De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 4 maart 2013.

Cultuurmaandag, 4 maart 2013

Henk Pietersma op groepsexpositie

Culemborg | De Leeuwarder kunstenaar Henk Pietersma exposeert vanaf 6 april in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Op de tentoonstelling Psalmen zien toont hij een selectie van zijn psalmenschilderijen. Ook kunstenaars Marcus van Loopik, Mirjam Beuker en Dirkje Ebbers laten op de groepstentoonstelling zien hoe je psalmen kunt verbeelden.

Cultuurmaandag, 4 maart 2013

Zangdocenten geven masterclasses in Fryslân

Leeuwarden | Friese zangliefhebbers maken kans om jazzmasterclasses te volgen bij conservatoriumdocenten. Dat kan via het zangproject My Voice in Jazz. Amateurzangers kunnen zich hiervoor aanmelden en meedingen naar voorrondes in Leeuwarden en Sneek.

Cultuurmaandag, 4 maart 2013

Klaas Overwijk al 75 jaar muzikant

Hemrik | Saxofonist Klaas Overwijk uit Hemrik is zaterdagavond bij muziekvereniging Eensgezindheid in zijn woonplaats onderscheiden met een gouden insigne. Overwijk is 87 jaar en is al liefst 75 jaar muzikant. Hij werd hiervoor gehuldigd door Doeke bij de Leij, bondsbestuurder van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF).

Economiemaandag, 4 maart 2013

Personeelstekort in de Drachtster techniek

Drachten | Verschillende technische bedrijven in Drachten en omgeving verwachten de komende jaren een gebrek aan technisch personeel. Dit heeft betrekking op alle niveaus, van mbo tot academisch, postacademisch en PhD-niveau.

Economiemaandag, 4 maart 2013

Sint Nyk likt de wonden, maar moet door

Sint Nicolaasga | Er werd dit weekend in Sint Nyk over niets anders gepraat: het aanstaande faillissement van Van der Werf’s bouwbedrijf. Vrijdag lichtte de directie het personeel in. Morgen spreekt de rechtbank waarschijnlijk het vonnis uit. Het ‘bouwdorp’ krijgt daarmee qua werkgelegenheid een zware klap, maar ook de sociale betrokkenheid van Van der Werf zal node gemist worden.

Hoofdartikelmaandag, 4 maart 2013

Toekomst Syrië lijkt alleen maar zwarter

De situatie in Syrië is lang voorpaginanieuws geweest, zo lang dat het publiek moe is van het onderwerp. Er zijn genoeg andere dingen die belangrijk lijken, bijvoorbeeld de extra bezuinigingen die het kabinet-Rutte wil doorvoeren. Of de situatie in het midden- en kleinbedrijf; het ene na het andere bedrijf valt om en het aantal werklozen neemt toe.

Regiomaandag, 4 maart 2013

Kinderopvang moet door samenwerking overleven

Gorredijk | Het tij van sluiting van locaties en ontslag van personeel in de kinderopvang kan gekeerd worden door meer samenwerking tussen de diversie opvangorganisaties. Dat zegt Leo Koopal, directeur kindercentra bij Timpaan Groep.

Regiomaandag, 4 maart 2013

Zonnepanelen een jaar sneller terugverdiend

Leeuwarden | Een set zonnepanelen is een jaar sneller terug te verdienen door bundeling van overheidsregelingen. Nu de btw op het installatiewerk van 21 naar 6 procent is gegaan, kost het energieneutraal maken van een woning duizend euro minder. Installateurs verwachten een nog grotere belangstelling.

Regiomaandag, 4 maart 2013

Veel vorstschade aan diverse wegen in Fryslân

Leeuwarden | Door vorst en sneeuw is op een aantal plaatsen in Fryslân schade ontstaan aan wegen. Rijkswaterstaat heeft vorig weekend op een tiental plaatsen in Fryslân reparaties uitgevoerd. Afgelopen zaterdag werd het asfalt bij knooppunt Werpsterhoek bij Leeuwarden gerepareerd.

Regiomaandag, 4 maart 2013

Jongere moet gevaar van lawaai kennen

Drachten | Jongeren moeten zich meer bewust worden van de gevaren van harde muziek. Een op de tien Nederlanders heeft last van gehoorbeschadiging, onder hen zitten steeds meer jongeren. Hoor Friesland start daarom later dit jaar twee voorlichtingsprojecten, een voor basisschoolleerlingen en een voor studenten in het muziek- en multimediaal onderwijs.

Geloof & Kerkmaandag, 4 maart 2013

Nominatie film Anne Zernike

Leeuwarden | De film Anne Zernike - Om it leauwen en de sinnigens is genomineerd voor een NL-Award in de categorie documentaire. De film gaat over het leven van de eerste vrouwelijke predikant van Nederland en is gemaakt door Omrop Fryslan.

Geloof & Kerkmaandag, 4 maart 2013

Jezus als merk en kerken als industrie van hoop

In de weken dat er in de media heel veel aandacht uitgaat naar de paus en Rooms-Katholieke Kerk is er vanavond een heel andere stroming te zien bij de VPRO. Het onderzoeksprogramma Tegenlicht dook in de wereld van de pinksterbeweging. Juist een denominatie waar de R.-K. Kerk veel ‘last’ van heeft door ‘zieltjeswinnerij’. Bijvoorbeeld op een continent als Zuid-Amerika.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Aris pakt winst met snel perspectief tegen Zwolle

Leeuwarden | Aris Leeuwarden heeft zaterdag een gevoelige tik uitgedeeld aan Zwolle (96-83). In de aanloop naar de halve finale van de beker tegen diezelfde Zwollenaren, schreef de ploeg van coach Erik Braal alweer het vijfde onderonsje van dit seizoen op haar naam. Mocht de ranglijst van de eredivisie bovendien intact blijven, zouden de twee clubs elkaar ook nog eens in de play-offs treffen. ,,Dat zou een ramp zijn”, zei Braal met enig gevoel voor overdrijving.

Sportmaandag, 4 maart 2013

VC Sneek raakt de derde plaats kwijt na dubbel verlies

Weert/Sneek | De volleybalsters van VC Sneek zijn gisteravond na het dubbele verlies tegen VC Weert (zaterdag) en Sliedrecht Sport de derde plaats in de eredivisie kwijtgeraakt. Na het 3-1 (17-25, 25-9, 25-22 en 25-18) verlies in Limburg kon de formatie van trainer/coach Petra Groenland gisteren met 0-3 (22-25, 21-25 en 15-25) in de Sneker sporthal ook al geen potten breken tegen de Zuid-Hollandse koploper. ,,Sliedrecht is dé kampioen. Die ploeg is gewoon twee maatjes te groot voor ons.”

Sportmaandag, 4 maart 2013

Sporttribunaal | 'Finnbogason heeft wel wat van Van Nistelrooij'

En weer trok Alfred Finnbogason zaterdag alle aandacht naar zich toe. De IJslander van sc Heerenveen maakte in het duel met NAC Breda zijn achttiende en negentiende treffer van het seizoen en lijkt zich zo langzamerhand in een illuster rijtje spitsen in Friese dienst te mogen voegen. Het Friesch Dagblad vroeg drie beroepsschutters van voorheen naar hun mening.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Westra: derde plaats in proloog is super

Lieuwe Westra is Parijs-Nice gisteren begonnen met de derde plaats in de proloog. De wielrenner uit Tijnje, rijdend voor Vacansoleil-DCM, moest net als de Fransman Sylvain Chavanel over 2,9 kilometer in Houilles een seconde toegeven op diens landgenoot Damien Gaudin. Blanco-renner Wilco Kelderman werd op twee seconden vierde.

Sportmaandag, 4 maart 2013

LDODK weer stap dichter bij handhaving

Gorredijk | LDODK heeft zaterdag een belangrijke stap gezet op weg naar handhaving in de Korfbal League. In Gorredijk bekroonde de ploeg met pijn en moeite een fraaie inhaalrace met 24-22 winst op rodelantaarndrager Deetos, in wat de eerste van twee cruciale duels was. Zondag wacht Nic, de nummer voorlaatst. Wint LDODK ook dat duel, dan kan handhaving alleen nog in theorie in gevaar komen.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Column | Korfbal is best wel cool

Schoolvoetbal. Mooie tijden waren dat destijds op de basisschool. Veel verschil met clubvoetbal was er overigens niet. Je leider heette niet Menze, maar Meester Feenstra. En het shirt was niet wit met oranje-zwarte baan, maar grijs en blauw. En de jongens tegen wie we speelden waren ineens niet van Harkema Opeinde, maar van ’t Holdersnęst.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Weken van de waarheid voor Harkemase Boys

Dankzij een prima 4-1 zege op DVS’33 heeft Harkemase Boys in de hoofdklasse C eindelijk aansluiting verkregen met de top. Met de resultaten van de komende weken valt of staat het seizoen van de formatie van trainer Willem Brouwer.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Wat rest is een bijrol voor doelmannen

De wedstrijd NAC Breda – sc Heerenveen leek zaterdagavond de wedstrijd van de beide doelmannen te worden. Met een hoofdrol voor doelman Jelle ten Rouwelaar, naast Pelé van Anholt en assistent Erwin Zeinstra een van de drie Friezen op het veld. Maar Alfred Finnbogason stak daar eigenhandig een stokje voor. ,,Ik stopte de penalty en dat zijn voor een keeper de momenten. Vergelijkbaar met een spits die scoort. We hadden voor de pauze afstand moeten nemen. Na de 1-0 had ik ook niet het gevoel dat de wedstrijd gespeeld was, want Heerenveen drong aan en was veel beter dan wij”, vond Ten Rouwelaar.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Finnbogason: van ‘zero tot hero’ in Brabant

Vijf kwartier had sc Heerenveen niets te melden tegen NAC Breda. In het laatste kwartier sloeg de Friese formatie van trainer Marco van Basten toe via Alfred Finnbogason, nadat hij eerder al een strafschop had gemist. Van zero tot hero.

Sportmaandag, 4 maart 2013

Wat de fans vonden | 'Heerenveen is te goed voor onderste plaatsen'

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening over het duel NAC Breda - sc Heerenveen (1-2).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties