De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van maandag, 31 oktober 2011.

Achtergrondmaandag, 31 oktober 2011

Wanneer staat het CDA op uit de spagaat?

Het CDA werpt in de zaak-Mauro een valse tegenstelling op tussen recht en barmhartigheid en recht en rechtvaardigheid, vindt hoofdredacteur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad.

Cultuurmaandag, 31 oktober 2011

Twee portretten voor Museum Martena Franeker

Franeker - Museum Martena in Franeker heeft twee nieuwe portretten in langdurig bruikleen gekregen van de Ottema-Kingma Stichting. Het gaat om portretten gemaakt door de negentiende-eeuwse Friese societyschilder Willem Bartel van der Kooi (Augustinusga, 1768-Leeuwarden, 1836). Het ene portret is van Jan Willem de Crane, professor aan de Franeker universiteit, het andere van zijn dochter Clasina de Crane. De Ottema-Kingma Stichting kreeg de portretten uit een legaat.

Hoofdartikelmaandag, 31 oktober 2011

Wat is dan de trots van het CDA?

Het CDA had een warm congres afgelopen zaterdag. De kwestie rond Mauro verhitte de gemoederen, zowel binnen als buiten de partij. Maar informeel partijleider Maxime Verhagen kondigde eensgezindheid af en dat werd nog eens bevestigd door fractievoorzitter Van Haersma Buma.

Regiomaandag, 31 oktober 2011

ING verwacht dip bouw, detailhandel en horeca

Amsterdam - Vooral de detailhandel, horeca en de bouw zullen een teruggang meemaken volgend jaar. Waar exporterende sectoren vorig jaar flink hebben kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel, ondervindt de detailhandel de aanhoudende gevolgen van baanonzekerheid, een dalende koopkracht en hoge inkoopprijzen. De bouwsector worstelt nog met de gevolgen van de vorige recessie. Dit stelt het ING Economisch Bureau. Zorgwerkers en boeren hebben het goed in 2012.

Regiomaandag, 31 oktober 2011

Wij horen gewoon bij elkaar - al 65 jaar

Offingawier - Heimelijk zat Herman Slob begin jaren veertig ’s zondags naar dat mooie meisje verderop in de kerkbank te kijken. Hij was erachter gekomen dat ze Minke of Jinke heette, en ze was wel wat voor hem, dacht hij. Het bleek om Minke Rijpkema te gaan.

Regiomaandag, 31 oktober 2011

‘Yarn bombing’ moet beukenlaan Leek behouden

Leek/Midwolde - Yarn bombing heet het in hippe breikringen, of wildbreien in het Nederlands. Sjaals breien en die in de openbare ruimte om kunstwerken of bomen knopen. Zo hopen de hippe breisters een vleugje kleur met een vrolijke noot in de samenleving te brengen.

Regiomaandag, 31 oktober 2011

Politie vindt veel wapens

Leeuwarden - Bij een grote controle in de nacht van zaterdag op zondag onder automobilisten en openbaarvervoerreizigers in Leeuwarden heeft de politie twee honkbalknuppels, zes messen, een stanleymes, een schaar, een bijl en een busje pepperspray in beslag genomen.

Regiomaandag, 31 oktober 2011

Leeuwarden liet Proloog te lang aanmodderen

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden had beter kunnen reageren op de financiële problemen bij Proloog, de stichting Primair Openbaar Onderwijs Leeuwarden. Dat concludeert de gemeentelijke rekenkamer.

Geloof & Kerkmaandag, 31 oktober 2011

Twee nieuwe priesters bisdom

Groningen - Maurits Sinninghe Damsté en Pascal Huiting zijn zaterdag door bisschop De Korte tot priester gewijd in de Kathedrale Kerk in Groningen.

Geloof & Kerkmaandag, 31 oktober 2011

Kerkgebouw De Moeting in Niawier sluit haar deuren

Niawier - In kerkgebouw De Moeting in Niawier is gisteren voor het laatst een eredienst gehouden door de Protestantse Gemeente te Metslawier-Niawier. De gemeente stoot het kerkgebouw af omdat het onderhoud van vier kerkgebouwen financieel niet op te brengen is, aldus Tiny Weidenaar van de gemeente.

Geloof & Kerkmaandag, 31 oktober 2011

Koeien op waterbed en in JaKoeZie

Vandaag is in Sint Nicolaasga de jaarlijkse studieavond van de katholieken in de regio Zuidwest. Thema is duurzaamheid. Anton Stokman, veehouder in Koudum, vertelt er hoe hij zijn bedrijf op duurzame wijze leidt.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Flyers wint weer, maar waakt voor gemakzucht

Amsterdam - Met een 10-4 uitoverwinning op Amsterdam boekte Friesland Flyers zaterdag al haar derde opeenvolgende zege. Een dag eerder zetten de Heerenveense ijshockeyers het Belgische Turnhout al met 4-3 opzij. De ploeg bezet nu de vierde plaats die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan de halve finale van de beker. Wat het huidige succes van het team verklaart? ,,Wij werken hard voor elkaar”, zei aanvaller Sander Dijkstra.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Langeweg en De Vlieger leven op voet van oorlog

Wolvega - Onfris, bedreigend en agressief, zo omschreef Rob de Vlieger de ontvangst die hem ten deel viel toen hij zaterdagavond na zijn vijfde en laatste plaats in de Breeders Crown A voor merries de baan uit kwam. Zijn stijl van rijden kreeg niet bij iedereen de handen op elkaar.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Hebben we het hier over een Camb-uur?

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen Sparta Rotterdam - SC Cambuur (2-0).

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Voorlopig staan we lekker in het linkerrijtje

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag (4-0).

Sportmaandag, 31 oktober 2011

En toen stond Wau ook op het formulier

Nuelson Wau (30) speelde gisteren tegen Sparta voor het eerst sinds 11 maart een duel voor Cambuur. Het hoe en waarom is bekend: rechtsback Wout Droste was een van de laatkomers voor vertrek richting Rotterdam. Wau werd de vervanger. Zijn eerste optreden sinds lange tijd vroeg om een reactie.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Cambuur zal moeten blijven werken aan de instelling

Rotterdam - Verliezen van een ploeg omdat die beter is, is niet erg. Verliezen van een ploeg doordat je instelling niet goed genoeg is, is dat wel. Precies dat overkwam SC Cambuur twee weken geleden tegen Go Ahead Eagles (4-1). En gisteren gebeurde het opnieuw, uit bij Sparta: 2-0. Instelling was na afloop dan ook een veelgehoord woord. Zowel die in het veld als die op - althans voor sommige spelers - de telefoon.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

4-0 zege van sc Heerenveen op ADO Den Haag

De 4-0 zege van sc Heerenveen op ADO Den Haag was zaterdagavond aan de forse kant. De statistieken leren echter dat voor het eerst met Ron Jans aan het roer weer eens de koers naar Europese havens gevaren wordt door het Friese vlaggenschip.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

‘Er wordt niet harder gespeeld, maar wel strenger opgetreden’

Liefst 35 rode kaarten vielen er al in de eerste elf wedstrijden van het eredivisieseizoen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen er in dezelfde periode slechts 16 spelers van het veld werden gestuurd. Zijn de Nederlandse voetballers in een jaar tijd zoveel gemener geworden?

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Zwetser

Als dienstdoend arbiter van de E3, het meisjesteam van uw dochter, bent u onderdeel van een heroïsche kampioenswedstrijd. Groot is dus de vreugde als Lieske, hartsvriendin van uw grote meid, in de slotminuut de winnende scoort. De ploeg wordt van alle kanten gelauwerd, de elftalleider bewierookt door bestuur en daar staat u dan. Geen bedankje van de captain, geen bosje bloemen, geen Mars. Foutloos gefloten, maar niets, nada aandacht.

Sportmaandag, 31 oktober 2011

Sportquiz: Thialf, de beroemdste tempel van ons land

Met de Nederlandse kampioenschappen afstanden wordt komend weekeinde afgetrapt voor een nieuw schaatsseizoen. Goed presteren op de NK afstanden is voor de topschaatsers van belang omdat er de tickets voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden worden verdeeld. Plaats van handeling is natuurlijk Thialf, de beroemdste schaatstempel van Nederland en misschien wel van heel de wereld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties