De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 29 september 2004.

Agendawoensdag, 29 september 2004

Klassiek

De uitagenda van 1-7 oktober 2004

Bijschriftwoensdag, 29 september 2004

Eén mijl

In de gemeenschap van de kerk delen we in elkaars noden en verdriet.

Cultuurwoensdag, 29 september 2004

Tien finalisten van Liet 2004 bekendgemaakt

Leeuwarden - De finalisten van het Friese songfestival Liet 2004 zijn bekend. Op 16 oktober zullen tien liedjes te horen zijn in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden; acht Friese en twee liedjes in het Bildts.

Cultuurwoensdag, 29 september 2004

Daling kaartverkoop bij De Harmonie

Leeuwarden - De kaartverkoop voor voorstellingen in De Harmonie in Leeuwarden is met 5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft de stadsschouwburg dinsdag bekendgemaakt. Theaterbezoekers konden tot vorige week kaarten kopen via de bestelformulieren in de seizoensbrochure.

Expowoensdag, 29 september 2004

Ameland, Amelander musea: wisselexpo ‘Amelander meesters‘, t/m 15 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 29 september 2004

De praktische weg…

De praktische weg. Dat is de route die het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden blijft volgen in de kwestie van trouwambtenaar Eringa. Gisteren heeft het college de raad medegedeeld dat het niet ingaat op de wens van de ‘progressieve’ leden van de raad om zittende trouwambtenaren te verplichten alle huwelijken te voltrekken per 1 januari 2005. Het college blijft bij het ingezette beleid dat van nieuw te benoemen trouwambtenaren de bereidheid wordt gevraagd om alle huwelijken, dus ook homohuwelijken, te voltrekken. Met dit standpunt omzeilt de gemeente juridische problemen met ambtenaar Eringa en voorkomt ze dat er weer een kwestie Eringa zal ontstaan. Tenminste, dat verwacht de gemeente.

Regiowoensdag, 29 september 2004

‘Meer geld voor kleinere scholen’

Den Haag/Leeuwarden - Middelbare scholen die het onderwijs kleinschaliger willen organiseren, moeten daarvoor subsidie krijgen als de huisvesting een belemmering vormt. Dat stelt de Onderwijsraad in het gisteren verschenen advies Koers VO: nieuw vertrouwen .

Regiowoensdag, 29 september 2004

Leeuwarder trouwambtenaar mag toch blijven

Leeuwarden - De Leeuwarder trouwambtenaar Nynke Eringa mag nog tien jaar aanblijven. Dat heeft het Leeuwarder college gisteren besloten na juridisch advies te hebben ingewonnen over de kwestie. Met het besluit gaat het college in tegen de wil van de gemeenteraad, die haar in meerderheid wilde wegsturen. Een principiële uitspraak blijft uit.

Regiowoensdag, 29 september 2004

Stroobossertrekweg ‘Europees voorbeeld’

Dokkum – Verkeers- en stedebouwkundigen, ambtenaren en wethouders uit Engeland, Denemarken, Duitsland, België en Nederland komen vrijdag de Stroobossertrekweg in Dokkum bekijken. De weg moet namelijk als voorbeeld dienen voor een nieuwe ‘Europese’ aanpak van verkeersproblemen: de zogenoemde Shared-Space -methode. Hoofddoel daarbij is een probleem, bijvoorbeeld te snel rijden, niet louter op te lossen met verkeerstechnische middelen, zoals drempels.

Regiowoensdag, 29 september 2004

Ouderenbond zoekt ‘jonge’ senioren

Leeuwarden – De deur gaat verwelkomend open. Diverse rollators staan in de gang. Het is een drukte van belang in de Adelaarkerk in Leeuwarden waar de Protestants Christelijk Ouderen Bond (PCOB), afdeling Leeuwarden centrum, gisteren het 25-jarige bestaan vierde.

Regiowoensdag, 29 september 2004

Scholen te vol en te oud

Franeker – Vrijwel alle 22 schoolgebouwen in de gemeente Franekeradeel zijn of te klein, of te oud en bouwvallig om te voldoen aan de eisen van het moderne onderwijs. Dat stellen de gezamenlijke schoolbesturen. Volgens hen is er geen reden meer om nog met de gemeente over een oplossing te praten. De scholen hebben zich verenigd in de Onderwijs Coalitie Franekeradeel en zullen gezamenlijk proberen de gemeente te dwingen om meer geld uit te geven voor hun gebouwen. Volgens woordvoerder P. Sybesma van de coalitie schiet Franekeradeel daar al jaren in tekort. ,,Er komt geld binnen van de rijksoverheid, ruim 1,7 miljoen euro per jaar, dat in principe bedoeld is voor onderwijshuisvesting. Daarvan gebruikt Franekeradeel maar iets meer dan de helft daadwerkelijk voor de scholen. Als de gebouwen nu allemaal goed in orde waren, was dat geen probleem geweest. Maar het is niet in orde. Vrijwel alle scholen zijn of te klein, of te oud, of beide.”

Geloof & Kerkwoensdag, 29 september 2004

5000 euro voor crisissituaties

Leeuwarden - De gezamenlijke diaconieën van twaalf kerken in Leeuwarden geven per jaar vijfduizend euro uit om de ergste nood te lenigen van niet-kerkelijke Leeuwarders in crisis-situaties. De hulp wordt verstrekt via de Centrale Commissie voor Diaconaal Overleg (CCDO). Die viert donderdagavond het 25-jarig bestaan. ,,Er gebeurt meer dan de meeste mensen weten.”

Geloof & Kerkwoensdag, 29 september 2004

Kerkelijke cursus over goed omgaan met geld

Zeist - Willow Creek gaat in Nederland een cursus aanbieden hoe mensen verstandig kunnen omgaan met geld. De ‘rentmeesterschapcursus’ die al in de VS draait onder de naam Good Sen$e , wordt nu ontwikkeld voor de Nederlandse kerken en partnergemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 september 2004

De terugkeer van het heidendom

Amersfoort - ,,De kerk heeft het heidendom, evenals het jodendom, eeuwenlang verdrongen. Die tijd is voorbij. Het heidendom is bezig terug te keren.’’ Dat zei dr Henk Vreekamp dinsdag op de Postilledag in de Bergkerk in Amersfoort.

Sportwoensdag, 29 september 2004

Postma zit in de wachtkamer

Dearsum – Ids Postma is dit seizoen nog niet verzekerd van een plaats in de DPA-ploeg. De Dearsumer, de enige Fries ooit die op de Olympische Spelen een schaatsmedaille won, heeft het afgelopen zomer rustig aangedaan.

Sportwoensdag, 29 september 2004

Bruin zeker vijf weken uitgeschakeld

Leeuwarden - Jan Bruin moet minimaal twee weken met zijn voet in het gips. Dinsdag werd hij behandeld in het ziekenhuis, waar hij eerst een injectie met antibiotica kreeg.

Sportwoensdag, 29 september 2004

Maccabi Petach Tikva staat voor een hele cruciale week

Oranjewoud – Even voor half tien arriveerde het gezelschap van Maccabi Petach Tikva dinsdagavond bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Een kleine twee dagen voor de Israëlische ploeg moet aantreden voor de eerste ronde van het UEFA Cuptoernooi tegen SC Heerenveen. Het is de eerste, maar ook enige, confrontatie tussen beide clubs, nadat de heenwedstrijd vorige week vanwege een massale ambtenarenstaking werd afgeblazen.

Weerwoensdag, 29 september 2004

Wisselend bewolkt

Vanmiddag is het wisselend bewolkt en wordt het droog. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind en het wordt ongeveer 16 graden. Vannacht is het fris met 7 ŕ 8 graden. Morgen wordt een fraaie herfstdag met regelmatig zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties