De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 juni 2012.

Cultuurzaterdag, 30 juni 2012

Expositie over 75 jaar verzamelen in Museum Drachten

Drachten | Museum Dr8888 bestaat 75 jaar en viert dat met een expositie over 75 jaar verzamelen. Hiervoor wordt geput uit het omvangrijke museumdepot. De tentoonstelling geeft niet alleen een beeld van 75 jaar verzamelen, maar ook van de verandering in speerpunten van de verschillende conservatoren door de jaren heen. Van grenzeloos verzamelen tot gerichte keuzes en van heel veel erfgoed naar steeds meer beeldende kunst. aldus het museum. 75 jaar Museum Drachten! Verborgen schatten is van 15 juli tot en met 19 augustus te zien.

Cultuurzaterdag, 30 juni 2012

Posthuis Theater zoekt acteurs voor kerstvoorstelling

Heerenveen | Het Posthuis Theater in Heerenveen zoekt amateurspelers voor de kerstfamiliemusical Lytse Jonker van Oranjewoud. Er zijn spelers nodig, zowel kinderen als volwassenen, die een goede zangstem hebben en niet bang zijn om te bewegen. De audities zijn op 8 september. Het is de derde keer dat het Posthuis Theater een familievoorstelling rond de kerst brengt. Net als de twee voorgaande producties, Scrooge op de Fok en Krystmerakels, schreef Rients Gratama het script. Lytse Jonker van Oranjewoud is een Nederlands-Friese bewerking van het kinderboek De kleine lord uit 1885 van de Engels-Amerikaanse toneelschrijfster Frances Hodgson Burnett.

Cultuurzaterdag, 30 juni 2012

Fotoroute langs mooie plekken in Gaasterland

Balk | In Gaasterland wordt volgend jaar een fotoroute uitgezet met twintig foto’s afgedrukt op aluminium panelen van twee bij drie meter. De werken worden op mooie plekken in het landschap geplaatst en de route is per fiets of auto te volgen, meldt initiatiefnemer Kunstkring Gaasterland. Het is voor het eerst dat de Kunstkring een dergelijk fotoproject organiseert. Thema van de route is Knipoog naar Gaasterland. ,,Fotografen, zowel amateurs als professionals, mogen werk inleveren. We verwachten veel natuurfoto’s, maar het thema mag veel breder ingevuld worden”, zegt Anne Herrema van Kunstkring Gaasterland. ,,Dat is aan de creativiteit van de fotograaf.”

Economiezaterdag, 30 juni 2012

Grote kans op doorstart van Mous Pompenbouw in Balk

Balk | De kansen op een doorstart van het failliete bedrijf Mous Pompenbouw zijn groot. Bij curator Arie Brink hadden zich tot gisterochtend zeven overnamekandidaten gemeld. ,,Als laatste kwam er nog een groot gerenommeerd bedrijf bij met meer dan honderd man aan personeel. Ik hoop en verwacht eigenlijk dat er voor de bouwvak een doorstart is met een van de overnamekandidaten.”

Economiezaterdag, 30 juni 2012

Subsidie zonnepaneel maakt verschil niet

Leeuwarden | Stipt negen uur maandagochtend gaat een nieuwe subsidiepot voor zonnepanelen open. Vele Nederlanders met plannen voor zonnestroom wachten er al een paar weken op. De verwachting is dat het geld, 22 miljoen euro totaal en tot maximaal 650 euro per persoon, snel op is. Zo’n 33.000 mensen kunnen aanspraak maken onder het mom: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Voor wie naast de boot vist, blijft zonnestroom echter lucratief.

Hoofdartikelzaterdag, 30 juni 2012

De stille revolutie en het vooruitzicht

Onder onze ogen vindt een stille revolutie plaats: de overgang naar een samenleving waarin God en geloven bijna onzichtbaar zijn geworden. De meeste kerken op het platteland blijven zondags dicht. In de steden worden kerken aan hun functie onttrokken, afgebroken of tot appartementencomplex omgebouwd. In diensten van samengevoegde gemeenten komt slechts een deel van de kerkgangers van de oorspronkelijke gemeenten.

Regiozaterdag, 30 juni 2012

Met gevonden voorwerp naar gemeente

Leeuwarden | Een gouden trouwring met inscriptie. Voetbalschoenen van het merk Diadora. Autosleutels van een Mazda. Het is maar een greep uit de lijst gevonden voorwerpen in de gemeente Harlingen.

Regiozaterdag, 30 juni 2012

Moeder wil huis voor kinderen met autisme opzetten

Nij Beets | Thymo (8) heeft autisme en zit al zes jaar thuis. Passende zorg is lastig te vinden. Toen moeder Linda Jellema uit Nij Beets van het autismehuis in Zwolle hoorde, dacht ze: dat moet ook in Fryslân komen. Ze is hard bezig er een op te zetten.

Regiozaterdag, 30 juni 2012

Toerisme in Fryslân op gang

Koudum | Friese campings en bungalowparken maken zich op voor de eerste vakantiedrukte. De zuidelijke zomervakantie is begonnen en daarmee komen veel zuiderlingen de komende dagen deze kant op. Maar het mooie weer lokt ook mensen die nog géén vakantie hebben naar de camping.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 juni 2012

Onderzoek naar scheuring van 1967

Kampen | Prof. dr. Erik de Boer werkt aan een onderzoek naar de scheuring van 1967 waaruit de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) ontstonden.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 juni 2012

Als verzorgers Gods schepping beheren

Langzaamaan dringt het bewustzijn door dat de zorg voor de schepping een belangrijke taak is voor christenen. Dat constateert Embert Messelink, directeur van A Rocha Nederland. Hij ziet „tekenen van hoop.”

Geloof & Kerkzaterdag, 30 juni 2012

PKN: pensioenen naar nieuw fonds

Utrecht | De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft gisteren besloten het Pensioenfonds Predikanten op te heffen. De synode heeft een overeenkomst gesloten om het geheel van 850 miljoen euro over te dragen aan het Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Sportzaterdag, 30 juni 2012

Van der Laan mist bij Cambuur voorbereiding

Leeuwarden | Martijn van der Laan is zeker zes weken uit de roulatie bij SC Cambuur Leeuwarden en mist daardoor de gehele voorbereiding op het nieuwe seizoen. De verdediger, die vorig seizoen ook al de slotfase van de competitie en de play-offs miste, wordt geopereerd aan een onwillige buikspier. De blessure speelde de verdediger al langere tijd parten. Door het wegvallen van de 23-jarige Van der Laan gaat Cambuur op zoek naar nog een tweede centrale verdediger.

Sportzaterdag, 30 juni 2012

Heerenveen zoekt nog een spits en een middenvelder

Heerenveen | Als er vanmiddag om twee uur wordt afgetrapt voor de eerste training van sc Heerenveen onder de nieuwe trainer Marco van Basten, is de ploeg waarmee de voormalige spits het dit seizoen moet doen nog niet compleet. De club zoekt nog een spits en een middenvelder. Luciano Narsingh en Oussama Assaidi zijn vanmiddag niet van de partij, maar de club gaat er vanuit dat de beide vleugelspelers binnen afzienbare tijd zullen vertrekken.

Sportzaterdag, 30 juni 2012

Cambuur blijft net onder tien treffers tegen DTD

Jelsum | Nog zonder nieuweling Yuri Rose in het elftal werkte SC Cambuur gisteravond tegen DTD traditiegetrouw de eerste oefenwedstrijd van het seizoen af. De Leeuwarders zegevierden in Jelsum voor zo’n tweeduizend toeschouwers met 1-9 tegen de nieuwbakken zondag tweedeklasser.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties