De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 september 2012.

Cultuurdinsdag, 4 september 2012

Unieke Friese landschappen terug in Fryslân

Leeuwarden | Zes bijzondere landschapsschilderijen gemaakt door de achttiende eeuwse Dokkumer kunstschilder Aldert Jacobs van der Poort keren terug naar Fryslân. De Ottema-Kingma Stichting heeft de werken onlangs aangekocht op een veiling in Parijs. De zogenoemde behangselschilderijen zijn in 1805 gemaakt in opdracht van de Leeuwarder koopman Johannes van der Veen. Die liet de behangsels maken ter versiering van de wanden in zijn huis aan de Nieuwestad. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn de werken uit het huis gehaald en verkocht.

Cultuurdinsdag, 4 september 2012

Fotomanifestatie in Leeuwarden

Leeuwarden | De Popfabryk komt met een fotomanifestatie over en door jong, Fries talent. De manifestatie Op komst trapt op 17 september af in de Leeuwarder binnenstad. Die fungeert een maand lang als expositieruimte. In het centrum zijn 26 foto’s te zien van drie talentvolle Friese fotografen die elk een opkomend noordelijk muzikant volgden.

Cultuurdinsdag, 4 september 2012

Wachtlijst voor Skimerjűnfestival

Nij Beets | It Skimerjűnfestival in Nij Beets op 28 september is uitverkocht. Zeshonderd mensen hebben een reservering gedaan voor het festival in en rondom Openluchtmuseum It Damshűs, waar optredens te zien zijn van Di Gojim, Harmony Glen en Spinvis.

Economiedinsdag, 4 september 2012

Pleidooi Dijkhuizen gaat uit van beperkte benadering

Wageningen | Het pleidooi voor nog intensievere landbouw van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van de universiteit Wageningen gaat uit van een heel beperkte benadering. Het gaat voorbij aan duurzaamheidsthema’s als dierenwelzijn, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, waterkwaliteit, eerlijke handel en regionaliteit. Dat zegt Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, in een verklaring.

Economiedinsdag, 4 september 2012

Ingenieursbureau doet het iets beter

Heerenveen | Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud heeft een iets hogere omzet en winst behaald in de eerste helft van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 2011. De bedrijfsopbrengsten stegen van 761,2 naar 767 miljoen euro in vergelijking met een jaar geleden. De nettowinst steeg van 7 naar 7,7 miljoen euro. De orderportefeuille is ook beter gevuld dan halfweg 2011. Oranjewoud heeft opdrachten ter waarde van 2500,6 miljoen euro, een stijging van 2,1 procent.

Hoofdartikeldinsdag, 4 september 2012

De honger en de Nederlandse landbouw

De voorman van de Universiteit van Wageningen, Aalt Dijkhuizen, vindt dat Nederland nóg meer moet doen aan intensieve landbouw. Ons land kent al een intensieve landbouw, maar het moet allemaal nog intensiever en duurzamer. Zo levert Nederland een bijdrage aan de grootste plaag van de wereld: honger. Met een groei van de wereldbevolking in het vooruitzicht is verdere intensivering van de landbouw eigenlijk een morele plicht.

Regiodinsdag, 4 september 2012

Twee Friese scholen onder toezicht gesteld

Leeuwarden | Twee Friese scholen, roc Friesland College en Leeuwarder koepel voor basisonderwijs Proloog, staan onder verhoogd financieel toezicht van de Onderwijsinspectie. Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond. Beide scholen zijn druk bezig om onder het toezicht uit te komen.

Regiodinsdag, 4 september 2012

Bezwaarmakers willen locatie opkopen

Terschelling | De stichting Help Terschelling, die zich verzet tegen hoge nieuwbouw op de voormalige locatie van bouwbedrijf Boersma & Ybema bij het Groene Strand, roept particulieren op om geld te doneren voor de aankoop van het terrein. Zo wil de stichting voorkomen dat projectontwikkelaar Segesta een appartementencomplex op deze locatie - naast paviljoen De Walvis - bouwt.

Regiodinsdag, 4 september 2012

Morgen overleg over sociaal plan Sionsberg

Dokkum | De vakbonden en directie van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum overleggen morgen over het sociaal plan voor de negentig ontslagen werknemers van het ziekenhuis. Dan wordt meer duidelijk over de mogelijkheden voor de boventallige werknemers om te gaan werken voor een van de andere Friese ziekenhuizen.

Regiodinsdag, 4 september 2012

Augustus was de beste weermaand van deze zomer

Warm, zonnig en extreem nat. Augustus had alles in zich om er een bijzondere weermaand van te maken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties