De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van donderdag, 29 januari 2009.

Cultuurdonderdag, 29 januari 2009

Fanfare Jeugd Orkest te gast in Buitenpost

Buitenpost - Het Nationaal Fanfare Jeugd Orkest (NFJO) onder leiding van Danny Oosterman komt komend weekeinde naar Buitenpost om daar het muziekevenement Imperial Brass extra glans te geven. Het Koperensemble van streekmuziekschool De Wâldsang onder leiding van Bienze IJlstra houdt zaterdag voor de tweede keer een exclusief Imperial Brass concert in Buitenpost.

Cultuurdonderdag, 29 januari 2009

Kunstbeurs NOK dit jaar in Museum Belvédère

Leeuwarden - De derde editie van de kunstbeurs NOK, het jaarlijks podium voor kunst uit Fryslân en Groningen, vindt dit jaar plaats in Museum Belvédère in Heerenveen. Het is voor het eerst dat het evenement in een kunstmuseum plaatsvindt. Dat heeft de organisatie van NOK gisteren bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 29 januari 2009

Duurzaam eten en bankieren erg in trek in 2008

Leeuwarden - Nederlandse spaarders hebben aan duurzame bankier Triodos Bank in 2008 maar liefst 40 procent meer spaargeld toevertrouwd. Het spaargeld groeide naar een miljard euro. Het aantal klanten groeide met 20.000 naar 110.000.

Economiedonderdag, 29 januari 2009

Banengroei Fryslân het grootst in zorg en dienstverlening

Leeuwarden - Uit cijfers van het landelijke informatiebureau LISA blijkt dat banengroei in 2008 in Fryslân met 1,9 procent (5520 nieuwe banen) onder de landelijk groeivoet van 2,4 procent lag. Toch is er in een aantal sectoren grote groei geweest. Het aantal banen in de zakelijke dienstverlening groeide met maar liefst 3,1 procent oftewel 950 banen. In absolute aantallen steekt de handel de zakelijke dienstverlening de loef af: 1180 banen erbij.

Hoofdartikeldonderdag, 29 januari 2009

Van Swiebertje...

Met spanning wordt uitgezien naar het moment dat staatssecretaris Bussemaker het geld voor maatschappelijke opvang verdeelt. Dat zou deze maand. Maar veel gemeenten zijn boos over de voornemens en dus is de operatie uitgesteld, onder het mom van zorgvuldige besluitvorming. Er moet eerst gemasseerd worden, om te voorkomen dat naderhand te veel verzet ontstaat.

Regiodonderdag, 29 januari 2009

Agenten en scholieren zetten het op een lopen

Buitenpost - De politie en csg Lauwers College in Buitenpost kunnen het zo goed met elkaar vinden, dat leerlingen van de school gisteren meededen aan een trimloop van de politie. Negen havisten hielpen bovendien bij de organisatie.

Regiodonderdag, 29 januari 2009

‘De natuur hier in Dongeradeel is één groot gedicht’

Hantum - De cultuur van poëzie leeft niet zo in Dongeradeel, merkte Akke Brouwer (59) toen ze pas was aangesteld als eerste Dongeradichter. In bijna tweeënhalf jaar probeerde ze de dichtkunst op de kaart te zetten in de gemeente. Vandaag neemt ze afscheid, op Nationale Gedichtendag.

Regiodonderdag, 29 januari 2009

Jachthaven moet uitgediept

Leeuwarden - De provincie Fryslân investeert miljoenen euro’s in het uitdiepen van Friese vaarwegen, maar andere partijen blijven achter. Het bedrijfsleven moet actiever werk maken van het uitbaggeren van jachthavens, vinden leden van Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 29 januari 2009

Kerken financieel in het nauw door noodopvang

Drachten - Het zijn vooral kerken en kerkelijke organisaties die in Fryslân voor de noodopvang van vluchtelingen zorgen. Veel daarvan komen gaandeweg in de problemen, omdat het schort aan kennis en middelen.

Regiodonderdag, 29 januari 2009

Fryslân wil rijksprojecten snel uitvoeren

Leeuwarden - De twaalf provincies en het kabinet stellen samen een versnellingsagenda op. Op deze manier proberen ze de economie op gang te houden en de gevolgen van de kredietcrisis voor de werkgelegenheid te beperken. Fryslân pleit voor het naar voren halen van grote verkeersprojecten.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 januari 2009

Opperrabinaat Israël verbreekt banden

Rome - Paus Benedictus XVI heeft woensdag uiting gegeven aan ,,zijn volledige en onbetwistbare solidariteit met de joden”. Toch lijkt dat signaal te laat te komen. Het opperrabinaat van Israël heeft de betrekking met Rome opgeschort.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 januari 2009

Sojourners steunen nieuwe abortusbeleid Obama

Washington - De christelijke beweging Sojourners is blij met de nieuwe koers van Barack Obama inzake het abortusbeleid.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 januari 2009

Kerken moeten ‘groener’ willen zijn

Utrecht - Kerken moeten elkaar te groen af willen zijn. Het is voor gemeenten een uitgelezen kans om te laten zien dat je bewogen bent met de schepping, stelt weerman Reinier van den Berg. Vrijdag spreekt hij op een relatiedag van het Christelijk Ecologisch Netwerk (CEN) in Utrecht.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Drost niet blij in Doetinchem

Doetinchem Henrico Drost overweegt om alweer te vertrekken bij De Graafschap. Drost werd vlak voor de winterstop door sc Heerenveen voor de rest van het seizoen verhuurd aan de Doetinchemmers, maar komt niet aan spelen toe. Om die reden liet de verdediger maandag een duel van de beloften van De Graafschap tegen Willem II schieten. Drost zegde op het laatste moment af, om de mogelijkheid op ene andere club open te houden. Drost kan nog tot 2 februari naar een andere club verkassen.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Koolhof scout bij FC Groningen

Groningen Jurrie Koolhof heeft weer een nieuwe baan. De trainer die vorig jaar bij SC Cambuur-Leeuwarden werd ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten, treedt per 1 februari in dienst als scout van FC Groningen. ,,Als hoofdtrainer zag ik nog weinig mogelijkheden in het betaalde voetbal en ik wilde toch wel heel graag op het hoogste niveau in de voetballerij werkzaam blijven”, aldus Koolhof.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Harkemase Boys lijft Van der Weij in

Harkema Harkemase Boys heeft zich voor het volgende seizoen verzekerd van de diensten van René van der Weij. De 26-jarige aanvaller uit Stiens speelt dit seizoen bij zaterdaghoofdklasser PKC’83, waar hij in twaalf competitieduels zesmaal doelpuntte. Daarvoor speelde Van der Weij, die het voetballen bij PKC’83 combineert met het trainerschap bij zondag derdeklasser Stiens, vier seizoenen voor SC Cambuur-Leeuwarden. In Leeuwarden kwam Van der Weij tot veertien doelpunten in 87 competitieduels.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Kuipers mist wereldbekerwedstrijden

Heerenveen Schaatsster Mayon Kuipers uit Heerenveen is er gisteren op Thialf niet in geslaagd zich te plaatsen voor de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Erfurt van komend weekeinde. In een tweekamp met Marianne Timmer moest de Friezin ruim het onderspit delven. De rijdster van DSB, die net hersteld is van een blessure, was tijdens een skate-off ruim sneller: 39,76 seconden voor Timmer om 40,44 seconden voor Kuipers.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Onvolwassen Flyers laat zich bijna weer verrassen

Heerenveen - De ijshockeyers van Hajé Flyers hebben gisteravond in Thialf de weg omhoog op de ranglijst weer ingeslagen. Het inhaalduel tegen Hoek Dragons werd in winst omgezet, maar van een leien dakje ging dat bepaald niet. Een onvolwassen spelend Heerenveen liet zich bijna weer, net als twee weken geleden in Utrecht, verrassen door de ‘papieren draken’. Na anderhalve periode kregen de manschappen van coach Chris Eimers pas de geest en lukte het om de hekkensluiter onder de duim te krijgen.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Anice Das, een ‘import-Friezin’ met Indiase roots

Heerenveen - De huidige generatie topschaatssters van rond de 20 jaar? Dan denk je aan Annette Gerritsen uit Ilpendam, aan Ireen Wüst uit Goirle en Margot Boer uit Woubrugge. En niet zo snel aan Anice Das (23). Uit Mumbay en tegenwoordig Heerenveen. Toch hoort de schaatsster van Gewest Fryslân bij die lichting. Over een ‘import-Friezin’ met Indiase roots.

Sportdonderdag, 29 januari 2009

Douwe de Vries in frontlinie in ‘Alternatieve’

Techendorf - Douwe de Vries uit Heerenveen is gisteren als tweede geëindigd in de Alternatieve Elfstedentocht. De Friese marathonschaatser moest alleen Casper Helling uit Wageningen voor zich dulden. De twee bleven op de Weissensee alleen over uit een kopgroep van tien man.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties