De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 29 januari 2003.

Agendawoensdag, 29 januari 2003

Klassiek

Symfonie Het Nationaal Symfonie Orkest van de Oekraïne komt weer naar De Harmonie in Leeuwarden. Vrijdag om 20.30 uur geeft dit orkest, onder leiding van dirigent Volodymyr Sirenko, een concert met op het programma onder meer Shéhérazade van Rimski-Korsavko en een nieuwe, bijzondere uitvoering van een werk van Rachmaninov.

Bijschriftwoensdag, 29 januari 2003

Beelden

We leven in het ‘kijktijdperk’: via televisie en computer komen allerlei zaken in beeld op ons af.

Cultuurwoensdag, 29 januari 2003

Iduna wil hét poppodium zijn

Drachten – Wu-Tang Clan in Iduna. De organisatie is er maar wat trots op dat ze deze illustere hiphop-formatie naar Drachten hebben weten te halen. De hiphoppers uit New York zegden onlangs hun Europese tour af, maar voor dit Friese poppodium maakten ze een uitzondering.

Cultuurwoensdag, 29 januari 2003

‘Tosca’ is van grote schoonheid

De opera Tosca van de Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini kent geen ouverture, want na een paar stevige akkoorden van het orkest zit je direct in het verhaal.

Cultuurwoensdag, 29 januari 2003

Jos Thie krijgt Friese Anjer voor werk bij Tryater

Leeuwarden – Jos Thie, artistiek leider bij Tryater, krijgt de Friese Anjer 2003. Dat is gisteren bekend gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.

Cultuurwoensdag, 29 januari 2003

Cd en boek van Talma op komst

Groningen - Meindert Talma werkt op dit moment aan een nieuw album en boek, die als titel Kriebelvisje meekrijgen. De opnamen zijn nog niet afgerond, maar de plaat en het boek moeten in maart uitkomen. De verhalen in het boek verwijzen naar de nummers op de cd. De Friese artiest werkt voor Kriebelvisje niet met zijn vaste band The Negroes, maar heeft de hulp ingeroepen van gitarist Anne Soldaat, drummer Jeroen Kleijn (beide van Daryll-Ann) en bassist Cor van Ingen.

Economiewoensdag, 29 januari 2003

Goede oogst uien, bieten en aardappels


Economiewoensdag, 29 januari 2003

Concurrentie dwingt tot bietenkeurmerk

Amsterdam - De ruim 6000 boeren die suikerbieten leveren aan CSM Suiker bv in Diemen, moeten voor de nieuwe bietencampagne in september dit jaar beschikken over een voedselveiligheidscertificaat.

Economiewoensdag, 29 januari 2003

Op beurs is goedkoop regelmatig duurkoop

Het beladen begrip ‘penny stocks’ hoor je niet meer. Enkele jaren geleden, tijdens de hausse van toen, kwamen die penny stocks overwaaien van het westelijk halfrond. Louche firma’s boden ze aan goedgelovige beleggers aan.

Expowoensdag, 29 januari 2003

Appelscha, Bezoekerscentrum: aquarel-expo over reeën van twee cursisten van ART‘s Oosterwolde: Astrid Roorda en Jo Dijkstra, iedere zondag 10.00-17.00 u. t/m 20 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 29 januari 2003

De groene aanval…

De kaart van Fryslân werd vorige week rood gekleurd. Bij de Kamerverkiezingen acht maanden geleden was het CDA nog in 27 van de 31 Friese gemeenten de grootste partij. Maar vorige week wist de PvdA 10 gemeenten te heroveren, waaronder de grootste vier. De stand is nu 13 PvdA tegen 17 CDA. De steden zijn rood, het platteland is groen. In stemmenaantal over de hele provincie versloeg de PvdA het CDA met 134.886 tegen 129.190. Voor het eerst sinds mei ‘98 telt Fryslân weer een rode meerderheid.

Regiowoensdag, 29 januari 2003

‘Megapark’ in de aanbieding in kleinere kavels

Heerenveen – Het Internationaal Bedrijventerrein (IBF) in Heerenveen dreigt in geldnood te geraken. Na het vertrek van SCI lukt het niet nieuwe bedrijven aan te trekken. De provincie wil normen nu versoepelen. Dit hebben Gedeputeerde Staten (GS) gisteren besloten.

Regiowoensdag, 29 januari 2003

Friese F-16’s helpen bij aanval in Afghanistan

Leeuwarden – Enkele F-16’s van de Vliegbasis Leeuwarden zijn maandag in actie gekomen in het zuiden van Afghanistan. De Friese F-16’s verleenden de grondtroepen luchtsteun. De grondtroepen waren eerder beschoten. Aanvankelijk kregen de vliegers opdracht bommen af te werpen. Om operationele redenen – bevriende troepen waren te dichtbij de grotten – is daar van afgezien. Later hebben de Noren, die de Nederlanders hebben afgelost, wel lasergeleide bommen afgeworpen op een doelwit.

Regiowoensdag, 29 januari 2003

‘Politie kan weinig zonder burger’

Balk – De politie kan weinig betekenen als de burger geen melding doet van delicten. En de burger meldt veel delicten niet, want ‘de politie doet toch niets.’ Die cirkel wil de politie in het district Sneek doorbreken. Dat bleek gisteren tijdens de raadscommissie in Balk, waar het lokaal jaarwerkplan 2003 van de politie werd besproken. De jaarwerkplannen zijn uitgewerkt per gemeente.

Regiowoensdag, 29 januari 2003

Burgemeester Bilker wil gedragsafspraken

Kollum – Burgemeester Bilker van Kollumerland wil snel gedragsafspraken maken met ‘zijn’ burgers. In een Kollumerlander versie van de zogenoemde ‘Goudse regels’ wil hij afspraken opnemen waaraan de inwoners van de gemeente zich houden. Ook moeten de Kollumerlanders elkaar erop aanspreken als de afspraken niet worden nagekomen. Bilker pleitte al in zijn nieuwjaarstoespraak voor regels. Volgens de burgemeester zou het leven een stuk aangenamer zijn als mensen meer zouden stilstaan bij hun eigen houding en hoe ze met elkaar omgaan. In een voorstel aan de raad wijst Bilker erop dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. De regels zijn geen wetten en er zijn dus geen sancties, meldt Bilker. ,,Het zijn alleen maar hulpmiddelen om ons ervan te doordringen hoe ons gedrag, onze houding ten opzichte van onze medemensen en onze maatschappij zal moeten zijn.’’

Regiowoensdag, 29 januari 2003

Mogelijk geen aquaduct bij Galamadammen

Galamadammen – De aanleg van een aquaduct bij de Galamadammen staat op losse schroeven. De provincie vraagt een bijdrage van de gemeente Nijefurd van twee miljoen euro en die zegt Nijefurd niet te kunnen geven. ,,Als de gemeente het belang niet inziet van een aquaduct en de ambitie niet heeft het te realiseren, dan besteden we het geld liever aan een ander project”, stelt gedeputeerde Van Klaveren.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2003

Burgemeester De Boer van Leeuwarden: ‘Kerken afzijdig in integratiedebat’

Hempens – Kerken nemen te weinig deel aan het debat over de integratie van minderheden, terwijl ze als geen andere maatschappelijke organisatie een infrastructuur hebben die tot in de poriën van de samenleving doordringt. Dat verwijt uitte burgemeester De Boer van Leeuwarden dinsdag.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2003

Hempens – Kerken nemen te weinig deel aan het debat over de integratie van minderheden, terwijl ze als geen andere maatschappelijke organisatie een infrastructuur hebben die tot in de poriën van de samenleving doordringt. Dat verwijt uitte burgemeester De Boer van Leeuwarden dinsdag.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2003

Kerken willen niet dat Bush ‘het karwei’ afmaakt

De Amerikaanse president Bush staat op het punt Irak aan te vallen, maar de protesten in zijn eigen land klinken steeds harder. Sjef Donders, hoogleraar in Washington, analyseert de tegengeluiden uit de Amerikaanse kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2003

‘Kerk en Wereld’ heft zich grotendeels op

Driebergen - De Hervormde Stichting Kerk en Wereld heeft zichzelf grotendeels opgeheven.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2003

Berea-gemeente koopt kerk Ger. Gem. Lemmer

Lemmer – De charismatische Berea-gemeente uit Emmeloord heeft het gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Lemmer aangekocht.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 januari 2003

Vredesbijeenkomst voor Irak in Titus Brandsma Huis

Leeuwarden – In het Titus Brandsma Huis in Leeuwarden vindt vrijdag een vredesbijeenkomst plaats naar aanleiding van de dreigende oorlog in Irak.

Sportwoensdag, 29 januari 2003

Cambuur krijgt te weinig door gemiste penalty

Emmen – In een tijdsbestek van nog geen kwartier mocht Jan Bruin gisteren twee strafschoppen nemen voor Cambuur Leeuwarden. De eerste ging raak, de tweede vloog via de binnenkant van de paal pechvol over de achterlijn. Daardoor bleef de opmerkelijke inhaalrace van de Leeuwarders tegen Emmen, de nummer twee van de eerste divisie, onbeloond.

Sportwoensdag, 29 januari 2003

‘De mensen zullen zeggen: wie is die Radomski’

Heerenveen – Hij had gehoopt dat hij zijn eerste uitnodiging vorig jaar rond deze tijd in de brievenbus had zien liggen, maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer. En dus is Heerenveen-middenvelder Arek Radomski (25) maar wat trots dat hij op woensdag 12 februari in Split in een vriendschappelijk duel tegen Kroatië alsnog zijn debuut zal maken voor het nationale elftal. ,,In Polen zullen ze zeggen: hé, wie is die Radomski? Ik hoop dat ik het de mensen kan laten zien.’’

Sportwoensdag, 29 januari 2003

Heerenveen 2 behoudt koppositie

Heerenveen – Het belofte-elftal van Sportclub Heerenveen heeft gisteravond de leiding behouden in de reserve eredivisie.

Sportwoensdag, 29 januari 2003

Flyers ontwaakt te laat in Amsterdam

Amsterdam – De ijshockeyers van Formido Flyers uit Heerenveen hebben gisteren tegen titelfavoriet Amsterdam niet voor een stunt kunnen zorgen. De Friezen ontwaakten te laat; via de periodestanden 2-0, 3-1 en 1-3 won Amsterdam het duel met 6-4.

Sportwoensdag, 29 januari 2003

René Hulzebos viert rentree met drie treffers

Leeuwarden – Met drie treffers deed spits René Hulzebos dit seizoen eigenlijk voor het eerst van zich spreken bij DWP. Na een periode van blessureleed vierde de achttienjarige aanvaller zaterdag zijn succesvolle rentree. ,,Daar was ik heel blij mee. Het was mijn eerste competitiewedstrijd sinds lange tijd en als je dan drie keer scoort is dat natuurlijk lekker.’’

Weerwoensdag, 29 januari 2003

Af en toe zon

Vanmiddag kan er een winterse bui vallen, maar is er ook af en toe zon bij een temperatuur van circa 5 graden. Vanavond en vannacht kunnen er een paar sneeuwbuien vallen bij een temperatuur van dicht bij nul.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties