De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 3 december 2009.

Cultuurdonderdag, 3 december 2009

Minder bezoekers maar positief resultaat De Lawei

Drachten - Schouwburg De Lawei in Drachten heeft het afgelopen theaterseizoen 84.560 theaterbezoekers gehad bij zijn voorstellingen. Dat zijn er ruim vijftienduizend minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag dat gisteren openbaar is gemaakt.

Cultuurdonderdag, 3 december 2009

Verbeelding thema maand christelijk kinderboek

Harderwijk - Het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand 2010 is ‘Kijk es; verbeelding in christelijke kinderboeken’. Dat heeft de Werkgroep Christelijke Kinderboeken (WCK) in Harderwijk gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 3 december 2009

Van Wieren neemt clip op in Harlingen

Leeuwarden - De Friese band Van Wieren neemt vanavond in Harlingen een videoclip op bij het nummer Dyn Eagen. Dit lied maakte de band voor WarChild, een organisatie die zich inzet voor kinderen in oorlogsgebied.

Economiedonderdag, 3 december 2009

Leeuwarden wordt centrum melkonderzoek

Leeuwarden – Het onderzoek naar de melkveehouderij wordt landelijk geconcentreerd in Leeuwarden. Praktijkboerderij Nij Bosma Zathe is de spil in de ambitie van Wageningen UR om het onderzoek naar melkveehouderij in zijn geheel in Leeuwarden af te laten spelen. De praktijkboerderijen komen in Leeuwarden.

Economiedonderdag, 3 december 2009

Rechter verbiedt ontslag bij glashandel Balink

Leeuwarden - De kantonrechter heeft het verzoek van glashandel Balink te Heerenveen om de arbeidsovereenkomsten met tien medewerkers te ontbinden, afgewezen. Balink stelde dat de ontslagen nodig zijn vanwege de economische crisis. De kantonrechter heeft echter geoordeeld dat Balink niet heeft aangetoond dat er bij het bedrijf sprake is van een financiële noodsituatie en ook niet dat er anderszins bedrijfseconomische redenen zijn die het ontslag van tien werknemers kunnen rechtvaardigen.

Economiedonderdag, 3 december 2009

CDA wil meer rendement natuur via windmolens

Den Haag – Tweede Kamerlid Joop Atsma wil dat windmolens in grote natuurgebieden worden geplaatst en worden beheerd door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Dat zei hij bij de behandeling van de begroting van het ministerie van LNV.

Economiedonderdag, 3 december 2009

CDA wil ministerie van Landbouw behouden

Den Haag - Niets is taboe en waar geschrapt kan worden, moet je dat niet laten, vindt Joop Atsma, CDA-Tweede Kamerlid. Maar van opheffing van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil hij niet weten.

Economiedonderdag, 3 december 2009

Goede opbrengst met onder folie gezaaide maďs

Poppenwier - De proef met maďs onder folie in de omgeving van Raerd is het afgelopenjaar een succes geworden. De resultaten werden gisteren gepresenteerd. Maďs kan drie weken eerder geoogst worden. Het is dan mogelijk om half september nog een nieuw gewas in te zaaien voor de winterperiode. Een ander voordeel is dat er meer zetmeel in het product zit.

Hoofdartikeldonderdag, 3 december 2009

Troepen in Afghanistan...

Het besluit van de Amerikaanse president Obama om voor een korte tijd 30.000 militairen extra soldaten naar Afghanistan te sturen, kan de verhoudingen binnen de Nederlandse regering verstoren. Obama verlangt namelijk ook dat bij deze actie de NAVO-bondgenoten gezamenlijk nog eens 10.000 militairen sturen. Dat is is een fors aantal voor een groep landen met veelal kleine krijgsmachten, die nu samen circa 25.000 militairen in Afghanistan hebben gelegerd.

Regiodonderdag, 3 december 2009

Zelfstandig Boarnsterhim is geen optie

Grou - De PvdA-leden in Boarnsterhim zien geen toekomst voor een zelfstandig voortbestaan van die gemeente. Dat bleek gisteren tijdens een ledenvergadering van de partijafdeling. Met die stellingname scharen de PvdA-leden zich achter het standpunt van de meeste andere partijen in de gemeenteraad.

Regiodonderdag, 3 december 2009

Geld voor universiteit maar ‘wat ís het precies?’

Leeuwarden - De gedroomde University Campus Fryslân is een stap dichterbij: de gemeenteraad van Leeuwarden vindt het goed op lange termijn zes ton en op korte termijn twee ton uit te trekken om de plannen verder uit te werken. ,,Een historische kans voor onze studenten en onze jeugd”, aldus Harry van der Molen (CDA). De meeste raadsleden willen onderhand alleen wel weten hoe zo’n campus er precies moet uitzien.

Regiodonderdag, 3 december 2009

Leeuwarden wil camera’s laten hangen

Leeuwarden - Het college van B en W van de gemeente Leeuwarden wil doorgaan met het cameratoezicht in de stad. De camera’s hebben het veiligheidsgevoel van bewoners, bezoekers en werknemers vergroot, concludeert het college op basis van een evaluatie.

Regiodonderdag, 3 december 2009

‘Ferwert’ wil onrust vóór zijn

Ferwert - Ferwerderadiel wil de komende jaarwisseling rellen voorkomen door vooraf goede afspraken te maken, extra geld te steken in dorpsfeesten en terughoudend te zijn met politie-aanwezigheid. Dat staat in het voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Regiodonderdag, 3 december 2009

De monumenten van vlees en bloed van Sloten

Sloten - Bomvol monumenten staat Sloten. Maar niet alleen de gebouwen zijn de moeite waard. De mensen zijn dat ook. ,,Wy hawwe ek monuminten fan fleis en bloed”, stelt Gerben Stegenga. In de afgelopen 25 jaar zijn veel van deze personen geďnterviewd voor De Stadsomroeper. De redactie bundelde de verhalen in een boek. Door Sippie Miedema.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 december 2009

PKN-gemeenten blij met hulp stichting Present

Den-Haag - De Protestantse Gemeenten in Utrecht, Amersfoort en Zwolle die met stichting Present samenwerken ervaren dat als een ,,goede aanvulling” voor lokaal diaconaat. Het maakt daarbij niet uit welke traditie, achtergrond of kleur de gemeente heeft. Present brengt mensen die hulp willen géven en mensen die hulp nodig hebben bij elkaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 december 2009

Ds. Boissevain: een ziende die blind was

De dominee van de NSB. Zo is de Leidse predikant Wilhelm Theodor Boissevain bekend geworden. Hij werd binnen Musserts beweging een regelrechte propagandist voor het nationaal-socialisme. Boissevain verkeerde in het tragische misverstand dat een nazistaat een ideaal middel kon worden om volk en kerk weer tot eenheid te brengen.

Sportdonderdag, 3 december 2009

Alleen Papadopulos is twijfelgeval bij Heerenveen

Lissabon - Trainer Jan de Jonge van sc Heerenveen beschikt voor het duel tegen Sporting Portugal van vanavond in de Europa League over een nagenoeg fitte selectie. Alleen de inzetbaarheid van Michal Papadopulos is twijfelachtig. De Tsjechische aanvaller trainde gisteren in Lissabon apart van de groep. Papadopulos gaf na afloop van de training echter aan te willen spelen.

Sportdonderdag, 3 december 2009

Ricardo Sá Pinto, de man met de ‘losse handjes’

Lissabon - Sporting Clube de Portugal, vanavond de tegenstander van sc Heerenveen in de vijfde wedstrijd van de groepsfase in de Europa League, heeft een roerige maand november achter de rug. Niet alleen trainer Paulo Bento stapte begin november op vanwege de tegenvallende prestaties, maar ook technisch directeur Pedro Barbosa gooide het bijltje er bij neer in de Portugese hoofdstad. Hij werd vervangen door Ricardo Sá Pinto, waarmee hij nog samenspeelde bij Sporting.

Sportdonderdag, 3 december 2009

Seizoen voorbij voor Gerritsen

Groningen Korfballer Michiel Gerritsen komt dit seizoen niet meer in actie. De 29-jarige speler van Nic. uit Groningen, die opgroeide in Fryslân en lange tijd voor Blauw Wit Heerenveen speelde, heeft naar nu blijkt afgelopen zaterdag tegen Blauw Wit Amsterdam de kruisband van zijn linkerknie gescheurd.

Sportdonderdag, 3 december 2009

Van der Duim uitgeschakeld in Salzburg

Salzburg Tennisser Antal van der Duim uit Vinkega is in het challengertoernooi van Salzburg niet verder gekomen dan de eerste ronde. De Nederlandse tennisser verloor woensdag met 7-6 (4) en 6-3 van de als vijfde geplaatste Duitser Daniel Brands. Van der Duim had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Sportdonderdag, 3 december 2009

‘Kazachstaanse’ schaatsers naar Calgary

Calgary Schaatsers Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld zijn gisteren vertrokken naar Calgary om daar bij wereldbekerwedstrijden deel te nemen aan de vijf kilometer. De rijders willen in de Canadese plaats uitkomen voor Kazachstan. Sergei Tsibenko, oud-schaatser en vicevoorzitter van de Kazachstaanse schaatsbond, overlegt met voorzitter Ottavio Cinquanta van de internationale schaatsunie ISU om de laatste details in orde te maken.

Sportdonderdag, 3 december 2009

‘Wielingtrofee’ voor Rennie van der Wal

Hurdegaryp De Wielingtrofee, een trofee ter beschikking gesteld door de voormalige consul van het district Friesland (nu district Noord) van de KNWU, Wiebe Wieling, is dit jaar uitgereikt aan Rennie van der Wal uit Surhuisterveen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties