De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 28 april 2010.

Cultuurwoensdag, 28 april 2010

Opnieuw wedstrijd voor lokale dj’s rond Dancetour

Leeuwarden - Stichting Dancetour houdt dit jaar opnieuw een dj-wedstrijd in aanloop naar de Dancetour 2010. Lokaal dj-talent tot 28 jaar dat zou willen draaien tijdens de zesde editie van de Dancetour Leeuwarden kan zich aanmelden voor de wedstrijd.

Cultuurwoensdag, 28 april 2010

Gerard Boersma exposeert werk op beurs Art Chicago

Leeuwarden - Gerard Boersma uit Leeuwarden exposeert vanaf 30 april werk op de kunstbeurs Art Chicago in de Verenigde Staten. Dat heeft de kunstenaar gisteren gemeld. Eerder dit jaar exposeerde de Leeuwarder ook al in Los Angeles en Londen.

Economiewoensdag, 28 april 2010

Uitgeverij NDC/VBK bezint zich op strategie

Leeuwarden – Het NDC/VBK uitgeversconcern laat onderzoek doen naar de toekomst van de boeken- en krantenpoten van het concern. Dat heeft topman Jan de Roos gisteren aangekondigd in de Leeuwarder Courant, een van de kranten van het concern. Onderzoeksbureau KPMG gaat onderzoeken of de strategie van de verbreding – onder meer fusie van de kranten (NDC) en boeken (VBK) – ‘nu nog wel slim is’ en of die verbreding ‘financierbaar blijft’. Bestuursvoorzitter Jan de Roos geeft aan niet vooruit te willen lopen op de uitkomst van deze heroverweging, maar merkt wel op dat ‘de omzetdaling bij de kranten vele malen groter was dan de 7 procent die het totale concern prijsgaf’. Van de 25 miljoen euro omzetdaling werd namelijk 17 miljoen veroorzaakt door minder advertenties.

Economiewoensdag, 28 april 2010

Jongbloed Onderneming van het Jaar

Sneek – Uitgeverij Jongbloed uit Heerenveen mag het zoveelste feestje vieren. Na alle prijzen die het bedrijf in de wacht sleepte met hun innovatieve boekconcept Dwarsligger, ontving het bedrijf gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst in Sneek ook de titel Friese Onderneming van het jaar 2010.

Hoofdartikelwoensdag, 28 april 2010

Grieks drama...

Om niet bankroet te gaan, wil Griekenland 30 miljard euro van de andere EU-landen en 15 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds lenen. Het land is in problemen gekomen door zijn torenhoge begrotingstekort. De Griekse financiële moeilijkheden zorgen voor tweespalt binnen de Europese Unie. Duitsland wil alleen met geld over de brug komen als daar strenge eisen aan zijn verbonden.

Regiowoensdag, 28 april 2010

Het is stil om het huis: vijf weken geen gezoem

Surhuisterveen - Precies honderd jaar geleden was er in Ureterp een honingzemerij, vertellen de annalen van Bijenverening De Wouden. Reden voor een feest, al bestaat de vereniging hoogstwaarschijnlijk al langer.

Regiowoensdag, 28 april 2010

Veel amfibieën bedreigd door dodelijke schimmel

Wybe FraanjeJubbega - Een agressieve schimmel die wereldwijd al langer huishoudt onder populaties amfibieën, treft nu ook kikkers, padden en salamanders in Nederland en België. Uit onderzoek van Annemarieke Spitsen van het Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en de Universiteit van Gent blijkt dat zeker 3,7 procent van alle amfibieën in Nederland en 5,4 procent in België is besmet met de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis.

Regiowoensdag, 28 april 2010

Boarnsterhim: saneren lukt niet pijnloos

Grou - Het wordt erg lastig om minder te bezuinigen op sociale en culturele voorzieningen in Boarnsterhim. De gemeenteraad wil het erg graag maar alternatieven om toch aan een besparing van 4,8 miljoen euro te komen, zijn er eigenlijk niet. Achterstallig onderhoud wegwerken is namelijk óók erg belangrijk.

Regiowoensdag, 28 april 2010

Twee jaar lang beitelen aan monument over verzet en vrijheid

Workum - Twee jaar lang werkten de oudste leerlingen van de drie basisscholen in Workum met beeldhouwster Ruth Vulto Gaube aan een verzetsmonument. Het monument legt een verbinding tussen toen en nu. Gisteren vond de onthulling plaats.

Sportwoensdag, 28 april 2010

Enkelblessure voor Schuil

Den Haag - Richard Schuil heeft vorige week tijdens het eerste toernooi van de World Tour beachvolleybal in Brazilië een enkelblessure opgelopen. De uit Leeuwarden afkomstige voormalige zaalinternational is twee tot drie weken uit de roulatie.

Sportwoensdag, 28 april 2010

Grindheim en Vandenbussche fit

Heerenveen - Heerenveen-trainer Jan Everse kan zondag op de laatste speeldag van het seizoen weer beschikken over Christian Grindheim. De Noor viel in de thuiswedstrijd tegen PSV al na een half uur uit. Grindheim klaagde over pijn op de borst en hoge bloeddruk. Onderzoeken hebben niets ernstigs aan het licht gebracht en dus kan Grindheim, die gisteren alweer volop trainde met de selectie, tegen Feyenoord in actie komen.

Sportwoensdag, 28 april 2010

Bak-Nielsen onder het mes

Heerenveen - Kristian Bak-Nielsen moet de laatste competitiewedstrijd dit seizoen van sc Heerenveen vanaf de tribunes bekijken. De Deense verdediger ging gisteren onder het mes om twee schroeven die in zijn enkel waren gezet te laten verwijderen.

Sportwoensdag, 28 april 2010

ONS Sneek versterkt zich opnieuw

Sneek - ONS Sneek heeft zich opnieuw versterkt voor het volgend seizoen. Patrick Goedhart en Regilio Holder komen over van de Stad-Groningse club Gronitas, de huidige club van de nieuwe trainer Jan Vlap.

Sportwoensdag, 28 april 2010

De Boer naar Harkemase Boys

Leeuwarden - Ale de Boer verruilt SC Cambuur na dit seizoen voor Harkemase Boys. Beide partijen hebben daarover een principeakkoord bereikt, zo bevestigt De Boer.

Sportwoensdag, 28 april 2010

De Vries beste speler eerste divisie

Amsterdam - Mark de Vries is door de aanvoerders en trainers van de clubs uit de eerste divisie verkozen tot beste speler. De 34-jarige spits van SC Cambuur scoorde dit seizoen 21 keer en kreeg daarvoor gisteren in Zeist een Gouden Stier. Het is de eerste keer voor de aanvaller dat hij deze prijs krijgt.

Sportwoensdag, 28 april 2010

Bekersprookje van DIO Oosterwolde is ten einde

Oosterwolde - Er komt voor DIO Oosterwolde geen reprise van 1976, toen de club de districtsbeker won ten koste van hoofdklasser Germanicus (1-0). Gisteravond moest de zondagderdeklasser, die nog nadrukkelijk in de race is voor promotie naar de tweede klasse, zich neerleggen bij de suprematie van Urk 2: 1-2. De formatie van trainer/coach Piet Hakvoort mag proberen het Urker sprookje in de halve finale nog wat te verlengen.

Sportwoensdag, 28 april 2010

Harkemase Boys vliegt in slotminuut uit de beker

Harkema - Harkemase Boys kreeg gisteravond in blessuretijd het deksel op de neus in de kwartfinale van de noordelijke districtsbeker, die de club vorig jaar won. Op sportpark De Bosk ging het elftal van coach Henk de Jong onderuit tegen Genemuiden: 0-1

Sportwoensdag, 28 april 2010

Wit Zwart Sneek plaatst zich voor de KNVB beker

Emmen - Voetbalclub Wit Zwart Sneek heeft zich gisteravond geplaatst voor het landelijke bekertoernooi. In Emmen won de ploeg van scheidend trainer Inne Schotanus in de kwartfinale van de Noordelijke districtsbeker heel knap met 0-2 van de regerend algemeen amateurkampioen WKE (Woonwagen Kamp Emmen). De doelpunten van Wit Zwart Sneek, dat dit seizoen promotie naar de topklasse misliep, kwamen op naam van Age Hains Boersma en Theo Ydema. In de halve finale volgende week donderdag spelen de Snekers tegen Urk 2, dat gisteravond in Oosterwolde zondagderdeklasser DIO elimineerde: 1-2.

Sportwoensdag, 28 april 2010

Sneek Wit Zwart als enige Friese club in de prijzen

Emmen - Sneek Wit Zwart heeft zich gisteravond in Emmen geplaatst voor de halve finale van het districtsbekertoernooi. Regerend kampioen in de hoofdklasse C, WKE, werd op eigen veld verslagen door de manschappen van trainer Inne Schotanus. Met een plaats in de halve finale en een deelnamebewijs aan de ‘grote’ KNVB-beker viel de Sneker formatie als enige Friese club in de prijzen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties