De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 28 april 2003.

Bijschriftmaandag, 28 april 2003

Struisvogel

U kent allemaal het beeld van de struisvogel. Zo’n beest heeft een handige tactiek om het op hem aankomende gevaar te vermijden: hij steekt z’n kop in het zand.

Cultuurmaandag, 28 april 2003

Liederen Hugo Wolf: vrolijk en grimmig

Het Italienisches Liederbuch is de kroon op het werk van Hugo Wolf, hij werd daarmee de meester van het laatromantische lied. De liederen uit het Italienisches Liederbuch werden geschreven door Paul Heyse en zijn gebaseerd op een reeks korte Italiaanse gedichten.

Cultuurmaandag, 28 april 2003

Hans Teeuwen wordt steeds beter

Vorige week was Hans Teeuwen nog op de televisie te zien met zijn voorlaatste theatershow Dat dan weer wel . Nu toert hij alweer met zijn nieuwste programma door het land onder de titel Industry of love.

Hoofdartikelmaandag, 28 april 2003

Liberalisering…

Het begint langzamerhand door te dringen in officiële studies, aanbevelingen en rapporten: liberalisering en privatisering zijn geen tovermiddelen. Er zijn in de praktijk vooral nadelen aan verbonden, die slecht zijn voor (economisch) zwakkeren en voor het milieu. En de kwaliteit van het ‘product’ dat aan de markt wordt overgelaten, wordt er meestal niet beter op.

Regiomaandag, 28 april 2003

Nieuw bestuur Friesch Paarden Stamboek

Zwolle – Het Friesch Paarden Stamboek (FPS) in Drachten heeft een nieuw bestuur. De club van Jaap van der Meulen uit Joure haalde vrijdagnacht tijdens de ledenvergadering in Zwolle met 70 procent van de stemmen de meerderheid. Vertegenwoordigers van de 5000 buitenlandse FPS-leden vrezen dat veel van de buitenlandse leden nu zullen weglopen.

Regiomaandag, 28 april 2003

De wandelende takken van meester Kappen

Surhuisterveen - Het is vo l in de wandelgangen van het gebouw ‘de Lantearne’. Bezoekers van de reünie die ter gelegenheid van 100 jaar christelijk onderwijs in Surhuisterveen is georganiseerd, lijken zich geen tijd te gunnen een rustig plekje op te zoeken om te praten; ze blijven plakken in de hal.

Regiomaandag, 28 april 2003

Provinciegriffier G. van der Veen wordt directeur van CBS

Leeuwarden - Gosse van der Veen, algemeen directeur van de provincie Fryslân en secretaris (voorheen griffier) van Gedeputeerde Staten, is met ingang van 1 januari 2004 benoemd tot Directeur-Generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Regiomaandag, 28 april 2003

Verjaardagsfuif Afûk populaire dagattractie

Leeuwarden - ,,Ik ha Bear Boeloe yn it echt sjoen’’, roept de vijfjarige Alex Douma uit Beetgum opgetogen. Met nog honderden kinderen was hij zaterdagmiddag aanwezig op het jubileumfeest van de Afûk in De Harmonie in Leeuwarden.

Regiomaandag, 28 april 2003

Skarsterlân moet fors bezuinigen

Joure - Skarsterlân verkeert in financieel zwaar weer. Na jarenlange voorspoed moet ook één van de rijkere gemeenten in Fryslân de broekriem flink aanhalen. Burgers zullen als gevolg van de geldnood meer belasting moeten betalen.

Regiomaandag, 28 april 2003

Transportbedrijf Broersma sluit vestiging Stroobos

Stroobos – Transportbedrijf Broersma & Zn BV wil zijn vestiging in Stroobos sluiten en maatregelen nemen in de vestigingen in Heerenveen en Bodegraven. In totaal verliezen 105 mensen hun baan. Het personeel is zaterdag op de hoogte gesteld.

Geloof & Kerkmaandag, 28 april 2003

Verontruste kerken in Fryslân bundelen krachten

Leeuwarden - Tien Gereformeerde Kerken in Fryslân hebben hun krachten gebundeld uit ongerustheid over de te vormen Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkmaandag, 28 april 2003

De maaltijd van de Heer mag op eigen wijze gevierd

De paus heeft op Witte Donderdag een encycliek uitgebracht over de eucharistie, vergelijkbaar met het protestantse avondmaal.

Geloof & Kerkmaandag, 28 april 2003

‘Het kerklied biedt een tegenstem’

Amsterdam - Als vijf, zesjarige jongen op de zondagsschool in Leeuwarden hield ds Sytze de Vries al van zingen. In zijn latere predikantswerk verdiepte het besef dat zingen van wezenlijk belang is voor het geloof en de gemeente. ,,Het is belangrijk dat wij zelf een naam krijgen in het lied. Dat is een kenmerk van het kerklied van vandaag’’, zegt de Amsterdamse predikant. Onlangs verscheen van zijn hand een nieuwe bundel met honderd kerkliederen.

Sportmaandag, 28 april 2003

Kramer in halve eindstrijd NK dammen in Aldeboarn

Aldeboarn - De druk op Sybren Binne Kramer uit Jonkerslân is groot tijdens de NK halve finale voor aspiranten, dat vanaf morgen gehouden wordt bij zijn damclub Aldeboarn. Van de thuisdammer wordt veel verwacht, omdat hij kort geleden ook al Fries kampioen werd.

Sportmaandag, 28 april 2003

Degradatie voor Drachtster Boys

Apeldoorn - Het zat er al een tijdje aan te komen en is met nog één wedstrijd te gaan definitief bewaarheid: degradatie voor Drachtster Boys na veertien jaar onafgebroken in de hoofdklasse te hebben gevoetbald.

Sportmaandag, 28 april 2003

Heerenveen deelt smart met Vitesse

Heerenveen – ‘Gedeelde smart is halve smart.’ Dat gold zaterdagavond voor SC Heerenveen dat een punt overhield aan de thuiswedstrijd tegen het in ernstig degradatiegevaar verkerende Vitesse.

Sportmaandag, 28 april 2003

BCV pakt na 21 jaar weer titel in Harlingen

Harlingen - BCV is zichzelf de baas en daardoor werd de ploeg voor het eerst na 21 jaar weer eens kampioen. De opluchting was zaterdag in Harlingen extra groot, want er werd eindelijk afgerekend met de faalangst.

Sportmaandag, 28 april 2003

Bertine Spijkerman kan iedereen aan, als weg maar vlak is

Heerenveen - Zolang de wegen vlak zijn, kan Bertine Spijkerman iedereen aan. De 20-jarige wielrenster uit Sint Nicolaasga bewees dat zaterdagmiddag na 116 kilometer in Heerenveen. Spijkerman reed in het shirt van de nationale selectie iedereen naar huis en bleef op de streep drievoudig winnares van de klassieker door Zuid-Fryslân Yvonne Brunen, Christine Mos en wereldkampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel voor.

Sportmaandag, 28 april 2003

Kampioenschap Harkemase Boys ineens ver weg

Harkema – Harkemase Boys is hard op weg om de titel in de hoofdklasse C te verspelen aan ACV. Na het gelijke spel van maandag tegen Urk volgde zaterdag een teleurstellende remise tegen Be Quick’28.

Weermaandag, 28 april 2003

Buien en onweer

Vanavond en vannacht komen er enkele buien en daarbij is er kans op onweer. Het wordt vannacht zo’n 11 tot 13 graden, bij een matige en aan zee krachtige zuidwestenwind. Morgen wordt het 16 graden met buien en af en toe zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties