De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 juni 2013.

Cultuurvrijdag, 28 juni 2013

Tekenwedstrijd van Jopie Huisman Museum

Workum | Het Jopie Huisman Museum in Workum houdt deze zomer een teken- en schilderwedstrijd voor jeugd van zeven tot en met vijftien jaar. Het is de bedoeling dat de kinderen goed naar hun eigen omgeving kijken en daar een tekening of schilderij van maken, net zoals Jopie Huisman ook zijn alledaagse omgeving vastlegde.

Cultuurvrijdag, 28 juni 2013

Geld voor culturele samenwerking

Heerenveen | Het Posthuis Theater in Heerenveen heeft een provinciale subsidie van vijftigduizend euro gekregen voor het project Culturele Coöperatie. Dat heeft een woordvoerder van het theater bekendgemaakt. Het geld is bedoeld om te onderzoeken of in het zuiden van Fryslân een culturele coöperatie kan worden opgezet.

Cultuurvrijdag, 28 juni 2013

Kleurplaten kinderen Sneek naast werk profs

Sneek | Ruim vijfduizend leerlingen van 22 basisscholen in en rond Sneek doen de komende tijd mee aan een kleurwedstrijd rond 400 jaar Waterpoort, symbool van Sneek. Dat heeft een woordvoerder van Galerie Peter Bax gemeld.

Cultuurvrijdag, 28 juni 2013

Drie winnaars van Rely Jorritsma prijzen 2013

Bears | Drie verhalenschrijvers krijgen dit jaar een Rely Jorritsma prijs. Dat heeft de jury gisteren bekendgemaakt. Het zijn Baukje Zijlstra uit Arnhem met het verhaal Skrabje, Geert Nauta uit Wergea met Rosarium en Lida Dykstra uit De Knipe met Dűnsflier fan ’e duvel.

Economievrijdag, 28 juni 2013

Vakschool bij scheepsbouwer gaat door

Makkum | Scheepsbouwer De Vries in Makkum begint na de zomer met een nieuwe vakgerichte middelbare beroepsopleiding op het bedrijf met ROC Friese Poort. Dat heeft het bedrijf laten weten na de diplomering van de eerste zestien studenten. In september wordt gestart met minimaal twintig nieuwe studenten. In 2011 startte het bedrijf een beroepsgerichte tweejarige mbo op niveau 2 om nieuwe mensen binnen te halen bij het bedrijf en bij branchegenoten. Ruim de helft gaat bij Koninklijke De Vries aan de slag heeft directeur Sijbrand de Vries laten weten. ,,Dat is voldoende om de uitstroom op te kunnen vangen.”

Hoofdartikelvrijdag, 28 juni 2013

Scholen: de andere kant van lage ambities

Er wordt nogal eens geklaagd dat scholen niet al te ambitieus zouden zijn. Als ze aardig rond het gemiddelde van de Cito-scores zitten, zijn ze al dik tevreden. En die houding vinden we vooral buiten de Randstad bovengemiddeld veel. Van de week beklemtoonde een onderzoeker van de NHL Hogeschool tijdens een onderwijsdebat in Leeuwarden nog eens dat het op Friese scholen ontbreekt aan een houding van ‘met z’n allen kijken hoe het beter kan’.

Regiovrijdag, 28 juni 2013

Van Leeuwarden tot Meppel 130 km per uur

Leeuwarden | Automobilisten mogen vanaf vandaag op de snelweg van Leeuwarden tot Meppel ’s avonds en ’s nachts over het gehele traject 130 kilometer per uur rijden. Overdag kan dat ook, met als enige uitzondering het knooppunt bij Heerenveen-Noord, waar om veiligheidsredenen een kort stukje honderd als maximum blijft gelden.

Regiovrijdag, 28 juni 2013

Na 87 jaar sluit Wever in Franeker de deuren

Franeker | Hij is de derde generatie Wever die de gelijknamige boekhandel in Franeker leidt. ,,En de eerste die de deuren moet sluiten”, vult Peter Wever wrang aan. Vanwege dalende omzetcijfers moet boekhandel Wever aan het Raadhuisplein in Franeker de deuren sluiten.

Regiovrijdag, 28 juni 2013

Architect Jo Vegter was van alle markten thuis

Leeuwarden | Architect, bouwmeester, kunstverzamelaar, amateur-fotograaf en leraar. Jo Vegter was het allemaal. Hij woonde en werkte jarenlang in Fryslân, de provincie waar zijn veelzijdigheid goed tot zijn recht kwam. Merkwaardig genoeg ontbrak tot voor kort een goed overzicht van het werk van Vegter. Met de uitgave van het boekje Ir. J.J.M. Vegter (1906-1982) - architect is in die leemte voorzien.

Regiovrijdag, 28 juni 2013

Brandweer kost gemeenten flink meer geld

Leeuwarden | De fusie van de Friese brandweerkorpsen pakt vooral voor gemeenten als Smallingerland, Achtkarspelen en Kollumerland flink negatief uit. Op aandringen van onder anderen burgemeester Tjeerd van Bekkum (Smallingerland) gaat de Veiligheidsregio Fryslân nu opnieuw kijken naar het plan om alle 63 brandweerkazernes over te nemen van de gemeenten.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 juni 2013

Koptische bisschop Arseny geďntroniseerd

Amsterdam | Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis een eigen koptische bisschop. In de Koptisch-Orthodoxe Kerk van de Heilige Maagd Maria in Amsterdam-Noord werd gistermiddag bisschop Arseny geďntroniseerd, en daarmee nam hij officieel de bisschopszetel in bezit.

Sportvrijdag, 28 juni 2013

Cambuur voegt Brands aan de selectie toe

Leeuwarden | Cambuur heeft gisteren Kevin Brands aan de selectie voor het komend seizoen toegevoegd. De 25-jarige middenvelder, de zoon van de technisch directeur van PSV Marcel Brands, komt op huurbasis over van Willem II. Brands heeft bij de Tilburgers nog een doorlopend contract tot 2015.

Sportvrijdag, 28 juni 2013

Valpoort volgt Martinus op bij Ferencváros

Heerenveen | Arsenio Valpoort vervolgt zijn voetbalcarričre bij de Hongaarse voetbalclub Ferencváros. Bij de club van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz volgt hij zijn oud-ploeggenoot Quenten Martinus op, die eerder deze week een contract bij FC Emmen tekende.

Sportvrijdag, 28 juni 2013

ONS Sneek begint uit tegen Scheveningen

Sneek | ONS Sneek begint de competitie in de zaterdag topklasse op zaterdag 24 augustus met een uitwedstrijd tegen de nummer elf van het afgelopen seizoen Scheveningen. Een week later speelt de promovendus de eerste thuiswedstrijd en de tegenstander kent een illuster verleden: IJsselmeervogels.\

Sportvrijdag, 28 juni 2013

Verkaik keert terug in talententeam van Koek

Leeuwarden | Zwemster Cynthia Verkaik (16) keert terug naar het talententeam van de Friese trainer Henri Koek.

Sportvrijdag, 28 juni 2013

Manon Kamminga ligt niet wakker van tegenslagen

Heerenveen | Waardoor het komt, weet ze zelf ook niet. Maar meer dan eens kampt Manon Kamminga met tegenslag vlak voordat het inlineskaten weer een belangrijk toernooi kent. Wie echter de prestaties van de 21-jarige Heerenveense op een rij zet, kan maar een ding concluderen: pech deert haar niet. Zoals een paar weken geleden, toen ze haar duim brak voor het EK dat morgen in Almere van start gaat. Of zoals vorig jaar, toen ze na een botsing met een auto doodleuk een Europese titel in de wacht sleepte. ,,Ik heb een hoge pijngrens.”

Sportvrijdag, 28 juni 2013

Lieuwe Westra: dom aanvallen is verleden tijd

Het zit erop. De voorbereiding is klaar. Gisteren was de ploegenpresentatie, morgen begint het echte werk. Voor het derde jaar achtereen start ik in de Tour de France. Telkens stond Lieuwe Westra op de deelnemerslijst, maar ieder seizoen verscheen er een andere Westra aan de start.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties