De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 november 2011.

Cultuurvrijdag, 4 november 2011

De Bazuin uit Oentsjerk dit jaar niet naar NBK

Oentsjerk - Het A-orkest van De Bazuin Oentsjerk doet dit jaar niet mee aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Groningen. Dat heeft een woordvoerder van de brassband gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 4 november 2011

Nieuwe naam voor Trije Gritenijen in Grou

Grou - Museum Trije Gritenijen heeft een nieuwe naam: Museum Hert fan Fryslân. Dat heeft provinciaal museumconsulent Mirjam Pragt gisteren gemeld.

Economievrijdag, 4 november 2011

Het is tijd voor een discussie over de maatschappelijke rol van banken

Als het banken niet lukt om genoeg kapitaal op te halen om aan nieuwe eisen te voldoen, moet de overheid bijspringen. Daarmee wordt ook buitenlands geld gedekt. Moet je dat als regering wel willen?

Hoofdartikelvrijdag, 4 november 2011

Stem van ’t volk klinkt niet alleen maar vals

Zelden heeft de oproep tot een referendum zo veel emotie teweeggebracht, bijvoorbeeld bij partijen voor wie een referendum een kroonjuweel was voor vernieuwing van de democratie, als die van de Griekse premier Papandreou. Als er één is die een referendum zou mogen eisen is het wel de premier van het land waar de democratie (demos is Grieks voor volk) zo ongeveer is uitgevonden. Bovendien, als er één onderwerp is waarover het volk zijn stem zou moeten kunnen laten horen - in die visie van referendum-adepten - dan is dat hun financieel-economische toekomst.

Regiovrijdag, 4 november 2011

Kunstwerk als herinnering aan paardendrama

Marrum - Vijf jaar geleden was Marrum in een klap wereldnieuws. Ruim tweehonderd paarden raakten in de nacht van 31 oktober op 1 november plotseling ingesloten door het water op het Noarderleech, achter de zeedijk. Twintig paarden overleefden het niet, tweehonderd paarden konden na een spectucalaire reddingsactie binnen de dijk worden gebracht.

Regiovrijdag, 4 november 2011

Sjon Stellinga burgemeester van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - De gemeenteraad van Schiermonnikoog draagt PvdA’er Sjon Stellinga (53) voor als nieuwe burgemeester. De minister van Binnenlandse Zaken en de Kroon nemen doorgaans de voordracht van de gemeenteraad over. Dat betekent dat de Surhuisterveenster medio januari aan de slag gaat als opvolger van Bert Swart, die eerder dit jaar burgemeester in Zuidhorn werd.

Regiovrijdag, 4 november 2011

Sjaalprotest verandert niets aan kapbesluit

Leek/Midwolde - De kap van vierhonderd beuken langs de Nienoordsingel tussen Midwolde en Leek gaat gewoon door. Het protest van omwonenden, die afgelopen zaterdag alle beuken een sjaal ombonden, verandert niets aan het voornemen.

Regiovrijdag, 4 november 2011

Huisartsen in Fryslân zetten innovaties stop

Leeuwarden - De integratie van Dokterswacht Fryslân met de spoedeisende hulp in Fryslân gaat voorlopig niet door. Ook de geplande verbeteringen voor de zorg voor hart- en vaatpatiënten worden voorlopig niet ontwikkeld. De huisartsen hebben hiertoe besloten omdat ze bang zijn dat de extra kosten uiteindelijk worden verhaald op de basiszorg.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 november 2011

Nijkleaster wordt mogelijk monastieke PKN-pioniersplek

Wirdum - Het project Nijkleaster wordt mogelijk een protestantse monastieke pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is te lezen in de nieuwsbrief van de Afdeling Missionair Werk en Kerkgroei van de PKN.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 november 2011

Kerk-zijn is meer dan structuren en geld

Overal worden kerken afgestoten vanwege krimp en financiële problemen, ook in Fryslân. Hoe ga je verder als gemeente? Ga op zoek naar de factoren die bloei bevorderen, zegt Jan Hendriks.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 november 2011

Muziek was de hartslag van de Reformatie

Hannover - De Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) heeft een 84 pagina’s tellend magazine gemaakt over de betekenis van muziek, verbonden met de Reformatie en het protestantisme.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 november 2011

Plan Business Club (Unite) in Christ

Ureterp - Festival316 en Stichting in Unite in Christ willen mogelijk een eigen Businesslub oprichten. ‘Een zakengroep die een eenheid vormt in Christus. Bedrijven die iets gemeenschappelijks kennen, namelijk God de Vader. Uitgangspunt en hoofddoel van de zakengroep is het bemoedigen en ondersteunen van elkaar, juist in deze tijd’, zo laat Unite in Christ weten. Om te peilen of er voor iets dergelijks draagvlak is, is er een ‘laagdrempelige’ avond op maandag 28 november bij Multicopy ( Nipkowlaan 3) in Drachten, een van de betrokken ondernemers. Ondernemer Alex Talsma geeft een lezing. Aanvang is 19.30 uur.

Sportvrijdag, 4 november 2011

Achterhoede Cambuur is nog een vraagteken

Leeuwarden - Pas vanavond wordt de samenstelling van de Cambuur-defensie voor het thuisduel met MVV duidelijk. Trainer Alfons Arts liet gisteren na de laatste training doorschemeren dat ofwel Robert van Boxel ofwel Léon Hese (terug na schorsing) centraal achterin naast Martijn van der Laan speelt. Voorin keren Melvin de Leeuw, Mark de Vries en Charles Dissels terug.

Sportvrijdag, 4 november 2011

Middenvelder Roorda terug op trainingsveld

Heerenveen - Geert Arend Roorda van sc Heerenveen heeft vandaag zijn rentree gemaakt op het trainingsveld. De 23-jarige middenvelder van sc Heerenveen was maanden uit de roulatie, nadat hij in de aanloop naar dit seizoen zijn teen had gebroken. Aanvankelijk leek een operatie niet nodig, maar later is dat alsnog gebeurd. Roorda, die vorig seizoen na de winterstop uitkwam voor Excelsior, is dit seizoen nog niet in actie gekomen voor de Friese club.

Sportvrijdag, 4 november 2011

Smit voelt zich goed bij sprinters Orie

Heerenveen - Het Controlteam van Jac Orie is de grootste schaatsploeg van ons land, maar daarin is slechts plaats voor één Friese schaatser. Dat is de 20-jarige sprintster Janine Smit uit Heerenveen, die aan de vooravond staat van haar tweede seizoen bij Team Orie. Na een jaar van aftasten is het deze winter zaak te ontdooien en zich te gaan manifesteren bij het sprintersgilde van Orie.

Sportvrijdag, 4 november 2011

Melvin de Leeuw is nu al bijna cultheld bij Cambuur

Vraag een Cambuursupporter naar z’n mening over Melvin de Leeuw (23) en het woord ‘cultheld’ valt hier en daar. Niet dat de van de zomer van RBC Roosendaal overgekomen aanvaller dat nu al is, maar hij zou het zomaar kunnen worden. De Leeuw is zo’n speler die altijd leven in de brouwerij brengt; dat vinden ze mooi in Leeuwarden. Een gesprek met hem over zijn type spel en het avontuur dat hem als voetballer en mens in Leeuwarden deed belanden.

Sportvrijdag, 4 november 2011

Thialf: niet meer de snelste, maar nog wel altijd magisch

Thialf is vanaf morgen het decor voor het eerste grote schaatsevenement van het seizoen, de Nederlandse afstandskampioenschappen. De beroemdste schaatstempel van het ons land stond afgelopen maandag daarom centraal in onze sportquiz.

Weervrijdag, 4 november 2011

Valentijn thuis bij ‘snelste en meest dynamische’ team

Nieuweschoot - Zelf was Jos Valentijn in zijn tijd een meer dan gerespecteerd sprinter, die nooit de waardering kreeg die hij misschien wel verdiende. De in het Zuidhollandse Ter Aar geboren en sinds lange tijd in Heerenveen woonachtige sportfysiotherapeut keerde twee jaar geleden eigenlijk per toeval terug in de schaatssport. Als voorzitter van de stichting Team Orie. ,,Het snelste en meest dynamische team”, vindt de 59-jarige Valentijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties