De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 26 mei 2008.

Cultuurmaandag, 26 mei 2008

NNO wellicht voor ’t laatst met een onbekend werk

Niet veel mensen waren er afgekomen op het concert van het Noord Nederlands Orkest. De relatief onbekende Počmes pour Mi van Olivier Messiaen zullen daar mede debet aan zijn geweest, ondanks de koppeling met de betrekkelijk populaire Vierde symfonie van Mahler.

Cultuurmaandag, 26 mei 2008

17de eeuw herleeft in hartje Joure

,,Achte minsken, hjir folget in berjocht foar it folk!’’ Een vrouw kijkt om zich heen. De stem komt echter van boven, uit een luikje van de Jouster toer in de Midstraat in Joure. De secretaris van de grietenij deelt de uitspraak mee van de rechtszaak die even daarvoor plaatshad in de kerk. Een aantal misdadigers heeft daar verantwoording afgelegd tegenover de grietman. De uitspraak pakt goed uit voor de dorpsjongen; het document dat hij had voorgedragen om een erfenis los te peuteren bij zijn stiefmoeder, wordt goedgekeurd. De erfenis is voor hem. Een gejuich stijgt op.

Economiemaandag, 26 mei 2008

Philips wil technocampus in Drachten

Leeuwarden - Philips gaat in Drachten met een achttal andere bedrijven in de techniek een bedrijvencampus opzetten. Daarmee wil het bedrijf meer geschikt hoger geschoold personeel binnenhalen en in Fryslân houden. Ook de contacten met overheden en kennisinstellingen worden geďntensiveerd om het imago van het Noorden op te vijzelen.

Hoofdartikelmaandag, 26 mei 2008

Klein denken...

Het kleine Nederland wil maar niet groot denken. De waarheid van die zin wordt steeds bevestigd; de voorbeelden zijn legio.

Regiomaandag, 26 mei 2008

‘Een volksfeest in de beide Stellingwerven’

Oldeberkoop - Er moet volgend jaar een waar volksfeest losbarsten in de Stellingwerven. Stellingwarver Skrieversronte en diverse historische verenigingen bereiden het feest voor ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de Stellingwerven.

Regiomaandag, 26 mei 2008

Havenmeester woont weer bij de haven

Rottevalle - ,,Sjochst dat it hűske krekt foar de rooilijn stiet?”, vraagt Jan de Meer uit Rottevalle. Dankzij dat foefje kon de havenmeester van het dorp vroeger alle activiteiten vanuit zijn huis gadeslaan. Hij hield in de gaten hoe graan en hout werden gelost en welke nieuwe schepen er vanaf de Lits de haven in kwamen varen. De werkhaven is er allang niet meer. Op de plek vaar de schepen vroeger voeren, rijden nu auto’s. Maar een havenmeester heeft Rottevalle nog wel.

Regiomaandag, 26 mei 2008

Stomen: allemaal keurige heren in uniform

Sneek - Wie zaterdag en zondag in Sneek goed om zich heen keek zag ze ineens overal staan: mannen van tussen pakweg dertig en zeventig jaar oud, keurig in ouderwetse uniformen. Helemaal passend bij de stoomtrein die staat te wachten. Het welslagen van het stoomweekeinde wordt bepaald door de inzet van dergelijke vrijwilligers. Een van die vrijwilligers op de stoomtrein is de heer Eimers uit Wageningen. ,,Hoewel, stoomtrein: dat klopt niet helemaal”, zegt Eimers. De passagierswagens zijn namelijk de eerste Nederlandse elektrisch getrokken wagons, de zogenaamde blokkendozen. Eigenhandig door de vele vrijwilligers van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) gerestaureerd. ,,Het ene gedeelte van dit rijtuig hebben we teruggebracht naar de staat van voor 1935, het andere gedeelte laat zien hoe het er daarna uitzag. We hebben dat zelf gedaan, want eigenlijk zijn het oude legerwagons.”

Regiomaandag, 26 mei 2008

Noorden beter af met superbus dan met trein

Drachten - Het is goedkoper en beter voor de reiziger als er tussen Drachten en Groningen geen treinverbinding komt, maar een baan voor de superbus van Wubbo Ockels. Vooral als de plannen voor een superbusverbinding tussen Amsterdam en Zurich uitgevoerd worden, is het doortrekken daarvan naar Groningen de beste optie.

Geloof & Kerkmaandag, 26 mei 2008

Grootse viering van 400 jaar baptisme

Koudum - Baptistengemeenten in Nederland gaan volgend jaar groots het jubileum van 400 jaar wereldwijd baptisme vieren. Dat werd zaterdag in Koudum bekendgemaakt de Algemene Vergadering van de Unie van Baptistengemeenten. Zo wordt er onder andere aan de gemeenten gevraagd om een week in te tekenen op het zogenaamd 24-uurs gebed, opdat door het hele land gebeden zal worden op elk moment van het jaar. Van 23 tot 26 juli 2009 is er in de RAI in Amsterdam een conferentie waar men vanuit de hele wereld naar toe zal trekken. Het missionaire elan willen de baptisten in woord en daad uitdragen.

Geloof & Kerkmaandag, 26 mei 2008

Terugkomen bij God, via Mozes

Leeuwarden ,,God, waar bent U? Grote afwezige’’, zong het musicalkoor, bestaande uit tachtig mensen in de Leeuwarder Pelikaankerk. Deze schreeuw vertolkte de roep uit de ellende van de Hebreeën in Gosen. Daar woonde dit volk van Israël als slaven van de Egyptische Farao. Afgelopen weekend werd de musical Mozes drie keer opgevoerd.

Geloof & Kerkmaandag, 26 mei 2008

‘Liefde is elkaar de ruimte geven’

Zwolle - ,,Alleen verbondenheid met Jezus, geeft ware verbondenheid met elkaar’’, aldus ds. Gert Hutten, gereformeerd-vrijgemaakt predikant uit Arnhem, zaterdag tijdens het congres Verbonden in het Fries Congrescentrum in Drachten. Met een kleine achthonderd mensen was de Vreewykzaal tot aan de laatste stoel gevuld.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Van der Burg grijpt laatste kans in Twijzelerheide

Twijzelerheide - Op de toch wel indrukwekkende erelijst van Germ van der Burg ontbrak tot zaterdagavond het criterium van Twijzelerheide. ,,Dizze hie ik noch net”, glundert de hardfietser uit Nijland na de huldiging, zich realiserend dat het misschien wel zijn laatste kans was om op dit parcours te winnen.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Knokken met stoere Fries

Oosterwolde - In de jacht op erkenning voor het Friese paard in de dressuursport loopt Ykje Baron mee voorop. De amazone uit Ureterp debuteerde zaterdag tijdens het concours hippique van Oosterwolde in de klasse ZZ-licht met Wieger en liet zien dat haar stoere Fries nóg veel meer in zich heeft dan tot nu toe voor mogelijk werd gehouden. Nu al droomt ze van het allerhoogste.

Sportmaandag, 26 mei 2008

‘Voetbalmoe’ vrouwenteam van AVC mist dubbel

Surhuisterveen – De dames van AVC zijn er zaterdag in Surhuisterveen niet in geslaagd om naast het kampioenschap ook de bekerfinale te winnen. De ploeg van trainer Tjamme Valk beet zich in de halve finale stuk op Muntendam (1-3), dat uiteindelijk ook de eindwinnaar werd.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Promotie Sint Anne na absolute thriller

Drachten - Een ware thriller. Dat was de wedstrijd tussen Sint Annaparochie en Actief gisteren op sportpark De Fennen in Drachten. De Friezen en Drenten moesten samen uitmaken wie er volgend seizoen in de tweede klasse uit mag komen. Uiteindelijk waren het de Friezen die aan het langste eind trokken, maar makkelijk ging het niet. Na honderdtwintig minuten stond er een gelijkspel op het scorebord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin was Sint Annaparochie de gelukkigste: 5-4.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Eindelijk feest bij Be Quick Dokkum

Harkema - Het was eind april dat de supporters van Be Quick Dokkum gefrustreerd en verdrietig afdropen na een nederlaag in een beslissingsduel om de titel tegen Hardegarijp. Een kleine maand later was het alsnog feest. In Harkema versloeg de ploeg zaterdag in de finale van de nacompetitie streekgenoot Kollum. Be Quick Dokkum is terug in de tweede klasse.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Zelfs fout materiaal kan Schievink niet stoppen

It Heidenskip - Hij was not amused, de Fries kampioen. Want, vond Henk Schievink, het fierljepseizoen begon veel te vroeg.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Het gaat hard tegen hard tussen zeilsters

Medemblik - De zeilploeg van Brechtje van der Werf uit Sneek en Marije Kampen (Stavoren) heeft zaterdag tijdens de Delta Lloyd Holland Regatta in Medemblik goud veroverd in de olympische Ynglingklasse. Met stuurvrouw Renee Groeneveld hield het drietal op het IJsselmeer de Duitse formatie van Ulrike Schümann ternauwernood achter zich. In de aanloop naar de Spelen gaat het vanaf nu hard tegen hard, bleek wel uit een protest van de ene tegen de andere Nederlandse ploeg.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Hoe Olijnsma veertien centimeter korter bleef

Jorwert - Twee meter en 21 centimeter dreigde hij te worden. Martijn Olijnsma koos op zijn zestiende voor een ingrijpende operatie om dat te voorkomen. Nu meet hij 2.07 meter en de 19-jarige Hijumer is bezig aan zijn tweede seizoen bij de senioren. In Jorwert haalde hij zaterdag zijn eerste krans op. Olijnsma hoopt dat de groei er bij het kaatsen nog wel even in blijft.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Als we zo gaan beginnen

De voorsprong die we op Italië en Frankrijk hebben genomen, is dat wij na een week training al een eerste oefenpartij hebben afgewerkt terwijl daar dit weekend nog de bekerfinales op het programma stonden. Voorzover je tenminste van een serieuze oefenpartij kunt spreken, want de Oekraďners waren volgens Van der Vaart 'in hun hoofd al op vakantie'. Maar goed, we hebben toch maar mooi geoefend en het zoet der overwinning mogen smaken.

Sportmaandag, 26 mei 2008

Drachtster Boys verzuimt stunt te vervolmaken

Emmeloord - Drachtster Boys heeft zaterdagmiddag op sportpark Ervenbos in Emmeloord verzuimd de stunt te vervolmaken. In het promotiedegradatieduel, met twee gezichten, tegen hoofdklasser Ter Leede, liet de formatie van trainer Luitzen Nijboer het buitenkansje aan zich voorbij gaan. ,,We hebben er alles aan gedaan, maar het was niet genoeg’’, concludeerde Nijboer na afloop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties