De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 juni 2004.

Bijschriftvrijdag, 4 juni 2004

De waarheid voel je

Hoe kun je weten wanneer iemand de waarheid spreekt?

Dossiervrijdag, 4 juni 2004

‘Knap vaag en onduidelijk, zeg’

,,Het is twee weken goed gegaan, maar dit heb ik verprutst.” Danella Lindeboom baalt na afloop van haar laatste examen, aardrijkskunde. Precies het vak waarbij ze moest oppassen om niet op een vijfje te belanden, gaat nu twee weken lang onzekerheid opleveren. ,,Ik ben meteen op internet naar de antwoorden gaan kijken. Ik kwam uit ergens tussen de 4,7 en de 5,6. Als ze soepel corrigeren, wordt het een zes.” Een onvoldoende op de eindlijst gaat Danella niet de kop kosten, maar vervelend is het natuurlijk wel. ,,Vooral omdat ik over alle andere examens wel een goed gevoel heb.”

Dossiervrijdag, 4 juni 2004

Eindelijk Fries

,,Staan die antwoorden van Fries nu nog steeds niet op de site?”, vraagt Aukje Hilderink van het LAKS verbaasd. ,,Dat was vorige week toch al?” Meteen begin Aukje driftig op haar toetsenbord te slaan. ,,Momentje hoor... (tiktiktik)..mmmmja! Hier heb ik ze. Op de site van het Cito. We gaan ze dadelijk meteen naar onze site kopiëren.” Ruim een week hebben de havo- en vwo-kandidaten Fries moeten wachten op de uitwerkingen, maar gistermiddag verschenen ze dan eindelijk op Eindexamen.nu. Dankzij deze rubriek, dat mag best even gezegd. ,,Ik vrees dat we niet goed opgelet hebben of het Cito ze al had gepubliceerd”, geeft Aukje toe. De kandidaten hadden trouwens ook best zelf even bij het Cito mogen gaan buurten, voegt ze er wel aan toe. ,,Maar dat is niet echt een excuus. Wij horen ze gewoon te hebben, want wij zijn de grootste examensite.” Bij vmbo-Fries lijkt trouwens ook iets aan de hand. Het examen was gisteren, maar zowel het Cito als het LAKS hadden vanochtend nog niks... Overigens kwamen gisteren 7500 klachten binnen bij het LAKS. Ruim 7000 havisten waren het met Danella eens: bij aardrijkskunde werd te weinig naar feiten gevraagd. Over vwo Frans kwamen 500 klachten binnen en over havo wiskunde b 2000.

Dossiervrijdag, 4 juni 2004

Wachten, wachten

Twee weken wachten op de uitslag van het examen. Als je al een hele rij achten op je cijferlijst had staan is dat geen probleem. De mededeling ‘geslaagd’ is voor jou slechts een formaliteit.

Dossiervrijdag, 4 juni 2004

Op zijn elfendertigst, Frank de Boer

De speler die het belang van het team centraal stelt en van de elf het best in staat is de rest op sleeptouw te nemen, draagt de aanvoerdersband. Het lapje stof om zijn arm bevestigt dat hij de belangrijkste speler van het team is. Denk aan het relaxte zelfvertrouwen van Gullit in de spelerstunnel, vlak voor de halve finale in 1988 tegen de West-Duitsers, gecombineerd met de kille arrogantie van Van Basten en de ‘beuk erin’-koppen van Koeman en Wouters. Gezamenlijk straalden zij uit: ‘Jammer, Jungs, wij vandaag wel, jullie niet.’

Dossiervrijdag, 4 juni 2004

Donkere spierbundels, Marc Overmars

Van Michael Reiziger is de uitspraak dat spieren van donkere mensen anders zijn samengesteld: ‘Wij zijn explosiever dan blanken, sneller. Kijk maar naar een internationale sprintwedstrijd over vijftig of honderd meter.’

Economievrijdag, 4 juni 2004

Het is altijd een raadsel wat de zee brengt

Toen ze in 1983 de visgroothandel van haar moeder overnam, kreeg Wilhelmina Veltman te horen dat ze maar beter achter het aanrecht kon gaan staan. Werknemers van een concurrerend bedrijf bij de visafslag in Harlingen probeerden haar weg te pesten, door haar bijvoorbeeld in een kamer op te sluiten.

Hoofdartikelvrijdag, 4 juni 2004

Stemmen voor Europa?

