De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 30 maart 2005.

Agendawoensdag, 30 maart 2005

Uitagenda van 1 – 8 april 2005

Bijschriftwoensdag, 30 maart 2005

Invitatie

Waar haalt die timmerman van Nazareth de brutaliteit vandaan om zich te laten toejuichen als een koning?

Economiewoensdag, 30 maart 2005

‘Fusies organisaties remmen innovatie af’

Oranjewoud - De zin van fusies moet in veel gevallen worden betwijfeld. Fusies blijken een remmende werking te hebben op innovaties.

Expowoensdag, 30 maart 2005

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo ‘Rond Vrouwen’, t/m 6 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 30 maart 2005

Weg uit Gaza…

Een belangrijk obstakel voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook is weggenomen. Het Israëlische parlement, de Knesset, stemde een voorstel weg om een referendum te houden over de omstreden aftocht. De Israëlische premier Sharon was tegen de volksraadpleging uit vrees voor vertraging van de terugtrekking van 8000 kolonisten en militairen. De laatste horde die nu nog moet worden genomen is het debat dat deze week wordt gehouden over de financiering van het Gaza-plan. Als de begroting wordt goedgekeurd, en daar ziet het wel naar uit, is de weg voor Sharon vrij om de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnen.

Regiowoensdag, 30 maart 2005

Uit de schaduw van Rembrandt van Rijn

Sint Annaparochie – De verf is nog nat, de laatste paneelbordjes moeten nog op de wand geplakt en het laatste expositiestuk moet nog arriveren. Terwijl de eerste bezoekers al binnen zijn, wordt letterlijk de laatste hand gelegd aan de tentoonstelling Saskia, uit de schaduw van Rembrandt in de bibliotheek van Sint Annaparochie.

Regiowoensdag, 30 maart 2005

Personeel Frisia boos om ‘kwalijke’ excursie

Harlingen – Het personeel van het Harlinger bedrijf Frisia Zout is boos over de manier waarop leden van Provinciale Staten vorige week ,,voor de gek gehouden zijn’’ tijdens een excursie in het zoutwinningsgebied. Die was georganiseerd door LTO Noord en de actiegroep Laat het Zout Maar Zitten. De ondernemingsraad van Frisia benadrukt dat het een ,,goed recht’’ is van tegenstanders om te protesteren tegen de zoutwinning en de bodemdaling die daarvan het gevolg is, maar noemt het in een brief ,,kwalijk’’ dat daarbij ,,ongepaste en misleidende’’ argumenten gebruikt zijn.

Regiowoensdag, 30 maart 2005

Stagelopen bij de reuzenpanda

Leeuwarden – Stagelopen in China in een onderzoekscentrum voor het behoud van de reuzenpanda. Studenten van het Van Hall Instituut kunnen er vast voor intekenen. De Leeuwarder hbo-school heeft de afgelopen tweeënhalf jaar meegeholpen aan het opzetten van een opleiding wildbeheer aan de landbouwuniversiteit in de Chinese provincie Sichuan. Als tegenprestatie zijn de staf en studenten van de school er onder meer welkom voor studie en stages.

Regiowoensdag, 30 maart 2005

Akkoord over locatie bezoekerscentrum

Drachten/Earnewâld - Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park in oprichting De Alde Feanen mag in buitenplaats It Wiid worden gevestigd. Dat heeft het overlegorgaan van het Nationaal Park gisteren besloten tijdens de vergadering in het gemeentehuis in Drachten. Als de huisjeseigenaren van It Wiid akkoord gaan met de verkoop van de buitenplaats, kan het bezoekerscentrum annex landbouwmuseum begin 2007 de deuren openen.

Regiowoensdag, 30 maart 2005

Lichte treinen op Friese spoorwegnet

Leeuwarden – Fryslân en Groningen krijgen moderne lichte treinen. De sociale veiligheid in die treinen is groter, er zullen meer treinen rijden en ze zullen ook vaker stoppen. Er zal met de OV-chipknip betaald moeten worden.

Regiowoensdag, 30 maart 2005

‘Veel onzin’ over verleden Van Sminia

Akkrum - Over de rol van burgemeester Van Baerdt van Sminia van Utingeradeel tijdens de Tweede Wereldoorlog doet ,,veel onzin’’ de ronde, zegt zijn zoon Hobbe van Baerdt van Sminia (72) uit Heemstede. En ook over de dood van de burgemeester heerste lange tijd onduidelijkheid. ,,Maar niet bij ons’’, zegt Van Sminia. ,,De familie wist al heel snel, wellicht al rond 15 april 1945, dat mijn vader in Sandbostel was doodgeschoten door de Duitsers.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 30 maart 2005

Muziek die het hart raakt

Harlingen - Minstens vijf keer per jaar gaan ze naar Engeland, om daar met koren te zingen tijdens de erediensten in grote kathedralen. Het dirigentenpaar Sjouke en Geke Bruining-Visser uit Harlingen is helemaal weg van Engelse traditie op het gebied van de kerkmuziek. ,,In Engeland is koorzang nog steeds een wezenlijk onderdeel van de liturgie. In Nederland hangt het koor er maar wat bij.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 30 maart 2005

Algra: ‘Witmarsum’ saboteert systeem

Leeuwarden – De gemeente Wűnseradiel is ,,burgerlijk ongehoorzaam’’ en ,,een van de plekken waar het systeem wordt gesaboteerd’’. Die harde kritiek uitte Tweede-Kamerlid Rendert Algra (CDA) dinsdag op de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers zoals die op dit moment in Witmarsum plaatsvindt. Hij deed dat in een gesprek met de Raad van Kerken in Friesland.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 maart 2005

Ziek of niet: de paus blijft de ‘baas’

Vaticaanstad - Voor alle duidelijkheid: het Vaticaan, oftewel het centrum van de Rooms-Katholieke Kerk, is géén multi-nationale onderneming in bedrijfseconomische zin. Het is géén wereldwijd vertakt bedrijf met een centraal hoofdkantoor en een president-directeur die even vrolijk benoemd als afgezet kan worden. De paus - de plaatsbekleder van Christus op aarde en derhalve het hoofd van de kerk - wordt gekozen uit het midden van zijn kiesgerechtigde collega-kardinalen. Voor het leven. Hij blijft in ambt, tot de laatste snik.

Sportwoensdag, 30 maart 2005

Schaatsster Maria Sterk zet werelduurrecord op 36.441,26 meter

Heerenveen - De vraag was dinsdagmiddag niet zozeer óf Maria Sterk het werelduurrecord zou verbeteren, maar meer met wélke afstand de Hallumse het record zou breken. De 25-jarige marathonschaatsster reed het hele seizoen constant en kwam met een paar podiumplaatsen in de landelijke competitie uit op de derde plaats in het eindklassement. De 36 kilometer, 441 meter en 26 centimeter op het ijs van Thialf in Heerenveen was niet meer dan een bevestiging van de mogelijkheden van Sterk.

Sportwoensdag, 30 maart 2005

Aris loopt zich stuk op degelijk Nijmegen

Leeuwarden – Woon!Aris had dinsdagavond zeker kansen om Eiffel Towers een nederlaag toe te brengen en zo deelname aan de play-offs veilig te stellen. Maar er ging te veel mis bij de Leeuwarder basketballers om tegen de Nijmegenaren te kunnen stunten. Een zwakke tweede periode nekte de Friezen uiteindelijk.

Sportwoensdag, 30 maart 2005

Hakansson vertrekt bij Heerenveen

Heerenveen – Jesper Hakansson vertrekt aan het einde van het seizoen bij Sportclub Heerenveen. De Deen, die vanaf het seizoen 1999-2000 in dienst van de club was, kampte in zijn carričre met vele blessures.

Sportwoensdag, 30 maart 2005

CVVO voldoet aan opdracht

Lemmer – CVVO blijft in de race om het kampioenschap in de derde klasse A. De Lemsters wonnen gisteravond het op 4 december van het vorig jaar gestaakte duel tegen DWP (Sintjohannesga) met 5-0.

Sportwoensdag, 30 maart 2005

Jong Cambuur wint van GA Eagles

Colmschate – De beloften van Cambuur Leeuwarden hebben dinsdagavond in een pittig duel in Colmschate met 1-3 van Go Ahead Eagles gewonnen.

Weerwoensdag, 30 maart 2005

Zonnig en schraal

Vandaag is een zonnige en schrale dag waarin de temperatuur oploopt naar 14 graden en er een matige tot krachtige oostenwind waait. Morgen zijn er perioden met zon en blijft het droog bij opnieuw 14 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties