De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 27 november 2006.

Cultuurmaandag, 27 november 2006

Vredeman de Vries Prijs voor villa

Leeuwarden - ,,Een compromisloos, maar ook zeer dwingend gebouw’’, zo noemt de jury van de vierde Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur het Dogmahûs in Leeuwarden - ook wel Villa Maarsingh genoemd - in zijn juryrapport.

Cultuurmaandag, 27 november 2006

Dak eraf bij concert Fries Jeugdorkest

De opbouw van de jaarlijkse concerten van het Fries Jeugdorkest (FJO) neemt steeds populairdere vormen aan. Was het vorige concert nog een samenspel tussen the Basic Bigband en het jeugdorkest met een Fries-Spaanse zangeres, afgelopen zaterdag was de Friese inbreng niet meer de hoofdact. De drie dames van Big Black and Beautiful trokken die functie naar zich toe. De afgeladen zaal had daar alle vrede mee. Sterker nog, als het applaus graadmeter is dan was men enthousiast over de stukken van the Basic Bigband en het solo-optreden van het jeugdorkest maar ging men door het lint toen de souldames het toneel betraden. Zeg maar gerust: toen die zich het podium toeeigenden. Mede daardoor werd het organiserende orkest van de avond in een begeleidende rol gedrongen. Een wat onwennige gedachte.

Cultuurmaandag, 27 november 2006

Spetterend Mozartfeest in Dokkum

Het najaarsconcert van het Toonkunstkoor Dokkum e.o. stond afgelopen zaterdagavond geheel in het teken van de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Dit niet alleen vanwege de viering van het 250ste geboortejaar van deze componist, die ooit op achtjarige leeftijd in 1765, samen met zijn vader en veertienjarig zuster Maria Anna een concert kwam geven in Den Haag, maar ook omdat het een wonderkind betrof. Dat trok toen de aandacht maar ook nu, moet dirigent Harm Witteveen gedacht hebben toen hij een programma samenstelde rondom vooral de ‘jonge’ Mozart. Daarom was het een muzikaal en pedagogisch uitstekend idee om middels dit concert een samenwerking te realiseren met leerlingen van ‘de Twine’, een school voor speciaal basisonderwijs.

Cultuurmaandag, 27 november 2006

NNO laat jeugd genieten

De grote concertzaal van De Harmonie in Leeuwarden was vrijdagavond rijkelijk gevuld met jeugdig publiek voor het bijwonen van een concert voor de jeugd door het Noord Nederlands Orkest. Evenals de laatste jaren was ook nu weer René Groothof aangetrokken als verteller om de gespeelde stukken zo begrijpelijk mogelijk te maken. Hiermee kreeg dit concert een educatief tintje. Op het programma stonden twee klassiekers die voor dit doel gecomponeerd leken te zijn. Eigenlijk drie, want de overbekende Danse Macabre van Saint Saëns, waarmee het concert werd geopend, is op zich ook een muziekverhaal, maar dan naar aanleiding van een gedicht. Met de zwierige en verende manier waarop dirigent Tabachnik het walsgedeelte in dit werk liet spelen, pakte hij meteen de zaal. Concertmeester Mark Blekh speelde voortreffelijk zijn solo, een muzikale verbeelding van de dood. Hoewel qua samenspel niet altijd vlekkeloos was de toon wel gezet.

Dossiermaandag, 27 november 2006

Maatschappelijke tendensen in het voetbal


Economiemaandag, 27 november 2006

Tonerfill in Leeuwarden sluit deuren

Leeuwarden - Tonerfill stopt binnenkort geheel met z’n productie in Leeuwarden. Het Duitse moederbedrijf Turbon Group heeft besloten het hervullen van lege inktcartridges over te brengen naar Roemenië. Daarmee verdwijnen 76 van de tachtig banen bij het bedrijf dat drie jaar geleden nog driehonderd mensen in dienst had.

Hoofdartikelmaandag, 27 november 2006

Libanon zwakker...

Libanon staat op de rand van een burgeroorlog. Het politieke geweld neemt toe en de verhoudingen tussen de minderheden zijn op scherp gesteld. Er is geen hard bewijs voor, maar de veronderstelling is op zijn plaats dat Syrië er de hand in heeft.

Regiomaandag, 27 november 2006

Netwerk kerk en moskee op de kaart

Leeuwarden - Op initiatief van de ChristenUnie (CU) in Leeuwarden worden de netwerken van kerken en moskeeën in de hoofdstad geïnventariseerd. De religieuze sociale kaart moet in het voorjaar van 2007 klaar zijn, aldus A. Stoker van de ChristenUnie in Leeuwarden.

Regiomaandag, 27 november 2006

Vredeman de Vries Prijs voor villa

Leeuwarden - ,,Een compromisloos, maar ook zeer dwingend gebouw’’, zo noemt de jury van de vierde Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur het Dogmahûs in Leeuwarden - ook wel Villa Maarsingh genoemd - in zijn juryrapport.

Regiomaandag, 27 november 2006

Toch uitbreiding voor Franeker basisscholen

Franeker - Twee basisscholen in Franeker worden flink uitgebreid. Franekeradeel wees een verzoek daarvoor eerder af, maar de Raad van State stelde de scholen in het gelijk. Openbare basisschool De Opslach en de christelijke basisschool De Toermalijn krijgen er ieder drie lokalen bij en mogen onderwijskundige vernieuwingen doorvoeren. In totaal kost het de gemeente bijna anderhalf miljoen euro.

Regiomaandag, 27 november 2006

Sociaal Team voor zwakkeren in regio Middelsee

Sint Annaparochie - Inwoners van de vier Middelsee gemeenten die moeilijk zelfstandig kunnen wonen, krijgen binnenkort hulp van een Sociaal Team. Menaldumadeel, Leeuwarderadeel, het Bildt en Ferwerderadiel willen per 1 januari volgend jaar zo’n team instellen, dat maatschappelijke zorg gaat verlenen. Afgevaardigden van verschillende maatschappelijke organisaties moeten er in plaats nemen, zoals de woningbouwcorporatie, de sociale dienst, GGZ, politie en verslavingszorg. De gemeenten verwachten dat de organisaties meer zullen overleggen over individuele gevallen.

Regiomaandag, 27 november 2006

‘Normendebat wel op agenda in Dantumadeel’

Damwoude - Discussie over normen en waarden is heel belangrijk voor Dantumadeel. Dat vinden de fracties van SGP en CDA in die gemeente. De partijen willen dat het onderwerp minstens eens per jaar op de agenda van de gemeenteraad komt te staan. B en W maakten vorige week bekend dat ze afzien van het instellen van een werkgroep voor normen en waarden. Er zou volgens het college te weinig draagvlak voor zijn onder inwoners. SGP en CDA vinden dat juist alles wat de gemeente doet, met regels en het hebben van respect te maken heeft.

Regiomaandag, 27 november 2006

Elke patiënt blijft in beeld

Leeuwarden - Vanaf volgend jaar mag het niet meer gebeuren dat Friezen met een psychose bij de hulpverleners ‘van de radar’ verdwijnen. Nu is het nog zo dat in twee jaar gemiddeld 20 tot 25 procent van de patiënten uit beeld verdwijnt. GGZ Fryslân werkt mee aan een sluitende aanpak in Noord-Nederland die die uitval moet voorkomen.

Geloof & Kerkmaandag, 27 november 2006

Doopsgezinden beraden zich over identiteit

Amsterdam - De dopers vormden in de zestiende eeuw een luis in de pels van kerkelijk en maatschappelijk Nederland. Na bijna vijf eeuwen doperdom zijn de doopsgezinden aan de wereld ‘gelijk’ geworden. Of omgekeerd: kerk en maatschappij hebben zich gaandeweg doperse beginselen eigen gemaakt. Op een symposium, zaterdag aan de VU in Amsterdam, stond de vraag centraal: hoe profileert de doopsgezinde gemeenschap (een kleine 10.000 leden) zich in de nabije toekomst?

Geloof & Kerkmaandag, 27 november 2006

Turkse autoriteiten adviseren paus kogelvrij vest

Vaticaanstad - Tienduizenden Turkse fundamentalistische moslims hebben gisteren in Istanboel gedemonstreerd tegen het bezoek van paus Benedictus XVI, de komende dagen. Op de massale, vreedzame demonstratie werden ontelbare rode vlaggen met de halve maan meegedragen en spandoeken met teksten als: ‘Respecteer de Profeet Mohammed’ en ‘Paus kom niet naar Turkije’. Komende donderdag willen de nationalistische ‘Grijze Wolven’ massaal de straat op gaan om tegen de paus te demonstreren.

Sportmaandag, 27 november 2006

Heerenveen een maatje te klein voor AZ

Heerenveen - Qua begroting steekt Heerenveen AZ nog altijd de loef af, maar qua prestaties kunnen de Friezen de Alkmaarders al jaren niet meer bijbenen. In een afgeladen Abe Lenstrastadion werden de verhoudingen tussen beide clubs gistermiddag nogmaals onderstreept. Heerenveen was een maatje te klein voor AZ.

Sportmaandag, 27 november 2006

Aris voelt zich beetje bestolen in Groningen

Groningen - Je kan de scheidsrechter de schuld geven of de hand in eigen boezem steken. Feit blijft dat Woon!Aris er zaterdag in het sfeervolle Martiniplaza in Groningen net niet in slaagde Capitals te verslaan.

Sportmaandag, 27 november 2006

Fries jonkie (13) laat schaaktop schrikken

Wolvega - Niet de top uit de invitatiegroep, maar een piepjonge Friese schaker stal dit weekeinde de show tijdens het Remco Heite-schaaktoernooi. Gert-Jan Rauw had maling aan reputaties en stond aan het begin van de zondag op de vijfde plek. Het leverde hem een partij op tegen grootmeester Erik van den Doel. Die wedstrijd kreeg meer bekijks dan alle andere partijen bij elkaar.

Sportmaandag, 27 november 2006

Van Wely kijkt gegeven paard niet in de bek

Wolvega - De enige van de zes topschakers die wél belangstelling had voor een draver als prijs, won ook meteen het eerste Remco Heite-schaaktoernooi. Het bezitten van een edel dier motiveerde Loek van Wely, zesvoudig Nederlands kampioen, blijkbaar zo dat hij het evenement in Wolvega met enkele lengtes voorsprong won. De Tilburgse grootmeester won vier van zijn vijf partijen en speelde eenmaal remise.

Sportmaandag, 27 november 2006

Wesseling vindt omgangsvormen onder de maat

Leeuwarden - Cambuurtrainer Roy Wesseling is geen blij mens meer. Niet alleen de nederlaag tegen Stormvogels Telstar is hier debet aan, ook de omgangsvormen binnen de club hebben hem somber gestemd. Wesseling ontving zaterdag vanwege zijn sterke optreden tijdens de tijden dat Cambuur in een crisis verkeerde de Friese Persprijs en binnen de club is daar nauwelijks tot geen aandacht aan besteed.

Sportmaandag, 27 november 2006

Veel ‘ouwe snoepers’ langs de lijn bij VCR

Rinsumageest – Als trouwe supporter moet je niet met een goed gevulde maag naar een thuiswedstrijd van VCR uit Rinsumageest. De dames van ‘de harde kern’ stellen het niet op prijs als je geen greep doet uit hun zak met snoep. Hoewel de derby zaterdagmiddag tegen Birdaard zorgt voor een zure nasmaak, is het ‘zoet’ van de fans hartverwarmend.

Sportmaandag, 27 november 2006

Friese waterpoloërs houden elkaar in Heerenveen heel lang in evenwicht

Heerenveen - De waterpoloërs van HZPC/Avéna en Neptunia’24 hielden elkaar zaterdagavond in het nieuwe bad van Sportstad Heerenveen lang in evenwicht, maar in de Friese derby trokken de gasten uit Sneek uiteindelijk aan het langste eind. Toch gaf de 5-8 op het scorebord zeker niet de juiste verhouding aan, want veel meer blijkt uit de periodestanden 2-2, 2-2, 1-2 al dat de ploegen elkaar in de derde klasse niet eens zoveel ontlopen.

Sportmaandag, 27 november 2006

Schmid deelt de lakens uit in Wolvega

Wolvega - Met drie zeges was Michael Schmid zaterdag de man van de dag tijdens de koersen in Wolvega. De Duitse pikeur won met Unreal Dragon, Rapa Nui en Olympic As. Schmid rijdt graag in Nederland. ,,Als ze me bellen dan laat ik in eigen land alles vallen en kom ik hierheen”, aldus de man die vorig jaar opzien baarde door in ons land met volslagen outsiders de derby's voor twee-, drie én vierjarigen te winnen.

Sportmaandag, 27 november 2006

Blauw Wit verliest door chronisch gebrek aan geloof in eigen kunnen

Heerenveen - Na het bittere verlies van vorige week, leed Blauw Wit opnieuw een nederlaag die na afloop een zure nasmaak had. ,,We hadden kunnen en eigenlijk moeten winnen’’, vond trainer Herman van Gunst na afloop. Maar zijn team ontbeerde in de beslissende fases geloof in eigen kunnen. En dus kon het Haagse Ready na afloop een feestje bouwen.

Sportmaandag, 27 november 2006

Elma de Vries eist haar overwinning op

Den Haag - Bij de marathonschaatsers wist Arjan Smit uit Nijveen de zegereeks van Jan Maarten Heideman (Oldebroek) in Den Haag te doorbreken en bij de dames eiste Elma de Vries haar overwinning op. De schaatsster uit Haule versloeg in de sprint van een kopgroep van elf rijdsters Helen van Goozen uit Hoogmade en klassementsleidster Daniëlle Bekkering uit het Groningse Den Ham.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties