De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 mei 2008.

Cultuurdinsdag, 27 mei 2008

Hakze met ‘The Colors of Music’ naar Cadzand-Bad

Cadzand-Bad - Kunstenaar Dirk Hakze uit Sneek gaat voor de tiende editie van zijn kunstproject The Color of Music naar het strand van Cadzand-Bad. Dat heeft hij gisteren laten weten.

Cultuurdinsdag, 27 mei 2008

Bernlef houdt benefietactie voor boete Kameleonfilm

Leeuwarden - De Groninger studentenvereniging Bernlef houdt een benefietactie om de boete te kunnen betalen voor de Friese kameleonfilm die ze gemaakt heeft. Op 22, 23 en 24 augustus zal de Groninger studentenvereniging met een fietscafé de Elfstedentocht fietsen en in Franeker, Dokkum en Sneek activiteiten organiseren. Dat heeft de studentenvereniging bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 27 mei 2008

Nieuw hoofd programmering voor De Harmonie

Leeuwarden - Pietie van Veen is het nieuwe hoofd programmering van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Van Veen heeft per 1 mei Wieke Roorda opgevolgd die ruim dertig jaar verantwoordelijk was voor de samenstelling van het theaterprogramma. Dat heeft een woordvoerster van de schouwburg gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 27 mei 2008

Frysk Festival zoekt nog steeds oude mannen

Leeuwarden - Slechts vier mannen hebben zich tot nog toe aangemeld voor een rol in de voorstelling Twee oude vrouwtjes die komende zomer wordt gespeeld op het Frysk Festival. Voor de productie worden mannelijke zestigplussers met een ruime koorervaring gezocht, die samen een vierstemmig, Friestalig kwartet vormen.

Economiedinsdag, 27 mei 2008

Gewassen blijven nog groeien zonder veel regen

Leeuwarden - Echt last hebben de boeren in Fryslân nog niet van het uitblijven van veel regen. Toch is een bui op zijn tijd voor velen welkom. De regen van afgelopen nacht zet nog geen zoden aan de dijk. ,,Klagen doen we nu nog niet”, zegt akkerbouwer in Holwerd en woordvoerder van landbouworganisatie LTO Noord Upt Hiddema. ,,Wanneer we om water vragen, zul je zien dat er binnenkort weer veel te veel valt. De gewassen groeien in het algemeen nog goed.”

Hoofdartikeldinsdag, 27 mei 2008

Het nieuwe gezicht van de PvdA...

Het moet worden gezegd: de PvdA onder de nieuwe fractievoorzitter Hamer laat van zich horen. De partij begint haar kleurloosheid wat te verliezen nu Hamer bijna wekelijks een standpunt inneemt dat zorgt voor publiciteit.

Regiodinsdag, 27 mei 2008

Nog nooit ruzie gehad - tussen aanhalingstekens

Akkrum - Ze zullen wel het oudste echtpaar van Akkrum zijn, denken Petrus en Minke Arendsz. Vandaag zijn ze zeventig jaar getrouwd. Petrus: ,,Een heel mensenleven.” Minke: ,,Nou, wel twéé mensenlevens. Als je soms de krant leest...”

Regiodinsdag, 27 mei 2008

Mogelijk drie weerrecords in mei

Leeuwarden - Mei 2008 gaat op jacht naar drie weerrecords. Met nog vijf dagen te gaan zou deze maand in Leeuwarden wel eens de warmste, zonnigste en droogste sinds het begin van de reguliere metingen kunnen worden. Het neerslagtekort in het westelijk deel van Fryslân is opgelopen tot bijna 140 mm en de droogtecurve loopt aardig parallel met de zomer van 1976: de droogste van de eeuw.

Regiodinsdag, 27 mei 2008

‘Als ik zak, moet ik de hele zomer aan het werk’

De eindexamens zitten er bijna op voor 7870 Friese scholieren. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Sinds Tieme Dolstra heeft besloten minder koffie te drinken, gaat het studeren hem gemakkelijker af.

Regiodinsdag, 27 mei 2008

Mensen met laag inkomen houden dorp leefbaar

Dorpen zijn van steeds groter belang voor de economie, stelt onderzoekster Van Leeuwen in haar proefschrift. Het platteland van Nederland wordt steeds aantrekkelijker voor bedrijven. Doordat communicatie via internet gaat, hoeven veel bedrijven niet meer in de Randstad te zitten. Dat geldt ook voor hun werknemers. ,,Naast de rust en ruimte waarderen ze ook de gezondere leefomgeving, het landschap en de recreatiemogelijkheden.” Daardoor verandert het platteland van een agrarisch gebied in een ‘consumptielandschap’, aldus Van Leeuwen.

Sportdinsdag, 27 mei 2008

Matusiak scoort voor Polen

Reutlingen Radoslaw Matusiak heeft gisteren zijn zesde interlanddoelpunt voor Polen aangetekend. De spits van sc Heerenveen, die na de winter was uitgeleend aan de Poolse topclub Wisla Kraków, maakte in het oefenduel met Macedonië zes minuten voor tijd vanaf de strafschopstip de gelijkmaker. Het duel in de Duitse plaats Reutlingen, waar de Polen in de buurt een trainingskamp hebben belegd, eindigde voor 2500 toeschouwers in 1-1.

Sportdinsdag, 27 mei 2008

sc Heerenveen contracteert Lesley Fellinga (22)

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft Lesley Fellinga (22) overgenomen van BV Veendam. De verdediger werd geboren op Haitï. Voor dat land doet Fellinga de komende maand ook mee aan WK-kwalificatiewedstrijden. Het afgelopen seizoen speelde hij vijftien duels voor Veendam. In zijn eerste jaar speelde hij één duel.

Sportdinsdag, 27 mei 2008

Altijd maar weer afhankelijk van een ronde bal

De beeldvorming van voetbalvrouwen als shoppende dellen heeft zijn climax bereikt in de serie die deze categorie vrouwen elke zondagavond op televisie karikaturaal wegzet. Helemaal onterecht is deze beeldvorming niet, sinds de vrouwen van topvoetballers in Amsterdam en Rotterdam vanaf halverwege de jaren zestig wekelijks in een nieuwe outfit en met vers getoupeerde haren op de tribune te bewonderen waren. Maar een eenzijdige beschouwing van hun opvallende uiterlijk en gedrag doet onrecht aan de wijze waarop de meeste van hen omgaan met de wereld waarin zij plotseling terechtkomen.

Sportdinsdag, 27 mei 2008

Aris maakt met Miller volgende stap

Leeuwarden - In de jaren zeventig schoot ’ie met scherp bij Donar in Groningen. ‘Pistol Pete’ noemden ze hem daar. Eén speler die Richard Miller, de nieuwe coach van Aris Friesland, komend seizoen ook zeker in Leeuwarden wil zien spelen is een goede schutter. Met daaromheen sterke atletische basketballers. Want met agressief spel in een hoog tempo hoopt de 56-jarige Amerikaan de club in sportief verval weer eens de play-offs in te loodsen. ,,You play hard, or you don’t play.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties