De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van woensdag, 28 november 2007.

Economiewoensdag, 28 november 2007

‘Dalboer’ moet greppels aanleggen

Leeuwarden - Lang buiten lopen is er voor het vee van melkveehouder Hilbrand Bouma uit Aldeboarn niet bij. ,,Wanneer je op zandgrond zit, komt het nog wel voor dat de laatste dieren pas in december in de stal gaan. In maart kunnen ze er dan weer uit. Hier kunnen de dieren door het drassige land maar de helft van het jaar buiten lopen.” Om de weilanden droger te krijgen, moeten er extra kosten worden gemaakt. Extra ondersteuning zoals minister Verburg voorstelt aan ‘dalboeren’ in laaggelegen polders, vindt de melkveehouder een goede mogelijkheid om eerlijk te kunnen concurreren met collega’s die deze beperking niet kennen.

Economiewoensdag, 28 november 2007

Geit als levende lening voor Afrikaans gezin

Leeuwarden – Een geit als sinterklaascadeau. Ruim een week na het begin van de actie van ontwikkelingsorganisatie stichting Heifer ‘Geef een geit met de Feestdagen’ staat de teller al op enkele tientallen geiten. Niet om cadeau te geven aan gezinsleden of vrienden, maar aan gezinnen in ontwikkelingslanden en Oost-Europa. Samen feest vieren blijft zodoende niet alleen beperkt tot het eigen gezin. In ontwikkelingslanden betekent het cadeau zicht op een betere toekomst.

Economiewoensdag, 28 november 2007

Overheid stelt opdrachten in bouw uit

Leeuwarden - Het gaat nog altijd goed in de bouw, maar de groei vlakt sinds de zomer af. Overheden blijken minder opdrachten te verstrekken, zegt Bouwend Nederland. Door de gestegen grondstofprijzen moeten provincies en gemeenten grote bouwprojecten uitstellen.

Hoofdartikelwoensdag, 28 november 2007

Aftrap in Annapolis...

Is de voorbereidende vredesconferentie in het Amerikaanse Annapolis geslaagd? De drie hoofdrolspelers - Bush, Olmert en Abbas - menen van wel. Zij vinden het een triomf dat is afgesproken verder te praten. Maar het is nog te voorbarig om te bepalen of Annapolis daadwerkelijk de geschiedenisboeken ingaat als een doorbraak in de al decennia voortslepende vredesonderhandelingen.

Regiowoensdag, 28 november 2007

Bestuur Koornbeurs stapt op

Franeker - Het bestuur van Theater De Koornbeurs in Franeker stapt op. Dat doet het bestuur uit onvrede over de weigering van de gemeenteraad om het theater 60.000 euro te geven. Dat bedrag zegt het theater hard nodig te hebben. Bestuursvoorzitter H. Geertsma bevestigde de beslissing gisteren.

Regiowoensdag, 28 november 2007

Crosser zorgt voor overlast in natuur

Drogeham - De overlast van crossende jongeren door natuurgebieden wordt in sommige delen van Fryslân te groot. In de natuurgebieden de Hege Bult en de Hamster Mieden bij Drogeham lopen wandelaars gevaar aangereden te worden op de zandpaden. ,,Daar moet wat gebeuren”, vindt boswachter Roel Vriesema. In Drenthe heeft staatsbosbeheer samen met de politie, de provincie en het Drents Landschap afgelopen zondag een actie gehouden tegen crossen in natuur- en stiltegebieden. Daarbij zijn op drie verschillende locaties vijf motorcrossers aangehouden en zeven boetes uitgedeeld.

Regiowoensdag, 28 november 2007

Nieuw, maar ook ’n beetje zoals het is

Heerenveen - Er moet veel veranderen in de wijk Heerenveen-Midden, maar die veranderingen mogen het karakter van de wijk niet aantasten. Dat blijkt uit de een toelichting op de eerste schetsen van een groot ‘veranderplan’ dat de gemeente Heerenveen en woningstichtingen Woonbedrijf en Arqin gisteravond hebben gepresenteerd aan omwonenden.

Regiowoensdag, 28 november 2007

‘Meer tijd voor vmbo-diploma’

Leeuwarden - Scholieren moeten meer dan vijf jaar de tijd krijgen om hun vmbo-diploma te halen. Op die manier zullen meer vmbo’ers een startkwalificatie krijgen en het beter doen in het mbo. Voor slimme vmbo-leerlingen moet het daarnaast in ‘havo-kansklassen’ gemakkelijker worden om door te stromen. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het kabinet.

Regiowoensdag, 28 november 2007

Arriva wil Zuiderzeespoorlijn, NS zeker niet

Den Haag - Vervoerbedrijf Arriva is bereid de Zuiderzeelijn tussen Schiphol en Groningen mede mogelijk te maken, bleek gisteren op een hoorzitting van de Tweede Kamer. De Nederlandse Spoorwegen steken hetzelfde geld liever in bestaand spoor. Dat levert de noorderling dertig minuten reistijdwinst op. Het tegendeel is waar, zegt CdK Van den Berg.

Regiowoensdag, 28 november 2007

‘Maak één grote gemeente in Zuidwest’

Sneek- Eén grote Zuidwesthoekgemeente met meer dan honderdduizend inwoners is het beste voor iedereen. Dat is de conclusie van een onderzoek door bureau OBMC in opdracht van zes Zuidwesthoekgemeenten. Het rapport moet de basis worden voor de herindelingsdiscussie in de gemeenteraden in de Zuidwesthoek

Geloof & Kerkwoensdag, 28 november 2007

Basisbijbel: simpelste bijbelvertaling ooit

Haarlem - De Nieuwe Bijbelvertaling te eenvoudig, vergeleken met de good old ’51 of de Staten? Nee, het kan nog veel simpeler. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt namelijk in 2014 met de ‘basisbijbel’: een vertaling voor de ongeoefende lezer.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 november 2007

Gratis EO-krant verboden

Hilversum - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de gratis krant Christenen in Contact (CiC) van de Evangelische Omroep (EO) verboden, omdat uitgifte van het veertiendaagse blad in strijd is met de Mediawet. Binnen een half jaar moet CiC afgebouwd zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 november 2007

Bottenbley: ‘Gestart met orgeltje en zestig mensen’

Leeuwarden - ,,We zijn niet altijd zo geweest, maar ooit met zestig mensen en een elektronisch orgeltje begonnen.’’ Bemoedigende woorden van ds. Orlando Bottenbley van de Vrije Baptistengemeente Bethel uit Drachten die dinsdag aanschoof bij de vergadering van de Friese Raad van Kerken. ,,Ik geloof dat de kerk de hoop is voor deze wereld. Niet als instituut, maar als organisme.’’

Sportwoensdag, 28 november 2007

Flyers in bekerfinale na thriller tegen HIJS Den Haag

Zoetermeer - Vadeko Flyers heeft gisteravond laten zien dat het team in staat is om met de druk om te gaan. In een thriller versloegen de Heerenveense ijshockeyers HIJS Den Haag in de strijd om een plek in de finale van de beker. Pas in de verlenging ontdeden de Friezen zich van hun waardige opponent. Matt McCarthy werd de matchwinner nadat hij de zijn schot onhoudbaar bleek voor Sami Heinonen.

Sportwoensdag, 28 november 2007

Uitblijven natuurijs bedreiging voor schaatssport

Leeuwarden - Het uitblijven van natuurijs is een regelrechte bedreiging voor de schaatssport. De schaatsbond KNSB verliest ieder jaar tienduizend leden. Bovendien is tachtig procent van de leden ouder dan veertig jaar. Dat werd gisteravond in Leeuwarden bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Bond van IJsclubs Gewest Fryslân.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties