De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 3 oktober 2006.

Cultuurdinsdag, 3 oktober 2006

Twee jonge Friezen spelen rol in ‘Ajax’ van NNT

Leeuwarden - De achtjarige Erick Brons en de twaalfjarige Wessel de Vries zijn de twee Friese jongens die volgende week te zien zijn in het toneelstuk Ajax van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Ze spelen de figurantenrol van Eurysakes, de zoon van Ajax. Dat heeft het NNT gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 3 oktober 2006

Museum Martena in tv-programma ‘Wondere Wegen’

Leeuwarden - Museum Martena in Franeker is zaterdag te zien in het NCRV-programma Wonderlijke Wegen . De aflevering is gewijd aan de geleerde Anna Maria van Schurman uit Franeker. De NCRV maakte hiervoor opnames op de tentoonstelling over Van Schurman in het Franeker museum.

Dossierdinsdag, 3 oktober 2006

Grondbeginselen en technieken van judo


Economiedinsdag, 3 oktober 2006

Sonnema komt met nieuwe beerenburgfles

Leeuwarden - Meer gericht op de jeugd, maar je oude klanten behouden en ook nog eens aantrekkelijk voor over de grens. Sonnema maakte het zichzelf niet gemakkelijk bij het ontwerp van de nieuwe fles voor zijn bekendste product, de beerenburg. Of, in het geval van Sonnema: Berenburg, met één ‘e’. Gisteren presenteerde Sonnema de nieuwe fles tijdens de horecabeurs Horesca in Leeuwarden.

Economiedinsdag, 3 oktober 2006

Horesca moet het nu vooral hebben van de Friezen

Vier deelnemers uit Groningen en Drente kent de deelnemerslijst van de 45ste Horesca, de horecabeurs voor Noord-Nederland. De verhuizing van de beurs van Zuid-Laren naar Leeuwarden ligt nogal gevoelig in die twee provincies. Een tijdelijk verschijnsel, denkt beursmanager F.J. van Meerloo. ,,Die ondernemers moet hun ratio laten spreken, niet het onderbuikgevoel. Als je zaken puur en alleen op het gevoel doet, gaat het ook niet goed.’’

Economiedinsdag, 3 oktober 2006

Fritom neemt MMC en Müller over

Bolsward - De Fritom Transportgroep heeft transportbedrijf MMC in Bolsward helemaal overgenomen. Ook kocht Fritom transportbedrijf Müller Melkweg uit het Overijsselse Holten. Bij beide bedrijven werken ongeveer 120 mensen. Dat maakte directeur R. Vellema van Fritom gisteren bekend. Fritom deelde het eigendom van beide bedrijven tot nu toe met de transportgroep A. Müller uit Holten. Fritom wil met de overname meer controle hebben over het vervoer van vloeibare voedingsmiddelen (liquid foods), zoals melk, room en wijn. De divisie Liquid Foods bestaat verder uit Melkweg uit Bolsward. Daar werken vijftig mensen.

Hoofdartikeldinsdag, 3 oktober 2006

De Armeense kwestie...

De ‘Armeense kwestie‘ die het CDA en de PvdA lijkt te treffen, heeft merkwaardige elementen. In de eerste plaats de klaarblijkelijke verschillen van mening over geschiedenis. Is er nu wel of niet sprake geweest van massale slachting in 1915 en 1916 onder Armeense kinderen, vrouwen en ouden van dagen? En zo ja, was er sprake van systematische voorbereiding en uitvoering, zodanig dat er sprake is van beleid dat is gericht op genocide. Daarnaast is het opmerkelijk hoe een opvatting over een geschiedenis van bijna honderd jaar geleden, zo veel politieke actualiteit heeft. Niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland, tot op het partijpolitieke niveau. De kwestie zoals die in Nederland speelt, ligt zo gevoelig in Turkije dat parlementsleden in Turkije hardop de democratische, vrije orde in Nederland ter discussie stellen. Ze doen dat naar aanleiding van het schrappen van Turkse kandidaten voor de Tweede Kamer voor het CDA en de PvdA. De Turkse ambassadeur in ons land heeft zich ook geuit over de kwestie zoals in die Nederland speelt. De ambassadeur heeft in een brief aan NRC Handelsblad onder meer gezegd dat ‘historici verdeeld zijn over hoe de gebeurtenissen in 1915, 1916 gekwalificeerd kunnen worden’. Gisteren werd bekend dat een onbekende pro-Turkse groep computerpiraten Nederlandse websites heeft gekraakt en heeft overgenomen. Onder meer een site tegen zinloos geweld werd door de hackers ‘overgenomen’, evenals een site van de Schaatsbond. De actie is gepleegd uit protest tegen de Nederlandse behandeling van de Turkse kandidaat-Kamerleden.

Regiodinsdag, 3 oktober 2006

De warmste september in 300 jaar

Leeuwarden - De weeramateurs kunnen een uniek record in hun weerboeken bijschrijven. Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 in Leeuwarden beleefden we de warmste september in driehonderd jaar

Regiodinsdag, 3 oktober 2006

‘Nieuw Fries Museum kan niet doorgaan’

Leeuwarden - De nieuwbouw van het Fries Museum aan het Zaailand kan niet doorgaan, zegt Pal/Groenlinks. Het museum zou niet voldoen aan de voorwaarden voor provinciale subsidie. Niks van waar, zegt de provincie. ,,Er is wel discussie over de eisen, maar nog geen man overboord.”

Regiodinsdag, 3 oktober 2006

Run op het nieuwe rijbewijs

Leeuwarden - Het rijbewijs nieuwe stijl op creditcardformaat blijkt in trek. In Fryslân hebben 760 mensen gisteren het nieuwe rijbewijs aangevraagd. Gemiddeld kwamen drie keer zoveel mensen als normaal op het gemeentehuis voor het ‘roze papiertje’ nieuwe stijl, maar sommige mensen konden geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Regiodinsdag, 3 oktober 2006

MCL bezuinigt 7,5 miljoen in drie jaar

Leeuwarden - Het Medisch Centrum Leeuwarden gaat de komende jaren 7,5 miljoen euro bezuinigen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de budgetkortingen die minister Hoogervorst van VWS aan de ziekenhuizen oplegt. Het MCL probeert de bezuinigingen niet ten koste te laten gaan van de patiëntenzorg. Ook zullen er naar verwachting geen gedwongen ontslagen vallen.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 oktober 2006

Bagage voor eigen geloofsweg

Drie belangrijke methodes voor godsdienstonderwijs voor kerk en basisschool jubileren: Kind op Zondag : 75 jaar, Kind op Maandag : 25 jaar en Hemel en Aarde : 5 jaar. Veel kerken en scholen gebruiken de methodes. In een drieluik staat het Friesch Dagblad stil bij de jubilea in aanloop naar het symposium op 11 oktober. Deel 2: Kind op Zondag en Kind op Maandag nader belicht.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 oktober 2006

Waarom Iny moslim werd

Kampen - Onlangs stond een artikel in De Waarheidsvriend , het officiële orgaan van de Gereformeerde Bond, waaruit bleek dat een groep jongeren uit reformatorische hoek zich tot de islam voelt aangetrokken. Het gaat eerder om tientallen dan honderden. Op een bevolking van 16 miljoen mensen dus om een verwaarloosbaar kleine groep. Toch is het een opvallend gegeven, meent godsdienstwetenschapper dr. Gé Speelman.

Sportdinsdag, 3 oktober 2006

Zeperd Cambuur 2

Deventer - Jong CambuurLeeuwarden heeft gisteren in Deventer een zeperd opgelopen. Het werd 5-1 voor Jong Go Ahead Eagles.

Sportdinsdag, 3 oktober 2006

Heerenveen 2 wint

Tilburg - Het belofteteam van Sportclub Heerenveen heeft gisteravond alleen de leiding genomen in de reserve eredivisie. Zelf wonnen de Friezen met 1-2 van Willem II, terwijl medekoploper AZ thuis met dezelfde cijfers onderuit ging tegen Sparta.

Sportdinsdag, 3 oktober 2006

Zelfs in de regen is het in Joure leuk

Joure - ,,We hebben vijftien jaar mooi weer gehad tijdens onze meetings. Dan moeten we vandaag niet klagen’’, vond voorzitter Gerard Steeman terwijl zijn koersdag in Joure geteisterd werd door soms hevige regenbuien. De Kermiskoersen hadden gisteren qua publieke belangstelling en wedomzet duidelijk te lijden onder het weer, maar de koersen zelf waren even spectaculair als altijd. De mooiste koers van de dag was het Stayerskampioenschap, waarin Sybes Pride en Orta Luce op één lijn de finish passeerden.

Sportdinsdag, 3 oktober 2006

Rintje Ritsma start in marathon

Lemmer - Langebaanschaatser Rintje Ritsma start zaterdag in Utrecht in de eerste marathon van de topcompetitie. De Fries rijdt dan in het pak van BlauweStad.nl, het team waar vorige week ook al de langebaanschaatsers Solinger (Groningen) en Eelco Bakermans uit Eindhoven onderdak kregen. Ritsma rijdt eerst vier marathons en richt zich verder op het NK afstanden dat van 3 tot en met 5 november in Assen wordt gereden. Ritsma wil zich dan plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden.

Weerdinsdag, 3 oktober 2006

Buien

Het wordt vandaag buiig en ongeveer 18 graden, bij een matige tot krachtige westelijke wind. Morgen is het bewolkt en we krijgen perioden met regen of buien. Het wordt daarbij ongeveer 17 graden, bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties