De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 4 januari 2003.

Achtergrondzaterdag, 4 januari 2003

Overschot aan traditioneel voedsel

Lusaka - In het noorden en het noordwesten van Zambia zitten boeren op een overschot van 300.000 ton maniok (zetmeelwortelen), genoeg om alle 3 miljoen Zambianen die de komende maanden door de honger bedreigd worden te voeden tot ze zelf hun nieuwe oogst kunnen binnenhalen.

Analysezaterdag, 4 januari 2003

Verkiezingskoorts begonnen

Na een gedwongen stop vanwege de feestdagen zijn deze week de verkiezingscampagnes begonnen. Gisteravond was het eerste lijsttrekkersdebat op tv. Het nieuwe regeerakkoord zal geschreven worden vanuit een somber economisch perspectief. Geld om alle verkiezingsbeloften te realiseren, zal moeilijk te vinden zijn. De oorlogsdreiging rond Irak maakt het er niet beter op, zo waarschuwt Europees bankpresident Wim Duisenberg, met een schuin oog op de gestegen olieprijs.

Bijschriftzaterdag, 4 januari 2003

Bijzondere tijd

We leven, verkondigt Marcus ons, in een bijzondere tijd. Ver-vulde tijd.

Economiezaterdag, 4 januari 2003

Topjaar voor Schaaf bewaking

Uitwellingerga – Voor Schaaf bewaking & beveiliging uit Uitwellingerga was 2002 een zeer goed jaar. Volgens directeur Mark Schaaf verdubbelde het personeelsbestand van 60 naar 120 medewerkers en groeide de omzet naar ,,enkele miljoenen euro’s”.

Economiezaterdag, 4 januari 2003

Hazewinkel Pers wil flink bezuinigen

Groningen - Hazewinkel Pers, uitgeefster van onder meer het Dagblad van het Noorden en huis-aan-huisbladen in Groningen en Drenthe, wil in 2003 uitkomen op een winst van 7 miljoen euro. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het resultaat van 2002.

Economiezaterdag, 4 januari 2003

Non-profitsector redt kantorenmarkt

Groningen - De terugval op de kantorenmarkt is in 2002 beperkt gebleven dankzij non-profitorganisaties en de overheid. Deze instanties namen in totaal 715.000 vierkante meter op en dat is ongeveer de helft meer dan in 2001. Daarmee hebben ze in feite het jaar voor de kantorenmarkt gered.

Hoofdartikelzaterdag, 4 januari 2003

Het water…

Het water beheerst het nieuws, de afgelopen dagen. In de zuidelijke Nederlanden, delen van België en Duitsland en in diverse andere landen zorgt overvloedig hemelwater voor buiten de oevers tredende rivieren. Wegen en huizen worden bedreigd en hier en daar moeten mensen evacueren.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Asielzoekers opvangen in gewone huizen

Wommels – De gemeente Littenseradiel wil een normale woonwijk voor asielzoekers. Volgens burgemeester mevrouw Liemburg is deze vorm van opvang humaner dan de bestaande opvangcentra en past het beter op het Friese platteland.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Het massale lijnen is weer begonnen, maar wees voorzichtig

Leeuwarden – De kerstkransjes, amandelstaven en oliebollen moeten er weer af. Traditiegetrouw gaan Nederlanders na de feestdagen aan het lijnen. Op zich geen slechte zaak, want zo’n 45 procent kampt met overgewicht. Alleen een beetje minder fanatiek zou ook wel mogen.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Hans Wiegel krijgt prominente rol in VVD-campagne

Den Haag - Op verzoek van VVD-leider Zalm zal de liberale coryfee Hans Wiegel een prominente rol vervullen in de verkiezingscampagne.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Auto’s veel te snel op rotonde

Joure – Automobilisten jakkeren veel te snel over de gereconstrueerde rotonde Joure. Volgens Rijkswaterstaat voldoet het knooppunt van de snelwegen A6 en A7 prima. Probleem is echter dat de automobilisten veel te snel rijden op het verkeersplein. Als snelheidscontroles van de politie niet helpen, komen er wellicht snelheidsremmende voorzieningen.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Landelijk onderzoek naar geweld richting brandweer

Garyp - De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) neemt op zeer korte termijn contact op met de Friese brandweerkorpsen die in de oudejaarsnacht met vuurwerk zijn belaagd door jongeren. Naar aanleiding van de ervaringen van de Friezen bekijkt de vereniging of ze stappen gaat ondernemen.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Easterwierrum heeft plan dorpshuis rond

Easterwierrum – De Vereniging van Dorpsbelang Easterwierrum heeft het financiële plaatje van het nieuwe dorpshuis rond. Burgemeester en Wethouders van Littenseradiel zijn bereid 148.410 euro in het dorpshuis te steken.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Hoe een prinses het landschap bepaalde

Leeuwarden - Mieden en Mar ren, het zuidwestelijk merengebied, het Boornedal, het Dal van de Linde, de Parels op de Klaai, allemaal natuurgebieden in Fryslân. En allemaal zijn ze beschreven in het boek Van Woud tot Woud van Staatsbosbeheer Fryslân. Sterker nog: álle Friese natuurgebieden van Staatsbosbeheer hebben een hoofdstuk in het boek gekregen. Zestien in totaal.

Regiozaterdag, 4 januari 2003

Nieuwbouw voor twee scholen in Wommels

Wommels – De christelijke basisschool It Fűnemint en de openbare basisschool De Opslach in Wommels gaan gezamenlijk een nieuw pand betrekken.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 januari 2003

Hunkering naar de band met God

‘Getuigenis van Gods genade’ is een bijzonder boek over een bijzondere vrouw: Cornelia Johanna de Vogel. Het heeft veel gemeen met een beroemd autobiografisch geschrift uit de oudheid: de Belijdenissen van de grote kerkvader Augustinus.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 januari 2003

Noodklok luidt voor vluchteling op 14 januari

Leeuwarden - De Samen-op-Wegkerken willen op 14 januari de ‘noodklok’ luiden om aandacht te vragen voor vluchtelingen. Zij steunen daarmee VluchtelingenWerk Nederland, die op die datum een manifestatie houdt in Utrecht met hetzelfde doel.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 januari 2003

Redbad, symbool van Friese hardnekkigheid

Legendarische heiligen, evangelieverkondigers, kluizenaars, monniken en nieuwe martelaren: Fryslân heeft vele heiligen. Pastoor Jan Romkes van der Wal uit Bolsward gaat er in een serie artikelen op in. Het gaat om het oude ‘Friesland’: het kustgebied van de Noordzee van de Schelde tot de Wezer. Deel 3.

Sportzaterdag, 4 januari 2003

Klasse Mario de Clercq verloochent zich niet

Surhuisterveen – In het land waar niet atletiek maar het wielrennen de moeder der alle sporten is, wordt elke afgeleide van fietsen tot kunst verheven. Dat bleek vrijdag ook in de negende Centrumcross in Surhuisterveen, waar het podium volledig Belgisch gekleurd was.

Sportzaterdag, 4 januari 2003

Drie kandidaten over voor titel EK allround

Heerenveen - Rintje Ritsma doet gewoon weer mee om de podiumplaatsen op het Europees kampioenschap allround schaatsen. Na twee afstanden behoort de 32-jarige Lemster met Mark Tuitert en Gianni Romme tot de enige drie overgebleven serieuze kandidaten voor de titel. Van hen geldt Romme als de te kloppen man, hoewel Tuitert het klassement nog aanvoert.

Sportzaterdag, 4 januari 2003

Bescheiden Anni Friesinger deelt enorme dreun uit

Heerenveen - Tegen wil en dank heeft Anni Friesinger vrijdagmiddag in een uitverkocht Thialf-stadion de basis gelegd voor haar derde Europese titel allround schaatsen. De Duitse titelverdediger is nog maar net hersteld van een rug- en knie blessure en verwacht daarom niets van het EK, maar dat belette haar niet op zeer overtuigende wijze de openingsafstand te winnen.

Sportzaterdag, 4 januari 2003

Eerste podiumplaats veldrijder Krans

Surhuisterveen – Veldrijder Jan Albert Krans uit De Wilp heeft zich vrijdag tijdens de negende Centrumcross in Surhuisterveen voor de eerste keer dit seizoen een podiumplaats toegeëigend.

Weerzaterdag, 4 januari 2003

Wolkenvelden

Vanmiddag zijn er talrijke wolkenvelden. Soms is er even wat zon, maar er kan ook nog een enkele sneeuwbui vallen. De temperatuur schommelt rond het vriespunt en er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties