De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 31 december 2005.

Hoofdartikelzaterdag, 31 december 2005

Ochtendkennis, avondkennis en oud en nieuw

Bij de wisseling van het jaar ligt de nadruk op de avond. In de laatste uren van het jaar hebben we de neiging terug te kijken, vaak met veel gevoelens. Van verdriet, spijt, vreugde of van teleurstelling. En van eindigheid.

Regiozaterdag, 31 december 2005

Windboer heeft opnieuw een slecht jaar

Oosternijkerk – Boeren met een of meer windmolens op hun erf hebben in 2005 opnieuw een mager jaar gehad. Het waaide gemiddeld minder hard dan verwacht, terwijl de kosten op het vaste niveau bleven. Het is het derde opeenvolgende slechte jaar voor de windboeren. Dat blijkt uit gegevens van Wind Service Holland (WSH).

Regiozaterdag, 31 december 2005

Radiopolitie verstoort etherpiratenmarathon

Broeksterwoude – Het Agentschap Telecom heeft deze week een abrupt einde gemaakt aan de kerstmarathonuitzending van enkele etherpiraten in Fryslân.

Regiozaterdag, 31 december 2005

Sneeuw legt openbaar vervoer plat

Heerenveen - Sneeuwbuien die vrijdag vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken, hebben vooral bij het openbaar vervoer voor overlast gezorgd. In Fryslân lagen de bussen er vanaf 20.00 uit. Weinigen gingen met eigen vervoer de weg op. In Heerenveen, waar voetbal- en schaatswestrijden waren, was even sprake van een verkeerschaos.

Regiozaterdag, 31 december 2005

Inwonertal Fryslân daalt; provincie werkt aan ommekeer

Leeuwarden – Fryslân eindigt 2005 met minder inwoners dan waarmee het jaar begon. De bevolking kromp volgens door de gemeentes verstrekte cijfers met 45 bewoners: van 643.042 naar 642.397. De daling is vooral een gevolg van het sluiten van asielzoekerscentra en was volgens gedeputeerde Andriesen verwacht. De groei van de Friese bevolking loopt al jaren terug. Dit jaar is er voor het eerst sinds 1989 weer sprake van een daling.

Regiozaterdag, 31 december 2005

‘Eten ze die schuivers soms op?’

Marrum – Bij bouwmarkt Fixet Steen in Marrum snappen ze er niks meer van. Tachtig zakken strooizout, twintig sleeën en zestig sneeuwscheppen hadden ze ingeslagen voor de komende winter. Ruim voldoende, dachten ze, want in maart was er immers nog sneeuw geweest en toen hadden alle Marrumers ook al winterattributen gekocht. ,,Maar toen dinsdag de eerste sneeuw was gevallen kwamen ze er toch weer massaal om vragen. Gisteren was alles op, we moeten nu de hele dag al nee verkopen”, zei verkoper Brinkman vrijdagmiddag.

Sportzaterdag, 31 december 2005

Geen laatste olympisch kunstje voor Thomas

Heerenveen – Nog één keer keer had ze om zich heen gekeken voordat ze het middenterrein van Thialf verliet, gaf Annamarie Thomas gisteravond na een mislukte 1000 meter toe. ,,Want het was de laatste keer dat ik in een vol Thialf reed”, legde ze uit. De 34-jarige schaatsster uit Lemmer had zich nog één keer willen plaatsen voor de Olympische Spelen, maar dat lukte deze week niet. Dat ze aan haar laatste seizoen bezig is, stond al vast. Maar per direct stoppen wilde ze gisteren nog niet. ,,Ik zie nog wel of en wat ik rij.” Om er met een glimlach aan toe te voegen: ,,Eerst eens oud en nieuw vieren.”

Sportzaterdag, 31 december 2005

Huntelaar zegt vaarwel na een klinkende zege

Heerenveen - Klaas Jan Huntelaar heeft gisteravond na anderhalf seizoen in stijl afscheid genomen van SC Heerenveen. De 22-jarige aanvaller zwaaide af met een klinkende zege tegen Ajax, over een week zijn nieuwe werkgever. Met twee assists en een doelpunt maakte Huntelaar er een onvergetelijke avond van in barre omstandigheden.

Sportzaterdag, 31 december 2005

De ‘power’ van Kramer wint het van de rugpijn

Heerenveen – Pijn in zijn rug. Dat was het verhaal van Sven Kramer de afgelopen dagen. Gisteren was het niet anders. Een succes stond het echter niet in de weg. Want meer nog dan de pijn in zijn rug, had de 19-jarige topschaatser uit Oudeschoot kracht in zijn benen. Power zoals hij het zelf verwoordde. En niet zo’n klein beetje ook, want Kramer richtte op de slotdag van het NK afstanden (olympisch kwalificatietoernooi) op de 1500 meter een ravage onder de specialisten aan: geen Tuitert, geen Uytdehaage en geen Nijenhuis op de Spelen tijdens de 1500 meter. Hij won weliswaar niet, maar de Fries sleepte met een dik persoonlijk record wel zijn derde Olympische startbewijs in de wacht.

Weerzaterdag, 31 december 2005

Dooi

Vandaag trekt de neerslagzone naar het oosten weg en wordt het droog bij 5 graden. De zuidwestenwind is matig tot krachtig, later iets afnemend. Vannacht daalt de temperatuur tot 2 graden en is er kans op enkele buien. Morgen grijs.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties