De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 30 januari 2003.

Analysedonderdag, 30 januari 2003

‘Concessies lokken toch maar geweld uit’

Met de herverkiezing van Likud-leider Ariel Sharon heeft Israël voor de harde lijn gekozen. Sharon heeft zijn vorige verkiezingsbelofte dat hij met hard optreden een einde zou maken aan de Palestijnse opstand en de terreur niet kunnen waarmaken. Toch boekte zijn partij dinsdag een monsterzege bij de parlementsverkiezingen.

Bijschriftdonderdag, 30 januari 2003

Zaaier

Dat is een beeld wat me steeds weer opnieuw aanspreekt, dat beeld van een zaaier.

Cultuurdonderdag, 30 januari 2003

Gloria Deo: gedurfd en feestelijk

De Christelijke Oratorium Vereniging Gloria Deo uit Drachten geeft in de regel drie uitvoeringen per twee jaar. Naast de bekende oratoria en passionen staan er zo nu en dan ook minder bekende en modernere werken op het repertoire.

Economiedonderdag, 30 januari 2003

SNN krijgt vaker subsidieverzoeken

Leeuwarden - Het aantal ondernemers dat het afgelopen jaar een beroep heeft gedaan op de subsidieregelingen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is toegenomen. Dit ondanks de stagnerende economische groei.

Economiedonderdag, 30 januari 2003

Bedrijven aan huis zijn geen amateurs

Leeuwarden - Zijn het hobbyisten die rommelen in de marge, of zijn het professionele bedrijven die hoogwaardige producten en diensten leveren? Met name in de ict-branche zijn de afgelopen jaren veel eenmansbedrijven opgericht.

Hoofdartikeldonderdag, 30 januari 2003

Ongerustheid…

Irak werkt onvoldoende mee aan de inspecties. Dat hebben de leiders van de wapeninspecties in Irak, Hans Blix en Mohammed El-Baradei, maandag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld. Die conclusie komt de Amerikaanse president Bush goed uit. Volgens resolutie 1441 moet Irak bewijzen leveren dat het geen massavernietigingswapens bezit.

Regiodonderdag, 30 januari 2003

Gedetineerde Marwei steekt therapeute dood

Leeuwarden - Een psychisch gestoorde gedetineerde heeft woensdagmorgen een medewerkster van gevangenis De Marwei in Leeuwarden doodgestoken. Het is de eerste maal in de geschiedenis van het gevangeniswezen in Nederland dat een personeelslid is gedood door een gevangene.

Regiodonderdag, 30 januari 2003

Bolswarders willen hun pauw terug

Bolsward – Er moeten weer culturele activiteiten komen in het Julianapark in Bolsward. Deze activiteiten kunnen plaatsvinden in en rond het muziekkoepeltje in het park. In dat koepeltje moet ook weer plaats worden vrijgemaakt voor een pauw.

Regiodonderdag, 30 januari 2003

Valpreventie bespaart veel geld

Sneek/Leeuwarden - Het aantal valpartijen onder senioren in Sneek is de afgelopen twee jaar met 17 procent afgenomen. Dat is het gevolg van het preventieproject Grip op uw eigen Veiligheid. Daardoor is zeker voor 350.000 euro aan ziektekosten bespaard. Consument en Veiligheid is zo enthousiast dat zij het project landelijk gaat invoeren.

Regiodonderdag, 30 januari 2003

Geen disco in oud raadhuis Kollum

Kollum – Een disco mag er zeker niet in komen, maar verder sluit de gemeente Kollumerland weinig uit als nieuwe bestemming voor het gemeentehuis aan de Voorstraat in Kollum. Een ‘publieksaantrekkende functie’ moet het krijgen.

Regiodonderdag, 30 januari 2003

Voor een bejaarde vriendin is er geen bed

Oranjewoud – Jaren woonden ze gelukkig samen, totdat Ineke een hartinfarct kreeg. Nu woont Ineke in een verzorgingstehuis en komt Gerda geregeld op bezoek. Blijven slapen kan alleen op de bank; de tweepersoonsbedden zijn voor de echtparen.

Regiodonderdag, 30 januari 2003

‘Drachten koopt te dure grond’

Drachten – De gemeente Smallingerland heeft de grond die nodig is voor de nieuwe Drachtster begraafplaats De Wâldhof, bij Nijtap, veel te duur gekocht. De gemeente had de grond rechtstreeks van de eigenaar moeten kopen, en niet uit derde hand. Dan had de gemeente ongeveer 0,45 miljoen euro kunnen besparen.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 januari 2003

Opwaardering lekenfunctie

Leeuwarden - Wekelijks gaan in de 85 parochies in het bisdom Groningen tientallen lekenvoorgangers voor in woord-, gebeds- of communievieringen. Bisschop W.J. Eijk wil het werk van de liturgische medewerkers meer gewicht geven en er een ‘bisschoppelijke zending’ aan verbinden.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 januari 2003

‘Traditionele kerken te voorzichtig’

Utrecht - De traditionele kerken, zoals de Gereformeerde Kerken, hebben misschien te weinig durven zeggen waar ze voor staan.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 januari 2003

Gebedsgroep op VU blijkt aan te slaan

Op verschillende universiteiten in Nederland bestaat een gebedsgroep van studenten en medewerkers. De ‘International Praise and Worship’ op de Vrije Universiteit begon in 1999 met een handvol mensen. Zaterdag houdt de groep haar eerste congres. Campuspastor dr P.H.M.P. Roelofsma schetst het ontstaan van de groep.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 januari 2003

18.000 euro voor verspreiding van ‘MarcusMagazine’

Leeuwarden - De lezers van evangelisatieblad Elisabethbode hebben 18. 000 euro gegeven voor de verspreiding van het MarcusMagazine .

Geloof & Kerkdonderdag, 30 januari 2003

Cohen: behoud subsidie voor Hebreeuwse les

Leeuwarden - De subsidie voor Hebreeuwse lessen in het joodse basisonderwijs moet niet worden afgeschaft. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen het kwartaalblad Rond de Bron van de Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

Ids Postma grijpt zeer overtuigend laatste startbewijs WK allround

Heerenveen – Uitgerekend in de stad waar hij als eerstejaars senior met een tweede plaats op het WK allroundschaatsen debuteerde, keert Ids Postma na een jaar afwezigheid terug op het hoogste allroundpodium. De Dearsumer won woensdag in Thialf zeer overtuigend de skate-off om het laatste startbewijs in Gothenburg.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

Uytdehaage en de last van het ‘BN-schap’

Heerenveen – Zijn goldrush in Salt Lake City heeft Jochem Uytdehaage niet veranderd. Zijn omgeving is veranderd, stelt de Utrechter.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

Gretha Smit maakt rentree met zeer snelle 3000 meter

Heerenveen – Schaatsster Gretha Smit heeft op de skate-off in Heerenveen een sterke rentree gemaakt op de langebaan. De ploeggenote van Ids Postma won de 3000 meter in 4.10,51 en bleef daarmee amper drie seconden boven haar op het veel snellere ijs van Salt Lake City gereden persoonlijk record.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

‘Ids Postma maakt indruk’

Gerard Kemkers, trainer van onder andere Jochem Uytdehaage: ,,Ids steeg deze dag even boven zichzelf uit, waardoor de competitie keihard is gemaakt. Ids is een sublieme winnaar.”

Sportdonderdag, 30 januari 2003

Jan Eise Kromkamp houdt het nu echt voor gezien

Techendorf - Marathonschaatser Jan Eise Kromkamp kan het niet langer opbrengen. De 48-jarige rechercheur uit Wolvega rijdt 1 maart in Finland zijn laatste wedstrijd over 200 kilometer.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

Peter de Vries: ‘Op m’n oude slappe schoenen maat 46,5 moet het lukken’

Techendorf – Al twee keer won Peter de Vries de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Alleen Erik Hulzebosch lukte hetzelfde op het bergmeer in Oostenrijk. Nadat Peter de Vries in 1996 en 1998 won, gaat de marathonschaatser uit Oranjewoud zaterdag voor de derde zege in deze wedstrijd over 200 kilometer. ,,Ik heb in ieder geval de vorm terug, zoals in 1996 en 1998.''

Sportdonderdag, 30 januari 2003

Mike Vlietstra nieuwe trainer van KV SCO

Leeuwarden - Afgelopen maandag is het bestuur van korfbalvereniging SCO er in geslaagd een nieuw hoofdtrainer voor het seizoen 2003-2004 aan te trekken. Mike Vlietstra uit Groningen zal het roer aan het einde van dit seizoen overnemen van Evert Frieswijk.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

‘Niet uit een korfbalnest, wel in Jong Oranje’

Reduzum - De zeventienjarige Diana van Houten uit Reduzum was totaal verrast toen ze enkele weken geleden te horen kreeg dat ze geselecteerd was voor het Nederlands junioren korfbalteam. Niet goed genoeg bevonden voor het eerste team van Stânfries, wel voor de landelijke top.

Sportdonderdag, 30 januari 2003

‘Foppe de Haan beslist woensdag’

Heerenveen – Sportclub Heerenveen trainer Foppe de Haan zal naar alle waarschijnlijkheid woensdag mededelen welke functie hij volgend seizoen bij Heerenveen zal vervullen.

Weerdonderdag, 30 januari 2003

Winters

Vanavond en vannacht zijn er opnieuw enkele sneeuwbuien te verwachten en later komen er opklaringen. Het kwik zakt vervolgens tot -4 of -5 graden. Morgen is het winters met op diverse plaatsen een sneeuwdekje en verder blijft het overdag vrij zonnig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties