De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 30 juli 2012.

Economiemaandag, 30 juli 2012

Werkgevers pleiten voor eenmalige toeslag

Amsterdam | Werkgeversvereniging AWVN wil werknemers volgend jaar een belastingvrije uitkering geven als een structurele loonsverhoging in de cao uitblijft. Een woordvoerder zegt dat de uitkering hooguit 2 procent van het bruto jaarsalaris zou moeten zijn. De werkgeversvereniging denkt met deze maatregel, die voor een modaal inkomen van 33.000 euro neerkomt op 660 euro, de koopkracht op gang te houden en de loonkosten niet onnodig structureel te laten oplopen.

Hoofdartikelmaandag, 30 juli 2012

Maak er een probleem van, dat helpt

Meer dan 10.000 hasjgebruikers zoeken hulp omdat ze verslaafd zijn aan hun dagelijkse portie cannabis. Dat is drie keer zo veel als tien jaar geleden. Goed nieuws. Want het is niet zozeer het aantal hasjrokers dat hard is gegroeid, als wel het aantal hasjrokers dat inziet dat er hun drugsgebruik is uitgelopen op meer dan ‘een relaxte levensstijl’.

Regiomaandag, 30 juli 2012

Een grillige skűtsjesilerij bij Grou

Grou | Een grillig verloop had de eerste wedstrijd van het SKS-skűtsjesilen. Slechts een paar schepen wisten continu voorin te zeilen, zoals Lemmer, Grou, Bolsward en Sneek. De rest van de vloot had vrijwel alle posities.

Regiomaandag, 30 juli 2012

Bij de boer kamperen in zwaar weer

Delfstrahuizen | Boerencampings in Fryslân hebben het moeilijk. De onderlinge concurrentie maakt de spoeling dun. Campingeigenaren moeten alle zeilen bijzetten om een goede bezettingsgraad te krijgen.

Regiomaandag, 30 juli 2012

Campings: geen last van weer

Woudsend | Na een week mooi weer vielen er lokaal in Fryslân fikse regenbuien. Gisterochtend werden er zelfs windhozen gesignaleerd, zoals in Woudsend en op Terschelling. De Friese campings ondervonden echter amper hinder van het slechte weer.

Geloof & Kerkmaandag, 30 juli 2012

Mogelijk exit diaconaal vertrouwenspersoon

Diaconaal vertrouwenspersoon Tjitske van der Meer heeft in tweeënhalf jaar meer dan tweehonderd hulpvragen gekregen. Ondanks het succes van het project dreigt echter de stekker eruit te gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 30 juli 2012

Amerikanen weten religie Obama niet

Washington | De helft van de Amerikanen weet na 3,5 jaar zitting in het Witte Huis nog steeds de religie van Barack Obama niet. Dat blijkt uit een enquęte van het Pew Research Center Forum on Religion & Public Life. 49 procent van de ondervraagden had het juist en weet dat Obama christen is. 17 procent denkt dat de president moslim is; een derde wist de geloofsovertuiging van hem niet te benoemen. 60 procent van de ondervraagden weet wel dat zijn tegenstreven Mitt Romney mormoon is. Obama komt al jaren openlijk voor zijn christelijk geloof uit. Onder meer met bijeenkomsten met christelijke leiders. Er deden bijna drieduizend mensen mee aan de poll.

Geloof & Kerkmaandag, 30 juli 2012

Oproep paus Benedictus: stop geweld in Syrië

Rome | Paus Benedictus XVI heeft gisteren een indringende oproep gedaan om het geweld in Syrië te beëindigen. Hij vroeg tijdens de zondagse zegening wereldmachten om geen mogelijkheid onbenut te laten om een oplossing voor het conflict te vinden.

Sportmaandag, 30 juli 2012

De laatste slok Vino smaakte het best

Of de Nederlandse zwemsters zaterdag op de estafette nu goud hadden verloren of zilver hadden gewonnen: daar was niet iedereen het over eens. Voor de Britten was het een paar uur eerder nog zo klaar als een klontje, toen de olympische kroon al klaar lag voor hun eigen meestersprinter Mark Cavendish.

Sportmaandag, 30 juli 2012

Iedereen was er op gebrand om Cavendish níet te laten winnen

De wegwedstrijd van zaterdag werd in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Tour de France zonder oortjes gereden. Hebben we met z’n allen naar een leukere koers gekeken? En moet dit vooral zo blijven?

Sportmaandag, 30 juli 2012

Trio Olijnsma stapt uit eigen schaduw

Sexbierum/Arum | Met de ‘dubbel’ in Sexbierum en Arum werkte het partuur Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Alle Jan Anema zich dit weekeinde binnen een etmaal op van een grijze middenmotor in de hoofdklasse tot een serieuze titelkandidaat op de 159e PC.

Sportmaandag, 30 juli 2012

Trio Wagenaar herstelt de orde in dameshoofdklasse

Arum/Sexbierum - Na een maand met fysieke tegenslag hebben Lisette Wagenaar, Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra dit weekeinde de hegemonie in het dameskaatsen herovert. Zowel zaterdag in Sexbierum als een dag later in Arum kaatste het trio zich in de kransen.

Sportmaandag, 30 juli 2012

NFM kent ene na de andere verrassing

It Heidenskip | Dat topfierljepper Bart Helmholt zaterdagavond bij de senioren de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM) op zijn naam schreef, was geen verrassing. Maar saai was de prestigieuze ljepperij in It Heidenskip allerminst. Het werd een avond vol verrassingen, met dank aan een Britse bezoeker én vooral aan opkomend talent in de damesklasse.

Sportmaandag, 30 juli 2012

Gebrek aan goals baart Van Basten zorgen

Keulen | Juist op het gebied waar clubs met Marco van Basten in de gelederen nooit problemen hadden, lijkt het in zijn eerste maanden als trainer van sc Heerenveen aan te schorten. Het keurkorps van de oud-bondscoach sloot zaterdag de voorbereiding af met een nederlaag tegen 1. FC Köln (2-0) en kwam voor de derde keer op rij niet tot scoren. Met het oog op de eerste ontmoeting met Rapid Boekarest van donderdag is het nog te vroeg om de aanvalslinie tot probleemkind te bombarderen, maar feit is dat de erfenis van het koningskoppel Bas Dost en Luciano Narsingh zwaar weegt.

Sportmaandag, 30 juli 2012

Ramadan hoort er nu eenmaal bij voor El Makrini

Menaam Het is een niet-alledaagse mededeling, daar in Menaam op zaterdagmiddag: ‘Oproep aan de toeschouwers: zorg er alstublieft voor dat u genoeg drinkt. Er zijn al twee mensen flauwgevallen.’ Was getekend: Rein de Vries, speaker van dienst tijdens de op het veld van Foarút gespeelde oefenwedstrijd tussen SC Cambuur en SC Telstar (1-1). Het is warm, benauwd. Dat klopt. Voor toeschouwers, maar zeker ook voor de spelers. Helemaal als je met de ramadan te maken hebt, zoals middenvelder Mohamed El Makrini.

Sportmaandag, 30 juli 2012

Bos komt als derde over de meet in Usquert

Usquert | Jan Bos uit Bontebok finishte gistermiddag als derde in de wielerronde Rondom de Bult van Usquert. De winst ging na tachtig kilometer naar Glenn Clermonts uit Bellingwolde. Paul de Haan uit Meedhuizen werd tweede. Teake-Piet van der Werf uit Dearsum eindigde op de twaalfde stek.

Sportmaandag, 30 juli 2012

Kramer wint klassieker Lauwersoog - Ulrum

Ulrum | Atlete Mariska Kramer uit Drachten heeft zaterdag de halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum op haar naam geschreven. Kramer liep een tijd van 1.19,16 en was daarmee vijftig tellen sneller dan Marieke Falkmann uit Groningen. Het was voor Kramer haar eerste wedstrijd na de gewonnen Slachtemarathon op zaterdag 16 juni. Yvonne Kassenberg uit Leeuwarden eindigde in 1.22,10 als derde.

Sportmaandag, 30 juli 2012

De Jong en Woortman naar EK-finale

Werlte | Grasbaanracers Jannick de Jong uit Gorredijk en Jeffrey Woortman uit Warten hebben zich dit weekeinde in het Duitse Werlte geplaatst voor de EK-finale die op zondag 19 augustus in Eenrum gehouden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties