De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 november 2003.

Analysezaterdag, 29 november 2003

Omwenteling zonder geweld

De Georgische president Edoeard Sjevardnadze trad deze week vrijwillig af, nadat demonstranten het parlement hadden bestormd. Onvrede over vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen zorgde al weken voor demonstraties. Na zijn vertrek prees het feestende volk Sjevardnadze om zijn moedige besluit. Oppositieleider Saakasjvili zal naar verwachting in januari tot president worden verkozen.

Bijschriftzaterdag, 29 november 2003

Wolken

Er is iets heel merkwaardigs met deze tekst aan de hand: de richting waarin deze tekst wordt uitgelegd verschilt nogal. Voor de één is dit een aanduiding dat de gemeente in de hemel wordt opgenomen. Voor een ander dat de gemeente met Jezus op aarde zal zijn.

Cultuurzaterdag, 29 november 2003

De meesters van de komedie bijeen

Als je somber bent kun je na het zien van Love Actually zeggen dat je dit al vaker hebt gezien. En de eerlijkheid gebied om te zeggen dat Richard Curtis bij de eerste verfilming van een eigen script niet bovenmatig verrassend tevoorschijn komt. Maar het niveau van de cast en de snelheid waarmee de grapjes en de grappen elkaar opvolgen maken van Love Actually wel een heel gezellige film. Daar kun je zwaar geschut op zetten, maar je kunt het ook waarderen als een zoveelste bewijs van heel groot vakmanschap.

Cultuurzaterdag, 29 november 2003

Zo moet het leven op zee geweest zijn

Voor de liefhebbers van de zeevaardersromans van Patrick O’Brien (kapitein Jack Aubrey van H.M.S. Surprise) moeten twee dingen vooraf worden gezegd. Bij de verfilming van The far end of the world heeft Peter Weir zich niet gehouden aan de uiterlijke omschrijvingen van de kapitein en zijn scheepsarts, maar heeft hij het leven op zee wel bijzonder treffend in beeld weten te brengen.

Cultuurzaterdag, 29 november 2003

Het verborgen leven van de mens

Before the Storm vertelt ons twee verhalen en laat een boodschap achter. De scholier Leo wordt door een medescholier zo getreiterd dat hij uiteindelijk het dienstpistool van zijn moeder pikt om een eind te maken aan dat gepest. De uit een Arabisch land gevluchte verzetsstrijder Ali wordt door linkse activisten gechanteerd en gedwongen een industrieel te vermoorden.

Cultuurzaterdag, 29 november 2003

Kees de Jongen vertelt te veel

Men hield zijn hart vast toen producent Matthijs van Heijningen aankondigde het literaire meesterwerk Kees de Jongen van Theo Thijssen te gaan verfilmen. Vergelijkbare reacties waren te noteren toen er in de jaren zeventig een toneelversie in de maak was. De toneelversie werd bejubeld en is voor velen nog steeds een markant moment in de Nederlandse toneelgeschiedenis. Of dat ook voor de verfilming zal gaan gelden, valt te betwijfelen, al moet wel worden opgemerkt dat regisseur André van Buren en scenarioschrijver Maarten Lebens een knappe film hebben gemaakt.

Economiezaterdag, 29 november 2003

Nagron stoot hijsonderdeel

Leeuwarden - Nationaal Grondbezit (Nagron), een bedrijf dat onroerend goed exploiteert, stoot de Mennens Groep af. Het onderdeel dat zich bezighoudt met diverse hijs- en heftechnieken, wordt overgenomen door de huidige directie.

Regiozaterdag, 29 november 2003

Dales (VVD) eerste keus van Leeuwarden

Leeuwarden – De Amsterdamse VVD-wethouder Geert Dales (economische zaken) is de belangrijkste kandidaat voor het burgemeesterschap in Leeuwarden. Dales staat nummer één op het voorkeurlijstje van de vertrouwenscommissie.

Regiozaterdag, 29 november 2003

Scholen ontdekken de slimme leerling

Leeuwarden – Een toenemend aantal scholen in Fryslân begint speciale klassen of projecten voor hoogbegaafde leerlingen of leerlingen met een bovengemiddeld IQ. Volgens onderwijspedagoog Jan Terwel van de Vrije Universiteit wordt de slimme leerling ingezet in de strijd om de titel van ‘beste school’.

Regiozaterdag, 29 november 2003

Opheffing stadswacht te snel

Franeker – De gemeenteraad van Leeuwarden heeft te makkelijk gekozen voor opheffing van de Stichting Stadswacht Fryslân. Voor de 25 stadswachten die in dienst van de stichting in Noordwest-Fryslân, Weststellingwerf en Tytsjerksteradiel surveilleren, is te weinig geregeld. Dat stellen de stadswachten en hun vakbonden.

Regiozaterdag, 29 november 2003

‘Boerderijen vaak barbaars behandeld’

Beetsterzwaag – Er moet een nieuwe inventarisatie komen van de boerderijen in Fryslân. De gegevens moeten worden opgeslagen in een provinciale databank. De databank moet voorkomen dat boerderijen ten onrechte worden gesloopt of bij verbouwingen en restauraties hun authentieke karakter verliezen. Dat vindt architect Jelle de Jong uit Lemmer.

Regiozaterdag, 29 november 2003

Bonden niet blij met burgers bij de politie

Leeuwarden - Het plan om burgers vrijwilligerswerk te laten doen bij de politie wordt door de vakbonden met weinig enthousiasme ontvangen. De bedoeling is om de politie dichter bij de maatschappij te brengen, maar volgens politievakorganisatie ACP wordt het door het toelaten van weer een ‘laag’ binnen de politie er alleen maar onduidelijker op.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 november 2003

Bisdom brengt cd met Bonifatius-liederen uit

Leeuwarden – Het bisdom Groningen brengt een cd op de markt met religieuze liederen. De dubbel-cd Je leven geven, je leven winnen wordt uitgebracht in het kader van de viering van de 1250ste sterfdag van Bonifatius, patroon van het bisdom Groningen.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 november 2003

De Salvator begint met bijbelschoolcursus

Leeuwarden - De evangelische gemeente De Salvator (Archipelweg) Leeuwarden begint in het voorjaar van 2004 een driejarige bijbelschoolcursus. Dat meldt voorganger Nicolas van Amerom.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 november 2003

‘Een modern soort kloosters’

Groningen - De doopsgezinde broederschapshuizen in Nederland zijn de afgelopen decennia uitgegroeid van bezinningscentra voor de eigen gemeenschap tot hotels waar vooral gasten van buiten de eigen kring op af komen. Die ontwikkeling vraagt om een nieuwe opstelling van de gastenpastors in de huizen. Ze krijgen daarbij sinds deze maand hulp van broederschapshuizen-predikante Marion Bruggen.

Sportzaterdag, 29 november 2003

De ‘F’ keert terug op shirtje van kaatsers

Franeker - De intro van najaarsvergadering van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB), gisteravond in de Koornbeurs in Franeker, had veel weg van een goed nieuwsshow.

Sportzaterdag, 29 november 2003

Cambuur knokt zich eindelijk weer naar zege

Leeuwarden - De ‘lijdensweg’ voor Cambuur is voorlopig voorbij. Gepassioneerd voetbal in de tweede helft en tomeloze inzet stonden dit keer verrassend garant voor drie punten. Nu eens niet goed voetballen en toch verliezen, maar knokken voor iedere kunstgrasspriet. De rode lantaarn, die even dreigde, verdween door de overwinning uit het zicht.

Weerzaterdag, 29 november 2003

Waterkoud

Vandaag is er bewolking en vanavond en vannacht regent het. Er waait een matige tot vrij krachtige en in het kustgebied een tot hard toenemende zuid tot zuidoostenwind. Met 5 graden is het waterkoud. Zondag is het met 10 graden veel zachter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties