De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 4 februari 2008.

Cultuurmaandag, 4 februari 2008

Tegenvallende ‘Jungle Book’

Jungle Book is een van de eerste speelfilms in kleur. De film werd in 1942 in Amerika uitgebracht naar een verzameling verhalen uit 1894 van Rudyard Kipling. Echt bekend is het verhaal echter geworden door de tekenfilmversie van Walt Disney. The Cool Collective Big Band heeft nu gemeend een voorstelling te moeten maken met de versie uit 1942 waarbij Bart Chabot het verhaal tijdens het vertonen van deze oude 35mm film vertelt. Deze familievoorstelling vond gistermiddag plaats in De Harmonie te Leeuwarden. De bigband, onder leiding van Willem Friede, die ook de arrangementen heeft geschreven, begeleidde de film live.

Cultuurmaandag, 4 februari 2008

Zeer indrukwekkende ‘Winterreise’

Franz Schubert is een van de bekendste Duitse liedcomponisten uit de negentiende eeuw. Hij componeerde meer dan zeshonderd liederen. Een groot deel daarvan is geïnspireerd door de natuur en ‘het dwalen’. Dwalen was een begrip in Schuberts tijd. Het leven werd opgevat als een zwerftocht door een beladen landschap. Hoewel Schuberts korte leven voorbijging zonder spectaculaire gebeurtenissen, beleefde hij juist in zijn verbeelding bijzonder veel via teksten van anderen.

Cultuurmaandag, 4 februari 2008

Coen Dijkstra (13) succesvol op Christina Concours

Leeuwarden - De dertienjarige Coen Dijkstra uit Leeuwarden heeft gisteravond een eerste prijs gewonnen op het Prinses Christina Concours Noord in Groningen. De marimba- en vibrafoonspeler deed mee in de categorie voor muzikanten van twaalf tot en met veertien jaar. Met het behalen van de eerste plaats mag hij door naar de landelijke halve finale, op 5 april in Den Haag.

Economiemaandag, 4 februari 2008

Installateur Sietsma Drachten koopt Griek

Drachten/Heerenveen - Sietsma Installatietechniek uit Drachten heeft de failliete boedel van de veel grotere installatiebedrijven Griek en Haskotherm uit Heerenveen overgenomen. Dat maakte directeur P. Sietsma gisteren bekend. Het veel kleinere Sietsma kan de overname betalen met hulp van een geldschieter en een lening bij de bank.

Hoofdartikelmaandag, 4 februari 2008

De show...

Peter R. de Vries is niet alleen een goede misdaadverslaggever en speurneus, hij is ook een gewiekst zakenman. Als geen ander heeft hij de zaak van het verdwenen meisje Natalee Holloway uitgebuit: miljoenen kijkers naar de uitzending van gisteravond, na een uitgekiende reclamecampagne onder het mom van De Oplossing van het mysterie rondom het meisje; verkoop van zijn programma aan een groot commercieel televisie-station in de Verenigde Staten en als toetje een optreden bij Oprah Winfrey. De commerciële omroep SBS waarvoor De Vries werkt, kan meer dan tevreden zijn: een miljoenenpubliek spekt de kassa.

Regiomaandag, 4 februari 2008

Oproer in Drachten na tv-uitzending

Drachten - Aan de Markt in Drachten is afgelopen nacht oproer geweest nadat het gerucht zich verspreidde dat Joran van der Sloot ondergedoken zou zitten in het flatgebouw de Hooge Stinsen.

Regiomaandag, 4 februari 2008

Harkemaster (43) schiet vrouw dood

Harkema/Kootstertille - Een 36-jarige vrouw uit Kootstertille is in de nacht van vrijdag op zaterdag in haar woning aan de Seine doodgeschoten. Een half uur daarvoor werden aan de Nijewei in Harkema een 43-jarige man en zijn 37-jarige vriendin neergeschoten. Later in de nacht is een 43-jarige man uit Harkema in het Duitse Bunde, net over de grens, aangehouden op verdenking van de schietpartijen.

Regiomaandag, 4 februari 2008

Een lofzang op piepertje Doré, Irene en Bintje

Munnikezijl - ‘Piepertje piepertje, kom uit de grond. Piepertje piepertje, ik maak je lekker en stop je in mijn mond. Piepertje Doré, piepertje Irene, piepertje Bintje, pas op want ik vind je.’

Regiomaandag, 4 februari 2008

Mislukking dreigt voor stoomtrein

Sneek - Het stoomtreinplan in de Zuidwesthoek van Fryslân staat op losse schroeven. Het bestuur van de Stichting Stoomtrein Fryslân dreigt het project af te blazen. Stichtingsvoorzitter M. Kooijmans zegt onvoldoende steun van de provincie te krijgen. Geeft de provincie geen keiharde toezeggingen, dan trekt de stichting de stekker eruit.

Regiomaandag, 4 februari 2008

‘Korpsen hebben lobby nodig’

Surhuisterveen - Harmonieën, fanfares, koren en andere muziekverenigingen zijn te weinig zichtbaar in Den Haag. Ze hebben een krachtige lobbyist nodig, zoals Erica Terpstra voor de sport is. Dat zei Tweede Kamerlid Joop Atsma zaterdag op de algemene ledenvergadering van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen Friesland (CBMF).

Geloof & Kerkmaandag, 4 februari 2008

‘De jeugd drinkt zich kapot’

Tholen - ,,Toen ik in de drugshandel zat, heb ik 50.000 gulden per uur verdiend. Er gaat een geld om in die wereld, dat wil je niet geloven. Nu moeten we van een bescheiden inkomentje rondkomen, maar ik ben tien keer zo gelukkig”, aldus Joop Gottmers. Hij is een ander mens geworden, precies zoals in de Bijbel staat. Hij werd van drugsdealer tot preventiewerker bij Stichting Voorkom.

Geloof & Kerkmaandag, 4 februari 2008

Genesis als verhaal van God

Volgens bijbelwetenschapper en assyrioloog dr. Tremper Longman wordt in het bijbelboek Genesis de ‘plot’ voor heel de Bijbel uiteengezet. In zijn boek Genesis lezen plaatst Longman het bijbelboek tegen de culturele achtergrond waarin het ontstond, en legt hij onder meer uit hoe je Genesis kunt lezen als ‘verhaal van God’. Een zeer leesbaar en informatief boek, vindt Catherinus Elsinga.

Sportmaandag, 4 februari 2008

Hoogenboom wint, maar Bob de Vries is de beste op Weissensee

Techendorf - De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee was zaterdag de eerste wedstrijd over 200 kilometer die de 23-jarige Bob de Vries uitreed en het was dan ook terecht dat de marathonschaatser uit Haule zijn tweede plaats zag als een overwinning. Dat hij twintig tellen tekort kwam op de zes jaar oudere Lars Hoogenboom uit Roelofarendsveen, daar hoefde de Stellingwerver zich al niet voor te schamen. ,,Het mooiste is dat ik nu weet dat ik ook op de 200 kilometer mee kan”, glunderde Bob de Vries na de finish. ,,Ik was vooral benieuwd hoe die laatste vijftig kilometer zouden gaan.”

Sportmaandag, 4 februari 2008

Heerenveen is klaar voor koploper PSV

Heerenveen - Tegen koploper PSV mag sc Heerenveen zaterdag bewijzen waar de ploeg van trainer Gertjan Verbeek werkelijk staat. Op de lappendeken van het eigen Abe Lenstrastadion werd Vitesse zaterdagavond volledig weggespeeld en getrakteerd op een historische nederlaag. Een zevenklapper die zelfs in lichtstad Eindhoven voelbaar zal zijn.

Sportmaandag, 4 februari 2008

Pranjic verheugt zich op ‘belangrijke week’

Heerenveen - Daags na de eclatante zege tegen Vitesse is een groot aantal spelers van sc Heerenveen uitgevlogen over de wereld om interlands te spelen. Gistermorgen stapte Danijel Pranjic op het vliegtuig richting Split, waar hij overmorgen zal aantreden met Kroatië in het oefenduel tegen het Nederlands Elftal. Drie dagen later treedt hij met Heerenveen aan tegen koploper PSV. ,,Het wordt een belangrijke week”, aldus Pranjic.

Sportmaandag, 4 februari 2008

Mata Hari Trofee voorafje Trias-hoogtepunt

Leeuwarden - Dansen op ijs. Sinds de populaire kunstschaatsprogramma’s op tv en Holiday on Ice merken diverse verenigingen in Nederland een forse aanwas van leden. Zo ook het Leeuwarder Trias. Van normaal zo’n tien tot vijftien leden telt de bloeiende ijsclub al zo’n dikke vijftig kunstschaatssters. ,,We zijn er blij mee”, lacht Trias-voorzitter Joke de Vries. ,,Het is wel heel druk op de trainingen”, vindt haar dochter Dette Rixt met een glimlach. ,,Je moet uitkijken waar je schaatst.”

Sportmaandag, 4 februari 2008

Fries feestje tijdens NK voor junioren

Groningen - De Friese schaatsers en schaatssters hebben van zich laten horen op het NK allround in Groningen, dat de afgelopen drie dagen werd gehouden in Sportcentrum Kardinge. In bijna elke categorie stond een Fries op het podium.

Sportmaandag, 4 februari 2008

Jansma meet zich in bob met wereldtop

Königssee - Het bobsleeduo Edwin van Calker en de Fries Sybren Jansma heeft dit weekeinde de beste Nederlandse prestatie ooit in een wereldbekerwedstrijd neergezet. In het Duitse Königssee eindigde het duo als vierde. De Nederlandse tweemansbob kwam 0,05 seconde te kort voor een door een Nederlands mannenteam nooit eerder vertoonde podiumplaats.

Sportmaandag, 4 februari 2008

Harkemase Boys’ wil is en blijft wet

Drachten – Ook een noodgedwongen ander systeem kon Harkemase Boys zaterdag in de derby tegen Drachtster Boys niet van de wijs brengen. Door ziektes en blessures van een kwartet spelers moest de koploper flink improviseren, maar de ploeg van trainer Henk de Jong kon eenvoudig haar zegetocht voortzetten, 1-4

Sportmaandag, 4 februari 2008

Het rood-wit-blauw regeert op Open FK mountainbike

Heerenveen - Henk Jaap Moorlag doorbrak gisteren bij de vijfde editie van het Open FK mountainbike de hegemonie van Ramses Bekkenk. Die wilde in Heerenveen opgaan voor zijn derde titel, maar moest tegen wil en dank zijn meerdere erkennen in de zeventienjarige nationaal kampioen bij de junioren. Rood-wit-blauw regeerde in recreatiepark De Heide.

Sportmaandag, 4 februari 2008

‘Sidijk’ als start van mooi turnjaar voor Heerenveen

Heerenveen - Het Sidijk-turntoernooi in Heerenveen is een van de wedstrijden waarmee de turnsters hun seizoen beginnen. De editie van gisteren was om meerdere redenen interessant. De rentree van Suzanne Harmes eiste veel aandacht op, Turncentrum Sportstad Heerenveen (TSH) liet zien innovatief bezig te zijn en er werd vooruitgeblikt op het voor het Friese turnen belangrijke turnjaar.

Sportmaandag, 4 februari 2008

En toch zit er een luchtje aan die Olympische Spelen

Erik van Muiswinkel spitst zijn oren. Hoort hij dat goed? Justine Henin twijfelt over haar deelname aan de Olympische Spelen in Peking! Hij kan het haast niet geloven. Is er dan toch nog iemand die hem serieus neemt? Werd het nichtje van tante Sidonia daarom soms voortijdig uit de Australian Open geknikkerd? Omdat ze met haar koppie bij die onderdrukte Chinezen zat? Het zal toch niet waar zijn? Is die anders zo introverte Henin de uitzondering die de regel bevestigt dat sport en politiek elkaar niets te melden hebben?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties