De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 27 oktober 2008.

Cultuurmaandag, 27 oktober 2008

Expositie Bos van Ypeij trekt zo’n 30.000 bezoekers

Leeuwarden - De kunstexpositie in park Groot Vijversburg, het bos van Ypeij, bij Tytsjerk heeft dit jaar zo’n 30.000 bezoekers getrokken. De tentoonstelling droeg het motto Kort is de tijd, en onherroepelijk en werd gisteren afgesloten met een dichtersfestival.

Cultuurmaandag, 27 oktober 2008

Onbewogen maar ontroerend

Het geplande optreden van pianist Richard Fleming kon niet doorgaan vanwege een ‘verschoven rugwervel’. Hij werd vervangen door Antal Sporck, een andere veelbelovende jonge pianist die momenteel in de serie Het Debuut door het land toert. Dat had uiteraard ook consequenties voor het programma. Eigenlijk bleef dat qua opzet ongewijzigd met het accent op wat minder bekend repertoire, want Fleming had naast de bekende sonate Pathétique ook werk van Villa-Lobos en Ginestera op het programma staan. Sporck hanteerde eveneens de sandwichformule met bekende repertoirestukken met daartussenin eigentijds werk waar hij als componist een voorliefde voor heeft. Sporck wil een bruggenbouwer zijn tussen het íjzeren repertoire en de hedendaagse muziek, die volgens hem net zo fascinerend kan zijn. Het maakt een programma niet alleen contrastrijk maar ook komt de hedendaagse muziek zo in een historisch kader te staan, aldus Sporck.

Cultuurmaandag, 27 oktober 2008

Jongens van Kampen Boys Choir maken grote indruk

Bouwe Dijkstra uit Roden heeft in Nederland de op Engelse leest geschoeide jongenskoorcultuur gevestigd. Na het Roder Jongenskoor en het Martini Jongenskoor in Sneek leidt hij sinds 2002 alleen nog het Kampen Boys Choir. Bij de eerste lustrumviering van dit koor werden opnames gemaakt voor de eerste cd. Deze cd werd vrijdagavond in de Grote Kerk in Leeuwarden en zaterdagavond in de Kamper Bovenkerk na afloop van een concert gepresenteerd.

Economiemaandag, 27 oktober 2008

‘Ontwikkeling platteland is aan de bewoner’

Bunschoten - Plattelanders moeten het initiatief over de ontwikkeling van hun regio naar zich toetrekken. Dat heeft veel meer resultaat dan afwachten wat de overheid doet. Het wachten leidt alleen maar tot passiviteit. Vooral omdat heel veel partijen zich met de invulling van het platteland bemoeien.

Economiemaandag, 27 oktober 2008

Groothandel Klunder in Drachten overgenomen

Drachten - Technische Groothandel Klunder Drachten is overgenomen door MK Technische Handelsgroep van de heer Matthieu Kroon. De overname heeft geen gevolgen voor het personeel. ,,Het is de bedoeling dat we de bedrijfsactiviteiten van het familiebedrijf onder de zelfde naam voortzetten.” Bij het bedrijf werken veertig mensen.

Hoofdartikelmaandag, 27 oktober 2008

Het kleine denken over milieu...

Nederland is een klein land. Niet alleen geografisch, maar ook in, bijvoorbeeld, bestuurlijke zin. Een voorbeeld is de manier waarop de overheid met de mond de visie van de milieugoeroe Al Gore belijdt, maar in de praktijk steeds laat zien geen of geen goede keuzes te kunnen maken.

Geloof & Kerkmaandag, 27 oktober 2008

Schuller jr. weg als tv-pastor Hour of Power

Garden Grove - Ds. Robert H. Schuller en zijn zoon Robert Anthony gaan niet samen verder bij the Hour of Power. Een diepgaand verschil over de visie van de kerk heeft geleid tot een breuk. Robert A. is straks niet meer te zien in de televisiekerkdienst.

Geloof & Kerkmaandag, 27 oktober 2008

PKN-afvaardiging bezoekt Friese dorpsgemeenten

Suwâld - Een afvaardiging van de bestuur van de Protestantse Kerk is dinsdag op bezoek geweest bij de Protestantse Gemeenten van Tytsjerk, Ryptsjerk en Suwâld.

Geloof & Kerkmaandag, 27 oktober 2008

Andere godsnaam in NBV Studiebijbel

Utrecht - In de NBV Studiebijbel die donderdag verschijnt wordt als godsnaam JHWH gebruikt. Anders dan in de Nieuwe BijbelVertaling (NBV) waar de godsnaam als Heer met kleine hoofdletters wordt geschreven. Aan de Studiebijbel van 2300 bladzijden dik hebben zestig wetenschappers uit Nederland en België gewerkt.

Geloof & Kerkmaandag, 27 oktober 2008

Grote belangstelling voor Groninger Biebel

Groningen - Er is zeer veel belangstelling voor de Groninger Biebel. De boekhandels hebben alle exemplaren van de eerste oplage ingekocht om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt bij de presentatie van de bijbelvertaling in de Martinikerk in Groningen.

Geloof & Kerkmaandag, 27 oktober 2008

Onderdompeling in kerk in Egypte

Sjoerd P. Hoekstra reisde veel, privé en voor zijn werk in diverse functies in de landbouw, en maakte in vele landen kerkdiensten mee. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten. Door Sjoerd Hoekstra.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Heerenveen reikt Verbeek helpende hand

Rotterdam - Tornen aan de positie van hoofdtrainer Gertjan Verbeek doen de beleidsbepalers van Feyenoord geenszins, zeggen ze, maar zodra de leiding een dergelijke stelling inneemt is intern doorgaans al het een en ander gezegd en geschreven. Heerenveen had gistermiddag extra gif in De Kuip kunnen uitstrooien.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Volleyballende globetrotter Jean heeft weer ’n thuis

Sneek - Het is al weer bijna twee maanden geleden, dat Jean Carlos Rodrigues Marcilio een contract tekende bij het volleybalteamteam van VC Sneek. Zaterdag mocht de Braziliaan voor eigen publiek debuteren, nadat de bond in zijn geboorteland de ‘volleyballende globetrotter’ ten langen leste vrij gaf. Hekkensluiter Voorburg werd met 3-2 (23-25 25-21 25-22 22-25 15-11) verslagen en voor Sneek kan het carnaval beginnen.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Berlusconi in de polder

Nee, deze column gaat niet over het smadelijke verlies van sc Heerenveen tegen AC Milan. Geen diepe buiging voor de mannen van Silvio Berlusconi. Geen excuses achteraf. En ook geen zout in de wonden. Ik wil het deze keer graag hebben over Marokkanen. Een columnist mag ook wel eens meehuilen met de wolven in plaats van altijd maar origineel proberen te zijn.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Tinga is zijn trainer in Strontrace te snel af

Workum - De 15,5 kilometer lange Strontraceloop kreeg zaterdag pas in de eindsprint de beslissing. Tiedo Tinga had iets meer snelheid in de benen dan Hero Polet en ging als eerste over de finish op camping It Soal. Bij de vrouwen kwam, zag en overwon Ylona Kruis.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

De Vries en Stroetinga klasse apart

Deventer - Als de marathon op een massasprint uitdraait is Arjan Stroetinga oppermachtig. Het lukte de schaatser uit Waskemeer zaterdagavond voor de vierde keer dit seizoen. De 27-jarige automonteur liet opnieuw zien dat hij op dit moment niet te verslaan is. In Deventer finishte Stroetinga vóór Sjoerd Huisman (Andijk) en de Fransman Alexis Contin.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Triatlon is als ‘hillich fjoer’ voor Jacob van der Ploeg

Assen - Een halve marathon hardlopen, honderd kilometer fietsen, dan 100 ronden schaatsen op de kunstijsbaan. In Assen was de wintertriatlon heel lang een uitdaging voor de met een onuitputtelijke dadendrang behepte individuele sporters. Stichting Wintertriathlon Assen hield het vol tot 1995. Henk van Lint is voorzitter van de Nederlandse Triathlon Bond en noemt het een moedige beslissing dat de organisatie de drempel verlaagde en koos voor de halve afstand. Assen werd beloond met een NK en sinds 2001 strijden ook de vrouwen om goud, zilver en brons.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Slecht imago, maar wel een leven gered

Sneek - Als voetbalclub is het moeilijk om een stempel kwijt te raken. Al helemaal als het een negatieve betreft, zoals dat bij Waterpoort Boys het geval is. Of ‘was’ wellicht, getuige de loftuitingen waarmee de Sneker ‘probleemclub’ de afgelopen weken werd overspoeld, omdat de aanwezigheid van een defibrillator écht van levensbelang bleek. Trainer Jappie Booy glimt dan ook van trots. ,,Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar we hebben wel een leven gered.”

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Terschelling echt een dagje uit voor FFS

Waddenzee - Nog maar net is omgeroepen dat er geen meegebrachte etenswaren aan boord van de Tiger mogen worden genuttigd, of de koelbox van FFS-leider Jo de Boer gaat open. ,,Wolle de hearen ek in broadsje?”, informeert hij bij de spelers, trainer Pieter Postma en grensrechter Mint Pijlman. En terwijl het er stevig aan toegaat op het ruime sop, hebben de spelers en leiding de keus uit broodjes kaas of ham of een krentenbol. De bananen in de koelbox worden bewaard voor later op de middag.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

LDODK in topper meer dan klasse beter dan Steeds Hooger

Gorredijk - LDODK heeft in de wedstrijd tegen Steeds Hooger eenvoudig de ongeslagen status kunnen handhaven. Op het nieuwe kunstgras in Gorredijk kwamen de gasten er geen moment aan te pas, zelfs zonder dat ‘Leer Door Oefening De Korfbalsport’ tot het uiterste ging.

Sportmaandag, 27 oktober 2008

Pete Miller kneedt Aris tot een winnende ploeg

Leeuwarden - Na de eclatante zege tegen Nijmegen vorige week heeft Aris Friesland zaterdag laten zien dat het ook lelijke overwinningen kan boeken. Voor de winst tegen het fysiek sterke Leiden moesten de Leeuwarder basketballers diep gaan. Het begint er echt op te lijken dat coach Pete Miller iets moois aan het neerzetten is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties