De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 30 september 2010.

Cultuurdonderdag, 30 september 2010

Derde seizoen voor voorstelling over dominee Zelle

Leeuwarden - De voorstelling Zelle van acteur Freark Smink en musicus Hoite Pruiksma gaat zijn derde seizoen in. Dat heeft de acteur gisteren gemeld. De voorstelling over het leven van dominee Johannes Hendrikus Zelle is sinds de premiŤre in januari 2008 al 101 keer gespeeld. Omdat de publieke belangstelling nog steeds heel groot is, is vanaf oktober een derde reeks voorstellingen te zien.

Cultuurdonderdag, 30 september 2010

1000 muzikanten doen mee aan groot hafabra-concert

Sneek - Liefst duizend muzikanten van dertig muziekverenigingen uit de fusiegemeente Sķdwest-Frysl‚n doen mee aan een groot hafabra-concert op 5 februari 2011. Op die dag wordt in Workum, Makkum en Sneek tegelijkertijd hetzelfde muziekstuk gespeeld om de amateurmuziek in de nieuwe fusiegemeente in de schijnwerpers te zetten. Uit de duizend muzikanten worden drie mega-orkesten gevormd die tegelijk op drie plekken het speciaal door Jan de Haan geschreven Pierius Magnus spelen; een ouverture geÔnspireerd op volksheld Grutte Pier.

Cultuurdonderdag, 30 september 2010

Fanfare De Lofstem uit Sumar week naar de VS

Sumar - Fanfare De Lofstem uit Sumar gaat volgend jaar in de meivakantie een week naar de Verenigde Staten om daar een aantal concerten te geven. Het korps zal in de buurt van Minneapolis, onder meer in Orange City optreden voor emigranten.

Economiedonderdag, 30 september 2010

Nieuwe VWA helpt ondernemers bij handel met China

Den Haag - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) wil ondernemers helpen in de strijd tegen de invoer van onveilige producten. Daarvoor heeft de organisatie, een onderdeel van het ministerie van Landbouw, het onlineplatform TradeRoute Asia in werking gesteld. Nederlandse winkels en internetshops importeren volgens de organisatie te veel producten die niet voldoen aan de veiligheidseisen. In veel gevallen zijn de goederen zelfs gevaarlijk. Vooral bij speelgoed, kleding en elektrische apparatuur uit China is er vaak sprake van fouten.

Economiedonderdag, 30 september 2010

Oud-vicevoorzitter FrieslandCampina gaat naar Vietnam

Leeuwarden - Sybren Attema gaat na zijn afscheid als vicevoorzitter van FrieslandCampina, in december, leiding geven aan het programma van de zuivelcoŲperatie om in Afrika en AziŽ plaatselijke melkveehouderijen te ondersteunen en plattelandsgemeenschappen te versterken.

Economiedonderdag, 30 september 2010

Friesland Bank verkoopt handel in nootjes en crackers

Leeuwarden - Friesland Bank verkoopt alle aandelen in King Nuts. Voor een bedrag van 18,4 miljoen euro neemt Acomo, internationaal distributeur van natuurproducten, het bedrijf uit Bodegraven over. King Nuts & Raaphorst, zoals het bedrijf officieel heet, is actief in de handel en distributie van noten en rijstcrackers.

Economiedonderdag, 30 september 2010

ĎAfvaloven is niet overbodigí

Oudehaske/Harlingen - Afvalverwerker Omrin vreest niet voor overcapaciteit op de afvalverbrandingsmarkt als drie in aanbouw zijnde reststoffenenergiecentrales (RECís) zijn opgeleverd. Omrin bouwt een oven met een capaciteit van 228.000 ton in Harlingen.

Hoofdartikeldonderdag, 30 september 2010

Polariseren...

Het bereikte regeerakkoord is volgens Mark Rutte een waar ,,heel veel mensen hun vingers bij af kunnen likkenĒ. Dat is een rechtstreekse verwijzing naar een maand geleden toen het rechtse kabinet van de baan leek te zijn. Toen zei de VVD-leider dat er afspraken lagen waar rechts Nederland zijn vingers bij af kon likken. Rutte kreeg veel kritiek op deze opmerking. Een regeerakkoord moet goed zijn voor heel Nederland, niet alleen voor de rechts-georiŽnteerden.

Regiodonderdag, 30 september 2010

ĎAfgezwakte rookverbod lastig te handhavení

Leeuwarden - In het concept-gedoogakkoord van CDA, VVD en PVV staat dat het beoogde kabinet het rookverbod in kleine cafťs wil afschaffen. Bij de cafť-eigenaren heerst onduidelijkheid. Waar mag je nu roken, en hoe gaat de handhaving? Door Majelle Hoek.

Regiodonderdag, 30 september 2010

Een caravan als studio voor Komitť Sprutsen Frysk Boek

Leeuwarden - In een caravan in de achtertuin begon een groepje Friezen in de jaren zestig op eigen houtje Friestalige boeken in te spreken op band voor Friese blinden en slechtzienden die ook wel eens een boek in eigen taal bij de blindenbibliotheek wilden lenen. Ad van der Waals, voormalig directeur bij de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, dook in de geschiedenis van het Friese blindenbibliotheekwerk en schreef daar een boek over.

Regiodonderdag, 30 september 2010

DiabetespatiŽntjes fleuren op bij kookles

Leeuwarden - Eerst de handjes wassen, en daarna koken maar. Twaalf diabetespatiŽntjes tussen acht en twaalf jaar kookten gisteren een driegangenmaaltijd in het Ronald McDonaldhuis (RMH) Friesland met de Jouster tv-kok en eigenaar van restaurant ít Plein in Joure Reitse Spanninga. Onder het toeziend oog van diŽtistes van het naburige Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) kregen ze kookles en hielden ze bij hoeveel koolhydraten ze aten.

Regiodonderdag, 30 september 2010

Aanbod van huisartsen scheef in oosten Frysl‚n

Leeuwarden - Huisartsen in Smallingerland en Tytsjerksteradiel kunnen wel eens de hoogste werkdruk hebben in de provincie Frysl‚n. Of voor de patiŽnten is er relatief minder tijd. Dat zijn voorzichtige conclusies die getrokken kunnen worden uit een update van de Vraag Aanbod Analyse Monitor.

Regiodonderdag, 30 september 2010

Harlingen strikt enorme toeristtrekker

Harlingen - De gemeente Harlingen kan honderdduizenden bezoekers verwachten die op de start van de Tall Shipís Races zullen afkomen. Sail training International heeft de stad gevraagd om in 2014 starthaven te zijn voor het internationale zeilevenement. Harlingen meldde zich ruim een jaar terug aan om gasthaven te worden.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 september 2010

Visie van Present vertalen naar kerken

Zwolle - Directeur Rudolf Setz vertrekt per 1 januari volgend jaar bij stichting Present. De oprichter van Present gaat vier dagen per week aan de slag voor het nieuwe gemeenteconcept Nederland Zoekt. Hij gaat zich inzetten voor een nieuwe beweging van kleine christelijke gemeenschappen midden in de maatschappij.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 september 2010

Iedere dag een Friese kerk op de scheurkalender

Leeuwarden - De Harlinger fotograaf Gert Gort heeft een passie voor oude gebouwen. Hij besloot er iets unieks mee te doen: een scheurkalender met allemaal Friese kerkgebouwen. 15 oktober wordt de kalender, die hij samenstelde met Wia van Gelderen, gepresenteerd.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeŽn? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportdonderdag, 30 september 2010

Autocross Hallum geannuleerd

Hallum De 49e editie van de autocross Hallum gaat zaterdag niet door. Het terrein de Zuidermiedweg is door de vele regenval van de afgelopen weken in een modderpoel veranderd. De wedstrijd stond begin augustus ook al op de kalender, maar kon toen vanwege de regen ook al geen doorgang vinden.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Zesdaagse van het Noorden afgelast

Zuidlaren De Zesdaagse van het Noorden gaat dit jaar niet door. Het wielerevenement, dat van 11 tot en met 16 november plaats zou vinden in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, kan de financiŽn niet rond krijgen.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Rust voor WŁst na ingreep

Heerenveen Schaatsster Ireen WŁst heeft gisteren in het ziekenhuis van Heerenveen een kleine medische ingreep ondergaan. De TVM-rijdster, die deze winter in Vancouver de Olympische titel op de 1500 meter greep, moet twee weken rust houden om goed te herstellen.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Rust voor WŁst na ingreep

Heerenveen Schaatsster Ireen WŁst heeft gisteren in het ziekenhuis van Heerenveen een kleine medische ingreep ondergaan. De TVM-rijdster, die deze winter in Vancouver de Olympische titel op de 1500 meter greep, moet twee weken rust houden om goed te herstellen.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Vrouwen Heerenveen blijven ongeslagen

Heerenveen De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond op sportpark Skoatterw‚ld hun ongeslagen positie in de eredivisie behouden.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Heerenveen naar Portugal

Heerenveen Sportclub Heerenveen zal begin volgend jaar een trainingskamp opslaan in de Algarve in Portugal. Heerenveen vertrekt op donderdag 6 januari en keert een week later, op donderdag 13 januari, terug in Frysl‚n.

Sportdonderdag, 30 september 2010

Flyers hangt als los zand aan elkaar

Heerenveen - Heerenveen Flyers heeft ook in zijn derde wedstrijd van het seizoen het hoofd moeten buigen. Niet alleen Tilburg Trappers was daar gisteren in Thialf verantwoordelijk voor, maar ook de Friese ijshockeyers zelf. Het team hing in de laatste periode als los zand aan elkaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties