De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van maandag, 27 juli 2009.

Cultuurmaandag, 27 juli 2009

Thecla ‘Sien’ Scheepbouwer naar Drents Veenpark

Barger-Compascuum - Thecla Scheepbouwer, voormalig eigenaar van Museum Ot en Sien in Surhuisterveen, gaat als vrijwilliger aan de slag bij het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum. Dat heeft een woordvoerder van het park gisteren gemeld.

Cultuurmaandag, 27 juli 2009

Literaire tocht vanwege veertig jaar Lauwersmeer

Lauwersoog - Schrijver Gritter uit Zuidhorn en dichter Koos van der Goot uit Grijpskerk organiseren eind augustus, begin september een literaire tocht over de oude bodem de Lauwerszee. Het duo houdt de tocht Stuurloos vanwege het veertigjarig bestaan van het Lauwersmeergebied. Gritter verzorgt het prozagedeelte, Van der Goot de poëzie.

Hoofdartikelmaandag, 27 juli 2009

Negatief toekomstbeeld…

Met mij gaat het goed, maar niet met de maatschappij als geheel. Dit is elke keer weer een opvallende uitkomst van maatschappelijk onderzoeken door bijvoorbeeld het Sociaal Cultureel Planbureau. De ondervraagde zegt hiermee dat zijn leven wel goed is, maar dat buiten de deur de ellende huist.

Regiomaandag, 27 juli 2009

De koe is als een fotomodel dat net uit bed is

Wâlterswâld - ,,Je moet eerst de haren overeind föhnen en dan pas afscheren anders scheer je ook andere dingen weg.” Cowfitter Erica Rijneveld uit Ammerstol geeft Andreas Osinga en zijn zus Jennie uit Vrouwenparochie les in het toiletteren van hun kalf Sam Richella op de veekeuring in Wâlterswâld.

Regiomaandag, 27 juli 2009

Stavoren mist weer skűtsjesilerij

Stavoren - Voor het derde jaar op rij is de SKS-silerij bij Stavoren afgelast. Vanwege de wind was het zaterdag onverantwoord om een parcours voor de IJsselmeerdijk uit te leggen.

Regiomaandag, 27 juli 2009

De grondprijs schiet alle kanten op

Leeuwarden - De prijs die betaald wordt voor grond schommelt extreem. Terwijl in sommige provincies de prijs met 20 procent steeg, daalde die in andere delen van het land met 30 procent. Ondanks de stagnerende huizenmarkt bleef in Fryslân de prijs voor grond stijgen.

Regiomaandag, 27 juli 2009

De jonge zeilers gaan voor snelheid, de oudere voor luxe

Sneek - Zeilen is weer hip. Jongeren boeken vaker een zeilvakantie en ook ouderen zoeken geregeld het avontuur op het water op. Zij kiezen graag voor wat meer luxe. Zeilscholen die zijn aangesloten bij Hiswa Vereniging hebben vorige zomer 10 procent meer omzet gehaald dan het jaar daarvoor. Het aantal cursisten dat een CWO-erkende training volgde, groeide met 7 procent. Het aantal jongeren tussen de zeven en achttien jaar dat een zeilcursus volgde, nam zelfs toe met 9 procent, zegt Geert Dijks, hoofd branchebelangen van Hiswa. ,,Dit is een goed signaal voor de watersportindustrie. Verjonging van zeilers en waterrecreanten is van groot belang voor de toekomst.”

Geloof & Kerkmaandag, 27 juli 2009

David slingerde een steen zo groot als een tennisbal naar Goliat

De slinger waarmee David Goliat uitschakelde was een gevaarlijk wapen in die tijd. Het schoot geen kiezelsteentje weg, maar een steen ter grootte van een tennisbal. Dat legt James K. Hoffmeier uit in zijn boek De archeologie van de Bijbel. Hij maakt op toegankelijke en overtuigende manier de resultaten van de archeologie vruchtbaar voor het verstaan van de Bijbel, vindt Catherinus Elsinga.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juli 2009

Groningse kerken openen deuren met Kerk&Zo

Groningen - Kerken in de stad Groningen gaan van zaterdag 29 augustus tot en met zaterdag 12 september open voor publiek. Het gebeurt in het kader van de manifestatie Kerk&Zo, die voor de tweede keer wordt gehouden.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juli 2009

Duitse kerken op zoek naar geld voor kermispastor

Berlijn - De Sächsiche Landeskirche heeft van haar landelijke kerkvergadering (synode) de opdracht gekregen om met de andere Oost-Duitse kerken en de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) geld te vinden voor de financiering van een speciale circus- en kermisdominee.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juli 2009

Op zoek naar het geheim van Tim Keller

Piet de Jong, predikant van de Oude of Pelgrimsvaderkerk in Rotterdam-Delfshaven zag zijn studieverlof als een mooie gelegenheid om de Redeemer Church van Tim Keller nader te bestuderen. Kan de Nederlandse kerk er wat van leren? De komende weken schrijft hij een verslag.

Sportmaandag, 27 juli 2009

Friese fokmerrie steelt dressuurshow op het Bildt

Vrouwenparochie - Esther Liano stal zaterdagmiddag op het concours hippique Sint Annaparochie de show met haar Friese merrie Amke B. Voor de amazone uit Harkema bevestigt het dat Friese paarden het heel goed aankunnen in de dressuur. Haar kür op muziek bewijst dat ze met deze negenjarige merrie echt een talent in huis heeft gehaald.

Sportmaandag, 27 juli 2009

Weening trainde liever dan de Tour de France te volgen

Lanaken - Pieter Weening kreeg de afgelopen drie weken niet veel mee van de 96e Ronde van Frankrijk. Terwijl z’n collega’s van de Rabobankploeg zich weinig succesvol door Frankrijk begaven, bereidde de Harekiet zich voor op de Ronde van Spanje. ,,Ik ha sa no en dan de finale op televyzje sjoen. Foar de rest ha ik hjir hiel hurd traind”, zo meldt Weening vanuit zijn huis in het Limburgse Lanaken.

Sportmaandag, 27 juli 2009

Burgums fierljepfeestje op NFM in It Heidenskip

It Heidenskip - Hij heeft er lang op moeten wachten, maar zaterdagavond was het dan eindelijk zover voor Hannes Scherjon. De fierljepper uit Burgum boekte op de nationale fierljepmanifestatie (NFM) in It Heidenskip zijn eerste grote succes bij de senioren. En er viel meer te vieren voor de afdeling Burgum, die er grotendeels verantwoordelijk voor was dat de Hollanders er niet aan te pas kwamen bij de prestigestrijd.

Sportmaandag, 27 juli 2009

Zelfvertrouwen ‘outsiders’ PC

Arum/Sexbierum - Met Hendrik Tolsma en Herman Sprik als koningen in Sexbierum en Arum speelden de favorieten voor de PC van komende woensdag verstoppertje. Of zijn de op voorhand sterkste parturen op dit moment gewoon niet zoveel beter dan de rest? Dat laatste is niet uit te sluiten.

Sportmaandag, 27 juli 2009

Huymans wil overal spelen, zelfs achterin

Den Helder - Twee weken voor de competitiestart van SC Cambuur staat een extra verdediger nog altijd op het verlanglijstje. Centraal achterin is de spoeling dun. Dat het voor problemen kan zorgen, werd zaterdag tegen Willem II pijnlijk duidelijk. Toen Robert van Boxel - last van zijn hamstring - uit voorzorg gewisseld werd, moest de toch als middenvelder te boel staande Dave Huymans ineens centraal achterin spelen. Verre van ideaal. ,,Ach”, zegt Huymans, ,,ik speel gewoon waar de trainer me hebben wil.”

Sportmaandag, 27 juli 2009

Cambuur zet zichzelf voor schut

Den Helder - Als het oefenduel tegen Willem II van zaterdag in Den Helder iets moet zeggen over waar SC Cambuur staat, dan is het niet best. De ploeg van trainer Stanley Menzo verloor zaterdag op beschamende en onthutsende wijze. Niet zozeer de uitslag, maar de manier waarop die tot stand kwam, is zorgwekkend.

Sportmaandag, 27 juli 2009

AZ tikt Heerenveen op de vingers

Amsterdam - Wat was het nu? Een echte finale, een laatste test of een veredelde training? In het kamp van Heerenveen liepen de meningen sterk uiteen. En dus was de nederlaag snel verklaard.

Sportmaandag, 27 juli 2009

‘Dit kan alleen tegen Janneke en Mieke’

Amsterdam - Daar waar hoofdtrainer Trond Sollied zich zaterdagavond zichtbaar ergerde aan de prestatie van sc Heerenveen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, bleef de Noor voor de draaiende camera’s een gentleman. Hoezeer hij ook gegriefd was, uit de school klappen is er niet bij. Dat laat hij over aan zijn assistent Chris van Puyvelde, die in petit comité wel zijn ongenoegen uitte over het matige optreden van de Friese ploeg.

Sportmaandag, 27 juli 2009

Heerenveen ontmaskerd in ouvertureACTUEEL
Familieberichten
Advertenties