In 1939 waren er gemeenteraadsverkiezingen. Het Friesch Dagblad van die tijd constateerde dat er bijzonder weinig propaganda werd gemaakt. Hoe kwam dat? De krant wist het: de mensen wisten toch wel op welke partij ze gingen stemmen, namelijk op die van de groep waar ze bij hoorden. Het ging er op de verkiezingsdag in feite alleen maar om dat zoveel mogelijk mensen van je eigen groep stemden. Op de dorpen werd dat zelfs wel door partijgenoten gecontroleerd. Er waren dus eigenlijk geen zwevende kiezers die door propaganda moesten worden gewonnen.

Regiovrijdag, 4 juni 2004

Levendige handel in startkaarten Slachtemarathon

Leeuwarden – Er is de laatste dagen een levendige handel in startkaarten van de Slachtemarathon ontstaan. Met name deelnemers die een kaart met een late starttijd hebben, willen hun deelnemersbewijs ruilen tegen een exemplaar met een vroege starttijd. De Slachtemarathon wordt op zaterdag 12 juni gehouden.

Regiovrijdag, 4 juni 2004

Arie Aalberts burgemeester

Damwoude – Arie Aalberts uit Stiens wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Dantumadeel. De gemeenteraad heeft de 52-jarige veehouder voorgedragen voor de burgemeestersvacature. Aalberts is lid van het CDA en zat tot vorig jaar in het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Verder was hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Friesland Coberco Dairy Foods in Meppel en van de coöperatie de Zeven Provinciën. Als tweede op de Lijst staat Titia Lont uit Den Haag. Zij is CDA-gemeenteraadslid en werkt als projectmanager bij het Instituut voor Publiek en Politiek.

Regiovrijdag, 4 juni 2004

Raadslid begint spreekuur

Leeuwarden - De Leeuwarder kapper en VVD-raadslid Wyb Feddema gaat deze zomer zijn kapsalon aan De Kelders ombouwen tot een ‘nieuws-kapsalon’, annex ‘Mata Hari Experience’. Zijn kapsalon is gevestigd in het geboortehuis van Mata Hari. Feddema wil haar eren. Er komt een permanente expositie die Feddema in samenwerking met het Fries Museum opzet. Aan de gevel komt een bord met informatie over Mata Hari. Een wandelroute van bekende Leeuwarders voert langs het pand. Hierdoor heeft hij subsidie voor het informatiepaneel over Mata Hari gekregen.

Regiovrijdag, 4 juni 2004

‘Provincie heeft geen aandacht voor molens’

Leeuwarden – Het onderhoud en de restauratie van de molens in Fryslân is in gevaar. Dit komt doordat de provincie, die de subsidies beschikbaar stelt, eenzijdig oog heeft voor de kerken en historische boerderijen. Dit geluid liet een aantal vrijwillige molenaars, onder meer van de Stichting Molens in Menaldumadeel, gisteravond horen tijdens de informatie- en inspreekavond over het concept van de provinciale Nota Erfgoed . Ook D. Bloemhof van het Steunpunt Monumentenzorg uitte zijn bezorgdheid over de geringe aandacht die de molens krijgen in de conceptnota.

Regiovrijdag, 4 juni 2004

Provincie moet

Leeuwarden – De provincie moet de inschrijvers op de aanbesteding voor het maaien van de bermen in Fryslân opnieuw beoordelen op kwaliteit. Dat voorstel deed rechtbankpresident Hangelbroek gisteren tijdens een kort geding dat twee groenaannemers hadden aangespannen tegen de provincie. Zo wordt alle schijn van kwade trouw bestreden.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 juni 2004

‘Ook onbekende psalmen worden toppers’

Amersfoort - Een kerk die psalmen het raam uit laat waaien, lijdt een verlies dat geen enkele andere liedcultuur kan goedmaken. Met dit motto werkt de projectgroep Psalmen voor nu sinds ruim een jaar aan een nieuwe berijming van de psalmen op een nieuwe, eigentijdse melodie. Donderdag probeerden zo’n 150 jongeren in de Bergkerk in Amersfoort uit hoe de eerste resultaten in mond en gehoor liggen.

Weervrijdag, 4 juni 2004

Droog

Vanmiddag wordt het droog en vrij zonnig met temperaturen die oplopen tot rond 18 graden. Vanavond en vannacht hebben we enkele opklaringen en het kwik zakt tot rond 11 graden met misschien nog een enkel buitje. Morgen blijft het droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties