De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 29 februari 2008.

Cultuurvrijdag, 29 februari 2008

Zwolle leidt koordirigenten op

Zwolle - In september gaat er in Zwolle weer een tweejarige opleiding tot koordirigent van start. De opleiding is bedoeld voor amateur-koordirigenten die een certificaat willen behalen. Ook koorzangers met de ambitie om dirigent te worden, kunnen worden toegelaten. De organisatie van de cursus is in handen van Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) en Kunstfactor en de Hogeschool ARteZ en wordt gegeven door vakbekwame docenten.

Economievrijdag, 29 februari 2008

Strenge eisen voor nieuwe megastallen

Den Haag - Minister Verburg (Landbouw) wil extra normen opstellen voor duurzaamheid bij de komst van een megastal. Verburg zegde dat gisteren toe tijdens een debat met leden van de Tweede Kamer over grote varkens- en kippenbedrijven. Ze nam het voorstel over van de PvdA, die wil dat de megastallen daadwerkelijk zorgen voor een schoner milieu en beter dierenwelzijn.

Hoofdartikelvrijdag, 29 februari 2008

De kwestie Donner...

Wilde minister Donner een politieke grap uithalen; was hij naïef of hebben media en politici zich op de kast laten jagen door oud nieuws? Hoe het ook zij, minister Donner moest gisteren in de Kamer komen om ‘schande’ te horen over zijn uitlatingen over het onslagrecht. De minister had gefilosofeerd over het rapport van de commissie die is ingesteld om te adviseren over de wijze waarop het kabinet zou kunnen bereiken dat 80 procent van de beroepsbevolking werkt. De commissie is ingesteld nadat in de coalitie onenigheid was ontstaan over hervorming van het ontslagrecht, voorwaarde voor het bereiken van de doelstelling van 80 procent. Het CDA is voor vormen van versoepeling; PvdA en ChristenUnie zijn - ieder op eigen wijze - tegen de aanvankelijke plannen van de minister. Na wekenlange spanning en onderhandelingen werd het compromis bereikt dat er een commissie komt die advies uitbrengt over de manier waarop die 80 procent participatie van de beroepsbevolking kan worden gehaald. De kwestie lag politiek zeer gevoelig; de stellingen werden betrokken. De onenigheid leidde tot het ontstaan van een nieuw woord: het ‘o-woord’ (o staat voor ontslagrecht). Deze benaming geeft de politieke lading aan van het onderwerp, net als het ‘h-woord’ (over afschaffing van hypotheekrente).

Regiovrijdag, 29 februari 2008

‘Ferwert’ huldigt papegaai en paard

De gemeente Heerenveen heeft schaatskampioen Sven Kramer, de gemeente Lemsterland heeft turnkampioen Epke Zonderland om te huldigen. Ferwerderadiel wil niet achterblijven. De gemeente huldigt op dinsdag 4 maart ook haar kampioenen op het gemeentehuis: de Agapornis papegaai Roseicollis en het Apaloosa-paard Peru’s Scen-Tao.

Regiovrijdag, 29 februari 2008

Bieb in het gemeentehuis

Balk - De bibliotheek in Balk verhuist van de Bogermanstraat naar het gemeentehuis in de Dubbelstraat. Een deel van het gemeentehuis kan geschikt worden gemaakt voor huisvesting van de bibliotheek. Dit blijkt uit een onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het college van B en W van de gemeente Gaasterlân-Sleat.

Regiovrijdag, 29 februari 2008

Golfbal moet weidevogelnest behoeden

Vogelwachters in Noordoost-Drenthe tussen Emmen en Gasselternijveen gaan onder elk ei dat ze vinden een temperatuursensor leggen. De sensor, die ongeveer zo groot is als een muntstuk van twintig eurocent, zal ieder half uur de temperatuur van de eieren meten. Daardoor kan vrij exact worden nagegaan wanneer de nesten zijn gepredeerd (geroofd), verlaten of uitgekomen.

Regiovrijdag, 29 februari 2008

Schrikkeldrieling viert feest als anders: groot

Terschelling - ,,We mogen nu alle drie een eigen kinderfeestje geven”, zegt Marit Mier. ,,Andere jaren deed ik dat samen met mijn zus en mijn broer. Maar voor de rest vieren we onze verjaardag net als anders. Met héél veel familie en de hele klas.”

Regiovrijdag, 29 februari 2008

De Wereldkalender - zo perfect en zo kansloos als Esperanto

Leeuwarden - Een schrikkeldag is een lastig ding, maar onontkoombaar. Want de tijd waarin de aarde rondom de zon draait is met 365,2422 dagen niet netjes afgerond. Het is die 0,2422 die de boel ingewikkeld maakt. Maar door eens in de vier jaar een extra dag in te passen, zijn we al een heel eind (365,25 dagen per jaar). Die laatste cijfers achter de komma corrigeren we door van bepaalde eeuwwisselingen juist geen schrikkeljaar te maken. Deze Gregoriaanse kalender uit 1582 is met minimale aanpassingen nog altijd van kracht in de westerse wereld.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 februari 2008

‘Midden PKN verloochent wortels’

Leeuwarden - Vrijzinnigen hebben meer gemeen met orthodoxen dan met evangelicalen. Dat schrijven vijf vrijzinnige predikanten binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in het jongste nummer van opinieblad Woord & Dienst.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 februari 2008

De getalswaarde van vrijheid en verbod

Leeuwarden - Jacob Nathan de Leeuwe (58) presenteerde vorige week het eerste deel van zijn vertaling van de Talmoed. De voorganger van de orthodoxe joodse gemeente in Leeuwarden geeft tekst en uitleg. Al pratend gaat het al gauw niet meer alleen over zijn vertaalproject, en doceert De Leeuwe ook over andere aspecten van de joodse theologie.

Geloof & Kerkvrijdag, 29 februari 2008

Vrijgemaakten stappen vaak over naar PKN

Leeuwarden - 255 leden van Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) hebben vorig jaar de overstap gemaakt naar de Protestantse Kerk in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het nieuwste handboek van het kerkgenootschap dat morgen verschijnt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties