De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van woensdag, 30 oktober 2002.

Achtergrondwoensdag, 30 oktober 2002

Het klimaatbeleid is ongeloofwaardig

De wijze waarop de Nederlandse regering de vermindering van de CO2-uitstoot wil realiseren draagt niet bij tot daadwerkelijk extra terugdringing van CO2. Nederland kiest voor schijnwinst en maakt zich daarmee internationaal niet geloofwaardig, zo verklaart het Wereld Natuur Fonds in reactie op de brief die demissionair staatssecretaris Van Geel van Milieu vorige week naar de Kamer zond.

Analysewoensdag, 30 oktober 2002

Niet alle VN-resoluties zijn gelijk

De Amerikanen proberen een harde resolutie van de Veiligheidsraad tegen Irak er door te krijgen. Critici zeggen dat Irak wordt gedwongen te luisteren naar de VN, terwijl Israël overal mee wegkomt. Meten de VN met twee maten?

Bijschriftwoensdag, 30 oktober 2002

Zinloos geweld

Er is een heleboel zinloosheid in onze wereld. Daar bedoel ik mee, dat er veel ontheiliging en ontering is van het leven.

Cultuurwoensdag, 30 oktober 2002

Bouwvakker uit Boksum vereeuwigt natuur met acrylverf

Als vierjarige zit Ale Terpstra uit Boksum aan een lijn vastgebonden in de tuin. Zo kan hij niet weglopen. Maar de kleuter verveelt zich niet: met kleurmateriaal kan hij zich uitleven op een stuk behang. Het zijn de vroegste herinneringen van de Boksumer aan zijn grote hobby: het tekenen en schilderen.

Cultuurwoensdag, 30 oktober 2002

Tiende optreden van De Dijk in Muziekcentrum Schaaf

Leeuwarden - Muziekcentrum Schaaf bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden. Een van de bands die onlosmakelijk aan het succes van het Leeuwarder poppodium heeft bijgedragen, geeft donderdag een concert: De Dijk. De Amsterdamse formatie speelt, niet toevallig, voor de tiende keer in Schaaf. Ieder jaar wordt De Dijk uitgenodigd en iedere keer staat de band garant voor een spetterend najaarsconcert. En, zoals de traditie dat wil; het optreden voor donderdag is al maanden uitverkocht.

Cultuurwoensdag, 30 oktober 2002

Nelleke Noordervliet: ‘Ik ben nog niet uitverteld’

Nelleke Noordervliet debuteerde in 1987 met Tine, of de dalen waar het leven woont , een historische roman over de eerste vrouw van Multatuli. Andere titels uit haar oeuvre zijn Het oog van de engel , Uit het paradijs en De naam van de vader. Ze deed begin jaren negentig een poging tot poëzie: Een vlaag van troost, en is nu weer terug op haar oude stek met haar onlangs gepubliceerde forse roman Pelican Bay .

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Provincies ontevreden over steun scheepvaart

Leeuwarden - De provincies Groningen en Fryslân zijn ontevreden met de steun die de onlangs afgetreden minister Heinsbroek van Economische Zaken aan de scheepsbouw beschikbaar heeft gesteld. Kort voor zijn aftreden stelde hij 60 miljoen euro beschikbaar voor het jaar 2003. Maar volgens de beide provincies is de steun al direct nodig.

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Geen sprake van fusie twee zuivelcoöperaties

Leeuwarden – Een fusie tussen de twee zuivelcoöperaties Friesland Coberco en Campina zit er voorlopig niet in. De concerndirectie van Friesland Coberco ontkent dat er sprake zou zijn van een mogelijke samenwerking met Campina. Directievoorzitter T. Sanders van Campina gaf gisteren in Het Financieele Dagblad aan dat zijn zuivelconcern lonkt naar collega Friesland Coberco.

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Proef met geld- en postloket

Leeuwarden - De Stichting Behoud Lokaal Loket begint samen met de Rabobank een proef met gecombineerde diensten aan één loket om de dienstverlening in dunbevolkte gebieden te garanderen. Deze buurtbalies moeten ervoor zorgen dat geldhandelingen, postpakken afgeven en het invullen van bijvoorbeeld huursubsidieformulieren ook in kleine dorpen en buitenwijken mogelijk blijft.

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Kauwgomfabriek zoekt 80 nieuwe werknemers

Sneek - Kauwgomfabriek RBV Leaf die volgend jaar van Amsterdam naar Sneek verhuist, zoekt tachtig nieuwe medewerkers. Slechts twintig ‘Amsterdammers’ verhuizen mee naar Fryslân, de anderen willen niet mee. De fabriek zoekt vooral productiemedewerkers.

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Dirk Scheringa voor rechter gedaagd

Leeuwarden - Dirk Scheringa van de DSB-groep en voorzitter van de voetbalvereniging AZ moet vandaag voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Scheringa kocht in juni van dit jaar het gebouw Rinsma State in Driesum, maar weigert (nog) te betalen omdat hij vindt dat de verkoper niet aan alle voorwaarden heeft voldaan.

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Geval van bruinrot geconstateerd op Fries bedrijf

Wageningen – De Plantenziektenkundige Dienst (PD) in Wageningen heeft bruinrot aangetroffen bij een Fries akkerbouwbedrijf. Het is het eerste geval van bruinrot in dit oogstseizoen, dat op 1 juli is begonnen.

Economiewoensdag, 30 oktober 2002

Vertraging bouw koepel Friesland Bank

Leeuwarden - De bouw van de koepel van de Friesland Bank in Leeuwarden heeft als gevolg van de storm van afgelopen zondag aanzienlijke vertraging opgelopen.

Hoofdartikelwoensdag, 30 oktober 2002

De Friese ruimte…

Hoe hebben ze dit ooit kunnen toelaten op déze plek? Welke overheid heeft dit híer toegestaan? Waar was actievoerend Nederland toen dít gebouwd werd?

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Kuifje en de donkere Dongeradelen

Het nieuwe stadhuis van Dokkum wordt opgevrolijkt met stripverhalen. Niet Kuifje, Suske en Wiske en de Smurfen staan straks op de muren. Nee, de strips worden helemaal historisch verantwoord en brengen de geschiedenis van de gemeente in kaart.

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Airstrip-race krijgt vervolg

Drachten – De proef met de straatraces op de airstrip bij Drachten krijgt volgend jaar een vervolg.

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

‘Drie boten naar Vlieland is overbodig

Harlingen – Reizigersaantallen zullen bepalen of er dagelijks drie boten tussen Harlingen en Vlieland moeten gaan varen of niet. Dat zegt directeur P. Melles van Rederij Doeksen in Harlingen. Volgens de rederij zal uit de tellingen blijken dat drie boten per dag overbodig zijn.

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Toeristenoorlog in Nijefurd

Workum – Recreatie-ondernemers in Nijefurd zijn woedend. Gisteravond stemde de raad in met een verhoging van de toeristenbelasting. Twee moties om de verhoging uit te stellen, werden verworpen. Toen de voorkeur van de raad duidelijk werd, verlieten de ondernemers woedend de zaal. ,,Het is oorlog’’, foeterde directeur R. de Jong van camping De Kuilart in Koudum

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Nieuwe programma’s en huisstijl bij Omrop

Leeuwarden - De kijker van Omrop Fryslân krijgt vanaf vanavond te zien wat er bij Omrop Fryslân is veranderd. De zender mag een half uur extra zendtijd per dag vullen, heeft nieuwe programma’s bedacht en krijgt een nieuw imago, met fellere kleuren. Tuttigheid is taboe. Omrop Fryslân wil ‘fris’ zijn, en heeft daarom haar vijf jaar oude huisstijl grondig vernieuwd.

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Tolhuisbad steeds dieper in problemen

Dokkum - Het Tolhuisbad in Dokkum raakt meer en meer in de problemen. Door stijgende kosten en dalende bezoekersaantallen is het resultaat bijna 27.000 euro slechter uitgevallen dan was geraamd. In plaats van het verwachte voordelige saldo van 23.700 euro, draaide het subtropisch zwembad een verlies van 3200 euro.

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Verdachte moord na zestien jaar aangehouden

Leeuwarden - Het speciale team van de politie in Groningen dat zich bezig houdt met onopgeloste zaken heeft een verdachte aangehouden in een zestien jaar oude moordzaak. Justitie heeft dat gisteren bevestigd.

Regiowoensdag, 30 oktober 2002

Industrie dijt snelst uit bij Friese dorpen

Leeuwarden – De hoeveelheid bedrijventerrein in Fryslân is het afgelopen decennium het sterkst toegenomen bij dorpen op het platteland.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 oktober 2002

‘Homo’s nog te weinig getolereerd’

Leeuwarden – Onder homoseksuelen is een ,,enorme spirituele behoefte om hun leven en geloof vorm te kunnen geven’’. Velen willen zich inzetten voor de kerk in bestuurlijke functies, maar nog vaak worden homo’s – hoewel dit niet expliciet wordt gezegd – geweigerd om hun geaardheid.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 oktober 2002

Zondag eerste dubbele ochtenddienst ‘Bethel’

Drachten – In de Bethelkerk in Drachten wordt zondag weer een dubbele ochtenddienst gehouden: een dienst om 9.00 en 11.30 uur. De Vrije Baptistengemeente ‘Bethel’ moet hiertoe overgaan omdat er een te grote toeloop is van leden en belangstellenden voor de viering die anders om 10.00 uur plaatsvond.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 oktober 2002

‘Damsma’s stiennen’ in nieuwe klokkenstoel

Leeuwarden – Er moet een klokkenstoel komen van 2200 Friese kloostermoppen in het Bonifatiuspark in Dokkum. Aan dat plan wordt op dit moment gewerkt door het bisdom Groningen.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 oktober 2002

Friese lutheranen zetten deuren open

Tytsjerk - Als Toos Reichman, predikante van de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Leeuwarden, op dit moment een stelling op de kerkdeur in de Nieuwe Oosterstraat zou slaan, zou het de volgende zijn: ‘Mens durf te leven in verbondenheid met God!’ Donderdagavond opent de gemeente haar deuren om Hervormingsdag te gedenken.

Sportwoensdag, 30 oktober 2002

Rintje Ritsma is minder eigen baas

Heerenveen – Het is even wennen voor Rintje Ritsma. Vorig jaar ging hij op basis van gelijkwaardigheid om met zijn trainer Geert Kuiper in de kleine schaatsploeg van TVM. Nu dit jaar Gerard Kemkers zich met zijn voormalige KNSB-ploeg bij die ploeg heeft aangesloten is Ritsma als allrounder onder diens hoede gekomen en heeft hij ineens lang niet meer zoveel eigen verantwoordelijkheid.

Sportwoensdag, 30 oktober 2002

Robert Herder wil met Oranje naar EK futsal

Heerenveen – Robert Herder is door bondscoach Vic Hermans uitverkoren om met het nationale team een gooi te doen naar het Europees kampioenschap futsal dat volgend jaar februari in Italië zal worden gespeeld. Om dat te bewerkstelligen zal Oranje zich volgende week tijdens het kwalificatietoernooi in Sittard moeten zien te plaatsen voor die eindronde. ,,Ik heb nog nooit een EK gespeeld, maar ik zie het wel zitten. We zijn er klaar voor’’, vertelt Herder.

Sportwoensdag, 30 oktober 2002

Korfballers starten EK jeugd met monsterzege

Rio Maior – Jong Oranje is met een monsterzege begonnen aan het EK voor korfballers tot 21 jaar. In het Portugese Rio Maior werd gistermiddag Groot-Brittannië met 34-4 verslagen.

Sportwoensdag, 30 oktober 2002

Berenloop zorgt op Terschelling voor Oerol-taferelen

Terschelling – Tal van marathonlopers maken nu al hun trainingsrondjes op Terschelling. Komend weekeinde staat daar de zesde Berenloop op het programma en op het hele eiland zijn volgens organisator Jan Kooistra alle hotels, pensions en jeugdherbergen volgeboekt. ,,De eerste mensen boeken nu alweer voor volgend jaar.”

Sportwoensdag, 30 oktober 2002

Jan Hiemstra (Kootstertille) is het scoren nog niet verleerd

Leeuwarden – De voormalige winnaar van het Schutterstopklassement Jan Hiemstra bewees zaterdag in de thuiswedstrijd van Kootstertille tegen Wykels Hallum dat hij het scoren nog niet is verleerd.

Weerwoensdag, 30 oktober 2002

Grondvorst

Vanavond en vannacht is het vrij helder weer met kans op grondvorst en mist. Morgen begint met mist maar daarna komt er nog flink wat zon, met overdag ongeveer 10 graden. Morgennacht is er kans op vorst aan de grond.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties