De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 juni 2004.

Bijschriftzaterdag, 26 juni 2004

Volkswoede

Kolossenzen 3: 7, 8

Economiezaterdag, 26 juni 2004

Jehan Bouma richt nu zijn aandacht op de eigen kudde

Aldeboarn - Na drie jaar voorzitterschap en vijf jaar in het bestuur van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) nam Jehan Bouma uit Aldeboarn afgelopen week afscheid als voorzitter. De kennis die hij in die periode heeft opgedaan gebruikt hij zeker bij het professionaliseren van zijn schapenbedrijf. ,, Het bedrijf is in grootte dan wel sterk gegroeid, maar ik wil me nog meer richten op de afzet. Daar is vooral nog wat te halen.’’

Hoofdartikelzaterdag, 26 juni 2004

Hoe neutraal is de staat?

Het aloude vraagstuk over de verhouding tussen overheid en religie is de afgelopen maanden een populair item geworden bij opiniemakers en politici. Dat is niet verwonderlijk. Veel politieke onderwerpen die op dit moment in de mode zijn, kunnen niet worden besproken zonder dat er wordt nagedacht over de relatie tussen geloof en staat. Dat geldt bijvoorbeeld voor de discussie over normen en waarden, de vrijheid van onderwijs en de controverse over het wel of niet mogen dragen van hoofddoekjes in de openbare ruimte. De discussie, die nogal eens wordt gekenmerkt door ondeskundigheid en platheid, kreeg deze week aanzienlijk meer diepgang door onder meer een bijdrage van minister Donner van Justitie. Een deel van een rede die hij het afgelopen weekeinde over dit onderwerp heeft gehouden, is donderdag gepubliceerd in deze krant.

Regiozaterdag, 26 juni 2004

Voetbalstand tijdens taptoe omgeroepen

Stiens/Wergea – Voetballiefhebbers die al een kaartje hebben voor de taptoe in Wergea van morgenavond moeten vooral niet thuisblijven, zegt de organiserende muziekvereniging De Kriich. ,,Tijdens het programma roepen we gewoon de tussenstanden van de wedstrijd Nederland-Zweden om”, zegt een woordvoerdster van de vereniging. Bovendien, zo zegt ze, is de taptoe op de sportvelden al om tien uur ’s avonds afgelopen. ,,De tweede helft kunnen ze dus nog zien. En dan wordt het per slot van rekening pas echt spannend.” De Kriich, die de taptoe organiseert ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan, heeft in de voorverkoop al vierhonderd kaarten verkocht. ,,We rekenen erop dat die mensen allemaal komen. De echte muziekliefhebber laat dit niet aan zich voorbijgaan voor een voetbalwedstrijd.”

Regiozaterdag, 26 juni 2004

Bultrug naar Texel, Vlielanders bedroefd

Vlieland – De botten van de aangespoelde bultrugwalvis op Vlieland zijn gistermiddag per boot overgebracht naar buureiland Texel. Een snijploeg van natuurcentrum EcoMare heeft het dier uitgebeend. Over ongeveer drie maanden kan het skelet tentoongesteld worden, als het is schoongemaakt en in elkaar gezet. Conservator A. Oosterhaven van EcoMare is ,,ontzettend blij”, laat hij weten. ,,Zoals we al hoopten is het skelet nauwelijks beschadigd. We krijgen een uniek object in onze collectie.”

Regiozaterdag, 26 juni 2004

Bestuur en directie Fryske Akademy weg

Leeuwarden – Het bestuur en de directie van de Fryske Akademy in Leeuwarden zijn weg. Reden is de slechte (financiële) situatie bij het instituut, zoals die blijkt uit een onderzoek van KPMG. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en de provincie Fryslân, de twee belangrijkste subsidieverstrekkers hadden opdracht gegeven tot het onderzoek.

Regiozaterdag, 26 juni 2004

Noorden krijgt half miljard in Waddenfonds

Leeuwarden/Den Haag – Het kabinet richt een Waddenfonds op van vijfhonderd miljoen euro. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van het Noorden tot ‘energieregio’ en het verbeteren van de natuur in het waddengebied. Gaswinning onder de Waddenzee wordt toegestaan, mechanische kokkelvisserij verboden. De vissers worden afgekocht.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 juni 2004

Er blijft altijd werk voor de Lucasorde

De oecumenische Lucasorde wil de dienst der genezing weer een volwaardige plaats geven in de gemeente van Christus. Voorzitter van de orde ds Rob van Essen (1947) merkt dat de gemeenschap een aardig eind op weg is met het bereiken van dit doel. ,,Maar we kunnen onszelf nog niet opheffen.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 26 juni 2004

Trouwen in de kerk voor de sfeer

Tilburg – Sinds de jaren zestig is het aantal huwelijken dat in de kerk wordt gesloten gehalveerd. Veertig jaar geleden trouwde 91 procent van de stellen nog ‘voor God en Zijn gemeente’. Eind jaren negentig was dat percentage gedaald naar 41.

Sportzaterdag, 26 juni 2004

Reserve Sipke Ernst gepasseerd voor NK

Leeuwarden – Hij was de eerste reserve. Toch vervangt niet Sipke Ernst uit Damwoude de zieke Dennis de Vreugt op de nationale titelstrijd schaken. Erwin L’Ami mag in plaats van De Vreugt een gooi naar de titel doen.

Weerzaterdag, 26 juni 2004

Zacht

Vanmiddag zijn er zonnige perioden bij een temperatuur van zo’n 20 graden. Er waait een zwakke tot matige naar zuidoosten draaiende wind. Het is droog. Stabiel warm weer lijkt er voorlopig nog niet in te zitten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties