een partijcongres. Het moest dus wel over iets heel belangrijks gaan. Iets verstrekkends. Dat was ook zo. Maar in concreto ging het uiteindelijk toch om procenten bij de uitslag van een stemming op dit CDA-congres.

Cultuurmaandag, 4 oktober 2010

Veiling van Friese kunst levert drie scholen in Nepal op

Heerenveen - Het Nepalfestival met kunstveiling in Heerenveen heeft afgelopen weekend 35.000 euro opgeleverd. Dat is inclusief een vermeerderingssubsidie van de Wilde Ganzen en het NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). Dit bedrag is voldoende voor de bouw van drie scholen in een afgelegen gebied in de Himalaya.

Cultuurmaandag, 4 oktober 2010

Tsead Bruinja dicht op festivals Litouwen en Polen

Leeuwarden - Dichter Tsead Bruinja treedt deze maand op tijdens het 21e Druskininkai Poëtisch Herfst Festival in Litouwen en tijdens het Crossroads festival in Polen.

Cultuurmaandag, 4 oktober 2010

Nynke Laverman wint Edison voor haar cd ‘Nomade’

Leeuwarden - Nynke Laverman heeft gisteren een Edison geworden voor haar cd Nomade. De zangeres was genomineerd voor deze oudste muziekprijs in Nederland, in de categorie Theater. Laverman won van Sara Kroos en Stef Bos, die ook voor de prijs waren voorgedragen.

Cultuurmaandag, 4 oktober 2010

Skriuwer en dichter Harmen Wind ferstoarn

Doesburg - De Fryske skriuwer en dichter Harmen Wind is ôfrűne freed ferstoarn yn syn wenplak Doesburg. Hy wie al in skoft slim siik. Wind kaam yn Ljouwert te wrâld op 24 desimber 1945, mar brocht syn bernejierren troch yn Aldeboarn. Nei de kweekskoalle gie er nei Amsterdam om Nederlânsk te studearjen. Joech er yn ’e santiger jierren earst Nederlânsk op It Hearrenfean, letter waard er learaar en direksjelid yn Doetinchem. Yn 1985 debutearre Wind yn it Frysk mei de dichtbondel Utein dęr’t er daliks de Fedde Schurerpriis foar krige. Fjirttjin jier letter skreau er syn earste Fryske roman: De izers fan ’e frijheid. De wurdkeunstner bespile yn syn literęre wurk sawol it Nederlânsk as it Frysk. It Nederlânsk soe mear de taal fan it ferstân węze, syn memmetaal dy fan it gefoel. Dęrom skreau er de roman Het Verzet dęr’t de relaasje tusken heit en soan sintraal yn stiet en dęr’t er yn 2003 de Nederlandse debutantenprijs mei wűn, earst ek yn it Nederlânsk. It Frysk kaam te tichteby.

Hoofdartikelmaandag, 4 oktober 2010

Het congres, de uitkomst...

Voordat het CDA-congres begon, had het al een historisch karakter. Nog nooit kwamen zo veel leden naar een partijcongres. Nog nooit ging het om zo’n ingrijpend onderwerp en tijdens het congres bleek een verdeeldheid die de partij nog nooit eerder had beleefd. Ondanks dat was het congres een bijzonder waardevolle bijeenkomst.

Regiomaandag, 4 oktober 2010

‘Ik ben altijd gewend geweest om te zwijgen’

Joure - Praten over de oorlog is lastig. Helemaal als niemand je begrijpt. Al 65 jaar draagt de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO) zorg voor beschadigde militairen. Zaterdag vierde de Friese afdeling haar jubileum.

Regiomaandag, 4 oktober 2010

Asiel zorgt al vijftig jaar voor nieuw thuis

Drachten - Shrek ligt in zijn getraliede hok in dierenasiel De Swinge in Drachten rustig voor zich uit te kijken. Hij lijkt het allemaal wel best te vinden, al die mensen die langslopen en naar hem staren. De Europese korthaar - leeftijd onbekend, maar al wat ouder - zit al twee maanden in het asiel. ‘Wie geeft deze verfomfaaide kater een warme vensterbank’, staat op een kaartje bij het hok van Shrek. Misschien zit er wel een nieuw baasje tussen al die mensen die zaterdag de open dag bezoeken.

Regiomaandag, 4 oktober 2010

Boeren kunnen heel goed aan biodiversiteit werken

Wijnjewoude - ,,Misschien komt het ook wel uit het hart, dat ik er zo mee omga.” Veehouder Hessel Agema van de Stichting Skalsumer Natuurbeheer weet waar het uiteindelijk op aankomt bij het boeren in combinatie met natuurbeheer. Zelf doet hij aan weidevogelbeheer op zijn bedrijf bij Kollumerpomp.

Regiomaandag, 4 oktober 2010

Spreeuw en kievit zijn het meest geteld

Zeist/Laaxum - De spreeuw en de kievit zijn nog massaal aanwezig in ons land. Dat kan worden geconcludeerd naar aanleiding van de Euro Birdwatch. In dertig Europese landen werden zaterdag vogels geteld. In Nederland deden honderd werkgroepen mee. In Fryslân werd geteld in Laaxum en bij Bakkeveen.

Geloof & Kerkmaandag, 4 oktober 2010

‘Het katholieke geloof mag gezien worden’

Leeuwarden - Het is geen katholiek triomfalisme en het is ook geen ‘protestanten pesten’. ,,Waarom laten we dan wel de oude traditie van de Mariaprocessie herleven? Geloof mag gezien worden”, stelde bisschop De Korte van Groningen-Leeuwarden tijdens de Marialof met de woorden van missionaris Willibrord. Zevenhonderd mensen woonden de viering in de Dominicuskerk na de processie door Leeuwarden bij.

Geloof & Kerkmaandag, 4 oktober 2010

Honderden mensen door de stad achter Maria aan

Leeuwarden - Schitterend. Een belevenis. Heel indrukwekkend. De superlatieven waren niet van de lucht gistermiddag tijdens de Mariaprocessie door Leeuwarden. De tocht door de binnenstad trok honderden mensen. Voor het eerst sinds eeuwen werd het beeld Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden door de binnenstad gedragen.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

‘Je hoopt elke keer op een held die je kunt vertrouwen’

De wielerwereld werd donderdag weer eens opgeschrikt door een mogelijk dopinggeval. Niet de minste bovendien, want drievoudig Tour de France-winnaar Alberto Contador kwam in het beklaagdenbankje terecht omdat hij op de tweede rustdag van de afgelopen Tour positief had getest op het verboden middel clenbuterol. Zelf beweert Contador het slachtoffer geweest te zijn van het eten van vervuild voedsel. Gelooft u in de onschuld van de Spanjaard?

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Afzien voor een rood armbandje

De Leeuwarder Bikkel Survivalrun, dat is er eentje die zijn naam eer aandoet. Natuurgebied De Groene Ster stond gisteren dan ook garant voor met modder besmeurde gezichten, doorweekte en gescheurde kleding en een hoop adrenaline. Over een barre maar enerverende tocht door natuurgebied De Groene Ster.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Getuigenissen van respect

Lang niks meer van Cruijff gehoord. Zou dat betekenen dat hij de aanwezigheid van Martin Jol en alle andere stafleden en bestuurders weer gedoogt sinds de wedstrijden tegen FC Twente en AC Milan? Of heeft hij zich als prominente dissident uiteindelijk neergelegd bij de steun die de clubleiders krijgen van minstens achtenzestig procent van de leden? Je kunt niks uitsluiten, hoewel Cruijff niet bekend staat als een overtuigd democraat. Maar pragmatisch is hij wel, en de club moet toch geleid worden natuurlijk. En de club definitief de rug toekeren is ook weer zoiets. Dat doe je pas als de clubidentiteit echt volledig verkwanseld wordt.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Harkemase Boys blijft knap overeind bij koploper Spakenburg

Spakenburg – Harkemase Boys toont elke week aan een topploeg te zijn in de topklasse. Ook zaterdagmiddag tegen lijstaanvoerder Spakenburg kwam de ploeg van Henk de Jong goed mee. Met het gelijke spel (1-1) konden beide teams uiteindelijk wel leven. Of zoals spelverdeler Oebele Schokker het omschreef: ,,Met een beetje geluk had er voor ons meer ingezeten, maar dat geldt voor hun ook.”

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Flyers is voorlopig ‘lelijk eendje’ van de eredivisie

Eindhoven - A6.nl Flyers heeft ook de vierde bekerwedstrijd van het nieuwe seizoen verloren. De Heerenveense ijshockeyers gingen in Eindhoven tegen Kemphanen fors onderuit en zijn het enige team dat nog geen punt heeft behaald. Het is voor de Friezen daarmee de slechtste seizoensstart in jaren.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Shorttrack in Thialf: snelle Friezen en vluchtende Let

Heerenveen - Het mooie van een toptoernooi in welke sport dan ook, is dat er vaak internationale deelname is. Bij de Invitation Cup, een shorttracktoernooi in Heerenveen, was dat afgelopen weekeinde niet anders. Een van de buitenlandse deelnemers drukte echter op geheel eigen wijze een stempel op het toernooi. Iets dat de Friese shorttracktroeven Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma overigens in sportieve zin deden. En zo werd het internationale toernooi in Thialf er eentje van snelle Friezen én een vluchtende Let.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Andre W wint Derby Revanche

Wolvega - Half augustus op Duindigt moest Andre W in de prestigieuze Derby genoegen nemen met een eervolle tweede plaats. Zaterdagavond op de drafbaan Victoria Park in Wolvega was hij wel de beste van zijn jaargang. In handen van Hugo Langeweg junior won hij de Fokkers Trofee.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Aris in verlenging alsnog onderuit tegen Nijmegen

Nijmegen - De Friesland Aris is er zaterdag niet in geslaagd de tweede wedstrijd dit seizoen in een zege om te zetten. De Leeuwarder basketballers moesten tegen Magixx uit Nijmegen uiteindelijk in de verlenging het hoofd buigen. Een buzzerbeater van Zaire Taylor betekende dat alle moeite van de Friezen voor niets was geweest.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Het ‘leuke’ voetbal is weg en dat frustreert

Heerenveen - Er was eens een houtduif en die houtduif had een mooie, ietwat drukkende zondagmiddag uitgekozen om eens een kijkje te nemen in het Abe Lenstrastadion. Daar schuifelde-ie, heen en weer, daar aan de punt van het strafschopgebied, heen en weer. En uitgezonderd één levend wezen met een flets oranje shirtje aan zag-ie niets en beleefde-ie niets.

Sportmaandag, 4 oktober 2010

De onvrede groeit in het Friese Haagje

Heerenveen - Het putje waarin Heerenveen de wrange smaak van het vorige seizoen wenst weg te spoelen dreigt steeds verder dicht te slibben. Na de doelpuntloze remise tegen ADO Den Haag is het Friese Haagje decor van een kleurloze middenmotor. De aanhang mort en de trainer, die het heilige vuur mist, begrijpt het.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties