De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 29 augustus 2005.

Bijschriftmaandag, 29 augustus 2005

Prooi

Na het antwoord van God in de voorgaande verzen is de beurt weer aan Habakuk.

Bijschriftmaandag, 29 augustus 2005

Volhouden

Protestanten leggen al eeuwenlang de nadruk op het horen van het woord, al dan niet met een hoofdletter W.

Bijschriftmaandag, 29 augustus 2005

Prooi

Bijschrift

Cultuurmaandag, 29 augustus 2005

Tien eeuwen meerstemmigheid

Waar zou het begonnen zijn, het idee dat je twee (of zelfs meer) verschillende melodieën tegelijk kunt laten klinken? Het zal er in oude tijden best al geweest zijn, meerstemmige muziek. Maar in de geschiedenis van de westerse muziek was alles eerst nog eenstemmig. Dat was de muziek die wij gregoriaans noemen. Totdat iemand, misschien wel per ongeluk, een andere melodie ging zingen. Of een aantal maten te laat inzette en hoorde dat dat mooi klonk: een canon. Hoe dan ook, ongeveer duizend jaar geleden ontstond de meerstemmigheid in het westen. En dit feit wordt deze week in Utrecht herdacht op het Festival Oude Muziek: tien eeuwen polyfonie.

Cultuurmaandag, 29 augustus 2005

Wel in mineur, maar niet neerslachtig

Een opvallend element in het programma van het orgelconcert dat Eeuwe Zijlstra vrijdagavond op het Hinsz-orgel in Grote Kerk te Harlingen gaf was het feit dat de composities die hij vertolkte allemaal in mineur stonden. Niet dat bij deze werken somberheid de overhand had, in tegendeel, want de Vijfde Symfonie van Widor, het Concerto in d-klein spat van de vitaliteit en energie.

Dossiermaandag, 29 augustus 2005

Ontevreden bankzitters


Dossiermaandag, 29 augustus 2005

Herfstbladeren op het veld


Hoofdartikelmaandag, 29 augustus 2005

Het opgeheven vingertje…

Als er geld valt te verdienen, is de Europese Unie van de partij. Daar is niets mis mee, het was niet goed met onze economie gesteld als het anders was, als het maar ethisch verantwoord is en Europa niet haar eigen hooggestemde idealen verraadt. Dat lijkt toch het geval te zijn met de roep om het wapenembargo tegen China op te heffen. Onder aanvoering van Frankrijk en Duitsland willen steeds meer lidstaten van de Europese Unie de boycot opheffen.

Regiomaandag, 29 augustus 2005

Fryslân kan na jaren aandelen Nuon kwijt

Leeuwarden/Den Haag - De aandelen van energiebedrijf Nuon kunnen waarschijnlijk vanaf 1 januari geld opleveren voor de Friese begroting. Dat verwacht verantwoordelijk gedeputeerde Ploeg, naar aanleiding van een besluit van de ministerraad. Die bekrachtigde vrijdag het voornemen van minister Brinkhorst, dat energiebedrijven moeten splitsen. De grote energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco zijn nu nog volledig in handen van gemeenten en provincies. Zodra de bedrijven zijn opgedeeld in een leverings- en een netwerkbedrijf, kunnen de aandeelhouders hun bezit verkopen. De aandelen in het leveringsbedrijf mogen allemaal aan commerciële partijen worden verkocht. De netwerken moeten voor 51 procent in overheidshanden blijven, aldus minister Brinkhorst. Hij stuurt de precieze plannen morgen naar de Tweede Kamer.

Regiomaandag, 29 augustus 2005

Gemeente Smallingerland wil onderwijsgeld

Leeuwarden/Drachten – Nu het Rijk de financiering van het opkrikken van het Friese onderwijs stopt, moet de provincie Fryslân daar zelf een fonds voor in het leven roepen, vindt wethouder Kuipers van Smallingerland. Provinciale Staten stellen zich echter terughoudend op.Gedeputeerde Mulder van Onderwijs heeft de Regiegroep van het Project Onderwijskansen Fryslân duidelijk gemaakt dat hij ,,niet de vrijheid heeft’’ om een fonds voor de achterstandsleerlingen op te zetten. ,,De onderwijsnota biedt daar geen ruimte voor.’’ De verantwoordelijkheid voor de inhoud van het onderwijs ligt niet bij de provincie. Volgens Gedeputeerde Staten is de inhoud van het onderwijs geen provinciale verantwoordelijkheid. Het Onderwijskansenplan zou de provincie dan ook niet hoeven financieren. Wel heeft Mulder, net als Commissaris der Koningin Nijpels, eerder aangegeven de onderwijsachterstanden als één van de prioriteiten in het beleid te zien. Wethouder Kuipers van Smallingerland (PvdA, Onderwijs): ,,Als ze iets willen doen waaruit blijkt dat ze de onderwijsachterstanden serieus nemen, zouden ze moeten aansluiten op het Onderwijskansenplan, omdat dat al jaren succesvol loopt.’’

Regiomaandag, 29 augustus 2005

Wees alert, waarschuwen wandelaars die geld voor kankeronderzoek inzamelen

St Jacobiparochie - Hartverwarmend. Zo werd de wandeltocht van St Jacobiparochie naar Leeuwarden ervaren door de dertig vrouwen die lopen om aandacht te vragen voor borstkanker. In totaal 350 wandelaars liepen zaterdag de eerste etappe van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Regiomaandag, 29 augustus 2005

Nieuw uniform voor parkeerwachten

Leeuwarden – De diensten milieu- en parkeerbeheer van de gemeente Leeuwarden krijgen een nieuw uniform. Visagiste Nelleke Mulder uit Sneek heeft de nieuwe kleding ontworpen. Morgen presenteert ze haar ontwerp aan de betrokkenen.

Regiomaandag, 29 augustus 2005

Knots van een trofee naar Scherpenzeel

Munnekeburen – Vijf jaar lang zullen ze het moeten aanzien: de inwoners van Spanga, Nijetrijne, Langelille en Munnekeburen kunnen er straks niet omheen als ze door Scherpenzeel rijden. Het dorp won zaterdag de Veenpolder Cup en kreeg daarvoor uit handen van Weststellingwerfs burgemeester Van Klaveren ,,een knots van een trofee”. Voor de bijna twee meter hoge trofee op een sokkel, ontworpen door een lokale kunstenaar, zal een prominente plek worden gezocht in Scherpenzeel.

Geloof & Kerkmaandag, 29 augustus 2005

‘Kerken moeten ouders helpen bij opvoeding’

Dordrecht - Vragen rond seksualiteit, incest en seksueel misbruik, pesten en echtscheiding. Het is de trieste ‘Top 4’ van problemen waarmee kinderen en jongeren Stichting Chris benaderen. Per jaar nu al zo’n vijfduizend keer. ,,En dat aantal neemt alleen maar toe’’, zegt directeur Rob Hondsmerk.

Geloof & Kerkmaandag, 29 augustus 2005

Ruim 300.000 kijkers voor Bethel-docusoap

Hilversum – De eerste aflevering van de docusoap Zondagskinderen van de Vrije Baptistengemeente ‘Bethel’ in Drachten heeft afgelopen vrijdag 306.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Daarmee had het programma een kijkdichtheid van 2 procent en een marktaandeel van 5,7 procent.

Geloof & Kerkmaandag, 29 augustus 2005

Diaconaal weekeinde markeert federatie

Franeker - De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Franeker houden op 1 en 2 oktober een diaconaal gemeenteweekend. Het is de markering van de federatie die beide gemeenten deze zomer met elkaar zijn aangaan.

Geloof & Kerkmaandag, 29 augustus 2005

De toekomst van de theologie staat op het spel

Utrecht - Prof. dr Martien Brinkman neemt per 1 september afscheid als decaan van de faculteit Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit. Hij was dé architect van de sterke theologische VU-faculteit die er nu staat. Op het moment dat de aparte positie van theologische faculteiten onder vuur ligt, neemt hij afscheid. Brinkman blikt terug en vooruit op de toekomst van de theologie in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 29 augustus 2005

‘Samenwerking is bittere noodzaak geworden’

Dat universiteiten en hogescholen op het terrein van theologie in de toekomst nog meer met elkaar zullen samen, is bittere noodzaak, zegt Martien Brinkman. ,,Jarenlang hebben we elkaar de tent uitgevochten, nu kunnen we niet anders dan elkaar weer opzoeken.’’

Sportmaandag, 29 augustus 2005

Friese ljeppers komen er op NK niet aan te pas

Polsbroekerdam – Waar voor Friese topklasseljeppers als Klaas Haanstra, Henk Schievink of Bart Helmholt het FK dé wedstrijd van het seizoen is, is het NK dat voor Hollanders als Erik Bos en Theo van Kooten. Zij demonstreerden dat zaterdag bij de Nederlandse kampioenschappen Polsbroekerdam. Het duo was een maatje te groot voor de Friese kanshebbers, met Bos (18.73 meter) als terechte nieuwe Nederlandse kampioen.

Sportmaandag, 29 augustus 2005

De Vreeze kan afscheid niet opleuken met titel

Polsbroekerdam – ,, No, dat wie it dan.” Eén volzin, vijf woorden. Een volzin ook waarvan Jantina de Vreeze vroeger al wist dat ze hem op een bepaald moment in haar fierljeploopbaan eens uit zou moeten spreken. Dat moment was zaterdag, nadat ze in Polsbroekerdam haar laatste Nederlands kampioenschap ljepte. Afscheid nemen met een titel zat er niet in, want die ging conform de verwachtingen naar Sjoukje Tjalma, haar clubgenote van It Heidenskip.

Sportmaandag, 29 augustus 2005

Eén verschil zegt meer dan drie overeenkomsten

Polsbroekerdam – Dezelfde achternaam, dezelfde leiderstrui en dezelfde club. Bij die drie overeenkomsten tussen junior Hannes Scherjon en de bij jongens springende Jacob Scherjon bleef het zaterdag tijdens de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen. Slechts één groot verschil was er in Polsbroekerdam tussen de twee, maar wel een hele significante: voor de één (Jacob Scherjon) viel het dubbeltje dat ‘centimeterwerk’ heet op de goede kant, voor de ander (Hannes Scherjon) op de verkeerde.

Sportmaandag, 29 augustus 2005

Steigenga ziet slimheid beloond in Tweedaagse

Harkema - Herman Steensma kreeg zaterdag de zege in de Pompeblêdtweedaagse op een presenteerblaadje aangereikt, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter.

Weermaandag, 29 augustus 2005

Zomerwarmte

Vandaag en morgen is de zomerwarmte aanwezig met temperaturen tussen 22 en 24 graden. Vandaag is het vrij zonnig met vanmiddag en vanavond een afnemende zuidwestenwind. Woensdag 28 graden!


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties