De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 27 januari 2007.

Cultuurzaterdag, 27 januari 2007

Aanklacht, thriller en avonturenfilm

Misschien is het de eerste opmaat tot een nieuwe rage: Amerika doet Afrika. Maar wanneer de commerciële cijfers straks tegenvallen dan zal het ook een rage van korte duur zijn. Daar staat tegenover dat het in Blood Diamond niet alleen om Afrika gaat, maar vooral om het aan de kaak stellen van misstanden. Een soort maatschappelijke betrokkenheid die, sinds de Amerikanen in allerlei oorlogshaarden over de wereld terecht zijn gekomen, over Hollywood is gaan waaien. Filmmakers en sterren schijnen zich ineens bewust te worden dat er meer in de wereld aan de hand is.

Cultuurzaterdag, 27 januari 2007

Een man met een missie en een visie

Het stond onlangs nog in de krant: de Amerikaanse presidentskandidaten vanuit het kamp van de Democraten hebben altijd met de lastige kwestie te maken dat zij in de race om de nominatie ‘links’ moeten zijn, maar eenmaal genomineerd weer rechtser moeten worden, omdat ze anders te veel stemmen verliezen. Een merkwaardige spagaat.

Cultuurzaterdag, 27 januari 2007

Opvoering ‘De Jonge Mattheus Passie’ in Drachten

Drachten - In de Bethelkerk in Drachten wordt op 30 maart een uitvoering gegeven van De Jonge Mattheus Passie, de Nederlandse uitvoering van Tom Parkers’ Young Matthew Passion. Het is voor het eerst sinds de Nederlandse premičre in 1990 dat het werk in Fryslân wordt opgevoerd.

Economiezaterdag, 27 januari 2007

Stevig vergaderen en daarna samen koken

Katlijk - Voor de jonge ondernemers Caroline Sutherland (36) en Paul van Koppen (30) verliep de start van hun kook- en vergadercentrum Kwartier Noord Work & Cooking net iets anders dan bij de meeste collega’s. Gebruikelijk is om eerst concrete plannen te hebben voor een bedrijf en er dan eventueel een locatie bij te zoeken. ,,Maar bij ons kwam eerst het pand en toen pas een ondernemersplan”, vertelt Sutherland. ,,We hadden al jaren het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Een soort van kookstudio.”

Economiezaterdag, 27 januari 2007

Paques bouwt in China enorme waterzuivering

Balk - Waterzuiveringsbedrijf Paques uit Balk gaat in China een enorme waterzuiveringsinstallatie bouwen. Het biogas dat vrijkomt bij de zuivering, kan voorzien in de gasbehoefte van een stad van honderdduizend huishoudens, stelt het bedrijf. Paques Environmental Technology Shanghai, de Chinese tak van het bedrijf, gaat de installatie bouwen.

Economiezaterdag, 27 januari 2007

Managers kopen helft De Vries Joure

Joure - De drie managers van De Vries Joure (DVJ) kopen de helft van de aandelen van het infrastructuurbedrijf van de huidige eigenaar, A. van der Vugt. De eigenaar trekt zich terug als directeur en wordt adviseur van het bedrijf. Op termijn kopen de drie managers, R. Spriensma (55), L.J. Hofman (37) en A.J. van der Goot (34) ook de rest van de aandelen.

Economiezaterdag, 27 januari 2007

La Luna wil klanten Sleeptrend ‘redden’

Leeuwarden - Beddenwinkel La Luna Slaapsystemen werpt zich op als redder van klanten die gedupeerd zijn door het faillissement van Sleeptrend. Deze keten van 25 beddenwinkels, waaronder in Drachten, ging in december failliet. Mensen die een aanbetaling hadden gedaan bij de koop van een nieuw bed, zijn hun geld kwijt. Roel Bruinsma biedt de klanten aan de aanbetaling van het aankoopbedrag af te trekken, als zij bij hem een bed bestellen. ,,Ik wil de branche fris houden. Door zo’n faillissement krijgt die een slechte naam.” En, zo zegt Bruinsma eerlijk: ,,Ik doe het natuurlijk ook voor mijn eigen naamsbekendheid.” Bruinsma schat dat er vijfhonderd gedupeerden zijn. Die bevinden zich vooral in de omgeving van Amsterdam en Heerlen, weet hij. ,,Een Fries betaalt niet aan”, weet hij uit ervaring.

Economiezaterdag, 27 januari 2007

Corus werft Friese vmbo-techneuten

Leeuwarden - Corus wil Friese jongeren naar IJmuiden halen om te werken bij het staalbedrijf. Grote advertenties met de tekst ‘Sjoch, nó wurdt it leuk!’ in de Friese huis-aan-huisbladen moeten vmbo’ers verleiden een technische leerwerkbaan bij het bedrijf aan te nemen. ,,Denk eens aan Corus. Een hightech staalbedrijf in IJmuiden, waar je kunt werken en leren tegelijk. Je krijgt meteen salaris en ondertussen volg je een gratis opleiding”, koert de advertentie. Volgens een woordvoerder van Corus heeft het bedrijf grote moeite om aan technische mbo’ers te komen in Noord-Holland. ,,We hebben jaarlijks ongeveer 220 scholieren nodig en het wordt steeds moeilijker die in de buurt te vinden.”

Hoofdartikelzaterdag, 27 januari 2007

De protestantse theologie...

Het gaat wel goed met de protestantse theologiebeoefening in ons land. Tenminste, als je staatssecretaris Bruin van Onderwijs en rector Immink van de nieuwe Protestantse Theologische Universiteit (PThU) mag geloven. De universiteit werd deze week officieel geopend. Ze is de uitkomst van een jarenlang durend fusie- en samenwerkingsproces, samenhangend met het Samen op Weg-proces en bezuinigingen van het ministerie. Er zijn ‘uitdagingen’, maar volgens de staatssecretaris staat de kwaliteit van de universiteit buiten kijf.

Regiozaterdag, 27 januari 2007

Stiens-Oost: huisjes, paarden en boten

Stiens - Waar nu de kinderboerderij Doniastate nog eenzaam in het omringende weiland ligt, moet over een paar jaar een gemengd gebied ontstaan met minstens 250 nieuwe huizen tussen Stiens en Doniastate, een fors groter terrein voor de kinderboerderij zelf, en een bungalowpark van ongeveer honderd huisjes aan de andere kant. De gemeenteraad van Leeuwarderadeel heeft projectontwikkelaar Nieuwe Borg opdracht gegeven om een breed plan te maken voor het gebied Aldlân II.

Regiozaterdag, 27 januari 2007

NOM oogst bijval en kritiek

Leeuwarden - De meningen over de nieuwe lobby van de NOM voor de Zuiderzeelijn zijn verdeeld. Politici als Kramer (FNP) en Andriesen (PvdA) vinden dat de NOM de politieke werkelijkheid niet aanvoelt. Tweede Kamerlid Van Hijum (CDA) en burgemeester De Jonge van Heerenveen vinden de studie juist een welkome aanvulling op de discussie.

Regiozaterdag, 27 januari 2007

Ecologisch vakantiepark aan het wad

Pieterburen - Stichting Waddenland uit Buitenpost wil een compleet zelfvoorzienend vakantiepark bouwen aan de waddenkust. Bij het park moet een educatief centrum komen waarin bezoekers worden voorgelicht over klimaatveranderingen en duurzaamheid.

Regiozaterdag, 27 januari 2007

Clubstriid in zeventig dorpen Dingdong. ‘Heeft u voor ons Zeeuws spek?’

Ee - ,,Heeft u een Groninger droge worst, een Fryske sűkerbôle en Zeeuws spek? Of misschien de Friese, Nederlandse, Amerikaanse en Europese vlag?” Honderden tieners uit Fryslân belden gisteravond met deze vragen bij hun dorpsgenoten aan. Dit in het kader van de Clubstriid 2007, een wedstrijd van de Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland (FCJF). De Clubstriid werd voor de vijftiende keer gehouden. Alle twaalf- tot zestienjarigen die aangesloten zijn bij de tienerclub van een kerk mogen meedoen. ,,Elts jier dogge der mear mei”, zegt Pietsje van der Molen van de FCJF. ,,De Clubstriid is echt in begrip oan it wurden. Oan de iene kant in leuke wedstryd, oan de oare kant leare de bern gearwurkjen mei de âlderen yn it doarp.”

Geloof & Kerkzaterdag, 27 januari 2007

Tilburgse parochie heeft beste website

Utrecht - De Emmausparochie in Tilburg heeft de Gouden Kerkmuis voor beste kerkelijke website gewonnen. De prijs, een initiatief van de stichting Leve de Kerk, werd vrijdagmiddag in Utrecht uitgereikt aan de Brabantse parochie.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 januari 2007

‘Elk kind is een parel in Gods hand’

Drachten - Voor ‘gewone’ kinderen is er van alles te doen in de kerk: kindernevendienst, club, Rock Solid, et cetera. Beata Postma (39), moeder van een dochter met autisme en een verstandelijke beperking, merkte dat er voor kinderen als haar dochter niets is en lanceerde het idee om aan hen een kerkdienst te wijden.

Sportzaterdag, 27 januari 2007

Cambuur pakt op valreep overwinning

Leeuwarden - Krap aan drie maanden duurt de competitie nog. Cambuur stond derhalve gisteravond voor de keus: we maken er nog wat van of we laten de boel de boel. Tegenstander Top Oss, vorig seizoen nog winnaar van een periodetitel, beleeft net als de Friezen een uitermate kleurloos seizoen. Cambuur is na gisteren nog in de strijd voor een toetje, de vijfde periodetitel.

Sportzaterdag, 27 januari 2007

Heerenveen zet Heracles simpel opzij

Heerenveen – Winnen van Heracles Almelo leek tot gisteravond een onmogelijke opgave voor SC Heerenveen. De drie voorgaande confrontaties op het hoogste niveau leverden slechts één schamel puntje op. Gisteravond was het goed raak. De Friese formatie zette de voormalige werkgever van trainer Gertjan verbeek eenvoudig opzij met een klinkende zege.

Weerzaterdag, 27 januari 2007

Enkele buien

Vandaag krijgen af en toe zon en we hebben ook enkele buien. Bij de buien is er naast regen ook (natte) sneeuw mogelijk, bij temperaturen tussen 4 en 7 graden. Morgen wordt een druilerige dag met temperaturen rond 8 graden. Het wordt bovendien onstuimig met aan zee een stormachtige noordwester.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties