De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 april 2007.

Economievrijdag, 27 april 2007

Vakbonden bereiden acties post voor

Hoofdartikelvrijdag, 27 april 2007

Kindermishandeling

De wijze waarop de samenleving omgaat met gehandicapten is een graadmeter van haar beschaving. De koppeling tussen de benadering van een groep in de samenleving en de beschaving is ook toepasbaar op bijvoorbeeld de kinderen. Allerlei berichten van de afgelopen dagen over kindermishandeling zijn aanleiding en reden om eens goed te kijken hoe beschaafd Nederland is in de omgang met kinderen.

Regiovrijdag, 27 april 2007

Lyklema houdt wel van een crisis

Buitenpost – Een stevig debat, daar houdt burgemeester Louis Jacobus Lyklema wel van. Een kleine crisis zoals vorige week over het homohuwelijk in zijn gemeente Achtkarspelen, dat is wat hem betreft genieten. Dan gaat het tenminste ergens over. Helaas gaat het in een raadsvergadering vaak over punten en komma’s en daar kan hij minder tegen. Helemaal niet meer sinds zijn hartaanval in september. ,,Dan weet je weer wat echt belangrijk is. Wat dat betreft is het wel goed dat ik wegga. Ik erger me de laatste tijd wel eens wat aan dat geneuzel. Dat kun je aan mijn gezicht aflezen, heb ik gehoord en dat is niet goed. De voorzitter van de raad moet objectief zijn.”

Regiovrijdag, 27 april 2007

Heldoorn wordt burgemeester Assen

Assen - Sicko Heldoorn wordt de nieuwe burgemeester van Assen. Heldoorn (50) is momenteel burgemeester van de gemeente Opsterland.

Regiovrijdag, 27 april 2007

Iepenloftspullen: ‘Calamiteitenfonds’

Dronrijp - Iepenloftspullen willen een ‘calamiteitenfonds’ voor als het tijdens uitvoeringen slecht weer is en er weinig mensen komen opdagen. Dat staat in een brief van de gezamenlijke iepenloftspullen aan Gedeputeerde Staten. De iepenloftspullen vragen steun van de provincie om zich te professionaliseren en het hoofd boven water te houden.

Regiovrijdag, 27 april 2007

Verschil in temperatuur heel groot

Leeuwarden - Terwijl het gisteren op Terschelling niet eens vijftien graden werd, toucheerde de temperatuur in Appelscha de tropische grens van dertig graden. Dat april doet wat hij wil is bekend, maar de lentemaand maakt het dit jaar wel heel bont. En het is extreem droog. In Leeuwarden is tot nu toe deze maand 1 millimeter regen gevallen.

Regiovrijdag, 27 april 2007

Oranje-verzameling moet weg

Heb je eindelijk een mooi plekje gevonden voor je Oranjeverzameling, moet je wéér op zoek naar een nieuwe locatie. Het overkomt de 86-jarige Alberta van der Heide-Huizinga. Haar uitgebreide verzameling Oranjespullen moet voor 1 mei verwijderd zijn uit zorgcentrum Talma State in Heeg. Dat heeft de leiding van zorggroep Tellens de familie Van der Heide laten weten. ,,Ik hie in pear jier lyn de tasizzing dat myn spul hjir altyd bliuwe koe, mar no seit Tellens Zorggroep dat it net mei fanwege brângefaar”, reageert een teleurgestelde Van der Heide-Hulzenga.

Regiovrijdag, 27 april 2007

Veel minder Friezen geëerd met lintje

Leeuwarden - In totaal 123 Friezen ontvangen vandaag een koninklijke onderscheiding in de lintjesregen. Dat zijn er veel minder dan vorig jaar, toen 180 inwoners van de provincie die eer te beurt viel. Op Urk, in de Noordoostpolder en in het Westerkwartier worden 32 mensen onderscheiden. De overgrote meerderheid ontvangt de onderscheiding voor vrijwilligerswerk. In heel Nederland worden vandaag totaal 3575 mensen gedecoreerd. Dat zijn er wel meer dan vorig jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2007

Randkerkelijke niet schrappen

Oudewater - Gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moeten niet meer iemand kunnen uitschrijven zónder dat diegene daar zelf formeel om heeft gevraagd. Dat vindt scriba dr. Bas Plasier. Wat hem betreft verdwijnt het kerkorde-artikel ,,waarin een kerkenraad zelf aangeeft dat een bepaald persoon uitgeschreven moet worden, in de prullenmand”.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2007

Slootjespringen met jeugd is ook geloofsopvoeding

Leeuwarden - Samen polsstokspringen, naar de begrafenisondernemer of een bezoek aan de politie: je zou het niet direct scharen onder geloofsopvoeding. Toch zijn het voorbeelden van activiteiten die je als kerkelijke gemeente kunt ondernemen om een band op te bouwen met jeugd. Geloofsopvoeding is investeren in jongeren en dat moet je breed zien, zo klonk het donderdagavond in de Fenix in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2007

’Geef jongeren in de kerk alle ruimte’

Leeuwarden -,,It is in kwestje fan folhâlde, trochsette. As it net troch de tsjerkedoar kin, der dan mar om hinne.” Dat zei ds. Pieter Boomsma uit Nijverdal donderdagavond in De Fenix in Leeuwarden op een bijeenkomst over bouwen aan jeugdwerk. Er is volgens hem ,,ongelooflijk veel mogelijk”, als er maar ruimte en onderling vertrouwen in de gemeente is, aldus de oud-directeur van Youth for Christ.

Sportvrijdag, 27 april 2007

Cambuur traint door en oefent

Leeuwarden Na de laatste wedstrijd van het seizoen, vanavond thuis tegen FC Omniworld, traint de selectie van Cambuur Leeuwarden nog door tot en met vrijdag 25 mei. In die periode staan er ook diverse oefenduels gepland voor de eerstedivisionist. Komende donderdag (3 mei) speelt Cambuur tegen derdeklasser CVVO uit Lemmer, op zaterdag 12 mei staat er een wedstrijd tegen diens competitiegenoot Bant op de rol. Daarna speelt de ploeg ook nog tegen een Leeuwarder selectie (dinsdag 15 mei) en Foarút uit Menaldum (woensdag 23 mei). De eerste training van het nieuwe seizoen is op maandag 2 juli.

Sportvrijdag, 27 april 2007

Herder start in de basis bij Cambuur

Leeuwarden - Cambuur start vanavond in de laatste wedstrijd van het seizoen in nagenoeg dezelfde formatie als de laatste weken het geval was. Op basis van de laatste training staat Arnold Herder in de basis. Hij neemt als rechtsback de plaats in van Bennie van Noord, die een enkelblessure heeft.

Sportvrijdag, 27 april 2007

Laatste duel voor Schouwenaar en Schulting

Leeuwarden - Voor zowel Gerrie Schouwenaar als Jan Schulting is de wedstrijd tussen hun respectievelijke clubs Cambuur Leeuwarden en FC Omniworld vanavond in meer dan één opzicht een bijzondere. De twee zaten in het recente verleden samen in de technische staf bij de Leeuwarders en voor beiden is het hun (voorlopig) laatste wedstrijd als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. Schouwenaar wordt bij Cambuur weer assisten, Schulting gaat naar hoofdklasser WHC.

Weervrijdag, 27 april 2007

Stralend weekend

Het wordt een stralend weekend met flinke zonnige perioden en zomerweer. Het wordt morgen 20 graden aan zee en op de wadden, tot 25 graden in het zuidoosten. Zondag is de temperatuursverdeling ongeveer hetzelfde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties