De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 26 april 2007.

Cultuurdonderdag, 26 april 2007

Talentenavond voor verbroedering

Leeuwarden - Een talentenavond voor jongeren uit verschillende culturen met als doel: culturele verbroedering. Dat was het idee van Stichting Wijkwerk Leeuwarden vijf jaar geleden. De talentenavond, die de naam Homenoiz kreeg, moet jongeren uit verschillende culturen dichter tot elkaar brengen. Zaterdag vindt in Poppodium Romein de vijfde editie van Homenoiz plaats.

Cultuurdonderdag, 26 april 2007

Saamhorigheid in verdrietige tijd

Voor de ingang van het Cambuurstadion in Leeuwarden is het een drukte van jewelste. Honderden mensen staan te wachten tot ze naar binnen mogen. Niet voor het voetbal dit keer, maar om de laatste eer te bewijzen aan hun favoriete zanger Rommy Henstra, die zondag op 57-jarige leeftijd overleed. Vanaf half acht is er de mogelijkheid binnen het condoleanceregister te tekenen. Vanwege de drukte gaan de deuren een kwartier eerder al open.

Economiedonderdag, 26 april 2007

Groei door legionella en kant-en-klaar eten

Drachten - Wat hebben de ziekenhuisbacterie, legionella en de opkomst van kant-en-klaarmaaltijden gemeen? Ze hebben allemaal bijgedragen aan een toename van het bacteriologisch onderzoek. Dat onderzoek gebeurt nog vaak met de hand. Kiestra uit Drachten automatiseert en mechaniseert het laboratoriumonderzoek. Gevolg: een snellere diagnose, minder fouten en het werk van de analist wordt nog een stuk leuker ook, stelt directeur Jetze Botma (45).

Economiedonderdag, 26 april 2007

Loon buitenlandse chauffeurs breekpunt in cao transport

Leeuwarden - Moeten buitenlandse chauffeurs betaald worden volgens de Nederlandse cao? En om welke chauffeurs gaat het dan? Volgens A. Meijerman van werknemersorganisatie CNV is dit onderwerp een heikel punt in de onderhandelingen over een nieuwe cao in het beroepsgoederenvervoer. De tijd om hierover afspraken te maken begint te dringen, nu de Tweede Kamer vindt dat er voldoende geregeld is om de grenzen per 1 mei volledig open te stellen.

Hoofdartikeldonderdag, 26 april 2007

Hoofdartikel van woensdag 25 april

Hoofdartikeldonderdag, 26 april 2007

Een mini-stadje...

Wie nog durft te beweren dat burgers niet geďnteresseerd zijn in ambtelijke of bestuurlijke kwesties, zou dezer dagen eens een bezoek moeten brengen aan Sloten. Daar zoemt het van opwinding over schaal en omvang van de gemeente. Ten gemeentehuize wordt namelijk hardop gedacht over een herindeling en dat gebeurt in omliggende gemeentehuizen al evenzeer - en daar zijn ze in Sloten knap zenuwachtig van geworden. Opgeslokt worden door een veel grotere constellatie dan het huidige Gaasterlân-Sleat? Dan zouden onze belangen wel eens kunnen ondersneeuwen! Dan liever aanschurken tegen een knussere constellatie-in-wording bij de oosterburen: Lemsterland en Skarsterlân.

Regiodonderdag, 26 april 2007

Eerste libellenreservaat

Oudemirdum - Fryslân krijgt het eerste libellenreservaat van Nederland: het natuurgebied Wyldemerk in Gaasterland. Dat gebeurt op initiatief van Staatsbosbeheer, de Vlinderstichting en de Friese libellenwerkgroep De Hynstebiter. In het gebied komen veel libellen(-soorten) voor.

Regiodonderdag, 26 april 2007

Topinstituut over ‘Drachtster verkeer’

Drachten - Het verkeersconcept shared space is zo’n succes dat wordt overwogen er een speciaal topinstituut voor op te richten. Bij shared space (gedeelde ruimte) wordt uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid van de verkeersdeelnemer. Hulpmiddelen zoals verkeerslichten zijn ‘taboe’.

Regiodonderdag, 26 april 2007

Betere aanpak tegen verrommeling

Leeuwarden - Gemeenten in de drie noordelijke provincies moeten meer bestuurlijke prioriteit toekennen aan het behoud van landschappelijke kwaliteit en ze moeten actief handhaven. Dat concludeert de VROM-Inspectie Noord naar aanleiding van onderzoek.

Regiodonderdag, 26 april 2007

Vergrijzing in Noorden niet te keren

Leeuwarden - Stagnatie en krimp van de bevolking zijn onvermijdelijk. Vergrijzing van de noordelijke bevolking zet door en vergroening is niet te verwachten. Beleidsmakers en woningbouwcorporaties moeten zich hier op voorbereiden. Dat stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in een vandaag gepresenteerd rapport.

Regiodonderdag, 26 april 2007

Provincie keurt petitie af

Leeuwarden - Het burgerinitiatief van de moeders uit Siegerswoude die sluitingstijden in de horeca willen vervroegen, gaat mogelijk niet door. De provincie Fryslân heeft de handtekeningen van de actievoerders voorlopig afgekeurd, omdat ze digitaal zijn. Volgens de regels moeten ze schriftelijk worden ingediend.

Geloof & Kerkdonderdag, 26 april 2007

Bolsward is even ‘Mozes-stad’

Bolsward - Na een jaar van voorbereiding met een steeds groter wordende groep mensen, staan de spelers en muzikanten van de musical Mozes vandaag in Bolsward op de planken voor de premičre. ,,Bezig zijn met de musical Mozes is niet alleen inspirerend, maar bindt mensen ook.”

Geloof & Kerkdonderdag, 26 april 2007

Geloven is geen intern feestje

Lelystad - De Evangelische Omroep weet hoe ze aan behoeften van de ‘religieuze klanten’ kan voldoen zonder dat hij de kern van de boodschap opgeeft. ,,De EO maakt het geloof niet gemakkelijker, maar wel leuker’’, zei dr. Govert Buijs gisteren in Lelystad met een toespeling op de leuze van de Belastingdienst. Er klonken op het EO-congres ook kritische geluiden. Is er niet sprake van de geboorte van een nieuwe, in zichzelf opgesloten subcultuur?

Weerdonderdag, 26 april 2007

Zomers en zonnig

Vandaag is het nog wat bewolkt maar de zon komt ook zeker aan bod en het wordt tussen 19 en 25 graden. De noordoostenwind is matig tot krachtig. Morgen wordt het zomers en zeer zonnig. Het kwik komt te liggen tussen 19 en 25 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties