De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van donderdag, 31 december 2009.

Cultuurdonderdag, 31 december 2009

830.000 bezoekers voor Friese musea

Leeuwarden - De musea in Fryslân hebben dit jaar in totaal zo’n 830.000 bezoekers getrokken. Dat heeft museumconsulent Mirjam Pragt gisteren bekendgemaakt. De Museumfederatie Fryslân is tevreden met dat aantal, dat neerkomt op een gemiddeld museumjaar, maar iets lager is dan vorig jaar.

Cultuurdonderdag, 31 december 2009

Opnieuw cursus over stadsdialect van Leeuwarden

Leeuwarden - Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), Aed Levwerd en de Fryske Akademy geven vanaf 23 januari voor de tweede keer een cursus Liwwadders. Dat heeft een woordvoerder van HCL gemeld. De cursus werd eerder gegeven in 2004.

Economiedonderdag, 31 december 2009

Zeehaventerminal te koop in Harlinger haven

Harlingen - In de Industriehaven van Harlingen is een stuk zeehaventerminal met twee kranen te koop. Grote wereldhavens, zoals Rotterdam, zitten aan hun grenzen wat betreft hun overslagcapaciteit. Kleinere havens, zoals Harlingen, zien daarom hun kans schoon en breiden uit.

Economiedonderdag, 31 december 2009

Nederlanders eten meeste biovarkensvlees

Wageningen - Nederlanders eten het meeste biologische varkensvlees van heel Europa. De markt voor biovarkensboeren in binnen- en buitenland ziet er dan ook goed uit, als de boeren tenminste op de kostprijs van het vlees blijven letten.

Economiedonderdag, 31 december 2009

Ook vakbond van geitenhouders wil naar rechter

Doetinchem - De onlangs opgerichte Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) overweegt een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Landbouw over de tankmelkcontroles.

Hoofdartikeldonderdag, 31 december 2009

De goede machten...

Met sommige liederen gebeurt het: snel na het bekend worden van de tekst wordt dat lied geliefd en gaat het behoren tot de schat aan kerkliederen. Zo’n lied is dat van Bonhoeffer (lied 398 uit het Liedboek voor de Kerken):

Regiodonderdag, 31 december 2009

Friese duiken lijken gewoon door te gaan

Leeuwarden - De diverse nieuwjaarsduiken in Fryslân gaan morgen gewoon door. Vrijwilligers zijn deze dagen druk bezig met het verwijderen van het ijs uit de vaarten en havens waarin wordt gedoken. Voor zover bekend is alleen de duik van Lemmer afgelast.

Regiodonderdag, 31 december 2009

Klusanimo in Ried groot; héle dorpshuis opgeknapt

Ried - In afwachting van duidelijkheid over een toekomstige locatie van dorpshuis De Rede zijn acht vrijwilligers uit Ried druk in de weer om het dorpshuis toonbaar te krijgen voor het nieuwjaarsbal van 9 januari.

Regiodonderdag, 31 december 2009

Zomaar de première van stuk zestienjarige Kasper

Grou - Een tijdje terug schreef de zestienjarige Kasper Schipper uit Luttelgeest zijn eerste muziekstuk. Gistermiddag ging het zomaar in première tijdens het slotoptreden van de jaarlijkse jeugdstudiedagen in sporthal De Twine in Grou.

Regiodonderdag, 31 december 2009

‘Heel Katlijk aan ’t luiden, zou mooi zijn!’

Katlijk - Kijkers zijn er genoeg, dezer dagen in Katlijk. Maar veel bekwame klokkenluiders zijn er niet te bekennen. Een man of twintig - uit de wijde omgeving van het dorp - komt zo af en toe naar de klokkenstoel bij de kerk. Onafgebroken wordt er niet geluid, maar het ding-dong klinkt geregeld door Katlijk.

Regiodonderdag, 31 december 2009

Snoek(baars)vissers in Fryslân trotseren de vorst

Bartlehiem - Ondanks de kou en de vorst trekken overal in de provincie snoek- en snoekbaarsvissers er momenteel op uit om hun geliefde hobby te beoefenen.

Sportdonderdag, 31 december 2009

13-jarige snotneus wint Schaakfestival Groningen

Groningen - Ze worden jonger en jonger. De schaakwereld heeft er na de Noor Magnus Carlsen en de Russische-Nepalese Nederlander Anish Giri weer een wonderkind bij. De pas 13-jarige Ilja Nizjnik schreef gisteren het Schaakfestival van Groningen op zijn naam. De Europees jeugdkampioen uit Oekraïne eindigde na negen ronden op 7,5 punten. In de laatste ronde gisteren won het schaaktalent van de Rus Andrei Devjatkin, ogenschijnlijk met gemak.

Sportdonderdag, 31 december 2009

Na de traan nu een lach voor De Vries

Heerenveen - Het was in de categorie ‘beter laat dan nooit’. Wat Elma de Vries op de eerste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen al had willen doen, lukte gisteren alsnog: de Friezin plaatste zich voor Vancouver. Ze won de 5000 meter, de vreugde was groot. En na de tranen van zondag was er gisteren weer een lach.

Sportdonderdag, 31 december 2009

Geen verrassingen op 1000 meter

Heerenveen Marrit Leenstra (Wijckel) en Ingeborg Kroon (Sneek) hebben gisteren niet kunnen verrassen in de strijd om de olympische startbewijzen op de 1000 meter. Op de slotdag van het OKT in Heerenveen bleef Kroon (achtste) haar provinciegenote (negende) in een rechtstreeks duel zelfs voor (1.17.48 om 1.17,74). Thijsje Oenema (Joure) werd elfde, Janine Smit (Heerenveen) twaalde. De afstandszege was voor Margot Boer in 1.15,70. Achter haar maakten Laurine van Riessen en Annette Gerritsen er een compleet Control-ploeg podium van. Dit drietal is daardoor ook zeker van deelname op de 1000 meter in Vancouver. Nastasja Bruintjes (vierde) en Ireen Wüst (vijfde) zullen met Marianne Timmer (geblesseerd) eind januari tijdens het OKT 2 in Heerenveen uitmaken wie het vierde ticket krijgt.

Sportdonderdag, 31 december 2009

Van Raalte trainer van Drachtster Boys

Drachten Voetbalvereniging Drachtster Boys heeft Jan van Raalte (41) uit Harkema met ingang van het seizoen 2010-2011 aangesteld als hoofdtrainer. De voormalig profvoetballer van onder andere SC Cambuur tekent een eenjarig contract bij de Drachtster zaterdag eersteklasser. Van Raalte was eerder als trainer werkzaam bij de zaterdaghoofdklassers Flevo Boys (Emmeloord) en HHC uit Hardenberg. Jan Schulting, oud-coach van FC Omniworld, is vanaf komend seizoen de nieuwe trainer van Urk. De oefenmeester uit Tijnje volgt Henk Konings op die na drie seizoenen vertrekt. Flevo Boys heeft het contract met trainer Willem Brouwer (Drachten) met één seizoen verlengd.

Sportdonderdag, 31 december 2009

Nyzhnyk slaat aanval Werle af

Groningen Jan Werle is er gisteren op de 46e editie van het Schaakfestival Groningen niet in geslaagd koploper Illya Nyzhnyk van de troon te stoten. In de achtste en voorlaatste ronde had de schaker uit Beetsterzwaag ogenschijnlijk wel winstkansen, alhoewel na afloop in een eerste analyse geen concrete winst werd gevonden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties