De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 4 augustus 2010.

Cultuurwoensdag, 4 augustus 2010

Kleding Charlotte Kan in culturele supermarkt

Leeuwarden - Kleding van de uit Workum afkomstige modeontwerpster Charlotte Kan (30) is vanaf vandaag bijna zes weken te koop in een minishop in Rotterdam. ,,De winkel is een samenwerking van mij, ontwerpster Daisy Kroon en de webshop Designers United. Bijzonder voor bezoekers is dat wij als ontwerpers zelf aanwezig zullen zijn in de winkel”, aldus Charlotte Kan gisteren.

Cultuurwoensdag, 4 augustus 2010

Grote stukken spelen, net als de professionals

Ooit keek ze op tegen het orkest, nu speelt ze zelf al voor het derde jaar mee. Hoboïste Wilma Jongsma (18) uit Drachten begint morgen met het Jeugd Orkest Nederland aan een tournee langs podia in Duitsland en Nederland. Het symfonieorkest voor jonge, getalenteerde musici telt dit jaar vijf leden uit Fryslân.

Economiewoensdag, 4 augustus 2010

Pootaardappelen groeien langer door tegen het advies in

Leeuwarden - Akkerbouwers laten de pootaardappelen langer doorgroeien om zodoende nog wat extra kilo’s te kunnen produceren. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen NAK heeft voor het grootste deel van het pootgoed loofvernietigingsdata voor eind juli vastgesteld. Dit omdat de kans op het oplopen van ziekten nu groot is met de combinatie van warm en vochtig weer. Maar boeren geven daar massaal nog geen gehoor aan omdat door de droogte er maar weinig groei van de nieuwe aardappelen is geweest. Consequentie is dan wel dat ze worden geconfronteerd met extra controles. Op dit moment is van vijfduizend hectare het loof vernietigd. Dit is 13 procent van het areaal.

Economiewoensdag, 4 augustus 2010

Sterke afname van faillissementen in provincie Fryslân

Leeuwarden - Het aantal faillissementen in de provincie Fryslân is in de maand juli afgenomen. In de afgelopen maand werden door de rechtbank tien faillissementen uitgesproken. In dezelfde maand vorig jaar en in juni van dit jaar waren dat er nog twee keer zoveel. Dat meldt de website curatoren.nl.

Hoofdartikelwoensdag, 4 augustus 2010

Rampen, beleid...

De beelden van de overstroming in Pakistan zijn schokkend. Op een foto liggen een aantal schoenen, gympies, kledingsstukken en voorwerpen besmeurd met grijze klei. Het is het trieste beeld van een natuurramp die wel een ramp is, maar geen natuurramp. De ramp is een direct effect van het kap- en woningbeleid. Wiens beleid is dat? De bevolking langs de rivier die geen inkomsten heeft en de afgelopen jaren alle bomen in het gebied hebben gekapt om aan hout te komen voor verwarming en om te kunnen koken? Of is het de regering die een veel te groot ambtenarenapparaat in stand houdt; veel geld besteedt aan defensie - in verband met de slechte verhouding met buurland India en vanwege leveranties van wapens aan de taliban (in Afghanistan) en daaraan zo veel geld kwijt is dat er niets overblijft voor bosaanplant?

Regiowoensdag, 4 augustus 2010

‘Honderd paarden staat veel leuker dan een stuk of dertig’

Buitenpost - Ooit werden er honderden paarden verhandeld, maar de afgelopen jaren loopt de aanvoer voor de paardenmarkt op de Parklaan in Buitenpost steeds verder terug. ,,Vorig jaar stond er maar een stuk of dertig paarden en pony’s. Een fractie van wat het ooit is geweest. Zonde want het is een traditie die je eigenlijk moet behouden voor het dorp”, vindt Hans de Vries (43), voorzitter van de stichting Feestcommissie Buitenpost.

Regiowoensdag, 4 augustus 2010

Nog altijd niet gewend aan kaas als toetje

Een Fries blijft altijd een Fries, zelfs als hij de provinciegrenzen ver achter zich laat. Deze zomer in het Friesch Dagblad provinciegenoten die in het buitenland zijn gaan wonen. Dit keer Gerrit Kooistra uit Puichéric, Frankrijk.

Regiowoensdag, 4 augustus 2010

Authentiek Easterlittens is eventjes filmset voor serie

Easterlittens - Easterlittens verandert deze maand van dorp in opnamelocatie voor de nieuwe dramaserie De geheimen van Barslet. De voorbereidingen voor de opnames beginnen vrijdag 13 augustus met de bouw van de voorgevel van een supermarkt voor een huis op het plein. Op dinsdag 24 augustus beginnen de opnames van de serie van de NCRV en NPS.

Regiowoensdag, 4 augustus 2010

Heerenveen eenzaam op titeljacht

Vanaf de start tot het eind lag Heerenveen gisteren op kop op de Fluezen. De enige bedreiging voor Pieter Brouwer en zijn bemanning, Dirk Jan Reijenga van Joure, finishte als zesde. Opvallend was dat Douwe Visser van Sneek zijn eerste podiumplek haalde: hij werd tweede.

Regiowoensdag, 4 augustus 2010

Klaar voor Sneekweek; desnoods camping vergroot

Sneek - Campings in en rond Sneek maken zich klaar voor de 75e editie van de Sneekweek. De reserveringen op de campings stromen binnen.

Sportwoensdag, 4 augustus 2010

Bos ziet lef en durf in laatste bocht beloond

Surhuisterveen - De laatste bocht is tijdens diverse wielerkoersen in Surhuisterveen al vaak scherprechter geweest. Gisteren was het niet anders. Nadat Janneke Ensing (Gieten) het eerst al deed bij de vrouwen, was het bij de elite, beloften en amateurs-A Jan Bos (Nieuwehorne) die een gezonde dosis lef en durf in de laatste bocht beloond zag met zijn achtste seizoenzege.

Sportwoensdag, 4 augustus 2010

Andy Schleck geeft waar voor zijn geld

Surhuisterveen - Andy Schleck heeft gisteravond in Surhuisterveen de Profronde gewonnen en de Luxemburger hield na tachtig kilometer de andere tourheld Robert Gesink achter zich. Lieuwe Westra fietste onder aanmoedigingen van het Friese wielerpubliek in het spoor van beiden naar de derde plaats. ,,Mear sit der foar my no net yn.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties