De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 27 september 2007.

Economiedonderdag, 27 september 2007

Een uitzendbureau voor ouderen en zieken

Drachten - Werkgevers zijn huiverig om ouderen, allochtonen en chronisch zieken aan te nemen. Met een uitzendbureau speciaal voor deze kansarme groepen, wil re-integratiebedrijf Lelie-Hollander uit Drachten werkgevers over de drempel krijgen. ,,We willen vooral de misverstanden wegnemen rond deze groepen”, zegt directeur René Lelie.

Hoofdartikeldonderdag, 27 september 2007

Bestuurskracht, schaalvergroting...

Bestuurskracht. Dat begrip speelt een belangrijke rol in discussies over de mogelijkheden van gemeenten om taken van Den Haag over te nemen. Dat laatste is steeds meer het geval. Te denken valt aan de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning waarin de gemeenten de hoofdrol spelen. Veel gemeenten zijn - objectiviteit beschouwd - niet in staat de toenemende taken goed uit te voeren: te weinig bestuurskracht.

Regiodonderdag, 27 september 2007

Overlastgevers krijgen meer kansen

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden gaat bij ernstige overlast minder snel een woning sluiten. Het college van wethouder heeft gisteren besloten de zogenaamde Wet Victoria - die de maatregelen tegen overlast regelt - op een aantal punten aan te passen. Zo wordt de begunstigingstermijn - de tijd tussen het bericht dat de woning wordt gesloten en de daadwerkelijke sluiting - verruimd van één naar vier weken. Ook wordt de overlastgever een extra keer gewaarschuwd. Zo hoopt de gemeente sterker te staan bij een rechtzaak.

Regiodonderdag, 27 september 2007

Wie biedt er? Eén buitenrit op mijn paard aangeboden

Eastermar - Met een veiling willen dorpsbewoners van Eastermar geld bij elkaar halen voor de opknap van hun sporthal De Burgerkamp. Particulieren en bedrijven hebben daarvoor de meest uiteenlopende producten en diensten verzameld. Zo kan er geboden worden op een rondrit ‘oer de klaai’ achterop de motor, op pakken biologische hooi en op een vaart op het eerstvolgende schip dat in Harlingen van de werf rolt. Andere inwoners bieden aan een x aantal uren in andermans tuin te werken, hun Opel Tigra Cabriolet uit te lenen en hun paard één buitenrit lang ter beschikking te stellen.

Regiodonderdag, 27 september 2007

Kinderen leren niet, ze verwerven kennis

Leeuwarden - Jonge kinderen leren niet bewust, maar pikken ongemerkt informatie op die hen aangereikt wordt. Ze onthouden niet door regels toe te passen, maar zien regelmatigheden in gegevens. Ze leren niet, maar verwerven. In het taalonderwijs aan jonge kinderen zou de nadruk daarom meer moeten komen te liggen op het natuurlijk leren, in plaats van het aanleren van regels. Dat stelde prof. dr. Kees de Bot, hoogleraar toegepaste taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, gisteren tijdens de Taaldag Fryslân in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 27 september 2007

‘Die zwarte daar, wat een prachtig kalf ’

Workum - ,,Zonde, dat weer”, zegt een toeschouwer van de jaarlijkse veekeuring op de Merke in Workum. ,,Ja het valt me nog mee hoeveel mensen er zijn”, zegt haar buurvrouw. Tientallen paraplu’s gaan de lucht in als de zoveelste bui valt. De woensdag van de feestweek in Workum is al meer dan honderd jaar de ‘Kokedei’, de grote koeienkeuring voor veehouders uit de omgeving van Workum. In verschillende categorieën, van kalfjes tot oude koeien, paraderen de koeien langs de jury. En dan maar hopen dat het dier netjes loopt en niet vies wordt in de blubber.

Regiodonderdag, 27 september 2007

Grou verliest zwembad

Grou - In Grou zal de komende jaren geen zwembad meer zijn. Dat is duidelijk geworden na de discussie van de gemeenteraad gisteravond over de bouw van de Brede Scholen in Grou in Akkrum. Vanwege het miljoenentekort in Boarnsterhim, stelde het college van B en W een alternatieve invulling van de Brede School Grou voor, zonder zwembad.

Regiodonderdag, 27 september 2007

Asielzaken verlopen niet altijd eerlijk

Leeuwarden - Asielzoekers kunnen hun verblijfsvergunning voor Nederland mislopen door problemen met ambtsberichten waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich baseert. IND-medewerkers lijken vooringenomen en partijdig gebruik te maken van de berichten, die worden opgesteld door Buitenlandse Zaken.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 september 2007

Ds. Peter Hendriks op conferentie ‘De kerk leeft!’

Zwolle - Ds. Peter Hendriks uit Hengelo is één van de sprekers op de conferentie ‘De kerk lééft!’ op zaterdag 6 oktober in Zwolle. Hendriks zal spreken over ‘Werken aan ontmoetingen’. Tijdens de conferentie over gemeenteopbouw zal worden gezocht naar ,,nieuwe kansen voor de gemeente”, aldus Piet Beintema van het Protestants Dienstencentrum Fryslân. ,,Hoe bouw je de gemeente zo op dat ze ook in de toekomst een ‘levendige’ plek in de samenleving kan behouden? Met praktijkverhalen en in workshops willen we zoeken naar nieuwe en levensvatbare kansen voor de gemeente. Zodat de kerk toekomst heeft.”

Geloof & Kerkdonderdag, 27 september 2007

‘Christendom te veel gedomineerd door westers denken’

Utrecht - ,,Als de christelijke traditie het gesprek aangaat met de oude culturen van Azië en Afrika, kan er een nieuw tijdperk van theologische creativiteit ontstaan, dat vergelijkbaar is met dat in de tweede, derde en vierde eeuw.” Dat zei de Schotse zendingswetenschapper Andrew F. Walls gisteren op de conferentie ‘South moving North’.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 september 2007

Icoon van Friese heiligen gewijd

Hemelum - In het klooster in Hemelum is gisteren de nieuwe icoon ‘Hilligen fan de Fryske lannen’ gewijd. Het is de vierde en laatste grote icoon voor de iconostase in het Russisch-orthodoxe klooster van de H. Nicolaas.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 september 2007

Film over nieuwe vormen geldwerving kerk

Dronten - Vanwege dalende ledentallen wordt het voor veel gemeenten steeds moeilijker om het huishoudboekje sluitend te krijgen. De film Gooi het net uit aan stuurboord geeft gemeenten handvatten voor nieuwe wegen om mensen te bereiken. Gisteren werd de flim in Dronten gepresenteerd door Raad voor Plaatselijke Geldwerving (RPG).

Sportdonderdag, 27 september 2007

Cambuur rekent op uitverkocht stadion tegen AZ

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden verwacht een uitverkocht stadion vanavond in de bekerwedstrijd tegen AZ. Gisteren waren al 9200 kaarten verkocht. Volgens trainer Jurrie Koolhof is het mogelijk dat zijn team het grote publiek een stunt voorschotelt, ook al denkt hij dat AZ op volle sterkte zal aantreden. ,,Elke bekerronde zijn er wel verrassingen. Kijk naar Willem II en Vitesse. Een kans hebben we altijd.” Daarvoor past Koolhof zijn team wel helemaal aan de tegenstander aan. Hij gaat waarschijnlijk met vijf middenvelder spelen en één spits.

Sportdonderdag, 27 september 2007

ONS Sneek met opgeheven hoofd uit beker

Sneek - Er moest een penaltyserie aan te pas komen om de beslissing te brengen. En die luidde dat ONS Sneek gisteren uit de bekerstrijd vloog en dat FC Zwolle met hangen en wurgen de derde ronde haalde. De Snekers dwongen de eerstedivisionist tot het uiterste en waren dicht bij een stunt. Dat het niet lukte was balen voor de formatie van Fred de Boer, maar diens mannen konden met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Sportdonderdag, 27 september 2007

Afgetekende zege voor Heerenveen

Mijdrecht - Heerenveen won gisteravond in Mijdrecht, op de grens van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, in de tweede ronde van de KNVB beker afgetekend van de amateurs van Argon. Zowel in de competitie als in de beker willen de Friezen ver komen, wetende dat dit seizoen keihard moet worden gewerkt om de tegenstander op de knieën te krijgen. Tegen Argon lukte dat de eerste helft prima, zodat de ploeg van trainer Alex Pastoor - hij verving voor de tweede en laatste maal de geschorste Gertjan Verbeek - met een geruststellende 0-2 voorsprong kon gaan rusten.

Sportdonderdag, 27 september 2007

Afonso Alves kan beloften niet helpen

Heerenveen - Het verlies van Jong Heerenveen in het bekerduel tegen landskampioen PSV overschaduwde gisteravond de rentree van Afonso Alves. De 26-jarige Braziliaan inspireerde de ploeg van trainer Henk Herder in een halfvol Abe Lenstra stadion, maar kon het belofteteam niet helpen aan een plaats in de derde ronde van het KNVB bekertoernooi.

Sportdonderdag, 27 september 2007

KNVB zet PSV uit beker, Jong SC Heerenveen door

Zeist - De voetbalbond KNVB heeft vanmiddag landskampioen PSV uit het bekertoernooi gezet. De Eindhovense club heeft woensdag Manuel da Costa opgesteld in de met 3-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Jong Heerenveen. Da Costa was wegens een schorsing uit het vorige seizoen niet speelgerechtigd. Volgens de reglementen van de bond heeft PSV nu de wedstrijd verloren en is Jong Heerenveen door naar de volgende ronde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties