De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 31 mei 2006.

Agendawoensdag, 31 mei 2006

Orgel

Bolsward Organist Wim van Beek geeft dinsdag om 20.00 uur een concert op het Albertus Antoni Hinsz-orgel van de Martinikerk in Bolsward. Op het programma staan werken van Böhm, Bach en Mendelssohn.

Cultuurwoensdag, 31 mei 2006

Engelse auteur Adrian Plass schrijft christelijk actieboek

Leeuwarden - De Engelse auteur Adrian Plass schrijft het christelijk actieboek voor de Boekenweek van 2007. Dat is bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de BCB, de organisatie van christelijke boekhandels en uitgeverijen.

Economiewoensdag, 31 mei 2006

Notarisploeg Trip Leeuwarden stapt over naar Nord

Leeuwarden - Nord Notarissen & Advocaten neemt notaris J. de Boer uit Leeuwarden met vijf medewerkers over van concurrent Trip Advocaten en Notarissen. Dat maakte S. Veenstra van Nord gisteren bekend. Trip verliest hiermee zijn notarisplaats in Leeuwarden.

Economiewoensdag, 31 mei 2006

Internetfout Friesland Bank nog niet ontdekt

Leeuwarden - Het internetbankieren van Friesland Bank is nog altijd uit de lucht. Medewerkers van de bank zijn al een week bezig om het probleem op te lossen, maar zijn daar nog niet in geslaagd. Dat maakte woordvoerster S. Noteboom van de bank gisteren bekend.

Economiewoensdag, 31 mei 2006

Rabobank Noordwest en Leeuwarden samen

Franeker/Leeuwarden - De Rabobanken Leeuwarden en Noordwest Friesland gaan dit jaar fuseren. De ledenraden hebben de plannen van de beide vestigingen goedgekeurd. De banken gaan na 1 juli verder onder de naam Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland.

Economiewoensdag, 31 mei 2006

Kapenga sluit Meubelstad Oudehaske

Oudehaske - Meubelstad Oudehaske sluit vandaag de deuren. Dat heeft eigenaar P. Kapenga vanochtend bekendgemaakt. ,,We zijn vol goede moed begonnen nadat we het bedrijf vorig jaar hebben overgenomen uit een faillissement. Maar de noodzakelijke investeringen zijn zo groot dat het niet rendabel is.” Volgens de huidige eigenaar moet er in het pand in ieder geval een miljoen euro worden geïnvesteerd.

Economiewoensdag, 31 mei 2006

Friese tuinder kan weken eerder zaaien

Berlikum - Door de verwachte hogere temperaturen in de winters en in het voorjaar kunnen Friese tuinders binnen tientallen jaren hun teeltseizoen verlengen met drie weken. Volgens het KNMI begint het groeiseizoen in 2050 drie weken eerder. ,,Dit vergroot de opbrengst maar zal vooral leiden tot het inzetten van andere rassen”, geeft de Berlikumer kweker J. Zeinstra aan. Hij teelt nu trostomaten. ,,Meer zonlicht leidt tot minder groeikrachtige planten met minder blad en minder opbrengst. Er zijn dus andere rassen nodig.” Kritisch punt is de nachttemperatuur. ,,Die moet onder de 18 graden blijven. Ook een plant moet rust hebben, net als mensen. Maar dankzij de zeewind hier zal dat nog wel meevallen.”

Expowoensdag, 31 mei 2006

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo Harm Kuyers (grafiek), t/m 7 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 31 mei 2006

Na de spijtbetuiging...

De Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair hebben vorige week toegegeven dat zij fouten hebben gemaakt in Irak. Zij erkenden volmondig dat er dingen zijn mis gegaan. Zo noemde Bush het folterschandaal in de Aby Ghraib-gevangenis een last, die het imago van Amerika zwaar heeft beschadigd. Ook toonde hij spijt over de spierballentaal die hij bezigde in de aanloop naar de oorlog. Cowboytaal als ‘wie niet voor ons is, is tegen ons’ en ‘we zullen ze uitroken’, wekt vooral irritaties bij anderen, gaf Bush toe.

Regiowoensdag, 31 mei 2006

Plannen voor regio noordwest

Sint Annaparochie - Er komen meer dure huurwoningen in Noordwest Fryslân. Woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland wil de komende tien jaar het aanbod van goedkope en duurdere huurwoningen, met een huur tussen de 466 en 500 euro, in de regio evenwichtiger maken.

Regiowoensdag, 31 mei 2006

Echtpaar Meindertsma uit Damwoude 65 jaar getrouwd

Damwoude - Zelf denkt hij, Piet Meindertsma, wel eens dat hij zijn vrouw Siebrendina tekort heeft gedaan. In zijn jongere jaren zat hij bijna in elke commissie die er maar te bedenken viel: de kerkenraad, het schoolbestuur, de ruilverkaveling. Meindertsma was bijna overal bij betrokken. ,,Ik wie hast noait thús.” Maar zijn vrouw stond er blijkbaar achter, want deze week vierden ze hun 65-jarig huwelijksfeest.

Regiowoensdag, 31 mei 2006

Project om paden in Fryslân in ere te herstellen

Stiens - Veel paden dreigen te verdwijnen, niet alleen uit het landschap, maar ook uit het collectieve geheugen van Fryslân. Daarom is op initiatief van het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân het project ‘Oude paden - nieuwe wegen’ gestart. Het is het begin van een ambitieus plan om het oude pad weer op de kaart te zetten.

Sportwoensdag, 31 mei 2006

Ploeg van trainer Theun van der Veen staat op de drempel van een terugkeer naar de tweede klasse

Nijland - Na jaren waarin winnen net zo vanzelfsprekend was geworden als het verwisselen van een onderbroek maakte Nijland vorig seizoen de keerzijde van de medaille mee en degradeerde het uit de tweede klasse. Naast veel chagrijnige gezichten en een verdeelde spelersgroep kostte die tegenslag trainer Rob Bosch z’n baan, waarna diens opvolger Theun van der Veen aan de slag mocht met de herstelwerkzaamheden. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar toch: de laatste steen van het ‘nieuwe’ huis hoopt de trainer zaterdag te kunnen leggen wanneer Nijland op het veld van Leeuwarder Zwaluwen (14.30 uur) tegen Be Quick Dokkum om één plaats in de tweede klasse speelt.

Sportwoensdag, 31 mei 2006

Be Quick D. houdt Bolswardia uit finale

Bolsward - Be Quick D. heeft Bolswardia in de returnwedstrijd van de nacompetitie gisteravond in Bolsward ondanks een 1-0 nederlaag uit de finale gehouden. De Dokkumers hadden, na de 3-1 zege op eigen veld, genoeg aan dat resultaat om de finale te halen. Ruim een kwartier na rust tekende Dirk Holwerda voor de enige treffer van de thuisploeg.

Sportwoensdag, 31 mei 2006

Penalty en gemiste kansen breekpunten in verlies tegen IJsselmeervogels

Spakenburg - ONS Sneek bewaarde voor de uitwedstrijd van gisteren tegen IJsselmeervogels slechte herinneringen aan de arbitrage in het thuisduel. Ook in Spakenburg werd duidelijk dat de Snekers wat dat betreft de ‘Calimero’ blijven. De klassenjustitie ten spijt, miste de ploeg zelf teveel kansen en werd er verloren. Toch zijn de titelkansen nog niet verkeken.

Sportwoensdag, 31 mei 2006

Degradatie BCV een feit na verlies vanaf penaltystip

Schildwolde - BCV hikte het hele seizoen al een beetje tegen degradatie aan, gisteravond viel op Sportpark Onder de Juffer in Schildwolde het doek voor de Burgumers. Drie dagen nadat de heenwedstrijd in een gelijkspel (1-1) was geëindigd, kwam er gisteravond in de uitwedstrijd tegen SGV in de reguliere speeltijd opnieuw geen winnaar. Vanaf de stip werd het pleit beslecht in het nadeel van de ploeg van trainer Klaus Roosenburg.

Sportwoensdag, 31 mei 2006

Zwaluwen is nog één halte van eerste klasse

Leeuwarden - Leeuwarder Zwaluwen is nog één halte verwijderd van de terugkeer in de eerste klasse. Na de degradatie van vorig seizoen via de nacompetitie kan de ploeg van trainer Fred de Boer het verloren gegane terrein een jaar later via dezelfde route alweer goedmaken. Dat de rek er nog niet uit is bij de Leeuwarders bleek gisteravond in de return tegen d’Olde Veste’54, dat overtuigend opzij werd gezet. Er wacht Zwaluwen zaterdag nog één finale tegen SGV, waarin het karwei moet worden geklaard.

Weerwoensdag, 31 mei 2006

Beetje (mot)regen

Het blijft vandaag overwegend droog met zo nu en dan zon, vooral vanmiddag. De maxima schommelen rond 13 graden, bij een matige tot krachtige noordwestenwind. Morgen krijgen we soms wat (mot)regen en het is bewolkt bij 13 graden. Het waait dan matig tot krachtig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties