De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 december 2005.

Agendavrijdag, 30 december 2005

Klassiek

Wereldjeugdorkest Het wereldjeugdorkest is de Nederlandse naam van het Jeunesse Musicales World Orchestra. Jonge musici, gevorderde conservatoriumstudenten en jonge professionele instrumentalisten uit ruim vijftig landen auditeren voor een plekje in het Wereldjeugdorkest. Dit oudste internationale jeugdorkest geeft volgende week woensdag om 20.00 uur een concert in De Lawei te Drachten. Op het repertoire staan een harpconcert van De Ginastera, de Cinama Ouverture van Markevico en de Zesde Symfonie van Tsjaikovsky.

Bijschriftvrijdag, 30 december 2005

Heengaan in vrede

Als we daar toch eens wat meer bij stilstonden!

Cultuurvrijdag, 30 december 2005

Zó zing en beleef je Ramses niet

Hij hoeft alleen nog maar dood te gaan, want zijn muzikale necrologie is met Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder (een ode aan Ramses Shaffy) al geschreven. Maar het is de vraag of Ramses - gelukkig nog als levende - écht tevreden is met deze liedjesparade die weliswaar zijn naam, maar niet zijn schaduw draagt.

Economievrijdag, 30 december 2005

Richt aandacht op werk en niet alleen op nullijn

Utrecht – Werkgevers moeten zich richten op de werkgelegenheid, in plaats van alleen te hameren op beperkte loonstijgingen. Kinderopvang, scholing van werknemers, combinaties van arbeid en zorg en plezier in het werk moeten op de agenda. Dat zegt R. van Splunder van vakbond CNV in reactie op de arbeidsvoorwaardennota die werkgeversorganisatie VNO-NCW gisteren bekendmaakte.

Expovrijdag, 30 december 2005

Allingawier, Museumdorp: expo ‘Holland Waterland’.

Hoofdartikelvrijdag, 30 december 2005

Minister Zalm, armoede…

Minister Zalm (Financiën) vindt dat we in Nederland wat genuanceerder met het begrip armoede moeten omgaan. ,,Zoals wij armoede definiëren is het een onoplosbaar probleem. Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren’’, zegt hij. Zalm reageert op recente cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) die aangeven dat dit jaar de armoede gestegen is. Armoede in Nederland is betrekkelijk, zegt Zalm. ,,De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig.’’

Regiovrijdag, 30 december 2005

Wasserij De Blinde in Heerenveen uitgebrand

Heerenveen - In bedrijfswasserij De Blinde in Heerenveen heeft vannacht een grote brand gewoed. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op het achterliggende ketelhuis. De brandweer heeft de hal aan de Leeuwarderstraatweg gecontroleerd laten uitbranden. Op het moment van de brand was er niemand in het pand aanwezig. Er zijn dan ook geen slachtoffers gevallen. De hal, waarin de wasserij en het kantoor was opgenomen, is volledig verwoest. De brandweer weet nog niet wat de oorzaak was. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Regiovrijdag, 30 december 2005

Fries Museum maakt tournee door Fryslân

Leeuwarden – Het Fries Museum trekt volgend jaar met een speciaal jubileumprogramma de provincie in. Conservatoren van het museum houden lezingen en tonen bijzondere voorwerpen uit de collectie, overal waar een vereniging van dorpsbelangen, plattelandsvrouwen of wat dan ook er om vraagt. Dat heeft het museum gisteren bekend gemaakt.

Regiovrijdag, 30 december 2005

Meeste vogels in Fűgelpits schoon

Moddergat – Vogelopvang de Fűgelpits heeft het grootste deel van de vogels gewassen die onder de olie waren binnengebracht. Vorige week kreeg eigenaresse Gaatske Wiersma meer dan 160 met olie besmeurde vogels binnen in de opvang in Moddergat. Ze waren het slachtoffer geworden van olie die tijdens de storm van vrijdag 16 december in de Noord- en Waddenzee was gekomen. Normaal gesproken zouden de dieren na een korte adempauze in de vogelwasmachine worden schoongemaakt, maar dat apparaat is al een tijdje kapot. Voor Wiersma reden om de vogels dan toch maar handmatig te wassen. Dat was na enige aarzeling, want ze was bang dat de stress van het wassen de vogels te veel zou worden. Het resultaat valt mee. ,,De vogels maken het goed. Maar we hebben ze nog niet allemaal gewassen, daarvoor zijn het er te veel.” Het versleten apparaat is inmiddels bij de importeur om de schade te beoordelen. Na haar noodkreet over de kapotte machine heeft Wiersma veel reacties gehad. Zo wordt de revisie door een geldschieter betaald. De donaties zijn echter nog niet genoeg voor een nieuw apparaat. Dat kost 100.000 euro.

Regiovrijdag, 30 december 2005

Jonge rijder weet niet van alcoholverbod

Leeuwarden – Veel jongeren en andere onervaren bestuurders zijn er niet van op de hoogte dat zij na de jaarwisseling eigenlijk niet meer met alcohol op achter het stuur of op de brom- of snorfiets mogen stappen. Op 1 januari gaat een nieuwe wet in die inhoudt dat onervaren autorijders en jongeren op een brom- en snorfiets nog maar 0,2 promille alcohol in het bloed mogen hebben. Een biertje kan dan al te veel zijn. Voor anderen blijft de limiet 0,5 promille.

Regiovrijdag, 30 december 2005


Geloof & Kerkvrijdag, 30 december 2005

De kerk is geen burcht maar moederschoot

Vooral in de Rooms-Katholieke Kerk is het beeld van ‘de kerk als moeder’ bekend. Maar ook protestantse theologen hebben het gebruikt. Een van hen was dr. Oepke Noordmans. In deze bijdrage vraagt ds. Wassenaar zich af welke betekenis Noordmans’ uitspraken over de kerk als moeder voor het geestelijk en kerkelijk leven in onze tijd kunnen hebben.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 december 2005

Tekenen van herstel in Sri Lanka na de tsunami

Utrecht – Een jaar geleden werd zuidoost-Azië getroffen door de tsunami. Daarna kwamen er vele giften binnen; in ons land alleen al 200 miljoen euro bij verschillende samenwerkende hulporganisaties. In een drieluik beschrijven christelijke organisaties hoe zij het geld hebben besteed. Vandaag deel 3 (slot): een verslag van het bezoek dat journalist Mink Bijlsma onlangs met fotografe Niranyana Jayamary bracht aan enkele projecten van Kerkinactie.

Sportvrijdag, 30 december 2005

Kunstrijden in Fryslân moet blijven knokken

Leeuwarden – Of de opvolgster van zevenvoudig nationaal kampioene kunstrijden Karen Venhuizen er donderdag ook al bij zat in de Leeuwarder ijshal, dat zal nog moeten blijken. En wie Sjoukje Dijkstra was, daarvan hebben de meeste van deze deelneemsters allang geen weet meer. Maar dat de Bossche Kunstrijvereniging (BKV) net als vorig jaar de Friesland bokaal wint, en dus de beste is van de elf Nederlandse clubs, is geen verrassing. De club heeft een heel jaar ijs en kan volop trainen. Voor de meeste andere clubs blijkt dat het grootste probleem, zeker in het noorden van Nederland.

Sportvrijdag, 30 december 2005

Jeugdig elan van Gerritsen geeft 500 meter kleur

Heerenveen – Toegegeven, nationaal gezien is de 500 meter bij de vrouwen nog altijd niet de ‘puntje-van-je-stoel-wedstrijd’ die het bij mannen meestal wel is. Maar in Annette Gerritsen heeft Marianne Timmer er dit seizoen niet alleen een ploeggenote en trainingsmaatje bij gekregen, maar ook een concurrente. Voor nu en in de toekomst.

Sportvrijdag, 30 december 2005

Klaas Jan Huntelaar: een kwajongen die volwassen werd

Heerenveen – Nog geen drie jaar geleden voerde Klaas Jan Huntelaar op de reservebank van De Graafschap een wanhopig gevecht met zichzelf. Vrijdagavond is hij – hoe dan ook – man van de wedstrijd in het duel tussen Heerenveen, z’n huidige club, en Ajax, z’n nieuwe club. Ja ja, het kan verkeren. Over een kwajongen die volwassen werd.

Sportvrijdag, 30 december 2005

Van Velde is de grote verliezer

Heerenveen – Na ploegmaat Jochem Uytdehaage is Gerard van Velde donderdag de tweede TVM-schaatser geworden die in Turijn zijn Olympische goud van 2002 niet zal verdedigen. De sprinter sneuvelde op de 1000 meter en werd de verliezer van de dag. Sven Kramer deed het beter. Ondanks dat zijn rugklachten verergerden, plaatste hij zich op de 10 kilometer.

Weervrijdag, 30 december 2005

Gladheid


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties