De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 november 2003.

Bijschriftvrijdag, 28 november 2003

Het grote feest

Langzaam maar zeker krijgen we weer zicht op de reden waarom Paulus uitgebreid uitlegt wat we als christenen mogen verwachten als het grote feest van de komst van de Here Jezus is aangebroken.

Cultuurvrijdag, 28 november 2003

IFAT hat de slach wer wûn

De Tynje - It fyftichjierrich bestean fan de stifting IFAT sil sneon op’e Tynje beskieden fierd wurde. In slokje en in praatsje, folle mear sit der net oan. Likegoed hat it IFAT, ôfkoarting fan It Frysk Amateurtoaniel, oant no ta alle oanslaggen fan hegere machten wjerstien.

Dossiervrijdag, 28 november 2003

1500 kilo walviskaak, monument op Schier

Het is feest op Schiermonnikoog, op 2 augustus 1951. Het monument van walviskaken wordt onthuld. Een cadeau van de eilander Klaas Visser, de kapitein van de Nederlandse walvisvaarder Willem Barendsz.

Hoofdartikelvrijdag, 28 november 2003

Heeft D66 te veel gekregen?

Het is eigenlijk wel erg merkwaardig dat juist D66 ervoor getekend heeft om de coalitie CDA-VVD aan een meerderheid te helpen

Hoofdartikelvrijdag, 28 november 2003

Geld voor achterstandskinderen…

Friese kinderen presteren op school minder dan kinderen elders in het land; er is sprake van een onderwijsachterstand. Die constatering uit onderzoek was deze week aanleiding voor een congres, georganiseerd door de Leeuwarder Courant . Tijdens de bijeenkomst werden ook oplossingen aangedragen. Voorwaarde voor oplossingen is in ieder geval meer geld: van de rijksoverheid en eventueel van de provincie. Commissaris van de Koningin Nijpels heeft inmiddels met minister Van der Hoeven van Onderwijs gesproken over de achterstand van de Friese kinderen.

Regiovrijdag, 28 november 2003

Vereniging voor boeren en forensen

Ryptsjerk – Een jaar of veertig geleden, ja, dat was nog eens een tijd. Toen ervoer men het als een eer als het bestuur van Dorpsbelang langs kwam en vroeg of je bestuurslid wilde worden. Niemand zei nee. Dat is nu wel anders, zegt voorzitter Melle de Jong (64) van Dorpsbelang Ryptsjerk. ,,Tegenwoordig mag je blij zijn met elke kandidaat. En dan is het nog afwachten of die persoon ook ja zegt.’’

Regiovrijdag, 28 november 2003

Veel meer huiselijk geweld

Leeuwarden/Amsterdam - De politie krijgt jaarlijks ruim 100.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Dat is volgens het Nederlands Politie Instituut veel meer dan gedacht. Per 1 januari registreren alle politiekorpsen geweld binnen relaties landelijk op dezelfde systematische wijze. Vooral bij andere instanties moet de aanpak dan ook nog verbeteren.

Regiovrijdag, 28 november 2003

Vertrek Knol slecht voor dorp

Aldeboarn – Aldeboarn zamelt handtekeningen in om het bedrijf Knol in het dorp te houden. Het bedrijf sponsort vele verenigingen in het dorp én de gondelvaart. Het vertrek van het dorp betekent een slag voor de leefbaarheid. De inzameling is eigenlijk zinloos, want verhuizen moet.

Regiovrijdag, 28 november 2003

Brand Oldenburger zet Leeuwarden in rook

Leeuwarden – Een houtbrand op de voormalige stortplaats van Oldenburger in Leeuwarden heeft vanmorgen grote delen van Leeuwarden in de rook gezet.

Regiovrijdag, 28 november 2003

Kollumer tekent voor koningskind

Kollum – Piet Bultsma is trots. In drie dagen tijd vervaardigde de heraldisch tekenaar uit Kollum een wel heel bijzonder exemplaar. Nadat hij anderhalf jaar geleden het officiële wapen voor prinses Máxima schilderde, viel hem nu opnieuw een koninklijke eer te beurt. Bultsma’s nieuwste kunstwerk is het wapen voor het kind van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2003

Jeugdkerk blijft groeien

Heerenveen – De jeugdkerk die op 7 december in Heerenveen onder de naam Powerzone van start gaat, is de eerste in Fryslân die gaat varen onder de vlag van de onlangs opgerichte stichting Jeugdkerken van Marcel Gaasenbeek. In tien andere plaatsen zijn jeugdkerken in voorbereiding. De evangelisatieorganisaties Agapè, Youth for Christ en het Flevo Festival hebben inmiddels toenadering gezocht.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2003

Fusie Nijega-Opeinde en Drachten-Noord

Leeuwarden – Per 1 januari worden de gemeenten van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Nijega-Opeinde en te Drachten-Noord samengevoegd. Er ontstaat een nieuwe gemeente die zal worden gesplitst in twee gemeentewijken: Drachten-Nij Beets en Drachten-Opeinde. Per 2008 moeten deze twee wijkgemeenten uitgegroeid zijn tot twee zelfstandige gemeenten. Dat hebben beide kerken donderdag bekendgemaakt.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2003

Kerkelijk platform voor mediation in oprichting

Leeuwarden – Er komt een kerkelijk platform voor mediation (conflictbemiddeling): Platform Church Mediation. Het platform gaat zich richten op mediation binnen de doelgroep, te weten kerkelijke gemeenten en hieraan gerelateerde personen of groepen. In het voorjaar hoopt het Platform officieel van start te gaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2003

Schikking in kwestie Easterein: ds Zijlstra weg

Leeuwarden – Er is een schikking in de ‘Kwestie Easterein’, het conflict tussen ds Hindrik Zijlstra en de kerkenraad van de Samen op Weggemeente Easterein. Ds Zijlstra wordt losgemaakt van de gemeente en daarvoor krijgt hij een ,,losmakingsvergoeding’’. Dit heeft de adviseur van ds Zijlstra, Jan in ’t Veld, vrijdagmorgen meegedeeld.

Sportvrijdag, 28 november 2003

Lionel Lord terug in de basis van Cambuur

Leeuwarden – Doordat Ibad Muhamadu kampt met een hamstringblessure, maakt Lionel Lord vrijdagavond zijn opwachting in de basiself van Cambuur Leeuwarden. Lord zal in het thuisduel tegen De Graafschap als linksbuiten starten.

Weervrijdag, 28 november 2003

Vrij zonnig

Vannacht hebben we opklaringen met kans op enkele mistbanken. Het kwik zakt tot iets boven het vriespunt, lokaal kan het glad worden met minima onder nul. Morgen is het vrij zonnig met temperaturen rond 6 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties