De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 mei 2012.

Cultuurzaterdag, 26 mei 2012

Peter Tuinman speelt hoofdrol in Jistrums ‘Hebeca’

Jistrum | Peter Tuinman zal een van de hoofdrollen vervullen in Hebeca, een grote Friestalige openluchtvoorstelling aan de Burgumer Mar bij Jistrum. Verder spelen onder anderen Hilly Harms, Miranda Werkman en Tet Rozendal mee. Dat heeft Stichting Sjoch! Hebeca bekendgemaakt. Hebeca verhaalt over de komst van een vodkafabriek in het conservatieve Russische dorp Hebeca. De voorstelling gaat op 7 september in premičre en is daarna nog te zien op 8, 11, 13 en 15 september.

Cultuurzaterdag, 26 mei 2012

Skriuwerskalinder voor volgend jaar in de maak

Leeuwarden | Een werkgroep van It Skiruwersboun en Tresoar werkt aan een nieuwe uitgave van de Fryske Skriuwerskalinder, met nieuw werk van Friese schrijvers en dichters. De kalender heeft als thema 'Spannend’ en moet voor het jaar 2013 verschijnen. Naast literaire bijdragen in het Fries of een aanverwante taal (Stellingwerfs, Bildts,Stadsfries) is de werkgroep op zoek naar foto’s en ander beeldmateriaal. De Skriuwerskalinder verscheen in 2010 voor het laatst.

Economiezaterdag, 26 mei 2012

Scheepsbouw is optimistisch over dit jaar

Leeuwarden | Scheepsbouwbedrijven zijn vrij positief over de markt in 2012. Vorig jaar werden er volgens directeur Mieke Bakker van brancheorganisatie Scheepsbouw Nederland weer iets meer nieuwe orders binnengehaald door de bedrijven. ,,Ondanks de moeilijke economische omstandigheden waarin we in Nederland zitten, is het sentiment in de branche voorzichtig positief.” Het optimisme geldt volgens haar ook voor Fryslân.

Economiezaterdag, 26 mei 2012

Gras drogen alternatief voor krachtvoer kopen

Leeuwarden | Melkveehouders zijn momenteel druk bezig om het eerste gras in de kuil op te slaan voor de komende winterperiode. Het droge weer is daarbij een zeer gunstige bijkomstigheid. ,,Maar ook het laten drogen is financieel aantrekkelijk”, zegt planner Ineke Wiegersma van Grasdrogerij Opeinde.

Economiezaterdag, 26 mei 2012

Finalisten Ondernemersprijs NOF bekend

Dokkum | De drie bedrijven die op 22 juni strijden om de vierde editie van de OndernemersPrijs van Noordoost-Fryslân zijn Faber Telecom & Data uit Dokkum, Hotel Café Restaurant De Posthoorn in Dokkum en Installatiebedrijf Vellema uit Hallum. Ondernemers uit Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel komen voor de prijs in aanmerking. De winnaar ontvangt onder andere een kunstwerk (wisseltrofee) gemaakt door Hans Jouta en een mediabudget.

Hoofdartikelzaterdag, 26 mei 2012

Pinksterfeest: het Licht in de ogen

Het pinksterfeest is het laatste feest in de kalender van het kerkelijk jaar. Op het feest wordt gevierd hoe de Geest van God in mensen komt. Daarmee wordt de belofte van Jezus waar toen Hij zei dat Hij weliswaar terug ging naar God in de hemel, maar dat de Trooster zou komen. Dat is de Heilige Geest.

Regiozaterdag, 26 mei 2012

Drachten krijgt campus voor technologie

Leeuwarden | Er komt een grote technologiecampus in Drachten. Bedrijven en kennisinstituten moeten hier samen met bijvoorbeeld universiteiten zoveel mogelijk nieuwe ideeën gaan ontwikkelen. Het college van Gedeputeerde Staten maakte gisteren bekend hier geld in te steken. Hoeveel is nog niet bekend. De technologiecampus moet de regionale economie een impuls geven.

Regiozaterdag, 26 mei 2012

Boemeltrein langs Drachten geen aanwinst

Leeuwarden | Een nieuwe spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen zou geen aanwinst zijn, vindt gedeputeerde Sietske Poepjes. Volgens haar zitten er te veel financiële haken en ogen aan de aanleg en voegt de trein ook weinig toe aan de infrastructuur. De gemeente Smallingerland is voor de spoorweg.

Regiozaterdag, 26 mei 2012

Laat jonge vogels met rust

Leeuwarden | Vogelbescherming Nederland wordt overspoeld met vragen over jonge vogels. Veel mensen willen de pasgeboren vogeltjes die ze in hun tuin zien helpen en vragen de Vogelbescherming om raad. Advies van de vogelorganisatie: laat de vogels met rust, want de goedbedoelde hulp zorgt juist voor stress.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 mei 2012

Rennen voor scholing, want dat maakt het verschil in Rwanda

Een van de belangrijkste pijlers om kinderen uit armoede te halen is onderwijs. De mannenbeweging De 4e Musketier ging onlangs naar Rwanda. Martijn Rienstra uit Sneek was een van hen.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 mei 2012

Friese heilssoldate in alternatief songfestival

Leeuwarden | Vanavond is het zover. Dan zit Judith Fledderus (21) uit Leeuwarden met enige spanning voor de tv. Ze is te zien in De Andere Finale van de omroep RKK. Samen met Leger des Heils-cliënt Andre zingt ze het lied Ik zie een ster van het Nederlandse duo Mouth & MacNeal.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 mei 2012

Liever geld geven aan de pinksterkerk dan aan familie

Utrecht | Pinksterkerken zijn mateloos populair: elke dag verwelkomen zij naar schatting 35.000 nieuwe leden, wat bijna dertien miljoen nieuwe gelovigen per jaar betekent. ln Utrecht werd deze week een symposium gehouden over nieuwe perspectieven op het succesverhaal van pinksterkerken.

Sportzaterdag, 26 mei 2012

Jong Oranje speelt 0-0, Van La Parra valt in

Schwaz | Aanvaller Rajiv van La Parra van sc Heerenveen heeft gisteren met Jong Oranje gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten uit Oekraďne. In het Oostenrijkse Schwaz bleef het in de oefeninterland 0-0. Van La Parra begon de wedstrijd op de bank en kwam pas in de slotfase in het veld. De vleugelspits verving na 82 minuten PSV’er Georginio Wijnaldum. Jong Oranje leed afgelopen dinsdag in hetzelfde stadion nog een onnodige 1-0 nederlaag tegen Jong Macedonië.

Sportzaterdag, 26 mei 2012

Cambuur krijgt een wit en een zwart uitshirt

Leeuwarden | SC Cambuur gaat komend seizoen enkele uitwedstrijden in een zwart tenue spelen. Dat liet Ard de Graaf, commercieel directeur van de Leeuwarder eerstedivisionist, gisteren weten nadat op een persconferentie al Quick als nieuwe kledingsponsor werd gepresenteerd en het ontwerp van het thuisshirt werd getoond. De Graaf zegt dat er twee uittenues komen: een witte (met gele en blauwe streep op de borst) en een zwarte. Daarop komen twee strepen te staan.

Sportzaterdag, 26 mei 2012

Op vakantie of mee naar het EK? Narsingh wacht af

Lausanne | Met een puntgaaf stiftballetje en enkele razendsnelle acties veroverde Luciano Narsingh tijdens het oefenduel van het Nederlands elftal met Bayern München de complimenten van de bondscoach. Bert van Marwijk was zelfs zo positief dat het zo maar zou kunnen dat hij de buitenspeler opneemt in zijn definitieve EK-selectie. Zo goed als zeker maakt de 60-jarige trainer van Oranje zaterdag al de namen van de vier laatste afvallers bekend. ,,Het wordt spannend”, zegt Narsingh. ,,Heel erg spannend.”

Sportzaterdag, 26 mei 2012

Zege Wierstra in Harkema, Van der Zwet wint Tweedaagse

Harkema | Frank Wierstra heeft gisteravond het tweede deel van de Pompeblęd Tweedaagse op zijn naam geschreven. De wielrenner uit Burgum was in Harkema in de eindsprint te sterk voor Arno van der Zwet en Martijn Knol. De eindoverwinning in de Tweedaagse was wel voor Van der Zwet, met Wierstra als nummer twee van de eindstand.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties